Nok en gang setter vi stor pris på alle Vipps-bidrag til 90280763. Det koster oss mye å få rensket opp i virus og annet drit, som meldingen som kom mandag (FIRE ganger):

Vipps en valgfri sum til 90280763 sånn at vi kan fortsette å holde viruset borte og levere saker til folket!

De neste årene skal Tobias Rotegård spille for UAB (University of Alabama, Birmingham) Blazers. De spiller på det øverste collegenivået, i Conference USA. Bli bedre kjent med UAB litt lenger ned i teksten!

– Jeg er kjempefornøyd med å velge UAB! Jeg har tro på at skolen vil ha suksess de kommende årene. Andy Kennedy er en erfaren trener med gode resultater å vise til fra Ole Miss og Cincinnati. UAB spiller i Conferance USA som er en veldig bra liga, sier Rotegård til AltomNBA.

Han fortsetter:

– Skolen har som mål å kjempe om Conferance USA-titler og NCAA Tournament hvert år. Jeg brukte lang tid på valget mitt og har tro på at dette blir bra for min videre karriere. UAB ser på meg som en anvendelig spillere de kan bruke i flere posisjoner. Jeg får en viktig rolle i laget som den mest versatile spilleren på laget og kommer til å spille flere posisjoner på banen. Det var viktig for meg. Nå trener jeg hardt og gleder meg til å spille for UAB!!

Tobias ønsker også å fortelle følgende:

– Jeg tror når jeg bestemte meg for at jeg hadde lyst til å spille college basket var rundt 9 års alderen. Når jeg for første gang ble introdusert til March Madness (NCAA Tournament) av pappa når han tok meg med til å se kamper med noen av vennen hans. Jeg husker jeg fikk helt gåsehud av all fansen og hvor høyt nivå det var på kampene og hvor mye betydde for spillerne som var en del av det. Etter det så bestemte jeg meg for at jeg også hadde lyst til spille i March Madness en dag.

Det er det som hele tiden har drevet meg til å trene så hardt og målrettet jeg har gjort i lang tid nå. Og jeg tror jeg kan trygt si at jeg har hatt masse motgang de siste to årene spesielt men også når jeg var yngre også. Jeg har blitt kuttet fra landslag to ganger før og blitt fortalt jeg aldri kommer til å klare å spille på ett høyt nivå. Men det har aldri stoppet meg fra å ønske å spille basket på de høyeste nivåene. Man skulle aldri kunne tro at en som har blitt kuttet fra det norske landslaget nå har signert for ett av de beste universitetene i USA.

Da jeg først ble kontaktet av UAB så ga de meg tilbud med engang og for å være helt ærlig så var jeg klar for å signere med engang også. En skole som UAB er den ideelle situasjonen for meg på college. De spiller i en conference som de siste årene har vært en av de beste mid-major conferencene i college. De signerte Coach Andy Kennedy som tidligere var hovedtrener på Ole Miss og vant SEC Championship i 2013. Han var også coach på Cincinnati når de hadde vant masse. Så veldig mye suksess som trener tidligere og han er sulten på å gjøre UAB til en av de beste skolene i USA. Og ønsker at jeg skal være en viktig brikke i å oppnå det. Så det gjorde det ganske enkelt for meg å velge dem.

Den nyansatte treneren Andy Kennedy har følgende å si om sin nye norske disippel:

– Vi er veldig glade for at Tobias er med oss. Han er en eminent skytter med en høy basket-IQ, som kommer til å spille flere posisjoner mens han er hos oss. Tobias har hatt en spennende og annerledes basketreise med flere internasjonale turneringer. Han har gjort seg klar til college ved å spille for to prestisjefulle prep-skoler i Oak Hill og Sunrise. Den erfaringen kommer han til å få nytte av hos oss i UAB.

Hatt to gode forberedelsesår

Rotegård gjorde sakene sine hos anerkjente Oak Hill meget godt i 2018/19-sesongen, i tøff konkurranse med flere meget gode spillere. En av lagkameratene hans var Cole Anthony, som i Bleacher Report sin “Mock Draft” blir valgt som nummer 7 av Chicago Bulls i 2020-draften. Også Kofi Cockburn var på laget, og han er også klar for NBA-draften etter et en sterk sesong på Illinois College.

Den sesongen snittet Rotegård på 51 prosent fra gulvet og 47 prosent fra trepoengeren, og var en viktig bidragsyter til at Oak Hill vant 33 av 38 kamper og ble ranket som nummer sju nasjonalt, i tillegg til å spille semifinale i National Championship.

Sesongen etter spilte Tobias for Sunrise Academy. Også der ble det nasjonalt mesterskap. For Sunrise snittet Rotegård på 10 poeng per kamp og traff på 48 prosent av trepoengerne. Laget vant 22 av 26 kamper og ble ranket som nummer seks nasjonalt. De kom til kvartfinale i Post Grad National Championship.

Møter fetter Kristian flere ganger

Avtalen mellom Tobias og UAB ble offentliggjort en drøy måned etter at hans fetter Kristian Sjølund ble klar for UTEP (les hele saken om han her).

– At Kristian er i samme Conferance gjør der enda bedre og jeg gleder meg til kampene mot han, sier Tobias ivrig.

Også Kristian gleder seg til å spille mot fetteren sin.

– Det er veldig kult at vi kommer til å spille i samme conference, som vil si at vi kommer til å spille mot hverandre oftere. Vi har alltid vært close og alltid vært der for hverandre. Cousins working together!

