Det er igjen klart for Free Agency! Hvilke spillere er tilgjengelig? Vi har plukket ut noen av de beste.

Av Vegar Fjell

Vi legger bak oss en ny NBA-draft og nå rettes fokuset mot Free Agency (FA), som åpner natt til 3.august norsk tid. Årets FA-klasse er ikke av det spektakulære slaget, men det er nok av veldig gode spillere her som kan forsterke flere lag!

Vi har sett nærmere på de 10 beste spillerne i den kommende FA-perioden, samt noen spillere verdt en honorable mention! Med «beste spillere» i denne sammenheng kan vi ofte vektlegge andre ting enn på vanligere spillerrangeringer. Kvalitet og egenskaper er viktig, men alder, verdi og hva de kan tilføre lag fremover er også svært viktig i et FA-perspektiv.

PS: Vi har utelatt de vi vet har optet-in, som f.eks. Montrezl Harrell som optet in med Lakers, før han ble tradet til Wizards.

Viktige uttrykk forklart:
En spiller som går inn i Free Agency kan ha følgende kontraktstatus:

Unrestricted FA: En spiller kan dersom han er unrestricted free agent signere for hvilket som helst lag.
Restricted FA: 
En spiller kan signere for hvilket lag han vil, men hans nåværende lag beholder kontraktsrettighetene dersom de matcher tilbudet spilleren har mottatt fra et annet lag.
Player Option:
 Spillerne med player option kan velge mellom å spille en ny sesong med sitt respektive lag for så og bli unrestriced FA ett år senere, eller «opt out» og bli en restricted free agent med en gang.
Team Option: Lagene kan her velge om de ønsker å beholde en spiller med team option en sesong til, eller om de vil slippe han på FA slik at spilleren er en unrestricted FA.

Honorable Mentions:

Andre Drummond, LA Lakers (Unrestricted)
Drummond må med. Mange, undertegnede inkudert, vil nok mene at Drummond overvurderer egne ferdigheter. Og hans upopularitet ligger nok mer der, enn de ligger i at han ikke er god nok. Det er flere lag i ligaen som kunne hatt bruk for Drummonds tjenester i painten dersom lønnskravet ikke er for stort.

Tim Hardaway Jr., Dallas Mavericks (Unrestricted)
THJ blir neppe en billig re-signering for Mavericks, men han er absolutt en logisk re-signering. Han fungerer godt med Luka Doncic og gir Mavs essensiell spacing rundt sin slovenske stjerne. Flere vil nok kaste seg på i kampen, men det sies fra kilder nær Mavericks at de ønsker å beholde han. Så er spørsmålet om de får det til, og samtidig ha fleksibiliteten til å styrke laget i sommer.

Devonte Graham, Charlotte Hornets (Restricted)

I et marked der mange lag både søker ny point guard og produksjon fra benken, kan Devonte Graham være en joker. Det er mange spillere i samme posisjon i årets Free Agency, men flere av de er også i en helt annen prisklasse. Kanskje kan Graham derfor bli et alternativ for lag med lite økonomisk fleksbilitet. Og for Hornets del vil det kanskje være lurt å bruke pengene andre steder? De har nå en hel haug guards i rekkene. LaMelo Ball, Terry Rozier, Malik Monk og rookie James Bouknight for å nevne noen. Både Monk og Graham er RFA i sommer, og mulighetene er der for at en av de forsvinner fra Charlotte

Jarrett Allen, Cleveland Cavaliers (Restricted)
Qualifying offer er tilbudt og Cavaliers virker svært interessert i en front court med både Allen og rookie Evan Mobley. Og det hører jo mildt sagt ut som en spennende duo for fremtiden! Og ryktene skal ha det til at Allen er interessert i å bli i Cleveland. Samtidig rapporteres det om stadig interesse fra spesielt Raptors, som kan gi Cavs kamp om centeren.

Will Barton, Denver Nuggets (Unrestricted)
Barton var en av mange i årets FA-klasse som hadde en player option, men som hadde en god mulighet til å opt-out og gå for mer penger. Og han skal visstnok også ha gjort nettopp det og er klar for å teste vannet i Free Agency. Og Nuggets vil nok forsøke å imøtekomme lønnskravet for å beholde han, men spørsmålet er om de har råd. Barton blir neppe den dyreste spilleren i sommer, men Nuggets har også andre prioriteringer. Som f.eks. å forlenge med Michael Porter Jr. Det kan gjøre Barton til et ønsket alternativ hos flere som trenger en scorer fra benken.

