10. februar er siste mulighet for lagene å forbedre seg. Vi gir dere en oversikt over hva du bør holde et øye med på de neste dagene!

Av: Vegar Fjell

Det er to store tidspunkt for handling i NBA: Off season, og perioden rett for og helt frem til selve trade deadline. Det ble kanskje ikke så interessant i sommer som mange hadde trodd og håpet på, men her kommer en ny sjanse for “Woj bombs”. Så er det selvsagt ingen garanti for at noen av lagene verken ønsker eller er i stand til å få til noe stort før deadline, men flere lag er i situasjoner der de må, eller i det minste bør foreta seg noe. Og flere spillere, også større navn, virker å være på vei bort.

Vi har her trukket frem 10 aktuelle topics du bør holde øye med før deadline 10. februar. I off season tippet vi for alle lagene. Da traff vi unektelig godt. Kanskje treffer vi godt også denne gangen?

10 ting å se opp for før trade deadline:

1. James Harden / Ben Simmons

Det er selvsagt ingen tvil om hva som kommer til å skape mest interesse de neste dagene. Ben Simmons-sagaen har vært denne sesongens store story ved siden av Kyrie Irvings vaksinenekt. Det siste er muligens også deler av grunnen til at dette nå er et tema. Mye tydet i utgangspunktet på at prisen 76ers har satt for Simmons har vært for høy. De skal ha vurdert bl.a. Fox, Sabonis og Siakam, men funnet alle for lett i søken etter en passende stjerne ved siden av Embiid. 76ers-sjef Daryl Morey har vært tydelig på at de enten ønsker et lovende talent + picks, eller en superstjerne som kan komplimentere Embiid i MVP-form. Det siste KAN være mulig å oppnå, og det tidligere enn først antatt.

For inntil nylig tydet ingenting på at 76ers skulle få noe som matchet priskravet denne sesongen, og at man var villige til å sitte igjen med Simmons på sidelinjen hele sesongen. Det til tross for at presset på Morey har vært stort fordi Embiid leverer på et så høyt nivå at det kanskje er mulig å oppnå suksess allerede i år. Til Moreys forsvar: Til tross for tilsynelatende stor interesse, har budene neppe inneholdt superstjerner i retur. Og til sommeren ser mulighetene større ut, med både James Harden og Bradley Beal på utgående kontrakter, samt en Damian Lillard på et lag i oppløsning. Men The Athletic slapp vinduets største bombe sent fredag kveld norsk tid. 76ers ønsket å pushe for en Harden-trade allerede før 10.februar, og mest oppsiktsvekkende – Brooklyn Nets skal være villig til å lytte til bud.

ESPN hevdet dog natt til søndag at Harden selv har gitt både lagkamerater og klubb beskjed om at han ønsker å bli, men hvis rapporten fra The Athletic stemmer, vil man kunne anta at 76ers har stor tro på at Harden uansett vil forlate Brooklyn-skuta først som sist. Ryktene skal ha det til at han opp leverer å måtte dra lasset mye mer alene enn først antatt og at det med Durants skader og Irvings vaksinenekt med påfølgende konsekvenser, er på tide å lete etter en bedre situasjon for seg selv. Hva som stemmer og ikke vet ikke vi – men ingen røyk uten ild. Morey og Harden har et langt og nært forhold etter tiden i Rockets, og med storspillet til Embiid i mente, er det ikke vanskelig å se for seg at Harden ønsker seg dit. Samtidig – Nets`big three har kun spilt 16 (!!!) kamper sammen siden Harden ankom før forrige sesong, og få har vel kjempetro på at noen kan stoppe dem dersom alle tre er friske samtidig. Er dette bare spill fra Harden? Fra et av lagene? Vanskelig å si – men dette vil være trade deadlines store spenningsmoment!

Skulle det ikke skje noe før deadline, så tyder alt på at Harden blir i Nets og Simmons i 76ers. Interessen for Harden virker å omhandle 76ers, for Simmons er den betraktelig større pga tilgjengelighet, men budene virker for lave for Philadelphia-laget. Men inntil Harden evt. signerer ny kontrakt med Nets og Simmons evt. forsvinner andre steder, vil dette være en mulig saga som fortsetter inn i sommermånedene.


