Med draften unnagjort står Free Agency for tur. En lengre offseason venter lagene før sesongen drar i gang i oktober.

Av: Vegar Fjell


Hva kan vi forvente fra de ulike lagene? Hvilke spillertyper tror vi de er ute etter? Hvilke spillere kan være på vei bort? Her er vår oversikt over situasjonene i de ulike lagene før Free Agency åpner:

Atlanta Hawks
Hawks overrasket alle da de kjempet seg hele veien til Eastern Conferance Finals forrige sesong. Det gjorde de bl.a. etter en veldig god off season der de sikret seg spillere som Bogdan Bogdanovic, Danilo Gallinari, men også signeringen av Nate McMillan som assistent coach ble viktig da McMillan midtveis i sesongen midlertidig tok over som head coach og snudde en dårlig trend til et nesten ustoppelig godstog. McMillan fikk helt fortjent jobben permanent, og en trenerjakt er avblåst. Og etter en slik sesong forventer man nok også at man i størst mulig grad gjør færrest mulige forandringer.

Det er allikevel et par spørsmål å ta stilling til også for Hawks. Først og fremst gjelder det nok John Collins. Skal, skal ikke? Collins er en restricted free agent og spørsmålet er om Hawks kommer til å matche et eventuelt tilbud fra et annet lag. Og det dilemmaet kommer nok. For selv om John Collins har en større downside, har han utvilsomt også en god upside som flere lag nok kunne tenkt seg å ta sjansen på. Enn så lenge har Hawks valgt å tilby han et såkalt qualifying offer på $7,71 mill. som Collins kan velge å ta for ett år til i Hawks. Men tidligere i år avslo Collins et tilbud om en 4-års kontrakt verdt $90 mill. Så – hvor langt er Hawks villige til å strekke seg for å beholde Collins?

Ellers handler det nok om å fortsette utviklingen av de unge spillerne med Trae Young som den store stjernen. Young kan også få rookie max-kontrakt denne sesongen. Den unge kjernen gir også Hawks pieces og rom til å gjøre noen moves for å forsterke laget rundt Young hvis de ønsker det, men per nå virker utviklingen av fjorårets kjerne som lagets prioritet.

Boston Celtics
Celtics har byttet ut Danny Ainge med Brad Stevens i Front Office, og tidligere Spurs-, 76ers-, og Nets-assistent Ime Udoka har inntatt Stevens tidligere trenerjobb. Og Stevens har allerede startet jobben med å forsterke laget. De har byttet ut én dårlig kontrakt med en annen da de tradet Kemba Walker for Al Horford (og Moses Brown), men Horford kjenner klubben og var en suksess i Celtics sist. Kanskje kan han, til tross for alderen, være en viktig bidragsyter også denne gang i Boston. Med også Tristan Thompsons kontrakt angivelig borte (Kings), har Celtics eventuelt noe mer fleksibilitet også. Og så har de hatt en såkalt “player exception” etter fjorårets Hayward-trade som har gitt de rom til å trade for Josh Richardson uten å gi Mavericks stort i retur (Kun Moses Brown). Allikevel er spørsmålet om de nå har fleksibilitet nok til å re-signere Evan Fournier, eller om traden for Richardson betyr at de har gitt opp franskmannen. Mye tyder på det siste.

Det virker som om Celtics har festet blikket sitt på spillere til frontcourt istedenfor. Senest dagen før free agency åpner, melder Adam Himmelsbach i Boston Globe, at Celtics vurderer å gå etter bl.a. Rudy Gay og de to tidligere Celtics-spillerne Kelly Olynyk og Jeff Green. 3 storvokste veteraner som både gir rutine, men også til å strekke gulv – eller som 5`er i small lineups. Og kanskje det er nok for nå. For dersom man signerer en av disse fremfor Fournier, vil man ha fleksibilitet på vei inn i free agency i 2022. Og da venter også en potensielt veldig spennende FA-klasse!

Brooklyn Nets
Laget alle forventet at skulle gå hele veien forrige sesong. Og hadde det ikke vært for skader, så hadde de kanskje gjort nettopp det. Det får vi riktig nok aldri vite, men Nets vil nok føle at de ikke har ekstreme behov før neste sesong. Kanskje handler det derfor først og fremst om å handle troppene samlet. Klarer de f.eks. å beholde Bruce Brown, Jeff Green og Blake Griffin? Det blir viktig for et lag uten store kropper i painten til å stoppe spillere som Giannis, Embiid og Jokic. De har riktig nok plukket opp Day’Ron Sharpe i årets draft, en ung spiller som har returspillet som en forse, samt unge Claxton. Men for et lag som skal vinne NÅ, er nok spillere som Griffin essensielle også denne sesongen. Selv om – flere Nets-fans ønsker seg nok en true center, f.eks. Myles Turner. Men for øyeblikket er det stille rundt slike rykter.

En mulighet her, kan dukke opp ved en sign-and-trade mulighet med Spencer Dinwiddie. Dinwiddie ønsker seg en stor bag med penger, så stor at Nets trolig lar han gå. Men en eventuell sign-and-trade gir Nets muligheter til å få verdi i retur. Skulle Dinwiddie f.eks. velge Washington Wizards, som mange rykter hevder, kan Nets gjøre et forsøk på å få eksempelvis Gafford eller Harrell til Brooklyn. I tillegg må Nets erstatte et par rollespillere på vei ut. For øyeblikket virker Bryn Forbes som en aktuell erstatter. Forbes, som nylig vant ring med Bucks, vil helt sikkert passe godt inn hos Nets og vil gi laget enda flere alternativer fra utsiden.

