Det diskuteres hyppig i amerikanske medier om hva som skjer fremover med NBA. Skal de gå rett til sluttspill? Samle de 16 beste lagene og spille 1-16, 2-15? Ta 7.- 10. plass i øst og vest og ha et slags utslagssystem, der 7 og 8 går til sluttspill? Eller noe så spinnvilt som det er i fotballmesterskap, med fem grupper med fire lag i? Og blir det best-av-fem eller best-av-sju i sluttspillet?

Vi har i den sammenheng tatt en prat med flere norske (og en svensk) NBA-eksperter og hørt hva de tenker om veien videre. Vi har snakket med Frederik Gnatt, Arnstein Friling, Philip O’Conor, Vinnith Andersen, Thomas Nordbø-Rasmussen, Sebastian Bjørnson og Ulrik Tallhaug Sydnes.

– Hva mener du bør gjøres med den resterende sesongen? Virker veldig sikkert på at de starter opp igjen i juli. Smart?

Frederik: Jeg mener den må spilles. Og det ser det jo ut til at den skal nå. Virker som en god løsning med å samle alle i Orlando over en lang periode, der kan de innlosjeres og nok ha med sine nærmeste. Så en karanteperiode med testing før de begynner å spille.

Arnstein: Jeg mener det er riktig å fortsette sesongen. Det ville være unødvendig å stoppe nå. Det fins mange måter å gjennomføre dette på en trygg og tilfredsstillende måte.

Philip: OM det är säkert så tycker jag att det är bra om man kan dra igång säsongen igen, men det är ett stort “om”. Inget land har drabbats så svårt som USA och även om jag vill ha sport tillbaka snarast möjligt så måste det ske under ordnade former och inte belasta samhällets resurser.

Vinnith: Jeg mener sesongen skal spilles ferdig når det er så trygt som mulig. Jeg tror de har som mål å passere 70 spilte kamper, det fordi TV penger utbetales da. 82 kamper kan jeg ikke se blir spilt, dette fordi det blir for tidskrevende også blir det logistikkmessig vanskelig med 2 baner det kan spilles på i Orlando.

Thomas: Jeg har forstått det slik at de tenker en “bobleløsning” hvor alle deltagende lag bor på Disney World i Orlando og spiller mange kamper på kort tid. Hver spiller kan ha med seg noen få gjester som bor i boblen og kan gå på kampene. Jeg ser et enormt potensiale for denne løsningen. NBA er fantastisk dyktige på produktet som kommer ut til seerne og vil sikkert løse dette så godt som noen kan i samarbeid med ESPN. Det blir selvsagt annerledes. Vi vil få høre mer fra spillere og trenere på benken og på banen og alle som har sett skikkelig gode spillere spille pick-up når noe står på spill, vet hvor kult det kan være.

En annen godbit for NBA er potensialet mot Europa. Kampene vil spilles på gunstig tid for europeiske tidssoner (prime time), det er redusert sport på TV, “The Last Dance” har vekket interessen over hele verden og NBA er skikkelig bra for tiden. Håper en norsk kanal (TV2: Can you hear me?) vil hoppe på dette toget og forhandle frem en avtale for visning av sluttspillet. Det kan bli en enorm suksess. Et spennende element ved kamper uten publikum er jo hvem som takler det best. Hvilke spillere spiller sitt spill om 15-20 tusen hyller dem eller om 150 personer klapper høflig? Jeg tror for eksempel at en kar som James Harden gir blaffen i tilskuerne og vil dominere stort i dette sluttspillet. Det samme med Kawhi Leonard og hans Clippers. På den andre siden tror jeg Toronto vil slite uten publikum bak seg. Blir fryktelig spennende.

Sebastian: Jeg håper og tror resten av sesongen kommer til å bli spilt på en eller annen måte. Juli virker som et greit tidspunkt å starte opp igjen. Det gir lagene nok tid til å forberede seg fysisk og det gir NBA tid til å sette i gang de tiltakene de trenger for å gjøre det trygt. Det virker å være relativt liten risiko knyttet til å drive idrett så lenge det gjøres uten publikum og med spillere som holder seg isolert.