2. Endelig bevegelse i Portland

Hva nå? Planen er tydelig lagt, men vil det bli en hurtig omveltningsprosess eller en lengre som strekker seg minst over sommeren? Fredag kveld tradet Blazers både Norman Powell og Robert Covington til LA Clippers. I retur mottok de Eric Bledsoe, Justise Winslow og rookien Keon Johnson pluss et andrerundevalg. Ran på høylys dag! Lagets to beste forsvarsspillere ut for disse tre er et veldig tydelig signal: Portland Trail Blazers skal rive huset. Spørsmålet nå er om de skal rive hele eller deler av det. Både stue og kjøkken forsvant i hvert fall nettopp.

Kontrakten til Winslow er billig og Keon Johnson kan selvsagt være en spennende spiller for fremtiden. Og kontrakten til Bledsoe er ikke så dårlig som den ser ut til. Den koster de riktig nok $18,1 mill ut sesongen, men neste sesong er den bare garantert for $ 3,9 mill. Her kunne de selvsagt fått mye, mye mer og Clippers gjør en kjempedeal. Men hvis det er en storrengjøring på gang i Portland, gir dealen (fortsatt for dårlig) selvsagt mening. Og vi forutsetter at det er nettopp det som skjer, og da er det bare spørsmål om tid før neste trekk kommer.

Hvis de skal jevne hele huset med jorda Blazers, så forsvinner Damian Lillard også. Lillard har vært tydelig på at laget må forbedres for at de kan utfordre om tittel, men organisasjonene har ikke vært i stand til å bringe nok til torgs. Denne sesongen virket de å ha gitt opp allerede før Clippers-traden også, selv om Anfernee Simons har vært et stort lyspunkt. En ung potensiell stjerne kombinert med en pågående ryddeprosess og Lillard-kritikk, gjør en Lillard-exit mer sannsynlig enn noen gang. Og det gir heller ingen mening for Blazers å beholde en snart 32 år gammel Dame Time dersom de vil starte på nytt, med mindre de vil tilby samme lojalitet tilbake eller at de nå gjør et siste forsøk på å bygge et championship-lag rundt ham.

Allikevel virker kanskje dette vinduet i tidligste laget for en eventuell Dame-trade, og sannsynligvis er det større muligheter for at CJ McCollum og Jusuf Nurkic forsvinner ut dørene før deadline. Det koker ikke spesielt mye rundt bosniske Nurkic, men Toronto Raptors kan være en aktuell destinasjon. Raptors har lenge vært på utkikk etter en ny big man, og Nurkic ville definitivt passet inn hos canadierne. Det koker betraktelig mer rundt McCollum, som har vært linket vekk hele sesongen. De mest aktuelle destinasjonene virker å være Dallas Mavericks og New Orleans Pelicans. Pelicans må gjøre grep for å styrke laget rundt Zion og Ingram, og Mavericks har lenge vært på utkikk etter en partner til Luka Doncic. Og her vil CJ McCollum være en strålende match med sine skyteferdigheter, og ikke minst muligheten for at CJ kan avlaste Luka noe som ball handler. Så spørs det om Mavericks er i stand til å sette sammen en god nok pakke, men mtp prisen for Powell og Covington, så er det ikke sikkert den trenger å være så voldsom…


3. Fire sale på gang i Indiana?

Pacers styrer mot et uunngåelig nederlag denne sesongen. Vi med flere har sagt det lenge: Dette laget er ikke bygget for suksess. Etter mye bråk med trenerapperatet forrige sesong skulle alt bli bedre med trenerveteranen Rick Carlisle inn. Sånn gikk det ikke. I skrivende stund er laget fra Indianapolis tredje sist i East og ukomfortabelt langt bak play-in. De er faktisk like nærme jumboplassen. Allikevel 5. dårligste record i hele ligaen er både overraskende dårlig og et bunnpunkt, og det bør også være siste dråpen.

