For en drøy uke siden ble WNBA-draften gjennomført over nett. Ulrik Sydnes og Even Lübeck har i denne saken gått gjennom de ti første spillerne som ble draftet slik at du kan bli bedre kjent med dem!

Setter stor pris på Vipps-bidrag til 90280763 slik at vi kan holde siden fri for virus og annet drit.

Tre av jentene som døde i helikopterulykken i januar – Gianna Bryant, Alyssa Altobelli og Payton Chester – var alle store basketballtalenter. De ble hedret under draften, en fin gest av WNBA.

1. New York Liberty – Sabrina Ionescu, Oregon, PG. 180 cm

Veldig allsidig spiller som var den klare favoritten til å gå først i årets draft. Har gode playmakeregenskaper (9.1 assists per kamp), samtidig som hun har størrelsen til å plukke mange returer. Ionescu er i tillegg en skarpskytter, som har truffet over 40% på trepoengsskudd hver eneste sesong på college.
Moro for oss fra Europa – Ionescu er datter av flyktninger fra Romania. Hun var forøvrig den første spiller uansett kjønn som på college (øverste nivå) har notert seg for minst 2.000 poeng, 1.000 returer og 1.000 assists. Meget imponerende! Hun noterte seg også for intet mindre enn 26 triple-doubles i løpet av sin to år lange collegekarriere. Kruttsterke tall og veldig fortjent at Ionescu ble valgt først.

2. Dallas Wings – Satou Sabally, Oregon, SF. 193 cm

Det passet perfekt at tyske Satou Sabally endte opp i “tyske” Dallas. En litt mer kjent tysker som har spilt i Dallas er Dirk Nowitzki, som ble en helt for Mavericks etter 21 sesonger i klubben, samt NBA-tittel og Finals MVP i 2011.

Sabally er lang (1.93) og god både defensivt og offensivt. Hun har et bra blikk for spillet og er smart, samtidig som hun kan skape ting på egenhånd. Snittet på 16 poeng og 7 returer sist sesong. Er også en god trepoengsskytter – er 38 % fra “downtown” i løpet av karrieren. Har veldig mange verktøy å by på offensivt.

Hun ble også ønsket velkommen av Nowitzki:

3. Indiana Fever – Lauren Cox, Baylor, C. 193 cm

Cox markerte seg for fjorårets mestere Baylor som en av de tøffeste forsvarsspillerne på college. Fantastisk skuddblokker (2.7 per kamp) med sin lengde på 193 centimeter, får tak i mange returer og styrer forsvarslinjen.
Hun kan også være delaktig i oppbyggingen av angrepet, både ved å sette i gang kjappe kontringer og bli brukt som playmaker i posten. Har et bra blikk for spillet til å være big. I tillegg har hun et brukbart skudd og en smud release. Snittet på 33 prosent fra treeren sist sesong.
Ble kåret til 2020 Big 12 Player of the Year og er også to ganger Big 12 Defensive Player of the Year.

4. Atlanta Dream – Chennedy Carter, Texas A&M, SG. 175 cm.

Carter skaffer deg poeng, straight up. Har nest flest poeng i Texas A&Ms historie med 1.983 – bare Courtney Walker med 1.989 har flere. Hva får Dream? Hun er ikke særlig høy (1.75), men er en magiker på banen og et bra skudd. Kan faktisk ligne litt på Trae Young, Point Guarden som herjer for “herrelaget” til Atlanta – Atl. Hawks.

Carter har et giftig blikk for spillet og kan score både fra trepoengeren, via layup, topoengsskudd og floatere i painten. Snittet på 21 poeng sist sesong og har det meste offensivt. Blir snakket om som et generasjonstalent. Er også merittert på internasjonalt nivå med gull for U18-landslaget til USA og sølv med U17-landslaget.

5. Dallas Wings – Bella Alarie, Princeton, PF. 193 cm

Kan danne et spennende tandem med Sabally på forwardplassene. Hun er både en god skytter og kan lage problemer for motstanderen med å poste opp. Er høy (1.93) og kan både skyte trepoengere, samt få ballen i posten og gjøre ting på egenhånd derfra. Er også bra defensivt og snittet på rundt to blokkerte skudd per kamp sist sesong.
Alarie ble kåret til årets spiller i Ivy League tre år på rad, men det er litt usikkerhet knyttet til henne grunnet nivået i den college-serien.

6. Minnesota Lynx – Mikiah Herbert Harrigan, South Carolina, F. 188 cm

Lynx får seg en solid toveisspiller i Harrigan. God til å time og blokkere skudd, samtidig som hun skjøt 43,5 prosent fra trepoengeren sist sesong. Vant NCAA-sluttspillet med South Carolina i 2017 og var en Second-team All-SEC, samt SEC Tournament MVP, i 2020.Snittet på 13,1 poeng og 5,6 returer sist sesong.

Har en WNBA-klar kropp og ser ut til å gli godt inn i dette Lynx-laget, men noe overraskende over at hun gikk såpass tidlig.

7. Dallas Wings – Tyasha Harris, South Carolina, PG. 178 cm

Tredje draftpicket til Dallas innenfor topp 7!

Også Harris er fra South Carolina, akkurat som Harrigan som ble tatt som m#6. Harris ble collegemester i 2017 i det som var hennes første sesong. Ble de neste årene en av de viktigste spillerne på laget og hadde i gjennomsnitt 12 poeng og 5.7 assists per kamp denne sesongen.

En viktig del av forbedringen hennes var skytingen, hvor hun denne sesongen traff 38% av trepoengerne og 86% av straffeskuddene sine. En voksen spiller som er en typisk leder ute på parketten.

8. Chicago Sky – Ruthy Hebard, Oregon, PF, 193 cm.

Naturlig talent under kurven. Flere gode moves som er vanskelige å stoppe. Hebard er også god defensivt og kan blokke skudd med sin lengde (193 cm). Snittet på hele 69 prosent fra gulvet sist sesong, det er kruttsterke tall. 17 poeng og 9.5 returer i snitt forrige ses. Kommer til å passe perfekt i et Chicago-lag som ellers har mange gode skyttere. Tredje Oregon-spilleren tatt topp 8 etter at Ionescu ble tatt #1 og Sabally #2.

Er forøvrig også veldig god i 3×3-basket – har vunnet to gull med Oregon Ducks i nasjonale mesterskap, samt med USA i Pan American Games i 2019. Og hun er født i Chicago, så hun kommer “hjem”!

9. New York Liberty – Megan Walker, UConn, SF. 185 cm

Allsidig spiller med ferdighetene til å spille og forsvare flere posisjoner. Walker har gjort store fremskritt hvert eneste år på college. Fra å starte på benken i sitt første år, har hun denne sesongen gitt UConn 19.7 poeng og 8.4 returer per kamp, med 45% skyting fra trepoengslinjen. Er den beste skytteren som ble draftet.

Ble kåret til 2020 AAC Player of the Year, i tillegg til å bli Conference Tournament Most Outstanding Player.

10. Phoenix Mercury (byttet til New York) – Jocelyn Willoughby, Virginia, SF

Bare 180 cm høy, men er en “walking bucket”. Kan skyte trepoengere (42 prosent sist sesong), komme seg til kurv (skjøt over 6 straffer per kamp) og score topoengere. Kan spille både 3er og 4er. Snittet på sterke 19.2 poeng og 7.7 returer per kamp sist sesong, der poengsnittet var best av samtlige spillere i hennes conference (ACC). Ble opprinnelig valgt av Mercury, men tradet til Liberty.

Er også veldig god defensivt og kan guarde fire posisjoner. Sterk returtager.