Den smarteste løsningen er nok å samle alle lagene på et sted og kjøre gjennom resten av sesongen der. Eventuelt bruke flere haller slik at man kommer gjennom så mange kamper som mulig hver dag. Et slikt oppsett ville også vært perfekt for oss i Europa med tanke på at kampene kommer til å starte tidlig på dagen og fortsette utover kvelden. Det er også viktig at sesongen blir avsluttet så fort som mulig så det ikke får for store konsekvenser for oppstarten av neste sesong. Det virker dessverre som det blir mer og mer sannsynlig at neste sesong starter rundt jul.

Ulrik: Jeg tror det er riktig å starte opp igjen sesongen. USA har vært hardere rammet enn Norge, men NBA og deres samarbeidspartnere har ressurser til å gjennomføre det på en trygg måte om de får spillerne med på det. Hvis de klarer å isolere lagene på ett sted for resten av sesongen, med minimal fysisk kontakt med verden utenfor, så kan det gjennomføres på en veldig trygg måte.

Mye tyder på at det blir Orlande, hvor fasilitetene allerede er tilgjengelig. De er i tillegg eid av ESPN/Disney, som passer NBA veldig greit. At det er på østkysten er gode nyheter for basketinteresserte nordmenn med tanke på kamptidspunkter. Siden det blir et tett program vil vi nok få mange tidlige kamper.– Mener du resten av sesongen bør fullføres, at alle spiller 82? Har også sett det har vært diskutert at 7-10 i øst og vest møtes for en slags “cup” der de to beste går til sluttspill. Kan det gå, tror du?

Frederik: – Nei, jeg tror ikke de trenger å komme til 82. Det er kjipt for de lagene som “kunne” klart å ta igjen Memphis, men sånn er det. Det er helt ekstraordinære tider. Samtidig så må det spilles kamper før sluttspillet. Kanskje alle lag skal nå 70 kamper? Det er jo også klart at å spille til 70 kamper også ta en slags turnering ala March Madness om de siste 4 plassene eller noe slikt kunne vært veldig spennende. En verden av muligheter og jeg tror NBA kanskje gjør best i å gjøre det enklest mulig. Alle lag spiller like mange kamper (70), så starter sluttspillet som vanlig.

Arnstein: Det er ikke vits i å spille ferdig 82 kamper. Spill 5-6 grunnseriekamper til, for å få lagene i form, og for å få satt opp seedingen før playoff.

Philip: De flesta lagen har ju spelat 64-65 matcher så att spela klart grundserien är ju inte nödvändigt, även om mycket kan ändras under 16-17 matcher. Låt i så fall lagen spela 70 matcher var och sedan gå in i ett slutspel på det vanliga viset efter det. I bristen på annat sport kan man lätt spela en turnering för de lagen som inte kvalificerar sig till det vanliga slutspelet men jag tycker det är bäst och mest sportsligt om vi håller oss till East och West. Som fan och journalist så vill jag bevara de rivaliteter som finns och har funnits genom åren i båda konferenserna.

Vinnith: Kan være spennende å prøve nytt format nå, men synes ikke lag som er ute av sluttspill bilde nå, skal få ny gratis sjanse. Men synes det kan være spennende at de 16 beste lagene går til sluttspillet, og hvor 1 da møter 16 osv uavhengig av divisjon, da snakker vi om mester av de beste lagene. Ser på dette som engangs mulighet hvor NBA kan gjøre dette, fordi jeg tviler på at 20 av 30 lag går med på dette i fremtiden, blir overvekt fra en av de to divisjonene da.

Thomas: Jeg tror ikke de kommer til å fullføre sesongen som vanlig med 82 kamper, og det bør de heller ikke gjøre. Jeg har hørt at de har lyst å få på plass i alle fall 70 kamper da det er kravet til tvavtalen og spillerlønninger uten at jeg har full oversikt over det. Det betyr i praksis noen få regular season kamper som kan avgjøre de posisjonene som er på vippen. Et annet element er at de som er uten muligheter for playoff nok er lite interessert i å bo i boblen lenger enn nødvendig.

