Vi har savnet spillere som Niko Skouen, Torgrim Sommerfeldt og Aksel Bolin fra sist sesong, men har virkelig fått mye å juble over fra importene Tony Tolovae, Milovan Savic, Austin Williams, Cam Gregory, Tylor Wimbish og ikke minst Robert Hubbs III, som har underholdt Kongsberg Miners-publikumet med elleville dunker og et solid poengsnitt i løpet av de første 12 kampene.

I tillegg har vi sett Gimle med 12 av 12 seirer, mens Kongsberg har møtt – så langt – sin store nemesis i nettopp Gimle. Men de har sett sterke ut og om vi får en finaleserie mellom Gimle og Miners, blir man utvilsomt sittende langt foran på stolen i samtlige 120 minutter. I andre enden av tabellen sliter Asker, Nidaros og Ammerud, som har vunnet én kamp hver.

I denne saken kjører vi en såkalt “Power Rankings”, som er veldig populært å gjøre i USA (etter hver NFL-runde eller hver NBA-uke). Det er ikke sikkert at vår Power Ranking, som er en slags rating av lagene etter 12 kamper, er helt lik som tabellen, men noe lik er den nok. Før julepausen fra rundt 10. desember til 5. januar ser vi på hva som har fungert for lagene og hva som må bli bedre før sluttspillet i mars og april.

Og om dere setter pris på det vi gjør setter vi stor pris på bidrag til 90280763 på Vipps eller 1204.48.14747 kontonummer, om dere ønsker flere slike saker fremover og at AltomNBA skal bestå de neste årene!

10. Ammerud (1–10)

Det har ikke sett veldig pent ut for Ammerud denne sesongen, med en rekord på 1–10 etter de første elleve kampene. Klarte så vidt å karre seg til en seier over Asker (87–82) etter at de slet store deler av kampen mot et hardtarbeidende Asker-lag. Har fått inn en veldig spennende import i Austin Mofunanya. Han var bra mot Frøya (19 poeng på 9/17 fra gulvet, samt 9 returer, men tidlig fire feil) og Gimle (28 poeng på 13/21 fra gulvet, 12 returer). Han er en kraftig spiller som er god rundt kurven og som er sterk som en okse. I tillegg har både Samuel Ahmed Diomande og Plaisir Mukoko vært gode for de grønnkledde (duoen sto for 47 av Ammeruds 78 poeng mot Frøya), men bak trioen nevnt over her er det tynt. Veldig tynt.

Samuel Ahmed Diomande mot Asker forrige sesong. Foto: Arild Sandven.

Orji Okoroafor er en veteran som ikke ser ut til å være noe særlig over 30, og bidrar med både assists, returer og poeng. Ellers er det ikke stort med poengproduksjon fra laget ellers. Kostas Tsaprounis fikk ikke mange kampene før han var ferdig i klubben og reiste hjem til Hellas. Virker ikke til å være verdens beste venner utpå parketten heller, i de kampene vi har sett virker de mer å være veldig uvenner enn lagkamerater. Mye kaos rundt klubben som jeg blir overrasket om tar seg til sluttspill.

Gjenværende kamper før jul: Fyllingen (H) – 18/11, Nidaros (B) – 25/11, Centrum (H) – 29/11, Miners (H) – 9/12. 

9. Asker Aliens (1–8)

Vi visste alle at Aliens kom til å få det tøft etter at hele startfemmeren forlot klubben før årets sesong. Anført av 1998-modellen Ludvig Bergh og 99-gutten Ulrik Stranger-Johannessen, har det ikke vært en dans på roser for Asker-guttene i løpet av deres første ni kamper, hvorav syv av disse har vært i Leikvollhallen. De startet sesongen med et stygt 24-poengstap for Bærum, men lå bare under med fem til pause. De sliter når de beste lagene skrur opp ett hakk (Bærum vant 49–30 de siste 20 minuttene), det så vi også mot Gimle (ledet 19–15 etter 1q, tapte siste 30 min 72-36), Fyllingen (under 17–23 etter 1q, tapte 2q og 3q 30-55), Centrum (under 14–22 etter 1q, tapte siste 30 min 68-48) og Frøya (ledet 25–18 etter 1q, tapte 38–63 siste 30 min).