Victor Oladipo, Miami Heat (Unrestricted)
“Dipo” har en CV som vil friste flere lag, men en skadehistorikk som vil skremme bort enda flere. Faktisk så har han igjen pådratt seg en langvarig skade, og verdien hans har fått en ny smell. Da han ble tradet til Heat var forventningen at han fant et passende sted for fremtiden. Men Heat er neppe interessert i å re-signere en skadeplaget Oladipo dersom de kan bruke pengene andre steder, som f.eks på Kyle Lowry. Oladipos håp ligger nok i at Heat ikke finner kvalitet nok og velger å re-signere “Dipo”, eller at et lag tar sjansen på at han kommer tilbake mot slutten av sesongen og kan bidra i et evt. sluttspill. Potensialet til Oladipo er kjent, men spørsmålet er om han noen gang virkelig kommer tilbake til det nivået han har vist tidligere.

Dennis Schröder, LA Lakers (Unrestricted)
Tyskeren kan ha skutt seg selv i foten tidligere i år, da han takket nei til en ny avtale med Lakers. Etter å ha høstet mye kritikk i Hawks, fant Schröder sin rolle i OKC og skapte seg et navn som en av ligaens beste sixth men. Lakers tok sjansen på tyskeren som sin point guard i forsøket på en back-to-back, men sesongen ble en nedtur både for Lakers og Schröder. Og etter å ha tradet til seg Russell Westbrook, er vel sannsynligheten svært liten for at tyskeren blir i Lakers. I hvert fall hvis han tviholder på et lønnskrav rundt $100mill. Knicks, Raptors og Bulls er alle lag som er på jakt etter en ny point guard, og virker som mer sannsynlige landing spots.

Evan Fournier, Boston Celtics (Unrestricted)
Franskmannen herjet med Team USA i OL, og der alene økte nok prisen en del. Fournier ble hentet til Celtics midt i forrige sesong og viste nok engang at han er en solid rollespiller. Så solid at Celtics har virket ivrig på å re-signere han. Men da de hentet Josh Richardson for noen dager siden, skapte det stor usikkerhet rundt Fournier-situasjonen. Ble Richardson hentet inn i tillegg, eller tror de at Fourniers pris blir for høy? Ifølge the Boston Herald krever Fournier en 4-årskontrakt verdt $80mill og at Celtics ikke er i nærheten av å matche dette. Det virker derimot New York Knicks til å være. Og flere lag vil nok vise interesse dersom Celtics ikke ror Fournier i havn.

Topp 10:

10. Duncan Robinson, Miami Heat (Restricted)
En av ligaens klart beste spot up-skyttere er på markedet. Heat skal ifølge velinformerte Sun Sentinel ha tilbudt Robinson et såkalt qualified offer, slik at Robinson enten kan godta dette, eller gå for større tilbud fra andre lag som Heat igjen må matche. Spørsmålet er hvorvidt Heat har råd til å strekke seg for å beholde Robinson i kampen om å ruste laget for å være en reell contender i et stadig tøffere øst. For Robinson vil nok være en attraktiv spiller for mange lag som trenger mer spacing. Robinson er definitivt den beste skytteren i årets klasse.

9. Spencer Dinwiddie, Brooklyn Nets (Unrestricted)
Dinwiddie er tilbake fra en langvarig skade, men ser ut til å være tilbake i god fysisk form. Men mens Dinwiddie har sittet ute med skade, har Nets-laget gjennomgått en transformasjon og spørsmålet er om Nets er interessert i å re-signere. Dinwiddie ser nemlig ut til å ha valgt å opt out av player option og ønsker seg betraktelig flere kroner. Et lag med betraktelig mer cap space og som trenger en Point Guard, er naboene New York Knicks. Og ja – Knicks kommer til å bli nevnt mye i denne saken. Men Knicks vil neppe være alene om å forsøke og sikre seg Dinwiddie i sommer.


