Vi fortsetter å banke ut artikler på hjemmesiden vår. Som noen vet, koster det penger å drifte nettsiden og betale domene +++. Om noen ønsker å vippes en sum, hadde AltomNBA satt enormt pris på det ved å sende til 90280763.

I denne saken har vi spurt fire eksperter (Stig Omland, Tommy Surland-Hansen, Daniel Mohajer og AltomNBAs Ulrik Sydnes) følgende spørsmål:

  • Hvilket lag kom best ut av sommeren? Hvilket kom verst ut? Hvilken overgang var den mest underratede? Hvilken overgang kommer minst sannsynlig til å fungere? Hva er ditt ene kontroversielle tips for 2018/19-sesongen?

Hvilket lag kom best ut av sommeren?

Ulrik: Vanskelig å komme utenom Los Angeles Lakers ettersom de signerte LeBron James. Ved å signere for fire år har han signalisert at han tror på prosessen de er i gang med. Så får det heller være at de har signert en del spillere som ikke akkurat passer godt ved siden
av LeBron, som Lance Stephenson og Rajon Rondo.

To andre som ble ryktet til Lakers var Paul George og Kawhi Leonard. At George forlenget med Oklahoma City Thunder var en stor seier for laget og den belønningen de nå fikk for å gamble med å trade for han. Toronto Raptors valgte å bryte opp kjernen i de siste sesongenes lag og tradet DeMar DeRozan for Leonard og Danny Green. De tar en risiko med tanke på Leonards kontrakt, men får en spiller som var blant ligaens beste før skaden sin og blir skumle å møte denne sesongen.

Omland mener Raptors er overgangsvinduets vinner, med Kawhi Leonard nå i stallen.

Stig: For meg står det mellom Lakers, Raptors, OKC og Nuggets. Valget lander til slutt på Toronto Raptors, som etter å ha stanget hodet i veggen noen sesonger måtte ha en forandring. Den forandringen ble servert på sølvfat i form av Kawhi Leonard. Når du kan hente en, i mine øyne topp 3 spiller for DeRozan, Poeltl og et garantert lavt 1st pick i 2019, da blunker man ikke. Om det var smart å gi Casey fyken kan diskuteres, men jeg tror ikke det betyr enormt mye.

Raptors spiller i et East som ikke byr på mange utfordrere utenom Celtics og til dels Philly. Inn kommer også Danny Green med masse vinnererfaring. Hvor lenge Leonard blir i Toronto betyr nada nå. Om det så bare blir én sesong i Toronto for Leonard så er det en gylden mulighet for laget å nå NBA Finals. Det var en mulighet de helt rett måtte gripe.

Tommy: Jeg synes det er vanskelig å være bombastisk på hvilket lag som kom best ut av sommeren, men alle lag som får LeBron James vil være høyt oppe på min liste. Det har vært noen spørsmålstegn rundt noen andre signeringer og overganger for Lakers, men siste dagers waive and strecht av Luol Deng gjør at jeg synes sommeren har vært så bra som man kunne håpet på i Los Angeles. Med denne roster-opprydding har man fått åpnet for en mulighet for max-kontrakt tilbud til neste sommer hvor det kryr at free agents, med Durant, Kawhi og Klay som naturlige spillere å jakte på. Andre lag høyt på min liste er GSW (som vanlig) med sin Boogie-signering og OKC som beholdt Paul George og tradet bort millioner i luxury-tax og en Carmelo som ikke fungerte som forventet.

Daniel: Enkelt for meg: Oklahoma City Thunder. Mange trodde dette ville bli en elendig sommer for franchisen. Alt lå til rette for at Paul George skulle til Lakers med LeBron og Westbrook ville ende opp alene med Carmelo, men de beholdt Paul George og kvittet seg med kontrakten til Carmelo. De har klart å holde seg relevante og Nerlens Noel kan fort bli en kjempesignering.

…Og dårligst ut av sommeren?

Ulrik: Cleveland Cavaliers. De mistet verdens beste spiller og går antagelig fra å være finalist til utenfor sluttspillet. De forlenget Kevin Loves kontrakt i et forsøk på å holde seg relevant, men den kontrakten kan fort se stygg ut om noen sesonger.
Houston Rockets vil vinne mange kamper også denne sesongen, men har mistet
toppnivået sitt med Trevor Ariza og Luc Mbah a Moute. To veldig gode forsvarsspillere
som var sentral i Houstons system med mye switching.

Det blir ikke mye å juble for i Quicken Loans Arena i Cleveland de neste sesongene, skal vi tro Ulrik Sydnes. Foto: Even Lübeck.

Stig: Det er lett å nevne typiske garbage lag som Sacramento Kings, men for meg kom  Portland TrailBlazers verst ut. Det ble helt klart i playoffs at laget er langt unna å være et fryktet lag når det gjelder. Denne sommeren var en mulighet til å skaffe seg gode assets for CJ McCollum, men mulig at de gode tilbudene aldri kom. Sånn det er nå så er de stuck med to veldige gode guarder (Damian Lillard og McCollum) som omringes av spillere det kommer 13 på dusinet av i NBA. Frykter at dette blir en sesong uten playoffs, og at Portland ender opp med en dårlig trade i februar eller neste sommer. Lillard har nylig uttrykt lojalitet til Portland, men lojalitet i amerikanske ligaer er relativt.

Tommy: Alt er relativt i NBA-verden, men jeg synes faktisk Philadelphia 76ers kom verst ut av sommeren. Grunnen til dette er at de ikke fikk en eneste av spillerene de ønsket seg, de mistet tvert imot to viktige skyttere i Marco Bellinelli og Ersan Ilyasova som laget er totalt avhengig av så lenge Ben Simmons ikke er en trussel fra trepeongs-linja. Resignering av Reddick var bra, men det er mange spørsmål i Philly. Hva skjer med Fultz, fortsetter fremgangen for Simmons, holder Embiid seg skadfri osv? I tillegg har man fortsatt ingen GM på plass etter sommeren farse rundt Bryan Colangelo, kona hans og falske
Twitter-kontoer.
En rotete sommer i min bok.

Daniel: Cavaliers er det åpenbare svaret, men jeg vil heller nevne to andre lag: Atlanta Hawks og Houston Rockets skuffet meg veldig. Førstnevnte valgte bort Doncic for Trae Young som jeg tror de vil angre på i fremtiden. Det er litt rart å si at et lag i Rockets som vant 67 kamper kom verst ut, men det er ikke ofte en franchise kan kjempe om NBA-tittel. De mistet Trevor Ariza og Mbah a Moute, to nøkkelspillere i regular season også hentet de inn Carmelo som dessverre ble en meme for NBA fans forrige sesong. Likte heller ikke kontrakten de ga til Chris Paul. Han er 33 år og skadeplaget, så for meg ble en max deal på 5 år litt for mye. Ikke bra for cap spacen. For meg har de blitt et dårligere lag og ikke Warriors’ nærmeste utfordrer lenger, men heller på nivå med OKC og Lakers.

Hvilken overgang gikk mest under radaren?

Ulrik: Victor Oladipos tok spranget inn i NBAs stjernehimmel forrige sesong og hjalp Indiana Pacers til sluttspillet og 48 seire. Men uten Oladipo på banen slet laget med å produsere offensivt. Der kommer Tyreke Evans inn i bildet. Han hadde en meget god sesong sist for Memphis Grizzlies hvor han snittet omtrent 20-5-5, traff 40% av trepoengerne sine og ledet reservene deres. Han kan både holde angrepet i gang når Oladipo er på benken og gjøre livet enklere for lagets stjerne med sin skyting og playmaking.

Tre av fire har Julius Randle som sin overgang som gikk mest under radaren. Foto: Even Lübeck.

Stig: Jeg tror Julius Randle til New Orleans Pelicans er en signering som vil bli snakket mye mer om etter hvert. Randle gjorde at Pelicans lettere kunne si nei til å gamble på DeMarcus Cousins. Cousins hadde kostet dem masse penger, og sjansene for en elendig sesong som hadde fått Anthony Davis til å tvinge frem en trade. Med Randle får de en superenergisk forward som kan la AD få mer frihet. Ikke at jeg tror Pelicans får en stor sesong, men om Randle blir en suksess så kan det holde AD tålmodig en sesong til. Se ikke bort i fra at Randle snitter 20 poeng og 10 returer denne sesongen.

Tommy: En overgang som jeg synes er veldig underrated er Julius Randle til Pelicans etter at Lakes ikke ga han noe qualifying offer. Randle var på skikkelig opptur i fjor og er en energispiller som er god både offensivt og defensivt. Jeg tror han kommer til å blomstre enda mer i et lag hvor motstander er nødt til å gi Anthony Davis ekstra oppmerksomhet, noe som vil gi Randle mer plass enn noen gang i karrieren. Jeg er sikker på dette er en god sitasjon for begge parter.

Daniel: Julius Randle var en fantastisk signering for Pelicans. De så ut som et bedre og mer balansert lag i Playoffs uten Cousins. Anthony Davis har fått en perfekt makker i Randle som har utviklet seg voldsomt de siste 12 månedene.