Tok endelig en etterlengtet seier lørdag mot Nidaros Jets etter 41 (!) poeng fra nyervervelsen Scotty Hendricks, sesongbeste av samtlige BLNO-spillere denne sesongen. Åtte trepoengere og et virkelig show foran Asker-publikumet som var oppe av stolene de siste minuttene. Må være en av tidenes beste BLNO-debuter? Hendricks blir spennende å følge med fremover, mens også nevnte Bergh (fire treere og 15 poeng) var bra mot Nidaros. En viktig seier som fort kan bygge på noe spennende videre, men Tommy Gundersens menn får det tøft allerede neste helg, men bortekamper mot Frøya og Fyllingen. Alt annet enn to tap der vil være veldig oppløftende for Asker. Møter Jets igjen 1/12, nøkkelkamp.

Scotty Hendricks spilte NCAA Division 2 for King University i Tennessee, i Bristol rett over grensen fra Virginia. Han har også flere sesonger bak seg for Orangeville A’s i Canadas toppliga, og sist for Reading Rockets i den engelske eliten. Foto og tekst: Arild Sandven.

Gjenværende kamper før jul: Frøya (B) – 24/11, Fyllingen (B) – 25/11, Jets (B) – 1/12, Centrum (H) – 5/12, Bærum (B) – 9/12, Miners (B) – 13/12. 

8. Nidaros Jets (1–10)

Fryktelig tungt tap for Jets lørdag da de tapte 91–97 for Asker, etter at de ledet med 12 i starten av 3. periode og 84–82 med bare tre minutter igjen. Men de havnet tidlig i lagfeil i den fjerde perioden og tapte perioden 26–38. 41 poeng (!) hadde Hendricks. Sånne kamper kommer rundt sjeldent, men likevel alarmerende for Jets, som hadde kampen i sin hule hånd i 3. periode.

Tylor Wimbish leder ligaen i poeng (24 per kamp) og laget i poeng og returer (10,6 returer) så langt denne sesongen, og var igjen stor mot Asker med 26 poeng. Jakob Baiden, som utgjør den andre halvdelen av Nidaros-duoen som bærer laget, hadde 18 poeng. De to holder bra BLNO-nivå og blir viktige utover i sesongen. Om en av disse skader seg eller noe annet skjer, kan fort Ammerud ta den viktige 8.-plassen, som gir sluttspill. Mihajlo Krivokapic var heit bak trepoengslinja mot Aliens med fire treere (Jets satte bare totalt 7 i hele kampen, en færre enn Hendricks), men å reise uten trenere ble til slutt tungt mot Asker. Vi tror fortsatt at Nidaros tar seg til sluttspill, men får det blytungt mot Gimle/Miners i første runde med den dybden de har i stallen. Av alle lagene som står med en seier, mener vi at Jets er det beste av disse. Har fire veldig viktige kamper før jul, og burde vinne minst to av disse for å ta grep om 8.-plassen.

Gjenværende kamper før jul: Bærum (B) – 18/11, Ammerud (H) – 25/11, Asker (H) – 1/12, Tromsø (B) – 8/12 og 9/12.

7. Centrum Tigers (3–7)

NY TRIO: Anders Stien (til venstre), Øivind Lundestad og Magnus Midtvedt skal ta Centrum til nye høyder denne sesongen, etter en svak 2017/18-sesong.
Trioen Anders Stien, Øivind Lundestad og Magnus “Møllers Tran” Midtvedt har til sammen scoret 93 av Centrums 160 poeng de siste to kampene. Foto: Arild Sandven.

Centrum har hatt en tung sesongåpning og hadde kun slått bunnlagene Asker og Nidaros da de giret voldsomt om denne uka og ga Miners kamp til døra (39-40 til pause og tapte 71-82) torsdag, før de overraskende blåste Fyllingen av banen med 89-78, etter å ha ledet med 20 poeng på tampen av den tredje perioden. En kollektiv kjempeprestasjon av Centrum mot Fyllingen, hvor fire spillere scoret 15+ poeng (Kombat med 15, Stien med 16, Midtvedt med 16 og Lundestad med 22). Etter en noe tung sesongstart, har nevnte Lundestad virkelig funnet flyt de siste to kampene, og snitter på 20,5 poeng siden torsdag. Også Kombat har vært god av benken, og bidrar med poeng og returer og mye giver utpå parketten. Magnus “Møller” Midtvedt er en energisk point guard, mens Anders Stien fortsatt har trepoengeren godt planta i arsenalet sitt (3/8 mot Miners og satte tre mot Fyllingen).