Charlotte Hornets
Michael Jordans lag har fått mye skryt for valgene sine i årets NBA Draft. James Bouknight fremstår som en steal, i hvertfall sett ut i fra forhåndstipsene, og Kai Jones sies og være et uhyre spennende prospect. Og også valget av JT Thor får gode skussmål. I tillegg har de sikret seg Mason Plumlee fra Pistons, og allerede nå ser Hornets både bedre ut på kort sikt, men ikke minst langsiktig. Det dilemmaet som dog nok reises i Charlotte nå, er en form for “Hvem skal ut”-oppgave. For med Bouknight inn, har Hornets i overkant mange guards. LaMelo Ball er en sikker starter, og Bouknight skal neppe noe sted med det første. Terry Rozier har vært for Hornets alt det Celtics drømte at han skulle bli i Boston. Igjen står to gode rollespillere i Devonte Graham og Malik Monk som begge er RFA i årets free agency. Og akkurat i det dette ressonementet ble skrevet, meldes det fra Charlotte at laget IKKE tilbyr Monk qualifying offer og at Monk er ferdig. Flere lag vil nok jage Monks signatur.

Men hva med Charlotte? Hvilke type signeringer vil de jakte fremover? Kanskje er de fornøyde sånn situasjonen er nå. Et ung og fremadstormende lag, i en miks med veteraner som Hayward, Plumlee og Rozier, kan utvilsomt henge med i kampen om sluttspillplass neste sesong. Faktisk så kom de seg jo med i play-in i 2021. Med stammen inntakt, en forsterkning i painten og videre utviklingen av de unge spillerne, kommer Hornets trolig til å være minst like gode som forrige sesong.

Chicago Bulls
Tidligere i år hentet det tidligere storlaget inn Nikola Vucevic for å teame opp med stjernen Zach LaVine. Men til tross for mye offensiv fire power, mangler laget defensive deler, samt at laget virker å skrike desperat etter mer playmaking. En spiller som vil kunne dekke begge behovene, er Pelicans Lonzo Ball. Ball er restricted free agent og kan være på vei bort fra New Orleans. Pelicans virker nemlig å ha øyne på andre point guards, og virker usikre på om de vil matche et eventuelt tilbud fra andre lag til Ball. Et av disse lagene kan være nettopp Bulls. Men dette kommer helt garantert til å avhenge av Bulls sin egne free agents og alternativer for å få kloa i Ball.

For Bulls har noen in-house kontrakter å ta en avgjørelse om også. Først og fremst Zach LaVine, selv om det er en mer langsiktig tanke. Men LaVines kontrakt går ut neste sesong, og Bulls vil etter sigende gjøre alt i sin makt for å beholde ham. Men også Lauri Markkanen og Thad Young har en usikker fremtid i Chicago. Finske Markkanen har blitt tilbudt et qualifying offer, som gjør han til en restricted free agent i sommer. Men kommer Bulls til å matche eventuelle andre tilbud? Et mulig scenario virker å være en sign-and-trade med Pelicans hvor Ball og Markkanen bytter lag. Bulls vil nok uansett ikke re-signere Markkanen om det går på bekostning av cap space for å hente forsterkninger på hylla der Ball befinner seg. Det samme gjelder Thad Young, selv om Young var en sentral del av fjorårssesongens Bulls-utgave.

Cleveland Cavaliers
Cavs-fansen ser nok svært lyst på fremtiden om dagen, og det har de all grunn til! Med Evan Mobley inn i rekkene, har LeBron James` tidligere lag en veldig spennende ung kjerne. Garland, Sexton, Okoro, Mobley og Allen høres ut som et glimrende utgangspunkt for fremtidig suksess. Allikevel er det noen spørsmålstegn hos Cavaliers. For det første: Jarrett Allen. Cavs virker å prioritere å bringe Allen tilbake til Cleveland, og det virker å være et gjensidig ønske. Det finnes ekstern interesse for den tidligere Nets-centeren, men det meste tyder på at Allen forblir Cavaliers-spiller.

To andre behov Cavs nok har hatt, er å fylle rollen som backup point guard, samt mer dybde på vingen. Backup point guard har de allerede sikret seg med Ricky Rubio, som midt i åpningsdagen av FA skal spille mot USA i OL. Rubio gir Cavaliers både en god backup PG, men også rutine og en voksen mann i rommet. Ving gjenstår, og navn som Doug McDermott og Alec Burks virker som to naturlige mål. Utover det virker Cavs og være relativt i rute til sesongstart allerede, med mindre det dukker opp muligheter de ikke kan takke nei til. Og sannsynligheten er der for at det i såfall innvolverer Kevin Love og/eller Colin Sexton. Det virker å være en økende misnøye med Love i fanbasen, og KLove fikk seg en ny smell da det ble rapportert at han dukket opp med Team USA helt ute av form. Kontrakten hans er også massiv, og Cavs vil sikkert kvitte seg med den om mulig. Sexton ses på som et kjempetalent, men ser ut til å være den man kan gi slipp på i en evt fordelaktig trade. Verdt å følge med på.