Og før nyttår begynte ryktene å versere om at Pacers vurderte å blåse opp hele laget. Hvorvidt de faktisk gjør det samme som Orlando Magic gjorde før deadline forrige sesong er høyst usikkert, men de må gjøre grep. Alt tyder på at de vil ende opp med et godt pick i sommerens draft og kanskje er det en gyllen mulighet til å starte helt på nytt. Allikevel virker det litt som at de ikke er helt “der”, i hvert fall ikke enda. Det er tydelig gjort forsøk på å splitte duoen Myles Turner og Domantas Sabonis, samtidig som de virker lite lystne på å miste begge to. Turner er en av ligaens beste skuddblokkere og en moderne stretch big som passer inn i stort sett alle lag, mens Sabonis er en allround god spiller på All Star-nivå som bringer interesse fra en rekke lag i behov for en big man. Pacers vil trolig søke en pakke i retur lignende den Orlando Magic fikk for Nikola Vucevic for et år siden.

Pacers har også en rekke andre spillere som helt garantert har flere beilere. Malcolm Brogdon, TJ Warren, Justin Holiday og Jeremy Lamb bl.a. Brogdon signerte ny kontrakt tidligere denne sesongen og kan faktisk ikke trades før til sommeren og Warren har vært skadet lenge, men både Holiday og LeVert bør kunne gi Pacers noe av verdi tilbake. Nets vil neppe være aktuelt for Holiday all den tid han i likhet med Kyrie Irving er uvaksinert. Men andre lag som er i “Win now” mode vil kunne jakte toveisspilleren. Videre hadde vi også her trukket frem Caris LeVert som en mulig tradepiece til Cavaliers, men den traden skjedde jammen dagen før publisering! I retur fikk Pacers både en utgående kontrakt (Rubio), et førsterundevalg og flere andrerundevalg. Og det understreker poenget – Pacers flytter brikker og samler picks, og det er direkte overraskende hvis de ikke foretar seg mer før deadline.


4. Jerami Grant – Brennhett salgsobjekt

Bortsett fra Harden og Simmons er det få stjernespillere som virker å være i bevegelse, og det er ikke helt uvanlig midt i sesong heller. Men det finnes allikevel spillere på hyllene rett under som kan heve riktig lag ganske mye, som også er tilgjengelig. Jerami Grant er definitivt nettopp en slik spiller. Han har vokst med den utvidede rollen han har hatt i Pistons, men mange husker han fortsatt som en fenomenal rollespiller i Nuggets. Grant skal visstnok ikke være interessert i å ta på seg en mindre rolle, og det vil kunne begrense mulighetene noe. Men interessen er stor for Grants tjenester.

Både Wizards, Jazz og Hawks er på utkikk etter en ving med Grants ferdigheter. Og Pistons skal være interessert i å lytte til bud, som de også bør være. Han har en relativt dyr kontrakt på et lag som er noen år unna “win mode”, og han ønsker seg visstnok en kontraktsforlengelse til sommeren. Et lag som ikke er lenket til Grant så mye som de kanskje burde, er Chicago Bulls. Bulls har hatt en fantastisk sesong, men etter at Patrick Williams pådro seg en sesongendende skade har de manglet en god toveis-ving. Lagene som har behov for Grant er mange, og interessen er helt tydelig til stede. Et av de heteste salgsobjektene før deadline 10.februar.

5. Sacramento Kings – hit that button

Kings bør befinne seg i samme tenkeboks som Blazers og Pacers. Nå er det på tide å trykke på panikknappen. Hvis du trodde sparkingen av Luke Walton skulle fikse problemene, så har du ikke fulgt nok med i timen. Hele organisasjonen har hatt behov for forandring, og nå er det spillertroppen sin tur. Selv om, det er ganske rart at man har klart å få så lite ut av en slik spillertropp. De`Aaron Fox, Tyrese Haliburton, Harrison Barnes, Buddy Hield og Richaun Holmes bør i utgangspunktet kunne utfylle hverandre godt og de er alle spillere som vil gå inn og gjøre forskjell hos andre lag. Men det bare fungerer ikke, og nå er det på tide å velge en annen vei. Og kanskje har de fått en gyllen mulighet med Haliburton.