8. Norman Powell, Portland Trail Blazers (Unrestricted)
I følge Chris Haynes, som vanligvis er godt informert om hva som rører seg hos Blazers, har Powell valgt å opt-out og bli en unrestricted free agent. Og who can blaim him? Powell, som ble mester med Raptors i 2019, tok kjempesteg i sesongen etter mesterskapet og har blitt en svært ettertraktet mann i NBA-sirkuset. En god 3p-skytter og veldig god forsvarsspiller, som nå vil ha betalt – og det kommer han til å få. Fremst i køen står Trail Blazers. Trolig en vital signering for et Blazers som jobber med å beholde Dame Lillard i Portland.

7. John Collins, Atlanta Hawks (Restricted)
Collins skal i følge Jake Fischer hos Bleacher Report, være nære ny kjempekontrakt med Hawks. Etter å ha avslått et tilbud tidligere i år, har det vært knyttet spenning til om Hawks er villige til å strekke seg langt nok i sommer. Spurs og Mavericks skal visstnok være interesserte i Collins, men nå ser det altså sannsynlig ut at Hawks vil beholde Collins i Atlanta i all overskuelig fremtid. Collins har vært en vandrende highlight-spiller siden han kom inn i ligaen, men har også utviklet spillet sitt siden da. Så, dersom Hawks ser andre løsninger i off season, vil det ikke mangle på beilere for forwarden.


6. Lonzo Ball, New Orleans Pelicans (Restricted)
Ball nok hverken så flashy eller atletisk som sin lillebror LaMelo, men han er likefullt en veldig god point guard. Solid playmaker, og foreløpig bedre i forsvar enn lillebror. Og han har tatt steg for steg som skytter, også fra utsiden. Én mulighet for Ball er naturligvis at han re-signerer med Pelicans. Men flere lag viser interesse for Balls tjenester. Ifølge den meget anerkjente journalisten Shams Charania er både Celtics, Clippers, Raptors og Bulls svært interesserte. Bulls-koblingen har vært der i minst et halvt år. Ball selv sier han går inn i FA med en åpen innstilling. Pelicans på sin side har virket mindre interessert i å re-signere Ball, men etter å ha dumpet store kontrakter til Grizzlies (Adams og Bledsoe), har de i det minste lagt til rette for muligheten til å matche tilbud. Kanskje vil det også avhenge av hvorvidt Pelicans lykkes med å få tak i spillere som virker å være prioritert foran Ball, som f.eks Lowry.

5. Mike Conley, Utah Jazz (Unrestricted)
Conley, som blir 34 år rundt starten av regular season 2021-22 og jakter nok sin siste store kontrakt. Og det ser det ut som han kan få av nåværende arbeidsgiver Utah Jazz. Etter en hel karriere i Grizzlies ble Conley tradet til Jazz i 2019, og han har siden manifestert seg som en viktig brikke på et veldig godt sammensatt Jazz-lag. Så viktig er han, at det ser ut til at å re-signere Conley er en hovedprioritet for Jazz, i følge Bleacher Report. Men skulle forrige sesongs nummer 1 i vest mislykkes med å bringe ham tilbake, vil det være flere lag som kunne hatt nytte av veteranens tjenester. Conley, som faktisk fikk sin første All-Star selection først i 2021 (som reserve for Booker), er en av ligaens beste playmakere og en av flere Point Guard-veteraner som vil forsterke flere lag i NBA.

Fun fact om Conley: Han har spilt i ligaen siden 2007, men har til tross for lang fartstid fortsatt ikke pådratt seg en technical foul!

4. DeMar DeRozan, San Antonio Spurs (Unrestricted)
Den tidligere Raptors-stjernen forsvant motsatt vei da Kawhi Leonard dro til Toronto og sørget for et mesterskap til canadierne. Men selv om det ikke har blitt en championship-ring på DeRozan i San Antonio, har han utviklet spillet sitt i Spurs, spesielt som playmaker, og vært en ledende skikkelse i San Antonio. Nå tyder det allikevel på at han jakter ny arbeidsgiver og han har vært sitert på at han er i en fase hvor ring betyr mer enn penger. Det har også satt fart på en link mellom DeRozan og LA Lakers. Men Lakers har allerede fått på plass Russell Westbrook og både cap space og spacingen på banen bør være en bekymring for Lakers. Samtidig – hvis DeRozan mener alvor med å sette championship foran penger, så er det ikke sikkert at han blir veldig dyr. Han er oppvokst i California, så linken er naturlig. Men kanskje kan også Clippers være aktuelt?