Dallas Mavericks
Etter to førsterunde-exits på rad, er forandringer i gjære i laget til Mark Cuban. Bl.a. er mangeårig head coach Rick Carlisle er byttet ut med den tidligere stjernespilleren Jason Kidd. Men nå handler det hele om å bygge et godt nok lag rundt Luka Doncic. Sloveneren, som for øyeblikket herjer i OL, ses på av mange som den største stjernen for fremtiden i hele ligaen. Men etter to iherdige forsøk på lengre playoff-runs, NESTEN på egenhånd, må Mavs gi Luka bedre muligheter til å lykkes. Kanskje er behovet for en bedre rekkekamerat i backcourt et av de viktigste å dekke. Og jobben med det har allerede startet – med Josh Richardson til Celtics med kun kontrakten til Moses Brown i retur. Det åpner en spot og gir noe mer fleksibilitet for Mavericks.

Selv om Luka er en eksepsjonell ball handler, er det ikke til å legge skjul på at han må gjøre absolutt alt helt selv. Derfor vil det være naturlig for Mavs å søke en god ball handler, aller helst en med bedre skuddferdigheter enn f.eks “JRich”. Øverst på ønskelisten har Kyle Lowry og Goran Dragic stått. Tenk en slovensk backcourt i Dallas! Men det går mildt sagt ikke Mavs sin vei. Alt tyder nemlig på at Lowry og Dragic bytter lag: Lowry til Miami, Dragic til Toronto. Det tvinger Mavericks til å se andre steder, med Dinwiddie, Schröder, Conley, DeRozan og Oladipo som mulige alternativer, med mindre man finner gode trademuligheter. F.eks. med Dragic og Raptors. Eventuelt vil Kemba Walker trolig være tilgjengelig.

To brikker til: Det bør bringes inn en bedre big man til Dallas, samt at å beholde Tim Hardaway Jr. trolig er en prioritet. Etter å ha blitt ødelagt av Clippers inside i 1.runde, vil en spiller som Richaun Holmes kanskje være passende medisin. Velger Mavericks å hente THJ tilbake til Dallas, vil fleksibiliteten naturligvis være mindre, men kjemien med Luka virker upåklagelig og han ser ut til å ha funnet seg godt til rette i et Luka-ledet angrep.

Denver Nuggets
Laget som huser forrige sesongs MVP gjorde senest i vår en oppgradering da de hentet Aaron Gordon under vårrengjøringen til Orlando Magic. I tillegg vil nok Jamal Murray være tilbake i løpet av sesongen. Men Murray vil være ute så lenge, at Nuggets allikevel nok ser på muligheter for å erstatte han midlertidig. Kanskje kan de gå for en noe billigere løsning, som f.eks. Derrick Rose? I tillegg vil de nok se etter forsterkning på den defensive siden, slik de gjorde da de hentet Gordon. Sist, men ikke minst, er det helt sikkert en prioritet for Nuggets å sørge for at Will Barton returnerer til gruvebyen. Barton valgte å opt-out av sin player option, men sies å ønske seg tilbake til Denver. Og trolig vil Nuggets “pay up” for å beholde han i Denver.

Av konkrete rykter inn, er ikke Nuggets blant de mest spennende. Det er rett og slett lite å ta av, annet enn litt snakk de siste dagene om at de er en av beilerne for Doug McDermott. Stillheten kan bety to ting: Enten er Nuggets veldig gode på å holde kortene tett til brystet, eller så har de ikke nevneverdig store ting på gang.

Detroit Pistons
Pistons’ offseason startet på best mulige måte da de endte opp med 1st pick i årets NBA Draft, og dermed lå alt til rette for å velge stjerneskuddet Cade Cunningham. Nå bør det meste handle om å bygge et fremtidig lag rundt nettopp Cade. Og Pistons har flere unge spillere med stort potensialet. Killian Hayes fikk nok ikke bevist alt for mye forrige sesong, men tyskeren har definitivt potensiale. Spørsmålet nå er hvordan Pistons skal få det til å fungere med både Cade og Hayes. I tillegg har de to svært spennende spillere i Saddiq Bey og Isaiah Stewart. Fremtiden ser langt lysere ut for Pistons nå, enn den gjorde for omlag ett år siden!

Pistons har også lempet av Mason Plumlee til Charlotte og waived Joseph og Sirvydis, som igjen gir gode muligheter i free agency. Det kan ha litt i underkant av $20mill å bruke når startskuddet går ved midnatt norsk tid. Nøyaktig hvilken retning Pistons ønsker å gå i er litt usikkert. De har en ung kjerne, samt en Jerami Grant som eksploderte offensivt i fjor, men ønsker de å utvikle de unge med mer spilletid, eller vil de øke farten på prosessen? Trolig vil veterans til et ungt lag være nødvendig, men ikke minst må Pistons øke produksjonen fra utsiden. Med Ellington mulig tapt, sitter man igjen med Josh Jackson og nevnte Bey som lagets beste skyttere. I tillegg virker de interessert i å, i år som i fjor, og gå etter en big man. Kanskje nettopp derfor er de linket til Kelly Olynyk og Nerlens Noel de siste dagene.

Golden State Warriors
Er dette sesongen der Warriors endelig skal ha et skadefritt lag som kan vise gamle takter? Foreløpig virker det i hvert fall som ting går som smurt og mange gleder seg til å se Splash Brothers og Green sammen igjen. Men Warriors har et lag på vei i litt ulike retninger. I tillegg til å være i en win-now situasjon med aldrende stjerner, har de sikret seg verdi for fremtiden med Wiseman i fjor, og Kuminga og Moody i år. Spørsmålet er om det er mulig for Warriors å henge med og samtidig ha to tanker i hodet samtidig: Vinne nå, men også bygge lag for fremtiden. Draymond Green har vært veldig tydelig på at det ikke er en god idé. Derfor var det litt overraskende at Warriors ikke tradet bort picksene før eller underveis i draften. Det er allikevel en mulighet for de å trade de unge spillerne i pakker for å forsterke laget på kortere sikt.