Tyrese Haliburton virker allerede å være på vei til å bli noe virkelig stort. Det samme var De`Aaron Fox, og senest i fjor var han en het All Star-kandidat. Men det ser aldri ut som Kings får ut potensialet til Fox, og kanskje det er her stivalget står: Mellom Fox og Haliburton. Kings skal ha vært langt i en Simmons-samtale der Fox var involvert, men Kings trakt seg (klokt nok) da 76ers krevde Haliburton. Kanskje er det til og med tegn på bedring i Kings-organisasjonen? Uansett, i Fox, Barnes, Hield og Holmes, og forsåvidt også Marvin Bagley, har Kings en rekke spillere med god verdi som kan sette de opp skikkelig bra for fremtiden. De trenger ikke engang nødvendigvis trade alle, men prosjekt “bygg rundt Fox” fungerer ikke lenger, og for begge parter virker en trade som en god løsning.

Hield var på vei til Lakers før sesongen, da Lakers plutselig snudde å endte opp med Westbrook istedenfor. God jul! Men Hield, som siden har virket helt sjekket ut av Sacramento, er den perfekte rollespiller for de fleste lag og det virker sannsynlig at Kings her kan finne en god deal. Harrison Barnes har langt fra vært sjekket ut, men dersom Kings så smått begynner på nytt, vil han være bedre tjent med å tilby tjenestene sine andre steder. Det samme gjelder for Kings. Og Barnes ligner mye på Jerami Grant både i kvalitet og posisjon. Beilerne vil være flere.

6. Julius Randle – fra MIP til tilgjengelig

Fra most improved player (MIP) og en kanonsesong med Knicks i fjor, til tydelig misnøye i år. Laget presterer langt i fra det nivået de leverte på forrige sesong og Julius Randle ser ut som en skygge av seg selv. Han ser i det hele tatt lite “locked in” ut i New York for tiden. Så er spørsmålet hva Knicks evt. kan forvente å få i retur for en tydelig irritert stjerne som sjekker ut så voldsomt når laget hans trenger han som mest. Mye tyder i hvert fall på at de er villige til å lytte til bud. Dog virker ikke interessen å være storslagen per nå, men Randle har selvsagt kvaliteter flere lag bør og kan være interessert i.

Kanskje er kontrakten for dyr og avskrekkende uansett, og ingen har vært heftig linket til Randle. Men han er etter sigende tilgjengelig og vil kunne gi en så betydelig retur og kvalitetsheving på et lag at det er verdt å følge med situasjonen frem til deadline.

7. Hvor er du, Goran Dragic? Og hvor skal du?

Hvor er Goran? Sloveneren har spilt kun 4 kamper for Toronto Raptors siden traden som sendte Kyle Lowry motsatt vei. Og det var vel heller ingen som forventet at Dragic sin NBA-karriere skulle fortsette lenge i Canada. Dragic skal ha trent mye i Miami mens Toronto-toget har tøffet videre, og mye tyder på at sloveneren vil finne seg ny arbeidsgiver før trade deadline. Enten gjennom trade eller ved at han blir kjøpt ut av kontrakten sin. Kontrakten hans utgår etter sesongen, slik at en buyout neppe vil bli for kostbar verken for Raptors eller for et lag som evt spytter inn i kassa for at det skal skje.

Og selv om Dragic har sett bedre dager, vil han nok være et velkomment tilskudd hos flere lag. Fortsatt en god playmaker og en habil scorer. Et svært passende lag vil være Dallas Mavericks, hvor Dragic i såfall vil slutte rekker med landsmann Luka Doncic. Mavericks har lenge lett etter noen til å avlaste Luka, og kanskje kan en Dragic inn gi både Jalen Brunson en større rolle, og Luka Doncic litt mindre ansvar. Se også opp for Washington Wizards der misnøyen mot Spencer Dinwiddie er voksende. Kanskje vil Goran være en aktuell erstatter i hovedstaden. Og han kan også være en god løsning på svarene både f.eks Celtics og 76ers leter etter i en backup point guard.

8. Boston Celtics – en point guard unna?

Det er neppe en Celtics-fan som er fornøyd med hvordan laget har innledet 2021/22-sesongen på, og misnøyen er velbegrunnet. Spørsmålet er dog om Celtics egentlig er så dårlige som recorden tilsier, eller om de blir å regne med siste del av regular season. De har en overveldende god defensive rating i forhold til record, men problemet har vært på den andre siden av banen. Nå har de riktig nok våknet til liv og kanskje er de endelig på gang. Men allikevel virker det sannsynlig at de må gjøre noe noe hvis de ønsker å kjempe om mer enn en playoff-plass, som er status per nå.

