LeBron James, en av tidenes beste basketballspillere – blant enkelte regnet som DEN beste. Mannen, myten, legenden med femten mer eller mindre suksessfulle sesonger bak seg, har i løpet av disse årene vunnet tre NBA Championships med to forskjellige klubber. Han har også vunnet tre NBA Finals MVP, fire NBA MVP – og så mye, mye mer.

Listen over James’ prestasjoner er det få som kan matche og i de fleste parametere er han
unik. Med alskens forskning og erfaring, så er det en ting som er ufravikelig. Kroppen degenereres – på et eller annet tidspunkt slutter man å være like sterk, rask og spenstig. Dette gjelder selvfølgelig LeBron, også. Foreløpig er det ingenting som tilsier at dette er noe som blir å skje i nærmeste fremtid, men det frister fortsatt å spekulere i hvem som kommer til å ta over tronen når kongen abdiserer.

Link: LeBron er i Lakers, se hvem lagkameratene hans blir

Vi kunne gått trygt ut og nevnt spillere som Steph Curry, Kevin Durant, Kawhi Leonard og
James Harden. Spillere som har prestert på et ekstremt høyt nivå i en årrekke, og i Steph
Curry sitt tilfelle, endret hvordan basket spilles i NBA med sin uendelige rekkevidde på
trepoengsskudd. Dette er helt klart spillere som skal nevnes helt der opp når man prater om de aller beste – men de når ikke helt opp på denne listen.

Felles for alle de fire nevnte er at de etter alle solemerker ikke kommer til å overleve en tid uten Kong James i NBA – så vi må lengre ned på listen for å finne våre ukronede prinser.

Giannis Antetokounmpo

Først ut er en høy tidligere ganske spinkel gresk gutt med Nigerianske aner og et forholdsvis umulig navn: Giannis Antetokounmpo. Med sitt fandenivoldske blikk og fantastiske kallenavn, The Greek Freak, har han i løpet av de siste 5 sesongene tatt NBA med storm. Han har lengden til en center, og kroppsbeherskelsen og ballbehandlingen til en pointguard. Disse attributtene gjør ham ekstremt effektiv med ballen i hendene og han har, med opptjent erfaring, lært seg å bli veldig viktig for Millwaukee Bucks i det defensive arbeidet.

Et bevis på hvor god han faktisk er kan man se tilbake til hans fjerde sesong, når han ledet laget i alle de fem store statistikkene (poeng, assist, returer, blokkeringer og stjålne baller). Hvis vi ser på tallene fra forrige sesong så snittet han 26,9 poeng, 4,8 assister, 10,0 returer og 1,4 blokkeringer pr. kamp. Dette tilsvarer topp fem i poeng pr. kamp, topp elleve i returer, topp ni i blokkeringer og 4,8 assister er særdeles bra til power forward å være. I tillegg var det kun Anthony Davis og LeBron James som var mer effektiv enn han.
Med sin unge alder tatt i betraktning (blir tjuefire i desember) ser dette uhorvelig lyst ut. Skal man trekke frem noe som begrenser mulighetene til å ta over tronen, er det hans labre
uttelling på skudd utenfor trepoengslinjen. Dette er noe det jobbes med, og får han det på plass – Da vil han være ustoppelig!

Sett denne? Disse tror vi vinner hovedprisene denne sesongen

Anthony Davis

Nestemann på lista kan nesten ikke forklares med ord – han må sees. Vi skal prøve å male et bilde av spilleren Anthony Davis. Se for deg en ballerina på to meter og elleve centimeter, som med ballen i hendene danser seg grasiøst forbi forsvarere. En spinmove til høyre etterfølges av en crossover til venstre. Hver bevegelse har en mening. De utføres til perfeksjon. Balletten går videre i en eurostep inn mot kurven, hvor han møter Kevin Durant. De lange armene stiger mot taket og slås ned mot kurven i det som kun kan kategoriseres som en slamdunk. Kevin Durant blir posterized – av våre kjære to meter og elleve centimeter lange ballerina.

Anthony Davis i aksjon før kampen mot LA Lakers i oktober. Blir han den neste store? Foto: Even Lübeck.

