Med trade deadline passert er det på tide å oppsummere vinduet. Her er noen tanker før sesongen fosser videre !

Av: Vegar Fjell

Noen dager før trade deadline serverte vi 10 tips til noe du burde holde et øye med før deadline. Vi teller opp og kan konkludere med at vi traff relativt godt. Det ble ingen Grant-trade f.eks, men du verden for en deadline-uke med Kings, Pacers, Blazers, Nets og 76ers i hovedrollene! Og de utgjør også kjernen i denne saken. Vi har samlet de fem mest markante avtalene/situasjonene fra dagene frem til deadline. Det er nok å ta tak i!

Fem takeaways etter trade deadline:

1. BLOCKBUSTER MOVE!

Det fortjener kanskje egentlig en egen sak dette, for dette er SVÆRT. James Harden har virket mindre og mindre interessert i å re-signere med Nets, og dagene før trade deadline virket det stadig mer aktuelt med Philadelphia som nytt hjem til sommeren. Ben Simmons har siden sommeren 2021 vært helt tydelig på at han aldri vil tilbake til Philly. Og da ble det plutselig uungåelig at Sean Marks og Daryl Morey til slutt havnet ved forhandlingsbordet allerede ved trade deadline. Det er begrenset hvor lenge Morey kan ha en max-spiller sittende ute med Joel Embiid i sin prime, og Marks var i ferd med å miste Harden nærmest gratis til sommeren.

Allikevel kom det nok som et lite sjokk, rett og slett fordi de inntill dagen før trade deadline virket ganske sannsynlig at Nets hadde tro på at de kunne beholde Harden en sesong til. Alt tyder på at de fikk signaler om noe annet, og da ble de tvunget til å handle. Og en retur med All Star Ben Simmons, en av ligaens mest treffsikre spillere i Seth Curry, Andre Drummond og 2 førsterundevalg er vel ikke dårlig utbytte for en surnet Harden på vei vekk. Og selv om det nok kostet for 76ers og gi bort sin klart beste skytter og en Drummond som har fungert perfekt som backup for Embiid, var valget heller ikke vanskelig. Morey får gjenforeningen med Harden, og Embiid får den beste offensive makkeren han noen sinne har hatt. Vinduet er lite, men mulighetene er der – dersom Harden er locked in, i form og skadefri.

Morey får sin “Morna Siv”. Det var mange som mente det var umulig å ende opp med en superstjerne i bytte for Ben Simmons. Og kanskje er det sånn at andre ville fått panikk i samme situasjon. Morey viser seg nok en gang som en av de ypperste strategene i idrettsverdenen. Samtidig – selvsagt kan man få dette for Simmons. All Star, DPOY-kandidat og All NBA på en lang kontrakt. Og med den spacingen Curry gir de, så er det ikke sikkert Nets blir spesielt mye svakere. Kanskje heller tvert i mot? For 76ers er det utvilsomt et løft fra det de har hatt tilgjengelig.

Nå ser begge lagene sylskarpe ut, selv om det er flere ting som gjenstår for de begge. For Nets handler det om å få Durant og Harris tilbake fra skade, samt å få Kyrie tilbake på fulltid. Men ikke minst – i hvilken form dukker Ben Simmons opp i ? Han har ikke spilt på over et halvt år, og har også vårt åpen om mentale problemer. Og fysisk form gjelder også for James Harden. Er skadene bare et spill for å komme seg vekk, eller er nå en av de minst skadeplagede spillerne i NBA plutselig forfulgt av skader? Men for 76ers handler det også om hvordan de skal komponere laget rundt Embiid og Harden. Med Curry ut mangler laget spacing, noe som vil bli helt essensielt med nettopp Embiid og Harden som lagets kjerne. Og med Drummond ut er de svært tynne på centerposisjonen. 76ers vil nok lete i buyout-markedet de neste dagene, og kanskje vil de gjøre enda flere avtaler til sommeren.

Dette ble langt om noe som fortjener enda mer plass. To av ligaens beste spillere har byttet lag, og en av de mest merkverdige situasjonene (Ben Simmons) vi har sett på lenge er endelig løst. En win-win på veldig mange måter. Nets får enda mer spacing, men ikke minst en av ligaens aller beste forsvarsspillere inn i et lag som har det som sin akilleshæl. 76ers får endelig superstjernen de har lett etter å plassere med Joel Embiid. James Harden er tilbake med Morey og har satt fremtiden sin det neste halvannet året, og Ben Simmons har endelig kommet seg vekk fra et lag og en situasjon han har mistrivdes i. Så må vi sikkert godta litt drama, sure miner og rykter i etterkant. Men det er vel litt av det som gjør brandet NBA så god underholdning?

