Endelig (eller ikke?) er det en tre ukers julepause i BLNO. Hadde det ikke vært kult å få samlet over 1000 til toppkamp mellom Kongsberg Miners og Bærum i Kongsberghallen i romjulen?

Uansett – vi har i denne saken tatt en prat med alle BLNO-trenerne på herresiden og hørt med dere om hva de tenker så langt denne sesongen (sak om trenerne i kvinneserien kommer utover i uken). Alle lag har spilt 15 kamper (enkelte 14, noen 16) og er med det litt over halvveis, så vi har spurt trenerne følgende spørsmål:

  • Hva syntes du om sesongen så langt, har de vært etter forventning?
  • Hvilket lag har overrasket mest?
  • Hvor tror du dere avslutter når vi har spilt 27 grunnseriekamper?
  • Hvilke(n) spillere har overrasket mest i egen stall?
  • Hvem tror du møtes i finalene, og hvem havner i kvalik?
  • Hva må laget jobbe mest med i juleperioden som kommer

Fra før har vi lagd følgende saker (klikk på f.eks. Power Rankings for å komme til saken): her er BLNO Herrer Power Rankings, her kan du lese kåringen av de ti beste mannlige spillerne så langt og her de elleve beste kvinnelige spillerne så langt, her kan du lære mer om alle importene i BLNO og her kan du lese om alle de norske BLNO-spillerne som tidligere har vært i USA!

1. plass – Gimle – 13–2

Coach: Audun Eskeland

Bilderesultat for audun eskeland trener

Jeg synes sesongen har vært positiv så langt, men det er lenge igjen. En god start betyr ikke like mye om ikke slutten er like positiv. Utfordringen for de fleste er jo å opprettholde fokus over en lang sesong, og hele tiden jobbe for å bli bedre hver eneste dag.

Det er vanskelig å svare på om sesongen har vært etter forventning så langt. Jeg har sjeldent veldig høye forventninger. Det er for meg et dårlig utgangspunkt for å prøve å jobbe konstruktivt med riktig fokus.

Vi er jo på første så langt, og vi spiller for å opprettholde den plasseringen, men vi har mange tøffe kamper igjen, og vi må heve oss etter en kjedelig desember for å klare det. 5. Flere har overrasket positivt. Eivind Lamo (ikke overraskende) har tatt et steg som spiller og leder. Sigurd Lorange har endret på treningskulturen vår. Milovan Savic har vært en klippe uten like. Det har ikke overrasket meg, men det er likevel positivt. Ali Ouakkaha har og hatt en kanonsesong så langt.

Jeg håper vi havner i finalen. Kongsberg er bra og kan havne der. Bærum og. Frøya og Fyllingen kan og fort lage trøbbel. Det blir og spennende å se hva Keon Lawrence kan gjøre for Tromsø. Når det gjelder kvalik velger jeg å se på tabellen slik den er nå.

Laget må jobbe med den fysiske formen. Fysikk og kondisjon er første prioritet. Finne tilbake gnisten fra tidlig i sesongen er og viktig.

2. plass – Kongsberg Miners – 13–2

Coach: Lars Gunnar Sønsteby

Bilderesultat for lars gunnar sønsteby

Kongsberg Miners startet sesong med gode treningskamper i Leicester England og egen turnering på Kongsberg i begynnelsen av september.  Så fulgte E-cup kvalifisering 20/9 og 26/9 mot Cherkasey fra Ukraina, der vi hang godt med i perioder, og deltakelsen ga god erfaring og mersmak. Prestasjonene i BLNO sesongen har variert noe, vi har hatt skader på nøkkelspillere som Aly Hudgins (ute i 5 kamper), Petar Kutlesic (2 kamper), Nico Østbye 1 kamp) og Juan Ferrales (9 kamper). Regner med å stile skadefri fra 5.januar.

BLNO har stort sett vært etter forventning, vi har nå en delt 1. plass med Gimle og håper å kunne ende som nr. 1 etter endt grunnsesong.

Gimle har overrasket mest. De spiller godt sammen, og har hatt en fin flyt fra første kamp.

Spillerne har stort sett svart til de forventningene vi hadde. Det som har vært gledelig er at enkeltspillere har klart å justere sine roller i Juan Ferrales sitt skadefravær.