Vi har ikke klart å finne et bilde av gutta i aksjon sammen (de spilte på Miners’ 99-lag frem til U17), så da klinker vi til med en lekker montage av Astrid Gjerde!

Fakta og info om Tobias’ nye skole

Så la oss bli litt bedre kjent med UAB Blazers! Skolen ligger i Birmingham, Alabama, drøye to timers kjøretur fra Atlanta. De spiller som tidligere nevnt i divisjon 1, i conferencen Conference USA. Det har de gjort siden 1995.

15 ganger har de spilt i NCAA-turneringen (rekord på 10-15), men bare fem ganger siden 2000. Sist gang var i 2015 som 14.-seed, da de først sjokkerte og slo 3.-seedede Iowa State 60-59. Iowa hadde da Fred Hoiberg som trener (Bulls-trener 2015-18), samt Abdel Nader (OKC, tidligere lagkamerat av Stian Emil Berg og Aksel Bolin på Northern Illinois), Monté Morris (Denver Nuggets), Naz Mitrou-Long (Indiana Pacers), Matt Thomas (Toronto Raptors), Georges Niang (Utah Jazz), Deonte Burton (OKC), Bryce Dejean-Jones (tidligere Pelicans, men ble skutt og drept).
I andre runde tapte de 75-92 for UCLA. På det UCLA-laget spilte Norman Powell (Raptors, NBA-champ), Kevon Looney (GSW, 2x NBA-champ), Thomas Welsh (Nuggets i 2018/19) og Jonah Bolden (to sesonger for 76ers).

Det beste resultatet kom i 1982, da de tok seg til Elite Eight (nasjonale kvartfinaler), der de tapte 68-75 for Louisville, mens de tre ganger har spilt Sweet Sixteen (nasjonale 16-delsfinaler). Den største triumfen kom nok i 2004, da de slo 1.-seedede Kentucky 76-74. På det Kentucky-laget spilte blant annet Chuck Hayes (nærmere 700 NBA-kamper) og Kelenna Azubuike (215 NBA-kamper). I 1982 slo de 1.-seedede Virginia 68-66 (med 4x All Star Ralph Sampson), mens det året etter ble seier over 2.-seedede Kentucky (tre NBA-spillere).

Sist sesong ble det 19-13-rekord med Robert Ehsan som trener. Da gjorde de en god figur mot stormaktene Kentucky (9.-seedet, tap 58-69) og Memphis (15.-seedet, tap 57-65).

Nå er det nevnte Kennedy som styrer skuta. Han gikk selv tre år på UAB (1987-1990) og var en liten periode i Charlotte Hornets. I tillegg spilte han proff i Hellas, Spania, Nederland og Puerto Rico, før skader gjorde at han måtte legge opp. Han var assistenttrener hos UAB fra 1995-2001, og etter hovedtrenerjobber i Cincinnati og Ole Miss (vant SEC-sluttspillet med OM), er han nå tilbake hos UAB.

Andy Kennedy Named UAB Head Men's Basketball Coach - University of ...
Andy Kennedy skal trene UAB de neste årene.

Det har totalt vært åtte NBA-spillere innom UAB:

* Oliver Robinson – UAB fra 1980-82. Spilte 35 kamper for Spurs i 1982/83-sesongen.
* McKinley Singleton – UAB fra 1982-84. Draftet i 6. runde av Bucks i 1984. Spilte to kamper for Knicks i 1987, eneste NBA-kampene han har.
* Alan Ogg – UAB fra 1986-90. Spilte to år for Miami Heat, samt for både Bucks og Bullest i 1993. Totalt 80 NBA-kamper. Døde av stafylokokkinfeksjoner i 2009.
* Stanley Jackson – UAB fra 1989-93. Fikk 17 kamper for Timberwolves i 1993/94-sesongen. Spilte proff i 13 år før han la opp.
* Donell Taylor – UAB fra 2003-05. Ikke draftet, men fikk 98 NBA-kamper for Wizards fra 2005-07. Toppscorer i den italienske serien i 2012/13 for Reggio Emilia med 19.1 poeng per kamp.
* Carldell Johnson – UAB fra 2003-06. Var i New Orleans Hornets fra desember 2011 til februar 2012.
* Walter Sharpe – UAB fra 2007-08. Valgt som nummer 32 av Seattle SuperSonic i 2008-draften. Fikk åtte kamper for Pistons i 2008/09.
* Elijah Millsap – UAB fra 2009-10. 69 NBA-kamper fra 2014 til 2017, for Utah Jazx og Phoenix Suns. Mest kjente i familien? 4x All-Star Paul Millsap (Denver Nuggets), bror til Elijah.

Ikke en vanvittig karriere på Elijah i NBA, men det ble 69 kamper (47 for Utah i 2014/15, 20 for samme lag i 2015/16 og to for Phoenix Suns i 2016/17).

Og snart ni med Tobias? Masse lykke til fra oss i Altom! Han setter også pris på jobben vi gjør:

– Syntes det er sykt fett at vi har noen som AltomNBA som ønsker å lage saker og dekke basket i Norge like mye som dem gjør. Gir mange spillere som meg selv muligheten til å bli hørt om av mange flere folk og gjør det enklere for folk å vite hva skjer med spillerne som spiller i USA og proff utenlands!

Takk for hyggelige ord og heia!

Flere norske unge talenter har valgt å flytte på seg til høsten. Les om de her: