Som en av 2,59 millioner, som er antallet som følger NBA-journalist Adrian Wojnarowski – fikk undertegnede bakoversveis da nyheten kom om at en av NBAs beste spillere i Kawhi Leonard hadde blitt tradet til Toronto Raptors, i bytte mot DeMar DeRozan. I byttehandelen var også Danny Green (til Raptors) og Jakob Poetl og et fremtidig førsterundepick (til Spurs):

Man kan trygt si at det ble sendt sjokkbølger over hele NBA-verden. Selv om ikke Kawhi har vært skadefri denne sesongen, og kun spilt ni kamper for Spurs, er han en av verdens beste spillere når frisk. Vanvittig god defensivt og alltid en trussel offensivt, det er ikke uten grunn at Kawhi tidligere har blitt kåret til Finals MVP en gang, to ganger All-Star og Defensive Player of the Year to ganger. Men likevel var det overraskende at han gikk til Toronto, et sted han ifølge amerikanske rapporter ikke vil spille. Veldig mye tyder på at han ender opp i LA med LeBron neste år …

Men hva tenker den norske NBA-fansen om traden? Vi har hovedsakelig pratet med Raptors- og Spurs-fans, i tillegg til enkelte andre:

Daniel Mohajer, Spurs-fan:

Først og fremst veldig glad for at denne sagaen er over. Har vært altfor mye drama for Spurs de siste 6 månedene, noe som er ulikt den organisasjonen. Trist å miste en topp 5 spiller i NBA, spesielt når han er egenprodusert. Han skulle ta over etter Duncan, men det gikk ikke helt etter planen. Skaden også et stort spørsmålstegn, men jeg tror personlig Kawhi har helsen i behold og vil komme tilbake til sin tidligere form.

Å få noe talent i DeRozan tilbake er bedre enn ingenting. Spent på hvordan DeRozan vil fungere i Spurs systemet. Talentet er utvilsomt der, men kommet kort i playoffs. DeRozan starte som SF ser jeg fort for meg skje etter hvert med Gay komme inn fra benken. Synes også det var en god deal for Raptors. De vil tydeligvis rebuilde og fant en avtale hvor de kunne kvitte seg med kontrakten til DeRozan og få en topp 5 spiller i NBA for en sesong.

Magnus Barstad, NBA-mann:

Først og fremst er jeg som DeRozan selv, litt overrasket. Trodde ikke Raptors skulle trade ham, men nå som det er gjort så ser jeg begge sidene bedre. Raptors har fullstendig kjørt seg fast og må gjøre noe får å være konkurransedyktige. De viser fansen at “hey, nå går vi for det her. La oss se hvor gode vi kan bli med en av NBAs beste spillere”. Selv om dette fort er en one year rental så kan de i alle fall si at de prøvde. Også kan de starte en evt. rebuild.

Hva Kawhi gjelder så sier han selv at han ikke har lyst til å spille i Toronto, noe som gjør situasjonen her ganske tricky. Synes det lukter Lakers 2019 av hele fyren tbh. Spurs på sin side får et godt stykke talent i DeRozan, en veldig undervurdert spiller i Poeltl og et pick. Mest spennende å se hva de kan gjøre med DeRozan, en spiller jeg har sagt i mange år at ikke har “det lille ekstra”. Fysisk har han alle ferdighetene, han jobber hardt, kan Pop og Spurs ta ham fra All Star til superstjerne?

Ulrik Sydnes, AltomNBA-journalist:

Toronto har virkelig gjort en god trade her. De får det som var en topp 5 spiller i ligaen før skaden sin uten å gi opp sine beste unge spillere eller mer enn ett pick, som vil være mellom 21–30. Demar DeRozan scorer poeng for deg i grunnserien, men har sviktet i sluttspillet gang på gang. Raptors måtte nesten gjøre noe nytt og nå har de en sesong på å gjøre det bra nok til å overbevise Leonard om å bli. Skulle han forsvinne mener jeg likevel det var verdt risikoen og de vil ha stor fleksibilitet med lønninger fremover. Danny Green er også en god spiller å ha.

Jeg er overrasket over at dette var den beste avtalen Spurs var villige til å akseptere. Den er en mellomting som gir de en ung spiller og et pick, i tillegg til en god spiller som gjør at laget fortsatt er ganske godt og vil nå sluttspillet. Poeltl er ganske god defensivt og kan gi deg 20–25 minutter som center. DeRozan er en profesjonell scorer. Jeg liker ikke de trekkene Spurs har gjort det siste året, ettersom de har låst seg inn med en kjerne av spillere som kan nå sluttspillet, men som er langt fra å kunne slåss med de beste lagene om tittelen.