Jeg håper vi kommer til finalen, der Bærum ville være en spennende motstander. Vanskelig å forutse i bunn, men de 3 som er nederst nå vil nok måtte kjempe hardt for å klatre på tabellen.

For oss så blir det viktig å få Juan Ferrales tilbake i den formen han var tidlig i høst, og beholde den fine flyten vi har nå.

3. plass – Fyllingen – 11–4

Coach: Karl Otabor

Bilderesultat for karl otabor

Ikke fått svar av Fyllingen…

4. plass – Bærum Basket – 11–5

Coach: Mathias Eckhoff

Bilderesultat for mathias eckhoff

Sesongen har vært veldig ymse for vår del. Vi har ikke hatt god kontinuitet med en barbert spillerstall hvor vi har slitt med å ha kvalitet på treninger fordi vi ikke har hatt folk tilstede pga jobbsituasjoner, skader, sen tilslutning m.m. Det har gjort at vi har svingt veldig i prestasjonene, hvor vi på vårt beste har vært bra men på vårt dårligste veldig skralle. Når det er sagt er det vel bare to kamper vi har tapt klart og jeg tenker at vi skal bli vriene å slå når vi får samkjørt den troppen vi har nå. Hverken under eller over forventning egentlig. Er man tynne på forwardsiden og trener med begrenset intensitet og kvalitet så vil det påvirke prestasjonene. Men vi regner som sagt med at det vil bli bedre fremover og at det at flere spillere har måttet ta mer ansvar bare er et gode når sluttspillet nærmer seg.

Jeg har vel selv ikke vært så overrasket over f.eks Gimle sin gode start. De har god balanse mellom veteraner og unge sultne i spillergruppen. De har en tydelig spillide, ok lengde, godt lederskap og er villig til å spille forsvar. Da får man resultater mot de fleste andre lag som kanskje ikke er like definerte i hva de gjør og som spiller med mindre intensitet. Men det at de har tapt et par kamper nå viser jo at de er sårbare for skader og at andre skjønner mer av hvordan de må spille. Jeg er i motsetning til andre heller ikke overrasket over at Kongsberg ikke har gått ubeseiret som de mest panegyrisk positive tydeligvis trodde. Alle lag har sine utfordringer, også de. Resten av lagene har vært forutsigbare og ustabile og ingen har vel utmerket seg i særskilt positiv eller negativ grad.

Om vi unngår skader tror jeg at vi skal kunne gjøre det ganske greit nå som vi har fått inn Mike Zeno og Torgrim Sommerfeldt. Forutsetningen er dog at vi får trent godt. Da tror jeg at vi bør ha en jevn progresjon frem mot sluttspillet og at vi burde snuse på topp tre og deretter semi og finale.

Jeg syntes Jens Grøsland og Thomas Solem har gjort en bra jobb på forwardspottene. Å komme inn og spille såpass mye er aldri dumt for utvikling. Også veldig glad for at vi har fått inn noen jr spillere til å trene med oss og de har klart seg godt.

Håper og tror at vi blir et av lagene i finale og regner med at Gimle eller Kongsberg vil være der også. Når det gjelder kvalik så det jo lenge ut som det ville bli Asker men nå kan det jo like gjerne være Nidaros eller Ammerud. Alltid artig at det blir litt jevnere.

Over juleperioden må vi bli skadefrie, få opp humør, tempo og trykk i defensiven og overgangsspill samt bygge litt kjemi så vi får i gang Mike og Torgrim også, uten at resten av gjengen føler de må forsake for mye. Vårt laveste nivå må opp og når det skjer skal det bli mye moro får man håpe.

Bildet kan inneholde: 5 personer, personer smiler, folk som driver med idrett, sko og basketballbane

5. plass – Frøya – 9–7

Coach: Darko Mihajlovic

Bilderesultat for darko mihajlovic frøya

It’s a very interesting and competitive season. Among the first 5 teams everybody can beat each other and the games are nearly always tight. But even teams lower than our team in the rankings appear to be dangerous and can upset some of the better teams, like Tromsø and Centrum have already shown that.

I can’t really say who surprised me the most, as it’s my first year coaching in Norway. So I didn’t really know the teams before. Many people were telling me that Gimle is not as strong as last year this season and now they are leading the league. I have seen them in the pre-season and was pretty sure that they are going to play good basketball. So it’s not really a surprise. That just shows, that the league is in general more competitive, than many expected it before the season.

