Av Even Lübeck og Morten Bjerkelund
Setter alltid pris på Vipps-bidrag for å kunne holde siden vedlike til 90280763

Harald Frey ble for alvor kjent i Norge i 2019 da han begynte å herje på collegelaget Montana State Bobcats i USA. Sist høst begynte Frey på sitt fjerde og siste år på college, og denne sesongen skuffet han ikke. Men #therealones husker han allerede fra starten da han lekte seg her hjemme i Norge, og også de tre første sesongene hos Montana var sterke av Harald. Altom var seff tidlig ute med sak allerede 28.juni 2016, før han dro over dammen.

Hahaha. Gøy dere har fulgt med meg i så lang tid. Det settes veldig pris på!!, sier Harald entusiastisk.

1997-modellen gikk viralt over hele verden med sin ellevile buzzerbeater i midten av november:

Etter skuddet som gikk verden rundt ble det skrevet artikler om Frey her på Altom, hos VG, NRK, Aftenposten, TV 2 og lokalavisen Nordre Aker Budstikke. Veldig stas at de norske mediene også følger med, sier Frey.

Det var veldig gøy med omtale. Det forandret ikke min hverdag så mye, men det er morsomt at jeg kan være med på å spre basket i Norge. Jeg tror basket har et kjempepotensial i Norge og kan virkelig vokse fremover. Å være en liten del av at den interessen øker er veldig, veldig gøy.

I tillegg hadde han flere imponerende kamper. Frey åpnet sesongen med et smell da han putta 34 poeng, 5 assists og 6 returer på Utah State, før han i desember leverte jevnt over solide kamper.

I starten av januar spilte han nok en god kamp, denne gang mot Idaho, der det ble 22 poeng og 7 assists, mens han i rivaloppgjøret mot Montana 1. februar scora sesongbeste 37 poeng på 7/14 fra trepoengeren og 12/15 fra straffelinja.

Før den siste kampen mot Northern Colo. ble Harald hedret med nasjonalsang og innrammet drakt som gave, noe som fikk fram noen tårer hos Harald. Det fikk også nasjonal oppmerksomhet. Klippene var tydelig rørerene der man ser Frey komme gående ut på parketten med mor Hege og far Ståle.

Det var et veldig sterkt øyeblikk jeg kommer til å huske for resten av livet mitt. Bozeman har vært et sted jeg har vokst fra en spinkel 19-åring til en moden 22-åring. Det at MSU og Bozeman generelt viste hvor mye de har satt pris på meg de siste årene var rørende. Jeg kommer til å savne MSU, Bozeman, og de utallige vennskapene og relasjonene jeg har skapt i min tid her. Senior night, med foreldrene mine, summerte opp alle de følelsene og det ble en helt magisk kveld.

Alt i alt en sterk sesong, men Frey hadde ikke sett for seg at sesongen skulle avslutte på denne måten. Frey skulle lede sitt Montana-lag i Big Sky-sluttspillet en siste gang, men før kvartfinalen mot Portland State ble turneringen avlyst som følge av covid-19.

Nå går han en uviss tid i vente med tanke på koronaviruset som har herjet den siste måneden.

Enn så lenge er alt uklart, sier Harald på spørsmål om hva framtiden vil bringe.

Jeg signerte nettopp med agent i forrige uke, og de har nå begynt å markedsføre meg for å prøve å få navnet mitt ut til diverse klubber. Tror helt ærlig ingen helt vet hva som kommer til å skje, så jeg stoler på agentene mine enn så lenge og i mellomtiden prøver jeg å holde meg i form så mye det lar seg gjøre, sier 22-åringen.

Det var mye “buzz” rundt Harald etter en god fjerdeårssesong for Montana, men de færreste hadde nok trodd at han skulle bli draftet av en NBA-klubb i juni, med mindre han hadde ledet MSU til NCAA-sluttspillet med meget høye poeng-, assist- og retursnitt, i tillegg til å ha fått nasjonal anerkjennelse.

I tillegg er det ikke så vanlig at fjerdeårsspillere blir valgt i en NBA-draft (de største talentene går ett år før de ender i NBA, bare 12 “Seniors” ble valgt i NBA-draften i 2019), selv om det selvfølgelig hadde vært mulig for Harald. De fleste hadde likevel tro på at den talentfulle guarden fra Kjelsås kunne ende opp på en Summer League-roster og få sjansen sin der.

Det er Harald selv enig i.

– Denne våren skulle være veldig spennende med tanke på at jeg kunne hatt muligheter til å bli sett på. Jeg kommer fra en mindre skole enn Duke, Kentucky, etc. så da må jeg bevise at jeg kan spille med de gutta der. Den sjansen mister jeg nå. Jeg tror nok helt ærlig jeg ikke hadde blitt draftet, men Summer League tror jeg hadde vært reelt og et sted jeg kunne kjempet meg til en plass.

Men som sagt er alt uvisst nå. Blir NBA-sesongen fullført? Når blir draften? Og blir det noe Summer League, eller bare en kort pause i sommer/høst før sesongen går i gang igjen? Ingen vet.

På spørsmål om det hadde vært et nederlag for Harald å komme hjem til Norge igjen, svarer han reflektert:

Nei det tror jeg ikke. Jeg elsker å tilbringe tid i Norge og trene der med noen av mine beste venner. Er litt trist at jeg mister et par sjanser til å vise meg frem her, men det er jo ikke slutten på noe som helst! Jeg skal fortsatt spille basket på et høyt nivå neste år og at jeg drar hjem en liten tur endrer ikke det.

Her kan dere se et ferskt intervju av Harald på engelsk:

Vi krysser fingrene og håper på det beste for Harald-bassen!