2. Kings did it again…

Sacramento Kings er en organisasjon som i flere år har fått kritikk, stort sett rettmessig sådan. Vi har ikke nok spalteplass til å gå gjennom alle feilene de har gjort, så la oss ta for oss én konkret og høyaktuell blemme. Hardt å melde allerede selvsagt, men dette kommer potensielt til å svi noe helt fryktelig med årene for Kings. Tirsdag tradet de stortalentet Tyrese Haliburton til Indiana Pacers sammen med Buddy Hield og Tristan Thompson for Domantas Sabonis, Justin Holiday og Jeremy Lamb. Vi nevnte vel alle disse minus Tristan Thompson i vår pre-deadline-sak, men at det var mellom disse to lagene det skulle skje og med Haliburton involvert kom som et sjokk.

Et sjokk virker det å ha vært for hele ligaen. Som vi skrev i nevnte sak, det så ut som Kings sto ved en korsvei der de skulle velge mellom Fox eller Haliburton. Og valget kom, men flere med oss var nok veldig overrasket da de endte opp med å velge Fox. At de nå velger å trade et så stort talent for å havne i en litt bedre kortsiktig situasjon, hvis det i det hele tatt er det, virker ganske hodeløst. De får selvsagt veldig gode spillere i retur her. Sabonis er en All-Star og en av ligaens beste big men, og Holiday er en god rollespiller. I tillegg har de endt opp med en brukbar guard i Donte DiVincenzo. Men dette kan ikke være the Endgame for Kings. Dette er i beste fall middelmådig. Altså, det er bra. Sabonis og Fox blir litt av en duo, og det bør faktisk kunne bli sluttspill for første gang på 15 år. Men noe mer enn en tur til 1.runde? Vanskelig å se det for seg. Med Haliburton ville veldig mulig sjansene for noe mer vært betydelig større. Well done, Kings. As usual.

Samtidig er det bare å gratulere Indiana Pacers! De var pent nødt til å gjøre endringer og når de er på vei mot avgrunnen denne sesongen og trolig ender opp med et godt pick i sommerens draft, må Haliburton ha vært den perfekte spiller å få inn. Som nyhetsguru «Woj» meldte etter traden: Selv Pacers var overrasket over at de kunne få Haliburton. Because why would they? Hadde ligaen visst at Haliburton var tilgjengelig, er jeg helt sikker på at Kings kunne valgt en langt, langt bedre pakke enn dette. Det kan veldig godt være at Haliburton vil være en “the one that got away” for Kings, en spøkelse som hjemsøker de i årevis. For Pacers er han et lysende fremtidshåp, i tillegg til at de har sikret seg et par utgående kontrakter og trade pieces av god verdi. Det kan til og med hende de benytter seg av Buddy Hields tjenester, og beholder Myles Turner. Da er de kanskje allerede på god vei mot noe.

3. Hva nå, Blazers?

Alt tydet på at det kom flere trades i Portland da Powell og Covington forsvant ut dørene tidlig i uka, og tirsdag smalt det på nytt. Som spådd i vår deadline-sak: CJ McCollum ble neste offer og New Orleans Pelicans ble neste stoppested for Dames makker. Med i dragsuget forsvant også Larry Nance Jr. som ble hentet inn før sesongen nettopp for å bygge videre på et lag rundt Lillard. Og selv unge lovende Nickeil Alexander-Walker ble sendt rett videre til Jazz. Tilbake sitter de igjen med flere utgående kontrakter og unge spillere på billige kontrakter, og Josh Hart.

Dette kan gå to veier. Enten er dette et siste forsøk fra Blazers på å gi Damian Lillard det laget han trenger for å oppnå suksess, eller så ser vi bare starten på en full rebuild der også Lillard forsvinner ut. Mye tyder på det siste, men ingenting utelukker det første. Men for at det skal kunne gi noe mening, må Blazers jobbe enormt godt i sommer. Josh Hart, Anfernee Simons og Jusuf Nurkic kan godt være ok ved Lillards side, hvis de i tillegg lykkes med å hente en toppspiller. Men er det sannsynlig? Portland er ikke et stort marked, og for å være ærlig virker dette laget å trenge så mye forandring at det neppe er en attraktiv destinasjon for noen med ambisjoner.

Og hvilken mening gir det egentlig for Blazers? I utgangspunktet skal lage de nå sitter igjen med ut sesongen være så dårlig at de ender med et lottery pick og med Anfernee Simons i rekkene har de muligheten til å starte på null. Det virker mer logisk enn å bygge et helt, flunkende nytt lag rundt en Lillard som stadig oftere ytrer seg kritisk til egen organisasjon.