To say where our team is going to end up is really hard and to be honest, we as a club and team are not really thinking about it. I also don’t like to predict the possible spot in the rankings of my own team, as at the end we go into every game with the goal to win. So we think a lot about what kinda progress we are making from week to week.

It is also very hard to say, which teams will make the finals. Some teams, like Baerum and Tromsø brought in new players. The teams are going to look different and are going to play different in the second half of the season. Kongsberg is for me one of the favourites for one of the finals spots. But beside them I see another 4-5 times who could make the run. Also the fight for the positions 7 and 8 are really tight as only 2 wins are seperating the 7th and 10th position.

I don’t like picking just one player that was most impressive on my team. There are multiple guys who brought in special aspects to our game. Ognjen is the assist leader of the league, Austin is the best shotblocker of the league and Arne is shooting 50% from the 3PT line. Then there is a guy like Odd-Olav who brings in a lot of energy every single minute he is on the field. We have 6 guys scoring in average in double figures. That is for me maybe more impressive, than the individual achievments.

Over the break our main goal will be to get our, so far, injured players included into our tactical ideas and structure. We are expecting Daniel Sandven and Edmunds Gabrans to be back from their injuries after christmas. As the other players already got used to their roles and also accept them, it will be importamt for the whole team to get used to 2 more guys having a role on the team.

Bildet kan inneholde: 3 personer, folk som driver med idrett, basketballbane og sko

6. plass – Tromsø Storm – 7–7

Coach: Kenneth Webb

Bilderesultat for kenneth webb tromsø

So far its been very competetive in the league and i feel there will be some great games after the break. Not sure if I can say there has been a suprise team, most people would think Gimle but they are a well coached, organised team with talent. All the things that lead to success. I hope we could be in a position to fight for a home court advantage in the playoffs.  I believe it will be wide open to the finals but your league favorites, Gimle, Kongsberg, Bærum and Fyllingen are going to be tough.
Cam Gregory has been very impressive. Dealing with the kid everyday you see his work ethic, professionalism and his desire to get better every day.
Our biggest work over the break will be defensively, giving up 89 points per game is not sitting well with me. If we want to have a chance we have to get those numbers lower.
I’d like to wish the basketball family here in Norway a Merry Christmas and all the best in 2019.

7. plass – Centrum Tigers – 4–11

Coach: Gunnar Voigt Nesbø

Bildet kan inneholde: 4 personer, inkludert Gunnar Voigt Nesbø, personer smiler, folk som driver med idrett, basketballbane og sko

Forelpig en tøff sesong for vår del. Mange nye spillere og ny coach, og vi har enda til gode å finne den helt gode flyten både offensivt og defensivt. Når den kommer blir vi nok veldig gode. Jeg skulle nok ønske at vi hadde prestert bedre i enkelte kamper, samtidig som vi tidvis har sett veldig bra ut.

Ingen hadde vel trodd at Gimle skulle være ubeseiret etter 13 kamper, og de har virkelig vært gode til nå. Når Savic og Lorange er skadefri igjen vil de nok gå på en ny seiersrekke.

Vi fokuserer på å bli bedre hver trening og kamp, og satser på at dette vil føre til gode resultater på sikt.

Umulig å si hvem som møtes i finalen og sluttspillet. Spør meg igjen i februar!

Vi skal fortsette å arbeide med å finne flyt kollektivt. Det er nøkkelen vår for å prestere!

Bildet kan inneholde: 4 personer, forsamling

8. plass – Nidaros Jets – 3–13

Coach: Thor Inge Øvermo

Sesongen så langt har vært litt utfordrende da vi ikke har klart å holde spillet vårt gjennom alle omgangene. Vi spiller jevnt med de fleste men det vil seg ikke mot slutten av kampene.

Forventningen min før sesongstart var sluttspill og der er vi nå, hadde vel håpet og trodd vi fikk noen flere seirer men de kommer.

Gimle er det laget som har stått frem så langt.

Håper og tror vi er blant topp 6 når sesongen er ferdigspilt.