Og det virker også som det er GM Bob Myers’ fokus. Myers virker nemlig svært innstilt på å hente veteraner, og spillere som Paul Millsap og Andre Igoudala er hete navn i den forbindelse. “Iggy” har en kjent og kjær historie med Warriors, og Heat har bestemt seg for å ikke bruke team option og la Igoudala gå i free agency. De har også brikker som Wiggins, og eventuelt en sign-and-trade med Kelly Oubre tilgjengelig dersom de finner riktig spiller å legge til i starting 5. Blant annet har de vært nevnt i kampen om Ben Simmons.

Houston Rockets
Et av lagene som har fått mest skryt etter årets draft! Og det med rette. Da Harden forsvant forrige sesong, ble det relativt mørkt for Rockets-fansen. Fra år på år som contender, endte de dønn sist i regular season. Kun 17 seire ble det på Houston-laget! Men kanskje lønte det seg? I hvert fall har de fått ungt talent an mas inn i rosteren. Først og fremst Jalen Green, som av mange ses på som et astronomisk talent og en som ville gått klart først i andre draft-år. I tillegg har de hentet den tyrkiske stjernen Sengun som backup til Christian Wood, den spanske forwarden Garuba og guarden Josh Christopher. Der Sengun har sin klare styrke offensivt, er Garuba et potensielt defensivt monster! Og de har i tillegg spennende unge spillere som Kevin Porter Jr. og Jae’Sean Tate. Fremtiden er lys for Rockets!

Det betyr ikke at det ikke er avgjørelser og ta i Houston også etter draften. De har vært tydelige på at de ikke kommer til å stresse for å bli en contender igjen og at målet er et championship. Og det forklarer også hvorfor flere av veteranene virker å være på vei ut. Avery Bradley og Kelly Olynyk virker f.eks. begge å være på vei andre steder. Og hva gjør de med John Wall? Wall kan naturligvis være en god mentor for Green og KPJ, men hvor lenge er Wall og Rockets interessert i en sånn løsning? Ellers kommer laget helt sikkert til å lete etter skyttere, som Rockets alltid gjør.

Indiana Pacers
Hvordan skal Pacers komme seg tilbake? Etter flere sesonger med sluttspill-plass, ble det veis ende i play-off for Indiana-laget forrige sesong. Kanskje angrer man på at man lot McMillan gå, all den tid McMillan førte Hawks til Conferance Finals, mens Pacers med relativt samme mannskap ikke fulgte opp de foregående sesongene. Og etter flere offentlige uenigheter innad i laget, starter de nå ny sesong med enda en ny head coach. Og det er ingen hvem som helst: Tidligere Mavericks-coach Rick Carlisle skal få fart på sakene i Indianapolis.

Men hvordan forsterke? TJ Warren og Caris Levert er tilbake og har nok begge en rolle i laget videre, det samme gjelder etter alle solemerker Domantas Sabonis og Malcolm Brogdon. En som nok derimot “shoppes” er Myles Turner. En stor presence i painten og en av ligaens beste rim protecters. Men ryktene har svirret lenge om en trade, og tidligere i år virket Celtics nær en handel. Det siste ryktet nå forteller at Knicks er en aktuell destinasjon. I tillegg er spillere som Doug McDermott og TJ McConnell klare for free agency. Sistnevnte virker å være ønsket tilbake, mens McDermott nok kan bli i tøffeste laget å beholde for Pacers. Der får de stor konkurranse. Spørsmålet er allikevel: Hva får de igjen her? Det er litt vanskelig å se for seg Pacers forsterke laget voldsomt uten å flytte flere av starterne sine. Men laget ser absolutt sterkt nok ut til å igjen finne veien til et sluttspill.

Los Angeles Clippers
En av de aller største favorittene de to foregående sesongene har nok ett hovedmål: Å signere Kawhi Leonard på en max-kontrakt. Kawhi er ute lenge, kanskje nær hele regular season. Så er det usikkert i hvilken form han rekker å være i til playoffs. Så kanskje blir dette et lite tilbakesteg for Clippers. Allikevel må de fortsette ned den veien de har startet på. Da de hentet nettopp Kawhi, og Paul George, kastet de store deler av fremtiden ut vinduet for å vinne en tittel. Foreløpig har det kun endt med skuffelse. Men laget ser allerede bra ut, og det ligner på et typisk mesterlag. Skyttere, to store stjerner og dybde med veteraner. Derfor må Clippers lande en ny avtale med Kawhi, og samtidig sørge for at veteranene forblir i laget.

Alt peker i retning av at Kawhi vil signere en max med Clippers, selv om hans valg om å opt-out av sin player option naturligvis åpner for spekulasjoner. Serge Ibaka valgte derimot å opt-in, og Clippers ser derfor ut til å være på god vei mot å lykkes med planen for i sommer. Så er spørsmålet, hvor langt rekker det uten Kawhi i regular season? Kanskje nettopp derfor bør man sørge for å øke produksjonen i laget på kortsikt. Samtidig, Paul George ledet laget forbi Jazz i sluttspillet og gjennom conferance finals. Clippers fortsatt et meget godt lag, selv om alle ville merket tapet av en av ligaens beste.