Hvilken overgang kommer minst sannsynlig til å fungere?

Ulrik: Chicago Bulls tok en sjanse på Jabari Parker og hans knær, men selv om han skulle holde seg skadefri tror jeg ikke han vil passe godt inn. Sammen med Zach Lavine, som også fikk en ny svær kontrakt, utgjør han en duo med ”skyt først”-mentalitet som begge er blant NBAs aller verste forsvarsspillere. Med Lauri Markannen som franchisets fremtid vil han heller ikke få mye av spilletiden sin som power forward, den posisjonen jeg mener han
spiller best som.

Dwight Howard havnet atter en gang på kant med sine lagkamerater og havnet til slutt
hos Washington Wizards. Der kommer han inn i en garderobe som allerede er full av
uro, baksnakking og dårlig kjemi. Høres ikke ut som oppskriften på suksess.

Stig: Dette er på mange måter “the million dollar question”. Å spå hvilken General Manager, som mer enn noen andre burde vite, har køddet til er en gøy øvelse. Jeg må si at jeg forstår lite av det Bulls gjorde. Først ga de Zach LaVine 4 år og 20 mill dollar i året, og så henter de Jabari Parker og gir ham 20 mill dollar i året over to sesonger. Chicago NAVs! Det lukter veldig at Parker kommer til å svikte enten pga skade eller ved å bli en head case for laget. Laget mangler ledertyper og veteraner som kan guide de yngre spillerene, og Parker er en som burde hatt en veileder. Dette kommer til å sette Bulls langt tilbake i rebuilding prosessen.

Hvordan kommer Carmelo Anthony til å fungere i Houston Rockets?

Tommy: Dwight Howards inntreden i et allerede dysfunksjonelt Wizards innehar alt en mislykket signering skal ha. Stort ego, dårlig locker room guy, engang superstar med stadig nedadgående kurve uten egeninnsikt rundt dette, allerede kjemi-trøbbel i eksisterende roster for å nevne noe. Hvis dette blir suksess blir jeg sjokkert.

Daniel: Carmelo Anthony. For å være et lag som var en dårlig shooting night unna en NBA finale, så skjønner jeg veldig lite hvordan Carmelo skal forbedre på akkurat det. Anthony viste i OKC at han ikke klarer å være en god spot-up-shooter. Hvordan skal det da funke i Rockets? Han blir grei å ha i regular season, men når Playoffs starter så vil han være en akilleshæl.

Ditt småfrekke tips for 2018/19-sesongen?

Ulrik: Blir dette året San Antonio Spurs havner utenfor sluttspillet? Kawhi Leonard spilte
knapt forrige sesong, men de har også mistet sine to viktigste wings forrige sesong i Danny Green og Kyle Anderson. Vekker er også veteranene Tony Parker og Manu Ginobili. De har fått inn en av ligaens beste scorere i DeMar Derozan, men ellers mangler Spurs både skyttere og playmakere. Kan de score på andre måter enn lange toere fra Aldridge og DeRozan? Lagets store styrke de siste årene har vært forsvarsspillet, men der vil virkelig byttet av svake DeRozan for Leonard, Green og den overraskende effektive Anderson kjennes. Trener Popovich vil som alltid få maksimalt ut av laget, men i år tror jeg ikke det er nok.

Stig: Golden State Warriors får interne problemer (Draymond Green involvert) som gjør at de trader bort enten Durant eller Green som en konsekvens. Å komme til Finals år etter år slik de har gjort krever enormt mye av spillerene mentalt. Det kommer til å si snap i hodet på en eller to snart.

Tommy: Mitt kontroversielle tips for NBA-sesongen 2018/19 er kanskje ikke av noe man ramler av stolen av, men jeg tror Utah Jazz blir GSW tøffeste utfordrer i vest og slår Rockets i playoffs 2019. Jeg kunne gått med at Celtics vinner hele greia, men det er vel ikke kontroversielt nok det heller…

Daniel: Jeg tror dette blir den siste sesongen til Warriors’ Big Four. Personlig tror jeg Klay eller KD bytter lag og går mot at det blir sistnevnte som flytter på seg. Har en følelse at han vil bevise kritikerne at han kan vinne en ring uten å komme til et 73-9 lag som vant uten han. Det kom ut historier etter sesongen at gruppa var mentalt slitt ut og hadde små locker room problemer, så det kan fort hende at noen vil ha en ny utfordring.

Blir Kevin Durant (til høyre) værende i Warriors etter sesongen? Foto: Even Lübeck