Mulig at de kjører en cupløsning fra 6/7 – 10, men jeg tror de vil være forsikitg med en slik løsning. Det vil ytterligere redusere viktigheten av regular season som allerede sliter litt med å være relevant. 2/3 av sesongen er spilt og noen få kamper til vil være nok. Det som taler for en cupløsning er at de har voldsomt lyst å få med Zion inn i et sluttspill (det har egentlig jeg også). Jeg vil gjerne ha en slik løsning inn i fremtiden, men ikke i denne sesongen.

Sebastian: Det å kjøre gjennom alle 82 kampene blir nok vanskelig nå, men slik jeg har forstått det gjør lokale TV-avtaler at de hvert fall må komme til 70 kamper for hvert lag. Det blir omtrent 5-7 kamper for hvert lag og burde kunne bli gjort på et par uker. En slags play in med kortere serier på 3 eller 5 kamper for de to siste plassene i playoff er en rettferdig måte å gjøre det hvis sesongen blir kuttet ned. Spesielt i vest hvor det er tett kamp om den siste plassen. I øst er det bortimot avgjort hvem som blir topp 8 hvis de ender opp med å kun spille 70 kamper. Mulig noen av lagene føler det blir urettferdig, men det finnes ingen perfekt måte å løse det på. Tror også det kan bli veldig interessant å se på hvertfall. En serie mellom Grizzlies med Ja Morant og Pelicans med Zion ville vært utrolig artig.

Ulrik: Det blir nok tungvint å spille 82 kamper nå. Det vil gå mest utover lagene som jager Memphis sin 8. plass i West og har hatt et vanskeligere kampprogram til nå. Grizzlies hadde hatt det tøffeste gjenværende kampprogrammet, mens Pelicans hadde det letteste. Samtidig synes jeg ikke så synd på de lagene, når de har vunnet under halvparten av kampene sine og vi har spilt over 60 kamper.

NBA vil nok at spillerne skal ha et par kamper i beina før de går i gang med sluttspillet. Å få alle lagene opp på 70 kamper kan for eksempel være en løsning. Samtidig er det blitt en såpass annerledes sesong at det gir muligheter for å eksperimentere litt. Et forslag har vært å ta de 20 beste lagene (nåværende playofflag pluss Pelicans, Trailblazers, Kings og Spurs) og fordele lagene etter seeding i fire grupper. De spiller et gruppespill hvor de to beste lagene i hver gruppe går videre og møtes i et sluttspill.

– Mener du dette er tiden for å utforske 1-16-seed, altså samle alle 16 laga og spille 1-16, 2-15, uavhengig av conference? Eller noe annet?

Frederik: 1 til 16 er veldig interessant. Men det er noen momenter som ikke er så bra også. Man mister litt rivalisering. Lag som ofte møter hverandre i sluttspillet får en helt spesiell følelse. Med 1 – 16 så mister man det. Samtidig blir det mer rettferdig. Husker for noen år siden hvor Phoenix vel hadde 48 seire og var bedre enn flere lag i øst, men ikke kom med fordi vest var så mye tøffere. Reise er også en utfordring her. Om et lag på østkysten skal møte Portland så er det en lang og slitsom reise. Og en kjempeutfordring for de lagene. Jeg er faktisk mer på å beholde øst mot vest.

Arnstein: Mitt drømmescenario er å samle alle 30 lagene, Florida virker som et fornuftig sted, Disney-parken der, feks. Så spiller man ferdig grunnserien, med 5-6 kamper til. Deretter rangeres alle 30 lagene fra 1-30. Man gir helt blaffen i Conference denne sesongen. Seed nr 1 og 2 får stå over første runde. Så spiller man første runde med 14 seier, best av 5. Nr 3 mot nr 30. Nr 4 mot nr 29. Nr 5 mot nr 27. osv. Sett opp et tablå, Wimbledon-style. Da får man 14 vinnere. Så setter man inn lag nr 1 og nr 2 på hver side av tablået. Dermed har man 16 lag igjen. Og spiller 8-delsfinaler derfra. Best av 7. Helt til vi har en finale, og en vinner. Da får man en perfekt turnering.

Uten reiser tåler lagene å spille ca annenhver dag. For hvert av lagene bil dette MAKS 38 kamper. Så man må ha minst 75 dager. Minst 2,5 måned. Fra midten av juni til slutten av august. Høyst sannsynlig vil de to finalelagene ha spilt ca 25-27 kamper. Dette klarer de lett. Dermed kan ny sesong være i gang igjen ca 1. november.