Dette er mannen som i sitt siste år på high school raget 190 centimeter over bakken. Innen året var omme og tilbudet fra Universitetet i Kentucky var akseptert målte unggutten hele 2.05 på strømpelesten. Han var nå en power forward, med tekniske egenskaper som en guard. Han leverer poeng, returer og blokkeringer med høy hyppighet. I 2017/18 sesongen snittet han 28,1 poeng, 2,6 blokkeringer og 11,1 returer pr. kamp. Kun James Harden hadde flere poeng pr. kamp, kun fire andre hadde flere returer og ingen hadde flere blokkeringer. Tar vi med at han var topp femten i stjålne baller og var den spilleren med høyest effektivitet sier disse tallene at vi har med en ener å gjøre. Nå som DeMarcus Cousins har dratt på ringjakt til Golden State Warriors, kommer Anthony Davis til å være den ubestridte eneren i New Orleans Pelicans – hvilket betyr at tallene fra forrige sesong kommer til å øke betraktelig.

Ser man på den sinnsyke avslutningen han hadde etter at nevnte Cousins ble skadet, forstår man mer av hvorfor Davis er der oppe når det snakkes om nye konger. De
tredve siste kampene av sesongen snittet Anthony Davis latterlige 30,7 poeng, 11,9 returer, 2 assister, 2 stjålne baller og 3,1 blokkeringer pr. Kamp. Det mine damer og herrer, er en konge verdig! I motsetning til Giannis, har Anthony Davis evnen til å skyte treere, selv om han fortsatt ikke fyrer av flere enn to pr. kamp. Han snittet 34% på trepoengsskudd i 2017/18 sesongen, noe som er meget sterke tall fra en power forward/center i NBA. Hvis det er han som skal ende opp som tronarving må disse tallene selvfølgelig opp, men med sine 25 år er han fortsatt ung og har majoriteten av karrieren foran seg. The sky is the limit.

Les også: Skouen er klar for ny klubb, se hvilken og les intervju her!

Ben Simmons

Yngstemann på listen, med sine 22 år. Nok en spiller med guardskills og kroppen til en
power forward. Unggutten som ble draftet av Philadelphia 76ers i 2016 med første valg,
viste tidlig prov på ekstreme kvaliteter med basketballen i hendene. Han har en forståelse
for spillet som svært få kan matche og er ekstremt uegoistisk. Dette gjenspeiles på
statistikken med hele 8,2 assister pr. kamp. Ingen rookie var i nærheten, og kun 4 andre
spillere hadde høyere snitt enn ham.

Tar man med 15,8 poeng, 8,1 returer og 1,7 stjålne baller pr. kamp så skjønner man fort at man har konturene av en fremtidig Hall of Fame-spiller. Evnen hans til å penetrere seg inn til kurven og avslutte selv eller servere en av lagkameratene med en utsøkt pasning, er det svært få som kan gjøre etter ham. Hans manglende evne til å skyte treere og hans lave freethrowprosent (56% på 341 forsøk) er de helt klart de største utfordringene han har pr. i dag. I løpet av 81 kamper i fjor tok han bare elleve skudd utenfor trepoengslinjen. Her er det så store rom for forbedringer at det faktisk kun kan gå en vei – opp!

Det som gjør Ben Simmons så spesiell er at manglende trepoengsforsøk ikke ser ut til å
begrense ham. Han hadde vært ekstrem om han kunne skutt trepoengere, og han har
mange turnovers som et resultat av å heller prøve på en pasning istedenfor et skudd. Ben
fortsetter likevel å utfordre forsvarsspillerne og klarer som oftest å få sluttprodukt når han
krummer nakken og tråkker til.

NBA-Norge: Dette er våre tanker om Kawhi til Raptors og DeRozan til Spurs

Honorable mentions

I tillegg til de spillerne som er nevnt, er det flere som har potensialet til å nå toppen. Vi har
tatt for oss de vi mener har konturene til å bli de desidert beste og har minst spørsmålstegn ved seg. Andre som kunne blitt nevnt er Joel Embiid, men med skadeplagene som fulgte han de første årene etter han kom inn i NBA så mener vi at han må vise mer enn kun en skadefri sesong før man kan begynne å prate om langsiktig potensial.

Les: Mange sitter på helt syke kontrakter: Disse sitter på de verste kontraktene i NBA

Luka Doncic er en av de mest spennende spillerne som har ankommet NBA på mange år,
men vi må se han uke inn og uke ut mot NBA-spillere før vi kan gjøre en vurdering av ham.
Sistemann man kunne tatt med er Karl-Anthony Towns. Talentmessig tilsier alt at han kunne dominert NBA de neste femten årene, men han er direkte svak defensivt og virker ikke å ha hodet helt på plass – så vi ekskluderer han fra denne listen og håper på bedring i årene som kommer.

Vi ser frem mot årets sesong, som har mange spennende aspekter ved seg og gleder oss til å se utviklingen til guttene på vår liste. Forhåpentligvis holder prinsene våre seg skadefrie og fortsetter jakten på tronen!

Av Dan-Michael Nordby