Los Angeles Lakers
2020-mesteren har allerede startet med å bygge et nytt stjernespekket lag, etter en overraskende tidlig exit i årets sluttspill. Ut med Harrell, Kuzma og KCP. Inn med tidligere MVP Russell Westbrook! Årets største trade sålangt. Og med 3 så store kontrakter som Westbrooks, LeBron James’ og ADs, så er rommet for å adde talent rundt de ikke spesielt stort. Men rosteren teller nå kun 5 spillere, så signeringene må komme. Kanskje kan vi forvente nye kontrakter til Caruso og THC. I tillegg linkes Carmelo Anthony stadig heftigere til en rolle på bestekompis LeBron James sitt lag. Det samme gjør tidligere Lakers Dwight Howard og Wayne Ellington. Etter ett år i Philadelphia, ser Dwight Howard ut til å være på vei til “Englenes by”, og det samme gjelder Ellington. Begge bør være mulig å hente inn på minimumskontrakter.

En annen veteran som har vært heftig linket til Lakers er DeMar DeRozan. Da må DeRozan riktig nok ta et lønnskutt, men det har han selv påstått at er aktuelt dersom muligheten for å vinne er reell. Men det virker som det er lite fremdrift og at DeRozan er mer aktuell andre steder. Og la oss være ærlig – DeRozan, Westbrook, James og AD er alle veldig, veldig gode spillere, men i moderne basketball er skyting helt vitalt. Og det vil nok være sentralt også for Lakers i sommer – signere skyttere. Buddy Hield har vært et navn som har versert, men det er litt uklart helt hvordan Lakers eventuelt skulle fått det til.

Memphis Grizzlies
Kritiske røster har undret seg over Grizzlies avgjørelser før og under draften. Men kanskje skal man først og fremst ta det som et tydelig signal om at organisasjonen smører seg med en god porsjon tålmodighetskrem. For med kontraktene til Bledsoe og Adams, ser det ut til at man tar et steg tilbake og fortsetter å utvikle sitt unge lag med tålmodighet istedenfor å gjøre større ting for å nærme seg å gode nok til å utfordre om edelt metall. Og de var jo i sluttspillet senest forrige sesong, så kanskje er ikke behovene så voldsomme for store forandringer. Der de kanskje har hatt størst behov, er på vingen. Men med draften av Ziaire Williams, har de hentet et nytt spennende talent akkurat her. Neste move vil sannsynligvis være å se etter en rutinert backup point guard. Da passer det bra at det er point guard markedet er fylt opp av denne sommeren.

Miami Heat
Til saken om de beste free agents i sommer publisert senest dagen før denne blir publisert, fremhevet vi Kyle Lowry som den beste av de som ser ut til å tilgjengelig. Men i løpet av døgnet ser Lowry nå ut til å nærme seg booking av flybilletter til Miami. Søndag kveld plukket nemlig Heat opp Goran Dragic sin team option og Twitter-legenden Adrian Wojnarowski aka “Woj”, melder at Dragic og Precious Achiuwa vil bli brukt for å lokke Raptors til en sign-and-trade. I tillegg velger de å IKKE bruke samme mulighet for Igoudala, noe som igjen gjør det mulig både å trade for Lowry, men også beholde Duncan Robinson. Og ikke nok med det – det meldes om stor interesse for å gjenforene Raptors-duoen Lowry og DeRozan i Miami. Men da må vi igjen plukke opp tråden fra Lakers-delen: Skyting er viktig. Et lag med Lowry, DeRozan, Butler og Adebayo er helt sikkert slagkraftig, men det kan bli trangt i painten her.

Lowry-ryktet vil nok være et av de mest intense på vei inn i nattetimene natt til tirsdag. Så er det viktig for Heatog ikke gå på samme smell som Bucks med Bogdanovic i fjor…

Milwaukee Bucks
Den regjerende mesteren vil garantert forsøke å holde laget samlet i størst mulig grad, men også Bucks har noen utfordringer kommende offseason. Vi har snakket litt med den norske Bucks-superfan Marcus (@ImThatGuyyPal på Twitter). Han peker på flere spørsmålstegn før free agency. F.eks: Kommer PJ Tucker og Bobby Portis tilbake? Og det nevnes også et behov for bedre secondary ball handler, aller helst en som også kan skyte godt fra distanse. Passende kandidater til denne rollen er spillere som Buddy Hield, Lou Williams og Malik Monk, selv om ingen av de kommer uten konkurranse. Og det ønsket virker naturlig etter å ha sett ansvaret som hvilte på Jrue i sluttspillet. Med DiVincenzo ute sto Bucks i grunn blottet tilbake uten andre ball handlers og Jrue måtte bære flere hatter offensivt.

Det pekes også på et unisont ønske i fanbasen om å flytte Giannis til center for å få han nærmere kurven, altså der han er best. Det beviste han vel en gang for alle i NBA Finals. Så er det kanskje heller tvilsomt at head coach Mike Budenholzer er villig til å gjøre nettopp det. Marcus mener derfor at det bør være en prioritet å re-signere Bobby Portis, alternativt Nets-veteran Jeff Green. Og Bucks vil trolig forsøke å beholde både Portis og PJ Tucker, men nettopp Jeff Green har blitt nevnt på ryktebørsen som en potensiell erstatter. Så får vi se da, om Marcus og Bucks-fansen får viljen sin i sommer. Det bør i hvertfall være fristende for flere å være med på Bucks-oppturen og spille med Giannis, Middleton og Holiday.

