Norge har manglet store basketstjerner siden Torgeir Bryn i 1989. Optimismen er stor for tiden, og det er på grunn av en spiller – Harald Eika Frey.

Av Even Lübeck og Morten Bjerkelund 

Harald Frey er født 27.mai 1997 og er et sjeldent, norsk baskettalent. Vi har både hatt Matz Stockman, Torgrim Sommerfeldt og Johannes Dolven de siste årene som har utmerket seg positivt i internasjonal sammnheng, men de norske talentene vokser ikke på trær. Og Frey kommer ikke fra hvilken som helst familie. Han kommer fra en familie med gode gener for basket, bare hør på dette:

Anniken Eika Frey (16): To NM-titler i senior eliteserien, 2015 og 2016 med Ullern, to NM-titler med Jenter U16 (2015, 2016) Kjelsås, MVP og all-star begge år. Og med 12 juniorlandskamper. For øyeblikket i Helsinki for å spille nordisk mesterskap.

Harald Eika Frey (19): To NM-titler – senior eliteserien i 2013 med Bærum og i 2016 med Centrum Tigers. En NM-tittel i 2013 med U16-laget til Kjelsås. Ble i tillegg MVP og All-star. Rundt 50 juniorlandskamper.

Ståle Frey (57): 22 sesonger i eliteserien, for Ullern, 65 senior landskamper, 35 år som trener på elitenivå, trener på fem forskjellige landslag. Tre kongepokaler som spiller (Ullern – 79, 81, 96) MVP i -81 og -96. Fire kongepokaler som trener (Ullern damer) ( -09, -14, -15, -16). Fire NM gull som trener (U16 – U19 med Kjelsås). 20 år som trener – også trener ved Wang Toppidrett.Spilt basket i 42 år – spiller fortsatt. 10 år i elite-liteserien, 20 år i 1. divisjon.

Hege Eika Frey (48): Har spilt basket i 42 år – spiller fortsatt. 10 år i eliteserien, 20 år i 1. divisjon.

– Foreldrene mine har formet meg som spiller og person

Harald Frey begynte å spille basketball for Kjelsås i 2005 – i en alder av 8 år. Point guarden spilte i klubben fra Nordre Aker i syv år, og i løpet av disse årene vant Frey tre norgesmesterskap, ett for U16-laget og to for U19-laget. I tillegg var han på All-Star laget i alle tre mesterskapene. Frey forteller om en familie som har vært der for han – alltid, uansett.

– Familien min har betydd utrolig mye for meg. De har støttet meg uansett hva jeg har villet gjøre, om det er fotball, basket eller noe helt annet. Fordelen ved at det ble basket er vel at de kan denne sporten like bra som meg og er like interessert som meg, forteller Harald.
– De har vært trenerne mine også, så de har vel på mange måter formet meg som spiller og person, fortsetter stortalentet.
hari
Etter syv år i Kjelsås ble Frey en del av Bærum Basket i 2012. Det ble ikke voldsomme mengder med spilletid for Frey, men han var med på å vinne kongepokalen. Etter tre år i Bærum turet han videre til Centrum Tigers, der de vant NM i år.

– Det å få prøve seg i BLNO i en tidlig alder har vært veldig positivt for meg. Det gir utfordringer man ikke får i juniorserien, forteller Harald til AltomNBA.no.

harr

Bestekameraten Mats Selboe forteller om en gutt som har vært omringet av basketball 24/7 de siste årene.

– Harald har helt siden han har vært liten vært omringet av basket 24/7, og samtidig som han har et stort balltalent skylder suksessen mange timer i hallen. Han trente mye og opp i årsklasser. Da han fikk trene med Bærum i BLNO og trene på WANG hver morgen tok han store steg og ble ende mer dominerende enn før. Så hovedsakelig skyldes det mange timer med målrettet trening, forteller bestekompisen.

For de som ikke kjenner så godt til Harald Frey kan dere ta en titt på dette klippet fra 2015:

– Jeg er vel en playmaker, hvor basket IQ og skuddet mitt er styrkene mine. Jeg tenker også egnentlig at jeg er en all-around spiller som bringer flere kvaliteter til et lag. Det jeg kommer til å jobbe mest med fremover blir nok fysikken min. Jeg må bli sterkere for å klare å ta det neste steget, forteller Frey.

Hvordan er Harald som person? Mats kritiserer FIFA-egenskapene til kameraten.

– Som person kan man beskrive Harald som rettferdig. Han møter folk med samme standarder og ser ting fra begge sider. Kanskje hans beste egenskap er at han er utrolig imøtekommende og inkluderende, noe jeg fikk oppleve selv da jeg startet på Kjelsås. Han kan være sta, både positivt og negativt. Hans dårligste egenskap er FIFA, ikke mye å skryte av der, smiler Selboe.

 

Veien videre for Frey – USA og Division 1 college

Universitet “Montana State University” spiller på nivå 1 og ligger i Montana. Skolen har hatt én NBA-spiller, Jack Gillespie. Eller ikke NBA, for da Gillespie spilte for New York Nets i en sesong i 1969, het ligaen ABA(American Basketball Association). Universitet ligger drøye 2-3 timer fra grensen til Canada. Den nærmeste NBA-klubben er Utah Jazz, ca. 10 timer unna med bil. Med andre ord – stedet ligger langt unna mye.

– Bozeman er en relativt liten by med ca 45 000 innbyggere, men folk er veldig hyggelige og man får tak i alt man trenger. Skolen derimot har 17 000 elever og mye aktivitet. Det kule med MSU og Bozeman er at man merker hvor viktig skolen er for byen. Alle i byen er Bobcats-fans og vet hvem spillerne er.

BrickBreedenFieldhouse.jpg
Arenaen Worthington Arena, som har plass til 7200 tilskuere.

Frey ble kontaktet etter U18-EM i 2014 av en av trenerne på skolen.

– En av assistenttrenerne her på skolen tok kontakt etter U18-EM i 2014, så har vi holdt kontakten en god stund via skype, mail og meldinger. Forrige høst flydde de meg ut hit for en “official visit”, og jeg elsket alt her! Jeg elsket hvilken retning programmet var på vei, elsket lagkameratene, trenerne og fasilitetene. Jeg var også i kontakt med flere skoler, men følte MSU (Montana State University, red.anm.) var riktig valg for meg, forteller Frey.

Selboe tror Frey kommer til å trives godt i USA.

 – Harald kommer til å trives godt i USA. Han er omringet av mennesker med like interesser der basket er stort og atleter blir sett opp til. Sånn sett passer han godt inn og kommer nok til å trives både sosialt og idrettsmessig, sier kameraten, som for øyeblikket spiller i Centrum Tigers. 

– Jeg er veldig fornøyd så langt, avslutter 19-åringen. 

Så får vi håpe at Norge får en ny Torgeir Bryn. 17 år siden sist en norsk spiller spilte i NBA er lenge. Men med Frey er optimismen større enn på lenge.