Philip: Det blir ju svårt nog med stämning utan publik – låt oss då inte vattna ur det ännu mer. Jag kanske är lite gammaldags men jag gillade det bättre när Al-Star Game var East mot West. Under coronaavbrottet har jag läst på väldigt mycket om NBAs historia och jag hyser en stor respekt för den. Vi kan inte bara kasta bort allt bara för att ett virus ställer till det under en eller två säsonger.

Vinnith: Hvis det blir start på NBA igjen i midten av juli så kan det bli fantastiske for nåværende og forhåpentligvis fremtidige fans at kamper går fra klokken 18.00 i fellesferien og utover i ukene og månedene som kommer.

Thomas: Jeg synes ikke de bør utforske 1-16 seed nå. Jeg liker kampen mellom øst og vest selv om den er ganske kunstig. Ja, det betyr noen ganger at man kan snakke om at conference finals var den “ekte”finalen osv., men jeg frykter at 1-16 seed vil føre til enda mer dominanse i vest og etter hvert lavere status for lagene i øst. Jeg ønsker heller en løsning hvor de spiller like mange kamper mot alle lagene i hele NBA, fjerning av Divisions da de ikke har noen verdi lenger, 1-6 kvalifisert til sluttspill og cupløsning fra 7-10 om de to siste sluttspillkampene.

Sebastian: Personlig har jeg veldig lyst til å se dette. Tror det kan gi oss noen spennende serier og et unikt sluttspill. Det er noe jeg har ønsket at NBA skal utforske og dette er en veldig god mulighet til å prøve det ut.. Ingenting i år blir normalt uansett.

Ulrik: Ja, jeg tror dette året for å prøve litt nye ting. Funker det bra og hvis publikum liker det så kan man vurdere å gjøre det til en fast greie. 1-16 kan være en god ting å prøve ut, men det bør være topp 16 records uavhengig av conference. Det tror jeg ikke man får eierne i øst med på. Da er det nok mer realistisk at man seeder topp 16 uavhengig av conference, men at det er med åtte lag fra hver. Det viktigste argumentet mot dette har vært store reiseavstander, men det er ikke gyldig hvis alle er samlet nede i Orlando.

PS! Siste nytt:
Det snakkes om å invitere 20 lag til sluttspillet i Orlando. De 8 beste fra hver divisjon og de 4 lagene i vest som ligger rett bak siste sluttspill plass hvor det er veldig jevnt. Er litt naturlig at ikke alle 30 lag spillere igjen denne sesongen, god lite og risiko for skader på lag som GSW, Cavs, Knicks og flere lag som skal ha oppkjøring og bare spille 6-7 ubetydelige kamper. Mindre folk og mye mindre kamper for å avslutte sesongen. Også ett pluss med 20 lag som samles i Orlando. Er enda litt usikkerhet om formatet med 20 lag. Det er snakk om kvalifisering for de 4 utenfor og lag nummer 13-16 på rangeringen som er nå uavhengig av divisjon. Litt komplisert, men vi får se an!

Thomas sine tanker om det:
Synes dette høres helt fantastisk ut som erstatning for de to første rundene hvor vi kan få best av 7 serier uten særlig spenning. Tenk en siste gruppekamp mellom Lakers og Magic hvor det er fare for at Lakers ryker?

For et komprimert playoff slik som dette unektelig blir, høres denne løsningen kjempespennende ut, ikke minst i forbindelse med at mange av kampene vil gå på kvelden i Europa og dette gir en gjenkjennelseseffekt. Kjenner jeg blir oppriktig trist hvis dette ikke er løsningen de går for.

Hva skjer med resten av sesongen?

Eventuelle andre tanker:

Frederik:

Philip: Det ABSLUT viktigaste är att spelet sker under ordnade former. Visst är det viktigt för oss som älskar sport men faktum är att folk dör, de förlorar jobben, de får inte träffa nära och kära. Vi måste ha ett sunt perspektiv på det hela och se till att vi inte tappa våra värderingar bara för att vi är så svultna på sport.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til AltomNBA på Vipps til 90280763.