Minnesota Timberwolves
Timberwolves var tidlig et av lagene som var koblet til Ben Simmons, og det er kanskje her Simmons passer best? Med DLo, ANT og en mer perimetervennlig center i KAT? Men som med de fleste andre, virker Wolves å ha blitt priset ut av det hele. Istedenfor må de sette søkelyset på andre behov. Og det er kanskje 3 behov som er klarere enn noe for et lag som konstant har underprestert de siste sesongene: For det første mangler det en 4`er. Rudy Gay vil trolig være et passende alternativ. For det andre mangler det veteraner på et veldig ungt lag med en veldig ung stamme, og for det tredje mangler laget en rim protector. Få lag slet så mye inside i forsvar som Timberwolves forrige sesong, og Minny må fikse det problemet før heller enn siden.

New Orleans Pelicans
Pelicans gjør et nytt forsøk på rett fit på trenersiden for å maksimere Zions egenskaper. Kan Pels endelig nå sluttspillet med tidligere Suns-assistent Willie Green bak spakene? Kanskje. Men de må også gjøre noen riktige valg i free agency. Her er Lonzo Ball helt sentral. Pelicans har vært linket til nye point guards, hvor Lowry og Dinwiddie kanskje har vært de heteste navnene. Med Lowry på vei til Heat, er Dinwiddie kanskje det beste alternativet igjen for Pelicans. Ja, bortsett fra Lonzo Ball da. Av en eller annen grunn, virker nemlig organisasjonen og flytte Ball. Og det bør la seg gjøre. Spesielt er Bulls helt tydelig på Ball(en)!

Og etter å ha byttet kontraktene til Bledsoe og Adams med Valanciunas, samt draftet en treffsikker ving i Trey Murphy III, ser både rosteren og fleksibiliteten ærlig talt mye bedre ut. Mulighetene til å matche tilbud til Ball eller hente en ny point guard er tilstede, Valanciunas er en langt bedre fit med Zion enn Adams, og Trey Murphy gir laget ytterligere spacing rundt sin store stjerne, og det på en rimelig rookie-kontrakt.

New York Knicks
Laget fra “The Big Apple” kommer du antageligvis til å se linket til flere spillere enn noe annet lag i sommer. Faktisk kan man lure på om det finnes en spiller som IKKE er koblet til Knicks de siste ukene. Dame Lillard, Spencer Dinwiddie, Chris Paul, Ben Simmons, DeMar DeRozan osv osv.. Men reality check: Kan Knicks lokke slike navn til byen? Svaret de siste årene har vært nei. Men det er ikke nødvendigvis den veien Knicks må, eller vil gå heller. De legger nå bak seg en sjokkerende god sesong hvor Julius Randle ledet troppene til sluttspillet. Kanskje kan dét alene gjøre Knicks mer attraktivt enn det har vært. Litt av utfordringen i en jungel av rykter er å finne frem til retningen Knicks ønsker. Det eneste som virker helt sikkert er at de ønsker seg en primary ball handler og en big man. Så ryktene om eksempelvis Dinwiddie og Myles Turner virker logiske i den sammenheng.

Oklahoma City Thunder
I god gammeldags “The Process”-stil, har OKC gått for å samle flest mulig picks og toppet det hele med et dårlig skjult forsøk på tanking forrige sesong. Men det kan se ut til å bære frukter for Thunder. Mange rapporter virket å peke i retning av at OKC ønsket å trade opp i draften og brukte Shai Gilgeous-Alexander som lokkemiddel. Det er i utgangspunktet oppsiktsvekkende, fordi SGA har et ubestridt høyt tak som de fleste lag nok ville satset på. Til OKCs forsvar har årets topp 3 i draften vært historisk bra. Og det var vel derfor ingen beit på heller, og nå må OKC jobbe for å overbevise SGA om en fremtid i Oklahoma. Og det virker de å ha lykkes med!

I tillegg har OKC draftet guardene John Giddey og Tre Mann, samt at de tradet Al Horford tidligere i år for Kemba Walker og at Derrick Favors har kommet inn i rekkene. Så mange unge guarder, samt veteranen Kemba åpner for utfordringer. Og det vil være naturlig å tro at OKC vil forsøke å flytte Kembas kontrakt enten nå eller nærmere trade deadline. Videre handler det nok fortsatt om én ting for OKC – å sette seg i en situasjon hvor de kan velge tidlig i de neste draftene.

Orlando Magic
Magics valg om rebuild midtveis i en vanskelig 2021-22 sesong virket naturlig i den situasjonen laget var. De nådde aldri helt opp, røk tidlig i playoffs og befant seg plutselig i en sesong med mange langtidsskader. Litt mer flaks hadde de nok da Raptors valgte Scottie Barnes fremfor Jalen Suggs i draften. Suggs virker nemlig å være et så stort talent at Magic allerede nå kan ha funnet en spiller å bygge rundt. I tillegg draftet de Franz Wagner, Mo Wagners lillebror. Wagner er en spennende ung forward som kommer til å strekke gulvet bra for Magic. Og det er bare to av flere. Fultz, Isaac, Anthony, Carter og Hampton. De har noe på gang i Orlando. Men med en ung kjerne, følger behovet for veteraner i garderoben. Og det vil nok også være målet til Magic.