Han vil nok også dra interesse fra lag med mer cap space, som f.eks. New York Knicks. DeRozan meldes også å ha en åpen innstilling til lagvalg i sommer. Og interessen vil garantert være der. En av de beste der usikkerheten nok er størst i sommerens Free Agency.

3. Kyle Lowry, Toronto Raptors (Unrestricted)
Raptors-veteranen er trolig et av de heteste navnene i sommer. Etter snart 10 år i Toronto, har det siden i vinter blitt tidligere og tydeligere at det nærmer seg en exit. Og interessen er stor for den tidligere NBA-mesteren fra Philadelphia! Og nettopp laget fra hjembyen er blant de han linkes mest til. Faktisk virket han veldig nær en overgang til 76ers senest ved trade dealine i vår, men prisen så ut til å være for høy. Nå er Lowry fri til å gå hvor han vil, men lønnskravet virker å være så stort at en sign-and-trade er svært aktuelt. Og kanskje er Miami Heat nå i førersetet. Ryktene vil ha det til at Heat står klar med en sign-and-trade når free agency åpner, med Goran Dragic på vei motsatt vei.

Alternativt står lag som Knicks og Pelicans klare med mer enn nok cap space. Knicks er på desperat jakt etter en point guard, mens Pelicans fortsetter jakten på forsterkninger rundt Zion og Ingram. Lowry ville vært en perfekt brikke i Pelicans-puslespillet. Poenget er – Kyle Lowry er kanskje årets heteste FA-navn, og han kommer til å få betalt i sommer, selv om han har rundtet 35 år. Kanskje håper en contender på en CP3-effekt med Lowry?


2. Chris Paul, Phoenix Suns (Unrestricted)
“Point God” har blitt en helt i Phoenix etter å ha vært en sterk bidragsyter til en topplassering i vest og til at Suns kom seg helt til Finals i sin første playoff-sesong siden 2010! Og mye tyder på at veteranen og stjernen har et ønske om å bli i Phoenix også de kommende sesongene. Paul hadde muligheten til å bli ligaens 3. beste betalte spiller dersom han valgte å “opt in” ett år til, men han endte med å “opt out” for å sikre seg en bedre avtale over flere år. Ryktene vil ha det til at han kommer til å re-signere med Suns og få klekkelig betalt over de 3 neste årene. Det gir i hvertfall god økonomisk trygghet for Chris Paul som blir 37 år i mai. Men litt spennende er det fortsatt – det svirrer fortsatt rykter om at han snur Suns ryggen og velger f.eks. Lakers og bestekompis LeBron James, selv om det ser mest sannsynlig ut med ny kontrakt i Phoenix.


1. Kawhi Leonard, LA Clippers (Unrestricted)
Kawhi Leonard er den klart beste spilleren i årets FA-klasse. For mange er den dobbelte NBA-mesteren en topp 10 og for noen til og med en topp 5-spiller i NBA. Han valgte bort en retur til Toronto Raptors sesongen etter at han ledet laget til deres første NBA championship, for å reise hjem til hjembyen Los Angeles og LA Clippers. Men til tross forventningene til et sterkt Clippers-lag, med også bl.a. Paul George, har ikke stått i stil med resultatene. Ut i 2.runde i fjor, og tap i conferance finals i år. Kanskje hadde det blitt større suksess i år dersom Kawhi Leonard ikke hadde pådratt seg en ACL-skade i løpet av sluttspillet.

Og akkurat mangel på suksess og Kawhis skade har skapt en usikkerhet rundt hans fremtid. Og Kawhi har valgt å “opt out” av sin player option, i likhet med Chris Paul. Men dette skal være som forventet, og det ryktes at Kawhi snart signerer en max-kontrakt med Clippers. Riktig nok er han etter alt og dømme ute til langt ute i kommende sesong, kanskje nær hele regular season. Men til tross for lang skadehistorikk, er oppsiden med å gi en max-kontrakt til Kawhi Leonard så store at det finnes garantert flere lag som vil ta en slik mulighet. Og dette ligner mye på situasjonen rundt Kevin Durant. Durant var langtidskadet med en skadet akilles da kontrakten med Warriors gikk ut, men Nets ga han likevel en max. Og selv om det ser ut til at Kawhi blir i LA, så åpner i hvertfall statusen som UFA for spekulasjoner og vi får litt spenning når free agency åpner!