4. Pelicans gir det et reelt forsøk

New Orleans var en av to destinasjonene vi pekte på som mulig neste stoppested for CJ McCollum, og nå er det et faktum. Etter nær et helt tiår i tospann med Damian Lillard skal han forsøke å gi en etterlengtet boost. De har vært desperate etter å legge til en guard og spacing i førstefemmeren, og av tilgjengelige spillere var det neppe noen bedre alternativer enn nettopp McCollum. Og skulle Zion Williamson komme tilbake og levere opp mot potensial, har Blazers skaffet seg en perfekt komplimentær spiller. I det hele tatt ser Pelicans` angrep rett og slett fryktinngytende ut – dersom alt går som man ønsker.

Men usikkerhetsmomentene bør også bekymre. For det første er det et lag blottet for defensiv kraft. For det andre er Zions form og McCollums utvikling urovekkende. Kanskje handler Zions form om motivasjon, og kanskje handler det om å bygge noe han tror på. Og kanskje er CJ McCollum inne i sin dårligste sesong fordi han lenge har visst om egen skjebne i Portland. Men det blir mye hvis og om at.

Det som uansett er sikkert er at Pelicans gjør et reelt forsøk nå, om så i siste liten. Det er på sin plass med kritikk mot organisasjonen etter at de har rotet bort både Jrue Holiday og Lonzo Ball, men ikke minst for at de ikke klarer å få Zion i form. Dette er trolig det siste forsøket David Griffin og Trajan Langdon får til å redde prosjektet. Og selv om spørsmålstegnene er flere, så er McCollum utvilsomt et godt valg og et steg i riktig retning. Men det kan ikke stoppe her og muligens får vi se mer aktivitet til sommeren. Nå handler uansett det meste om å få Zion Williamson tilbake i spillbar fysisk form.

5. Moves across the league

La oss avslutte med en liten recap. Det er selvsagt flere som har gjort større eller mindre endringer, selv om de 4 første punktene er de klart største begivenhetene og situasjonene å ta tak i. Dallas Mavericks var ventet å styrke ball handlingen i laget for å gi Luka litt mer fri fra oppgaver og ball, og svaret ble Spencer Dinwiddie. Dinwiddie har vært fryktelig i Wizards og ryktene tilsa at han var ønsket bort av lagkameratene sine. Hvis sant, så fikk de viljen sin. Og Wizards har vært på søken etter en big man, og det var akkurat det de fikk i retur. Kristaps Porzingis blir å finne i hovedstaden sammen med Bradley Beal neste sesong, hvis begge blir. Porzingis skal forøvrig i følge morsomme tunger ha fått nyheten i en sandwich-kø rett før shootaround før Mavericks-kamp. Sant? Aner ikke. Morsomt hvis sant? Absolutt. Uansett: Wizards får en reell big man, som både gir de size i forsvar og som kan strekke gulvet, en stor oppgradering fra Harrell (som forsvant til Hornets). I tillegg får Mavericks frigitt cap space slik at de kan gi Jalen Brunson ny kontrakt, samt Davis Bertans til å åpne rom for Luka Doncic.

Goran Dragic og Thad Young har byttet lag, men begge virker også å være buyout-kandidater. I såfall blir de nok plukket opp ganske raskt begge to. Samtidig dekker Young noe av det behovet Raptors har hatt når de har forsøkt å finne en ny big man. De vil nok i såfall heller ikke være de eneste som blir kandidater i buyout-markedet. Drew Eubanks, Enes Kanter Freedom, DeAndre’ Bembry, Moses Brown og PJ Dozier er bare noen av de som har blitt sluppet fri for å gjøre plass til andre spillere e.l. Og flere med de kan det bli de neste dagene.

Boston Celtics oppgraderte benken sin med Derrick White og Daniel Theis, mens de lot Josh Richardson gå til Spurs og Dennis Schröder gå til Rockets. Det har ikke gått helt veien for Dennis etter at han avslo det massive tilbudet fra Lakers… Kanskje mer interessant mtp contendere: Boston Celtics mistet riktig nok tidligere nevnte DiVincenzo, men ved å legge til Serge Ibaka har de fylt et tomrom de har hatt lenge. En stretch big med gode defensive ferdigheter. Og en proven winner med en stor bøtte erfaring. En viktig signering dersom han greier å holde seg skadefri.

Vi kan ikke nevne alle, men la oss avslutte med at ligaens beste lag Phoenix Suns greide å gjøre laget enda dypere med Torrey Craig og Aaron Holiday, og til slutt en personlig favoritt: Marvin Bagley til Detroit Pistons. Kings kastet først bort muligheten til å velge Luka Doncic ved å prioritere Bagley. Så kastet de bort Bagley og lot han slite benken istedenfor å trade han. Nå, endelig, er Marvin Bagley fri. Og han passer godt til hva Pistons gjør og hvor de er. Kanskje kan Bagley og Cade Cunningham bli en fet greie å følge med på?