Men alt går ikke på skinner for Centrum, selv om de har hatt to gode kamper på rad. Skal ikke mer enn en uke tilbake i tid for å finne en kamp de var svake i, mot Bærum i Nadderudhallen. Tapte 75–92 etter å store startvansker i 1. periode og 3. periode (tapte disse kombinert 36-55). De hadde ikke noe svar for Bærums run (Bærum scora f.eks. 13 på rad etter 15-15, og fra 21. minutt til 25., gikk Bærum fra å lede 48–36 til 64-41, altså en 16-5-run). Slike runs drepte kampen, og Centrum var ikke i nærheten av å ta to poeng. Før jul har de igjen både Ammerud og Asker, som må resultere i to seirer om de skal få en brukbar plassering før sluttspillet begynner.

Gjenværende kamper før jul: Gimle (H) – 25/11, Ammerud (B) – 29/11, Asker (B) – 5/12, Frøya (B) – 8/12, Fyllingen (B) – 9/12.

6. Tromsø Storm (5–5)

NY IMPORT: Cam Gregory blir viktig for Tromsø Storm denne sesongen. Vi tror klubben kommer seg til sluttspill.
LEVERT VARENE: Cam Gregory før sesongstart. Han har levert varene og har vært Tromsøs beste de første kampene. Foto: Tobias Stein Eilertsen.

Cam Gregory har vært et veldig friskt pust for dette Tromsø-laget. Han er en gigant som snitter på lagsbeste 22,3 poeng (nest best i ligaen), 14,9 returer (best i ligaen) og 58 % fra gulvet etter de første ti kampene. Hadde bare 9 poeng mot Asker sist, men sett bort ifra den har han scoret 24+ poeng i syv av de første ti kampene. Hadde en enorm kamp mot Ammerud i 96-84-seieren da han plukka ned 22 returer (ni offensive) og scoret 24 poeng.

Tromsø vunnet fem av årets første ti, samt to strake og fem av de siste syv. Har slått lag de “skal” slå – Asker to ganger, Nidaros og Ammerud. I tillegg tok de en sterk 98-92-seier over Centrum i starten av november etter at Gregory plukka 15 returer og scora 26 poeng, mens Aron Finstad ble heit fra treeren og senka seks treere og hadde totalt 28 poeng (sesongbeste). Et par viktige kamper foran seg før jul – møter Jets to ganger, samt topplagene Bærum og Fyllingen. Trenger minst to seirer for å fortsatt ha heng på topp fem. Alle hjemme, som burde spille til fordel for Tromsø.

Gjenværende kamper før jul: Bærum (H) – 25/11, Fyllingen (H) – 2/12, Jets (H) – 8/12 og 9/12.

5. Frøya Basket (6–5)

Etter tre strake seirer innledningsvis i sesongen mot Tromsø, Centrum og Ammerud, var det tilbake til hverdagen med strake tap for Gimle, Miners og Bærum. Mot de tre topplagene tapte de med kombinert 15 poeng, sterke resultater mot lagene som ligger som hhv. 1, 2 og 4 på tabellen. Spilte veldig jevnt med Miners og tapte etter overtime, mens Gimle vant med fire helt på tampen. Har etter det slått Nidaros, Asker og Ammerud, lag de skal slå, mens tapt for Fyllingen (93-123!) og Miners igjen (83-90, en jevn kamp igjen).

NYE SPILLERE: Ognjen Nisavic, Oskars Virsis (ferdig i klubben, fikk ny jobb i Irland), Marcus Larsson, Hamewend Arif og Austin Williams er alle nye fjes for BLNO-fans, selv om flere har spilt i Norge tidligere. Trener Darko Mihajlovic i bakgrunnen.
Ognjen Nisavic (helt til venstre), Marcus Larsson (i midten) og Austin Williams (helt til høyre) har alle vært toneangivende for Frøya de første kampene. Trener Darko Mihajlovic i bakgrunnen er en energisk fyr på sidelinjen. Foto: Astrid Gjerde

Importen Austin Williams har vært god for klubben så langt i år og har i løpet av de siste tre kampene notert seg for tre double-doubles. Hadde 28 poeng og 15 returer mot Asker, men også åtte poeng og ni returer i tapet mot Bærum. Ser en kurve av at når han er på og scorer 13-14+ poeng og plukker oppimot 10+ returer, er laget gode og vinner. Snitter på 11,6 returer per kamp, nest best i ligaen. Marcus Larsson hadde en stor kamp forrige helg mot Ammerud med 17 poeng og 13 returer, mens Ognjen Nisavic leder ligaen i assists per kamp med 7,5 og har scoret 23+ poeng i fire av de fem siste kampene. Han er en veldig viktig spiller for dette laget og gjør litt av hvert – var nære en triple-double mot Asker med 11 returer, 9 assists og 27 poeng. Nikola Blatancic fikk fire kamper for Frøya før han gikk tilbake til Fyllingen, mens Nikola Vasojevic også har levert varene de første fire kampene med 13,3 poeng og 4,3 assists per kamp. Fire viktige hjemmekamper før jul, før de tar juleferie etter en tøff bortekamp mot Gimle.