Vår import Tylor Wimbish har vært solid i så å si hver kamp, i det siste har unge Mihajlo Krivokapic tatt mer og mer ansvar, noe jeg liker veldig godt. Flere jeg kan nevne, men føler hele laget fortjener skryt av den jobben de legger ned hver uke på trening og i kamp. Det vil betale seg til slutt. Må også trekke frem trenersiden der vi er 3 stk som utfyller hverandre på en god måte.

Finalen i år blir å stå mellom Gimle mot Kongsberg/Bærum. Kvalik tror jeg blir Asker og Ammerud/Centrum.

Da jeg har veldig mange studenter som ikke bor her i byen så er det egentrening som gjelder frem til vi sees over nyttår. Så styrke, kondisjon samt holde basketen ved like i hall.

Vi forsterker laget med en ny import som vi håper å ha klar i januar. En shooting guard som har spilt D1 college og har spilt som proff i Nederland og Mexico. Dette tror vi vil gjøre laget mer stabilt og konkurransedyktig. Vi kommer til å introdusere ham når alt er klart. Vi avsluttet med en sterk seier i Tromsø før juleferien, så nå er det bare å jobbe videre.

Bildet kan inneholde: 1 person, driver med idrett, basketballbane og sko

9. plass – Ammerud Basket – 3–12

Coach: Mustafa Mahnin

Bildet kan inneholde: 3 personer, basketballbane

Sesongen så langt har nok vært skuffende for vår del. Mange matcher vi burde ha gått seirende ut, men dessverre ikke holder hele veien. Jeg er fast og bestemt på at vi er bedre en 9 plass på tabellen og det vil vises etter jul.
For meg har nok Gimle vært mest overraskende. Audun og Lillis har virkelig fått satt sammen en fin gruppe og spiller god basket.
Jeg tror nok vi ender opp rundt 5.-7. plass.
Andreas Isaksen syns jeg har tatt steget i år og viser at han tar ansvar og går frem som ett godt eksempel. Og Orji da! Som i en alder av 38 fortsetter å imponere.
Jeg tror Bærum og Gimle møtes i finalen i år, mens Asker og Nidaros ender på de siste plassene.
– KONDISJON KONDISJON KONDISJON

10. plass – Asker – 2–13

Coach: Tommy Gundersen

Bildet kan inneholde: 1 person

Asker er for så vidt nesten i rute etter 2018-sesongen. Vi har to seirer mot Nidaros og leder innbyrdes, men litt dumt at vi tapte mot Ammerud hjemme, og vi burde nok hatt 1–1 mot Tromsø. Alt i alt føler jeg likevel vi er på vei mot målet om sluttspill. Vi satte oss som mål å ende på 8. plass før sesongen. Det er helt klart noe vi har innen rekkevidde. Det er ekstra vondt å se at vi er såpass nære mot lag som ligger høyere enn oss på tabellen (Tromsø, Centrum, Fyllingen og Bærum). 

Av lagene som overrasker må jeg kanskje si Asker. Vi er en gjeng som står på og utvikler oss fra kamp til kamp. Jeg tror også at Frøya er et lag som kan overraske og som kan bli en tøff nøtt i sluttspillet.
I Asker er det nok guard-rekka vår som har overrasket mest. Ulrik Stranger-Johannessen, Mikkel Aarnes og Ludvig Bergh har alle vært uredde og leverer jevnt godt i alle kamper. Jørgen Onarheim gjør hele laget mye tryggere i etablert forsvar. Er stolt av dette unge og uredde laget. Jeg føler meg heldig som får lov å være med å kjempe mot så mange gode lag i BLNO. Når man tenker på at dette var gutter som nesten ikke fikk noe spilletid i fjor er det nesten ende mer imponerende.
Angående sluttspill er vel nesten de tre lagene i bunnen mer spennende enn de tre i toppen. Jeg tror topp 4 blir Kongsberg, Gimle, Bærum og Frøya. I sluttspillet tror jeg alle de fire kan gå til en finale. Kommer Gimle til finale tror jeg de kan gå hele veien hvis de har full tropp.
 Jeg tror Nidaros og Ammerud havner i kvaik, og at Asker greier 8. plass på innbyrdes
Vi skal fortsette det gode arbeidet og finjustere på de tingene vi har startet på. Jeg synes fortsatt vi har mer å gå på i forsvar, så dette blir et naturlig fokus fremover!
Bildet kan inneholde: 6 personer, inkludert Ludvig Bergh