Philadelphia 76ers
For 76ers kommer det til å handle om først og fremst én ting denne sommeren: Ben Simmons. Og australieren kommer trolig til å være det heteste navnet i offseason. Navnet hans har dukket opp i mock trades og rykter helt siden 76ers tidlige playoff-exit i juni. Men for øyeblikket virker prisen å være skyhøy for den australske stjernen. Så høy at det i skrivende stund ser ut til at Simmons forblir i Philadelphia, eller i det minste at dette kommer til å drøye. For planen virker klar: All-in på spillere fra øverste hylle. Damian Lillard og Bradley Beal virker nesten som de to eneste som er gode nok for å flytte Simmons akkurat nå. Og for øyeblikket er ingen av de på vei noe sted, så kanskje skal det holde hardt, og Philadelphia vil kanskje måtte senke kravene og se andre steder.

Man kan forstå strategien. For 76ers handler alt om å vinne med Embiid i sin prime. Problemet med strategien er at 76ers allerede har svært liten fleksibilitet til å forsterke laget i andre posisjoner. Blant annet har de et skrikende behov etter en backup center, aller helst en stretch 5, shooting wing og noen som kan øke produksjonen av benken. Men å dekke disse behovene kan bli vanskelig før Simmons eventuelt forsvinner. Hvor iskald kan Daryl Morey være? Så vet man aldri helt med slike avtaler, men dersom prisen på Simmons er så høy som rapportene melder, vil det nok ta tid for 76ers-fansen, før de eventuelt får se konturene av laget for 2021/22. Kanskje vil til og med Morey ha så mye is i magen at Ben Simmons spiller i Philly neste år?

Phoenix Suns
Det ville overrasket om Suns ville gjøre store forandringene på et lag som kom helt til NBA Finals. Monty Williams’ lag sjarmerte NBA-fansen og Chris Paul hadde verden i ryggen. Og nettopp Chris Paul blir nøkkelen i sommer for Suns. Point God valgte, som forventet, å opt-out av sin player option – og det er ventet at han signerer en 3-årskontrakt med Suns. Det er selvsagt interesse for “Point God” fra flere lag, inkludert LA Lakers. Men det virker å ligge i kortene at Paul returnerer til Phoenix. Og når det eventuelt skulle være i boks, bør Suns flytte fokuset over på en backup center. De ble avslørt gjennom sluttspillet hver gang de tok ut Deandre Ayton. Ja, selv med Ayton, ble det alt for tøft mot Giannis og Bucks. Dario Saric var riktig nok skadet, men hadde neppe gjort så stor forskjell, og Frank Kaminsky er nok heller ikke stor nok til å holde fortet. Kanskje kan en spiller som Nerlens Noel være aktuell (Rimet var ikke med vilje)? I tillegg vil nok Suns også gjøre et forsøk på å re-signere med en av de viktigste rollespillerne fra forrige sesong, Cameron Payne.

Portland Trail Blazers
Ut med Stotts, inn med Billups. Men hvilke andre forandringer skjer i Portland før ny sesong? En av snakkisene den siste måneden har vært fremtiden til Damian Lillard. Chris Haynes, journalisten som skal være tettest på Dame, var blant de som hevdet at Dame vurderte en Portland-exit. Dame selv har ikke akkurat bidratt til å dempe uroen. For, selv om han sier han ønsker å vinne i Portland og at han ser for seg en fremtid der, er han også tydelig på at han ønsker å vinne tittel og at dagens lag ikke er godt nok for å oppnå det. Så, da er spørsmålet: Er Blazers i stand til å bygge en reell contender?

Det første de må gjøre, er å få Norman Powell tilbake. Og det ser det også ut som de får til. Powell har utviklet seg til en fantastisk to-veisspiller og vil være svært viktig for Blazers som sliter spesielt med perimeter defense. Problemet her, er at Powell ikke blir spesielt billig. Og Blazers vil trolig ha svært liten fleksibilitet til å gjøre store nok endringer for å forsterke laget nok. Kanskje er nøkkelen CJ McCollum. McCollum har et svært godt forhold til Dame og har vært viktig for laget, men to skyttere uten forsvar er ikke nødvendigvis suksess. Men Blazers må uansett gjøre en god jobb med å finne løsninger, for Dame har aldri vært nærmere en Portland-exit.

Sacramento Kings
For å være ærlig, er det litt vanskelig å forstå helt hvor Kings vil. De valgte overraskende nok Davion Mitchell med sitt 9.pick i draften, og selv om Mitchell helt sikkert vil gjøre en god figur i NBA, så er vel guard-posisjonene der Kings er klart best dekket. De`Aaron Fox, Tyrese Haliburton, Buddy Hield og Terence Davis er vanskelig konkurranse for Mitchell. Kanskje betyr det at eksempelvis Hield er på vei ut. Det har i hvertfall gått rykter om Hield-beilere en god stund, og den siste tiden er intet unntak. Overload med guards – men mulighetene for å gå small er tilstede. I tillegg ser Kings ut til å re-signere Richaun Holmes, som har vært en relativt ettertraktet mann på markedet. Med en center på plass, vil nok neste mål være noen skuddvillige skyttere i frontcourt. Kanskje kan Tim Hardaway Jr. være et alternativ dersom han ikke blir i Dallas.

Kings har også vært nært linket til Ben Simmons, men også de virker å ha blitt priset ut for nå. Ryktene vil ha det til at Fox ikke var aktuell å blande inn i en slik trade, mens Marvin Bagley fortsetter å være en flyttbar brikke. Kanskje kan Bagley forsvinne i løpet av sommeren eller sesongen.