Gjenværende kamper før jul: Asker (H) – 24/11, Miners (H) – 1/12, Bærum (H) – 2/12, Centrum (H) – 8/12, Gimle (B) – 13/12. 

4. Bærum Basket (7–4)

Fasit for Bærum er syv seirer og fire tap, men jeg er rimelig sikker på at samtlige av tapene svir for coach Mathias Eckhoff og resten av Bærum-gutta. Vant de tre første, før de gikk på et surt hjemmetap for Fyllingen (80-81). Også helgen i Bergen var tung – først knust av Gimle (72-96), så trepoengstap for Fyllingen. Deretter har de slått Tromsø og Centrum komfortabelt, mens borte mot Miners fikk de skikkelig bank (lå på det meste under med 31 poeng, tapte 67-90). Mot Miners var Eckhoff fryktelig oppgitt på sidelinjen, noe som var fullt forståelig: 15 turnovers, bare 17 assists og 39 returer, samt fire trepoengstreff. En uvanlig svak dag på jobben for Bærum.

Joshua Hart (sjekk linken, lekent bilde på basket.no) har funnet seg fint til rette og bidrar med lekre dunker, poeng og returer. Snitter på 20,6 poeng og 7,8 returer, samt 16,5 i +/-, tredje best av alle spillerne i BLNO. Ikke noe floke mellom Stian Mjøs (22,3 poeng, tredje best, og 5,8 assists, fjerde best, og 19,8 i +/-, nest best) og Stian Emil Berg (15,2 poeng, 5,7 assists, 14,5 i +/-, fjerde best) som med LeBron James og Kyrie Irving – de fungerer fint i tospann og leder også troppene når en av de sitter på benk. Alex Dakin var vanvittig heit mot Centrum og senka syv treere på sin vei til 25 poeng. Scora også 26 mot Tromsø, men er varierende: bare fire mot Miners. Leder ligaen i +/- med 21,8. Litt tynt når det ikke går for starterne, men får inn ny mann i Mike Zeno, som ryktes å være en solid forsterkning. I tillegg er snart Torgrim Sommerfeldt. Myten om at Bærum alltid blir bedre utover sesongen stemmer også denne sesongen. Se opp for de lyseblå i 2019.

Gjenværende kamper før jul: Nidaros Jets (H) – 18/11, Tromsø (B) – 25/11, Gimle (B) – 1/12, Frøya (B) – 2/12, Asker (H) – 9/12. 

3. Fyllingen (8–3)

Hvor langt tar Magne Fivelstad og Evan Harris sitt Fyllingen denne sesongen? Foto: Arild Sandven.

Bergenslaget hadde en kjempeåpning på sesongen og vant de første syv kampene, blant annet etter to sterke seirer over Bærum (81-80 i Nadderudhallen og 80–77 i Fyllingdalshallen). På de siste fire kampene har de “landet” og er 1-3, totalt 8-3, etter tap for Miners, Gimle og Centrum. Evan Harris har vært viktig for Fyllingen og snitter på en double-double for sesongen med 18 poeng og 10 returer. Også Magne Fivelstad snitter på en double-double med 19,2 poeng og 10,8 returer, men totalt sett har Fyllingen vist flere svakhetstegn de siste kampene.

Har et behagelig kampprogram igjen før julepausen med Ammerud, Asker, Tromsø og Centrum, men ingen av disse lagene er noe “walk-in-the-park”. Det så vi mot Centrum – er ikke Fyllingen og de andre beste klubbene påskrudd, blir de hardt straffet. De fire må vinnes om de skal ha heng på Miners og Gimle.

Gjenværende kamper før jul:

2. Kongsberg Miners (10–2)

De fleste, inkludert undertegnede, hadde stor tro på at Miners skulle cruise gjennom grunnserien og lukte på en “umulig” 27-0-rekord. Men nei da, enter Gimle.

Etter verdifull læring i Europacupspill, 52-poengsseier over Ammerud i første kamp og 3–0 etter de første tre kampene, reiste Miners til Bergen som favoritt i kampen mot Gimle. Der gjorde det rødkledde hjemmelaget kort prosess med gjestene fra Kongsberg: de avgjorde kampen i den tredje perioden med 31–19 og vant kampen 93–82. Dermed var Miners-gutta svært revansjelystne da de møttes til omkamp lørdag, etter at gruvelaget hadde vunnet seks på rad i mellomtiden (slet til tider mot Jets i Trondheim, men kriget til seg en 94-90-seier).

FØRTE LAGET TIL SEIER: Robert Hubbs scoret 27 poeng totalt i kampen, 12 av dem i siste periode.
Robert Hubbs III har vært en attraksjon for det norske publikumet så langt i sesongen. Foto: Torgrim Gotland Bakke

Men ei heller denne gang skulle Miners gå seirende ut av duellen. De lå under med 15, men snudde og ledet med to poeng med fem minutter igjen. Likevel tapte de til slutt 63–67 og ligger nå plassert på 2. plass i ligaen. Viktig å påpeke at ikke Juan Ferrales, en av de viktigste Miners-spillerne, spilte dette oppgjøret.

– Vi har dem en gang til i serien her i Kongsberghallen, og så tror jeg de skal få slite med Bærum, uttalte Miners-trener Lars Gunnar Sønsteby til Laagendalsposten etter kampen i går.

– Det betyr at du nå setter din lit til andre lag?

– Ja, jeg gjør det, medgir Sønsteby.

Robert Hubbs III har vært en attraksjon til denne ligaen og snitter så langt på 22,2 poeng og 5,9 assists per kamp, mens Chris-Ebou Ndow har vært på samme nivå og snittet 19,8 poeng og 10,0 returer. Nevnte Juan Ferrales ryktes å være tilbake før jul, men tiden vil vise. I fraværet av Ferrales har Kongsberg-gutten Matias Save virkelig stått frem og storspilt (25 poeng mot Ammerud, 29 mot Bærum etter syv treere), før han var nede på jorda igjen med 0 poeng mot Gimle på 24 minutter. Også Petar Kutlesic har vært et friskt pust for Miners, samme med Aly Hudgins, selv om begge har slitt med skader (Hudgins har spilt i syv av 12 og har slitt med en vond hamstring, mens Kutlesic har hatt en vond fot). Om vi får en finaleserie mellom Miners og Gimle … Det kan likes.

Gjenværende kamper før jul: Frøya (B) – 1/12, Ammerud (H) – 9/12, Asker (H) – 13/12.

  1. Gimle Basket (12–0)

W, W, W, W, W, W, W, W, W, W, W, W.

Slik ser det ut på tabellene etter de tolv første BLNO-kampene for sesongen, om vi ser på kolonnen til Gimle. De har overrasket og imponert, og spilt vanvittig bra basketball. Eivind Lamo, Sigurd Lorange, Jørgen Odfjell, Tony Toloave, Milovan Savic, Ali Ouakkaha, Steinar Rakneberg. You name it, alle Gimle-gutta har stått frem og virkelig servert publikum gnistrende god basketball. Ble av undertegnede tippet som nummer 5 i VG før sesongen. Det er jo helt utrolig! Tolv strake seirer til å åpne sesongen er selvfølgelig klubbrekord, og det er ekstremt moro. 96-modellen Lamo snitter på solide 15,8 poeng og 8,9 returer, mens den fire år yngre Lorange ligger på 18,1 poeng, 4,4 returer og 3,3 assists per kamp.

Eivind Lamo (til venstre) og Sigurd Lorange har vært to viktige brikker for Gimle så langt denne sesongen. Foto: Arild Sandven, Astrid Gjerde.

Både Tolovae og Savic har vært viktige og gode importer for dette Gimle-laget. Ingen outstanding statstall på noen av dem, men spesielt Savic har vært et lim for dette laget med 16 poeng, 10,2 returer og 4,1 assists. Gode offensivt og har scoret 1066 poeng de første 12 kampene, kun slått av Kongsberg med 25 poeng. I tillegg holdt de Miners til bare 63 poeng lørdag, det desidert laveste Miners har scoret denne sesongen (nest laveste er 82, også det mot Gimle). En bra benk og tilsynelatende god lagmoral hjelper også på.

Det blir spennende å se om de velger å virkelig satse på å vinne samtlige 27, for det har de god mulighet til. Bare tre kamper igjen før jul, hvorav samtlige kan bli tøffe og spennende til siste slutt. Men blir overrasket om Gimle, om full tropp, avgir poeng i noen av disse kampene. Nå seiler de opp som den største favorittene til å vinne kongepokalen.

Gjenværende kamper før jul: Centrum (B) – 25/11, Bærum (H) – 1/12, Frøya (H) – 13/12. 

Tar disse gutta hjem kongepokalen?