Flere har snakket om å splitte opp stjernene Tatum og Brown. Tja, kanskje. Men i utgangspunktet er det ingenting som tilsier at de to ikke skulle kunne være på samme lag. En trade med en av de to er uansett etter alle solemerker uaktuelt for nå. Men kan de lykkes med å finne en bedre point guard? Marcus Smart har mange kvaliteter, men er han en PG på en contender? Det virker mindre sannsynlig. Og Dennis Schröder har ikke lyktes så godt som backup som forventet, selv på en billig kontrakt. Men det er her den store akilleshælen er for Celtics – de trenger en playmaker som kan avlaste Brown og Tatum noe av ball, men også til å styre spillet vekk fra ISO ball. Og gjerne en som kan skyte også, da Celtics også har et forbedringspotensial mtp spacingen rundt sine to stjerner. Alternativene virker dog ikke mange, og kanskje må de ty til et bytte av f.eks. Schröder med Dragic, uten at det nødvendigvis løser nok.

9. Bradley Beal

Vi tror ikke Beal flytter på seg før deadline, men noe virker å være i gjære. Det verserer stadig rykter om Bradley Beal, og det henger nok sammen med det talentet Beal har, på et lag som aldri klarer å maksimere det. De hadde muligheten med John Wall, men skader ødela hele drømmeprosjektet. Det funket aldri helt med Russell Westbrook heller, men før denne sesongen skulle det bli andre boller da de tradet nettopp Westbrook for et helt nytt lag rundt Beal. Med fasit i hånd er det lite som tyder på at det gir suksess. Beal er inne i en av sine dårligste sesonger på årevis, og laget er for øyeblikket utenfor play-in.

Beals situasjon ligner mye på Dame Lillard sin. En stjernespiller som virker mer opptatt av lojalitet og stjernestatus i «egen» by enn suksess. Og ære være de for det. Problemet ligger vel aller helst i at de samtidig bruker tid og krefter på å klage på egen situasjon og det respektive lagets evne og mulighet til å vinne noe. Og da er spørsmålet: Hva nå, Bradley Beal? Til sommeren venter trolig en max-avtale, men tar han den og stikker, eller blir han værende i DC i all overskuelig fremtid? Og er det en situasjon som gagner Wizards? Kanskje er det som i Lillards tilfelle på tide å skille veier. Og i såfall, KAN det skje noe før deadline. Sannsynligvis er det best for alle parter å la være, for hvem vil ta sjansen på Beal for noen måneder når han kan signere et annet sted til sommeren? Allikevel – verdt å ha et halvt øye på denne situasjonen just in case!

10. Spacing wanted in LA

Det er ikke til å komme fra at avgjørelsen Lakers gjorde da de tradet for Russell Westbrook fremfor Buddy Hield før sesongen, virker noe lite gjennomtenkt. Ikke fordi Westbrook er en dårlig basketballspiller, for det er han vitterlig ikke. Selv om det er lett å få det inntrykket etter titalls bankshot i glasset og ut, så er han fortsatt god. Det viste han i Rockets, og det viste han i Wizards. Hele problemet til Lakers handler i dette tilfellet om fit, altså hvor godt spillerne passer sammen. Med et lag der LeBron James og Anthony Davis er de store stjernene og centerrollen fylles av Dwight Howard og DeAndre Jordan, var Westbrook langt på vei en av de minst passende spillerne Lakers kunne ha hentet. Buddy Hield derimot – ville vært tilnærmet perfekt.

Og kanskje vil Lakers igjen forsøke å hente Hield. Sesongen har vært katastrofal så langt, selv om det mye skyldes skader på både Davis og James. Laget kan uansett ikke leve med at Malik Monk og Carmelo Anthony er de som alene skal stå for å åpne gulvet for 3-4 mann som vil angripe kurven. Problemet til Lakers er at Westbrook-traden har bundet de voldsomt opp lønnsmessig. Løsningen må nødvendigvis bli å si hade til gullgutten Talen Horten-Tucker, som kanskje ikke er fullt så gullgutt lenger. Det handler også om fit. Det blir vanskelig, men Rob Pelinka er helt nødt til å gjøre det han kan for å redde dette prosjektet før sluttspillet. Trade deadline er siste mulighet.