Johan Peroti, assistenttrener for Borås Basket i Svenske Basketligaen:

Personligen så är jag kluven. Å ena sidan så förstår jag varför man vill få loss cap space till nästa år och att det finns ett långsiktigt tänk med den här affären. Och som vanligt utför Masai Ujiri stordåd som lyckas få igenom den här affären utan att behöva offra OG Anunoby eller Pascal Siakam t.ex. Men samtidigt så kommer det ta lång tid för mig att komma över att det är just DeRozan som offras. Han har ju uttalat sig om att han vill stanna och har alltid varit lojal. Det gör ont. Visst hade vi säkert inte vunnit något Championship med det laget vi hade i år och även om Kawhi spelar och är 100% i år så är vi ju fortfarande långt ifrån en contender så som ligan ser ut i år. Så om man bortser från känslor och det sentimentala värdet av DeRozan så får vi nog ändå se först om ett år hur bra den här dealen var. Att Kawhi uttalat sig om att han inte vill spela i Raptors är ju bara “sources” som sagt sp det vet jag inte hur mycket man ska lyssna på. Men det känns ju ändå som att han bara stannar ett år. Därför känns det ju såklart extra tungt att just DeRozan offrade för det.

Tommy Surland-Hansen, altmuligmann:

At Kawhi ble tradet var ingen overraskelse etter at han ville bort fra Spurs, men at det var Raptors som ble destinasjon så jeg ikke komme. Kawhis camp har helt til siste sekund virker det som forsøkt å skremme bort potensielle trade-partnere som ikke er i Los Angeles, men GM Uijri i Raptors er ikke redd for å satse. Føler også det er en liten hilsen fra Pop også, lykke til i Canada liksom … Men sportslig, gitt at Kawhi er skadefri, synes jeg traden kan bli bra for begge lag. DeRozan i Pops system blir bra, og når Raps i tillegg får med seg Green til Toronto er man bedre rustet til å ikke lenger bare være et bra grunnserielag. Atlantic Division blir et rotterace med Raptors, Celtics og Sixers og gjør neste sesong enda mer interessant og spennende.

Daniel Rausand, NBA-mann og Altom-journalist:

Jeg er veldig nysgjerrig og spent på å se DeMar DeRozan i systemet til coach Popovich. Tenk DeRozan og Aldridge på samme lag. Det blir den beste mid-range-shooting-duoen i NBA. DeRozan var kjapt ute i sosiale medier og viste hva han følte om behandlingen Toronto Raptors sitt front office hadde gitt ham. En tydelig såret spiller, som jeg tror er til Spurs’ fordel. For nå kommer DeRozan til å spille drakten av motstanderne bare for å bevise hva Raptors har gjort og tydeligvis gått glipp av.

Jeg er også svært fornøyd med at Leonard har gått til Eastern Conference. De to beste spillerne i NBA har faktisk byttet side i sommer. James til Los Angeles i vest og Leonard til Toronto i øst. Det Toronto Raptors har gjort er for meg en stor gamble. For Kawhi Leonard har hele veien sagt at han ønsker seg til L.A. Så det kan bety at Toronto bare har ham på «lån» fram til neste sommer, for da er Kawhi free agent og kan velge klubb selv. Jeg tror heller ikke Raptors blir det beste laget i øst selv med Kawhi på laget. Først og fremst på grunn av Boston Celtics, men også at Kawhi Leonard egentlig ikke ønsker å være der. For det kan bli giftig for kjemien på laget.

PS: Neste uke er både Kawhi Leonard og DeMar DeRozan invitert til Vegas for å være med på Team USA sin minicamp. Og hvem er treneren? Greg Popovich. Vær så snill, la det skje!

Tord Borge Lund, Raptors-fan:

Det skrives allerede om Kawhi sin motivasjon for å spille i Toronto. Jeg tviler på at det blir en lik sesong som i 17/18, der han ikke ville spille for Spurs, men det kommer nok til å bli med den ene sesongen i Raptors. Han skal videre, og kanskje han drar for å teame opp med LeBron i Lakers.

I årene fremover tror jeg det kan bli rebuilding for Toronto Raptors. Med DeRozan tradet vekk mot en Kawhi Leonard som mest sannsynlig drar i 2019 free agency, så kan det bli tynt med store navn i nord. Jeg tviler på at de klarer å signere store navn i 2019 free agency. Jeg tviler på at noen av de store stjernene vil til Toronto. Etter 2019/2020 sesongen vil Lowry sin kontrakt gå ut. Da vil han være 34 år. Lowry har sammen med DeRozan vært de to store stjernene for Raptors gjennom mange år. Samme sesong går Serge Ibaka sin kontrakt ut. Han vil da være 31 år. Det vil ikke være noen Raptors kan trade for å få tilbake store navn.

Jeg synes at det stinker rebuilding i Toronto. Med Leonard vekke etter 18/19 sesongen og Lowry som blir 34 når kontrakten går, så er det ingen stjerne spillere igjen på Raptors. Jeg tviler som sagt på at Raptors klarer å få til seg store navn i free agancy, men alt kan skje. Men synes helt klart at de er veldig korttenkt i denne traden med å sende vekk sin lojale stjerne spiller i DeRozan mot en ikke motivert Kawhi Leonard