San Antonio Spurs
Både DeRozan, Gay og Mills kan være på vei vekk fra San Antonio. Hvis så blir tilfelle, vil Spurs ha nok cap space til å gjøre store moves. Både Gay og Mills vil passe godt inn hos veldig mange lag, også hos contenders. Samtidig har de et godt forhold til Pop, og Spurs har tradisjon for å ta godt vare på veteranene sine. DeRozan derimot, ser ut til å være tapt for Spurs. Hvor han ender opp virker helt uklart, men beilerne er mange.

Men Pop vil garantert øke talentet i laget uavhengig om de tre går eller ei. De har riktig nok en fremadstormende stamme, men spørsmålet er om de er gode nok til å kjempe om sluttspillet i et ekstremt sterkt vest allerede nå. Og produksjonen til DeRozan må altså antageligvis erstattes. Når det gjelder det siste, så har Spurs vært koblet til Warriors’ Kelly Oubre. Kanskje ikke helt fra samme hylle som DeRozan, men absolutt en brukbar erstatter. Men også power forward-posisjonen ser ut til å være et fokusområde for Spurs. Både Lauri Markkanen og John Collins har vært linket til Texas. Med Collins i ferd med å signere en stor avtale i Atlanta, er kanskje finske Markkanen den som ser mest aktuelt pdd.

Toronto Raptors
Mange ble overrasket da Raptors valgte Scottie Barnes fremfor Jalen Suggs i årets NBA draft. Med Kyle Lowry på vei ut, virket Suggs som en naturlig arvtager. Men Raptors tenker annerledes, og kanskje betyr Barnes inn at flere enn Lowry fra mesterlaget i 2019 er på vei bort. Pascal Siakam har nemlig stadig vært involvert i trade-rykter. Noe av det ligger nok i at Siakam ikke greide å følge opp storspillet han leverte da Kawhi var i Toronto, og kanskje har han rett og slett blitt avslørt som en god nr.2 eller 3, og ikke som en Raptors kan bygge et lag rundt. Noe ligger kanskje også i at man ikke ser for seg Siakam og Barnes sammen, men mye også i at Siakam nok fortsatt har relativt stor trade-verdi.

I tillegg ser Raptors altså ut til å få Goran Dragic og Precious Achiuwa i retur for Lowry. Men rapportene vil ha det til at de begge vil sendes videre i andre avtaler. Kort sagt: Raptors virker å shoppe flere og er en selgende organisasjon for øyeblikket. En som neppe skal noe sted, er Gary Trent Jr. som virker å få ny kontrakt i Toronto. Og ha et øye på Raptors også mtp på Ben Simmons. Interessen skal visstnok være stor, men kanskje vil Lowry til Heat sette en stopper for mulighetene.

Utah Jazz
Etter en fantastisk regular season forrige sesong, og en exit i en jevn 2.runde mot Clippers, anser nok Jazz seg som relativt godt nok rustet til en ny sesong. Og hovedmålet virker å være å beholde general Mike Conley på parketten i Salt Lake City. Conley viste seg fort å være en perfekt makker til Donovan Mitchell og Rudy Gobert, og det finnes ingen grunn til at Jazz ikke skal sørge for flere år med disse 3 som stammen i laget. Så viktig er denne signeringen for Jazz, at det er lite buzz forøvrig før free agency. De har naturligvis også free agents, men det virker som alt avhenger av en eventuelt avtale med Conley. Heldigvis for Jazz virker Conley svært interessert i å forbli i Utah, men forrige sesongs 1 seed i vest vil møte konkurranse fra andre lag på jakt etter point guard av Conleys klasse.

Washington Wizards
I hovedstaden jobbes det mot ett klart mål: Beholde Bradley Beal. For å klare det, gjelder nok det samme her som i Portland. Beal har i likhet med Lillard vist stor lojalitet til laget sitt, men også han har ved flere anledninger antydet et ønske om å vinne. Helst med Wizards, men det ligger i kortene at Beal på et eller annet tidspunkt vil prøve lykken et annet sted. Med mindre Wizards bygger et godt nok lag. Og det virker kanskje noe tvilsomt, selv om de har startet på et forsøk. Ut med Russell Westbrooks gigantkontrakt. I retur: Kyle Kuzma, KCP og Montrezl Harrell. Og med Westbrook ut må en ny point guard på plass, og her peker foreløpig alle piler i retning av Spencer Dinwiddie, selv om rapportene nær åpningen av free agency antyder at interessen har kjølnet litt.

Wizards har også fått Aaron Holiday via trade, samt Corey Kispert via draft. Kipsert går for å være en av årets draft-klasses aller beste skyttere. Og når vi snakker om skyttere – hva skjer med Davis Bertans? Latvieren har en voldsom kontrakt og Wizards virker interessert i å flytte på denne for å gi rom til flere forbedringer rundt Beal. Og det trenger de, i hvertfall hvis man ønsker å imøtekomme Beals krav om konkurransedyktig lag. Foreløpig ser laget kanskje bedre ut, men neppe bra nok ut til å kjempe om tittel. Men det ser allikevel ut som at Beal forblir i D.C. i minst ett år til, til 76ers store skuffelse. Men neste år har Beal også en player option, og kan via sign-and-trade sikre seg både en lukrativ max-kontrakt og et skifte av beite.

Husk også at du kan holde deg oppdatert på overgangene i NBA her: