Vi har nå fått regning for å holde virus unna siden (ikke korona), samt betaling av domene og vedlikehold av siden. Vi hadde satt stor pris på et bidrag – lite eller stort – fra deg. Da kan du vippse til 90280763!

Så hopper vi til gladsaken!

Maria Myklebust (17) har gjort sakene sine så bra i sitt førsteår på High Schoolen Montverde Academy at det store og anerkjente colleget Rutgers University i New Jersey har tilbudt Asker-jenta fullt basketstipend fra høsten 2021. Hun har naturligvis ikke takket ja enda, fordi hun venter på flere tilbud og fortsatt har ett år igjen på High School. Men likevel – det er bare å ta av seg hatten og gratulere Maria. Hun er et kjempetalent og en veldig fin ambassadør for sporten!

Så hvordan kom dette tilbudet på bordet? Vi spurte Maria:

– Representanter fra Rutgers University har sett på et par av kampene våre og stakk innom en trening. De likte det de så og bestemte seg for å gi meg et tilbud. Sesongen på Montverde gikk litt opp og ned for min del, men jeg hadde et par fine highlights. Jeg har troa på at neste sesong blir bra!

Her er Maria med det synlige beviset på at Montverde vant Florida Prospects i desember. Skarpskytteren spiller med nummer 33 på grunn av sitt store forbilde Larry Bird, den tidligere Boston Celtics-spilleren som vant tre titler med Celtics og ble Finals MVP to ganger, samt MVP tre ganger (og All-Star tolv ganger).

På spørsmål om hvordan hun opplevde den første sesongen i USA, svarer hun:

– Jeg startet alle kampene og det var en mange tilskuere på hver kamp. Sesongen for min del var litt opp og ned. Jeg har lært mye nytt av min nåværende trener, men det har jo selvfølgelig tatt tid å tilpasse seg nye lagkamerater. Mange av disse kommer fra andre land og snakker ikke så godt engelsk. Jeg vil si at den største utfordringen har vært å tilpasse seg tempoet her borte. I tillegg har jeg måttet tilpasse meg med tanke på hvor atletiske en del av spillerne er.

– Og hva skal du gjøre neste år for å bli klar til college?

– I kommende sesong tenker jeg å ta mer plass og være en større leder, og være mer stabil.

Hun forteller at drømmen er å få flere tilbud fra skoler i USA, og målet etter college er å spille i utlandet.

17-åringen forteller videre at hun savner Norge, men…

– Ja, jeg savner Norge, men må innrømme at jeg stortrives her borte! Jeg gleder meg til college. Jeg er utrolig glad og ekstremt takknemlig for å ha fått tilbud fra Rutgers, men jeg venter og ser om jeg får flere tilbud fra andre colleger før jeg takker ja.

Å få tilbud om basketstipend når du er Junior på High School (ett år før du er ferdig) er utrolig imponerende! Vi i AltomNBA gratulerer så mye og gleder oss til fortsettelsen!

Fem kjappe med Maria:
* Alder og høyde: Født 6.januar 2003, er 183 centimeter høy
* Posisjon: Shooting Guard/Guard
* Favorittspiller all-time: Larry Bird
* Favorittspillere nå: Luka Doncic og LeBron James på herresiden, Sue Bird på damesiden
* Favorittlag i NBA: Boston Celtics-fan always! Liker også Los Angeles Lakers, Dallas Mavericks og Milwaukee Bucks

Maria jubler med en av lagvenninne sine etter at Asker-jenta avgjorde en kamp i en turnering i North Carolina med en gamewinner-3er!

Om Rutgers University

Litt om Rutgers University og deres basketprogram på jentesiden, hentet fra sportslig leder av Sandvika BBK Ståle Gordon Skagestad sitt innlegg på Facebook:
* De spiller i Big Ten Conference i NCAA Division I og er en av de 30 beste basketcollegene i USA
* Skolen har produsert 24 spillere til WNBA, hvor fire nå spiller aktivt. Den beste er nok Cappie Pondexter, som spilte 12 år (draftet #2 i 2006) og ble mester to ganger, samt All-Star sju ganger
* De har spilt 16 ganger i March Madness og to ganger i Final Four. I 2007 tapte de 46-59 for Tennessee i finalen
* I starten av mars tapte de for Indiana i kvartfinalen. De gikk helt til finalen, der de tapte for Maryland

Skagestad sier følgende om Maria:

– Jeg er veldig, veldig stolt av henne, og det gjelder selvsagt hele klubben. Jeg skjønte tidlig at Maria kunne bli god. Allerede som 9-åring, i 2012, ble hun stemt frem som “best camper” på basketcamp i Cape Cod i Massachusetts i USA. Maria trener seriøst og mye og er ambisiøs. Hun er veldig “coachable”, og i tillegg er hun er utrolig flott og hyggelig person som er en glimrende ambassadør – ikke bare for norsk basket, men også for Sandvika BBK!

Marias mor Eileen sier følgende:

– Det er utrolig gøy å se at hun når målene sine etter mange år med hardt målrettet arbeid, både med skole og trening.

Hun forteller at de har vært “over dammen” for å se Maria spille:

– Vi fikk med oss en turnering i julen. Montverde Academy vant en jevn kamp mot Lake Highland 56-55 hvor Maria satte gamewinneren! Det var skikkelig gøy. Etter den kampen ble Montverde ranket som nr. 20 i USA en periode.

Vi har også tatt en prat med hennes tidligere trener i Sandvika i Ola Gravem Knutsen. Han forteller følgende om sin Maria:

– College/universiteter deler ikke ut scholarship som almisser. Det har en høy økonomisk verdi (skolen dekker studier og opphold) og det gis kun til utøvere de mener har de sportslige ferdighetene. Og når hun får et «full ride offer» så er det noe hun i aller høyeste grad har gjort seg fortjent til. Skolene gjør en god jobb med å scoute i forkant for å kvalitetssikre at de får det de ønsker. Jeg er ganske sikker på at hun kommer til å få flere tilbud, men det er morsomt å se at hun allerede har fått et tilbud fra en anerkjent skole med solide tradisjoner innenfor basketball.

– Talentet så jeg tidlig og hun ble derfor hentet opp allerede som 12-åring til et lag med spillere som var 3-5 år eldre. Vi trenere ser jo tidlig om det er spillere som skiller seg ut, og vi ser underveis hvordan potensialet utvikles og om de er villige til å nedlegge den jobben som kreves for å ha god progresjon. Og hun har vært der hele tiden med god fokus og motivasjon til for å oppnå målet med spill i USA.

– Maria har mye av det som skal til for å lykkes på høyere nivå. Sterk vilje og konkurranseinstinkt. Hun er aldri likegyldig til det å ikke lykkes med ting, individuelt eller som lag. Gjør ekstra treninger for å få nok mengde/forbedre ferdigheter. Er coachable, lytter til hva som blir sagt og gjør noe med det. Har fysisk tøffhet og er mentalt sterk. Har et godt treningstalent og den mentale tilstedeværelsen, som er svært viktig for å ta steget opp. Hun var tidlig fysisk robust og høy for sin alder, og i Norge så har vi altfor lett for å putte denne type spillere inside og glemme resten. Men i likhet med Severine Uggen(184 cm, og gjort sine saker svært bra i freshman året på Florida Tech) så hadde jeg en tanke om at dette er spillere som kan utvikle seg til å spille internasjonalt/i USA og de ble derfor dyrket som guarder, for å ha ferdigheter ute på gulvet og å utnytte høydefordeler. Og det gjør at Maria kan håndtere ball ute på gulvet og skyter uanstrengt og bra fra distanse. Samtidig har hun høyden og fysikken til å poste opp lavere spillere nærmere kurven. Så anvendeligheten (versatile player) er nok en styrke som mange legger merke til og ser er svært nyttig.

Maria i aksjon mot Ingvild Jørstad og Asker med Sandvika.

– Maria har akkurat fylt 17 år og er bare i startgropa på sin basketballkarriere. Unge spillere har generelt sett, og Maria er intet unntak, alltid et stort konstant behov for å jobbe med ferdigheter med ball. Men for å kunne utnytte ferdighetene så må de fysiske/atletiske ferdighetene bedres, det å løpe fortere, reagere/bevege seg raskere på små flater, hoppe høyere osv. Og det er strukturert styrketrening som gir resultater her. Og sist men ikke minst, det å jobbe med å utvikle spilleforståelse, det å jobbe med å lese/forstå ulike spillesituasjoner for å kunne løse de (decision making) best mulig på banen. Nå har hun vært ett år på Montverde, og de har fasiliteter og struktur på denne type ting. Og når hun starter på College så vil hun være en heltids utøver innenfor basketball og jobbe med alle aspekter innenfor spillet, og ha svært kompetente coacher på de ulike områdene.