I denne saken har vi tatt en prat med to kvinnelige basketballspillere i USA- Mie Hoff og Stine Austgulen.

Stine er født i Bergen og bodd der hele livet fram til hun flyttet til USA. Hun spilte i Ulriken fra hun gikk i første klasse og helt fram til hun begynte å spille for CSU. Spiller guard, hjemme var det mer all-around, her borte er det mer en shooting-guard.

Mie Hoff er 20 år og spiller for Hofstra University. Hennes tidligere klubb er Ulriken Eagles.

PS! Har du lest de andre sakene i denne serien?

Del I: Harald Frey og Johannes Dolven

Del II: Mikal Gjerde og Sigurd Lorange

– Hvordan går det i USA? Spilletid, poeng, etc. Trivsel.

Stine: USA er bra, trives veldig godt! Sesongen er snart over og det samme gjelder min college karriere. Er i Las Vegas for øyeblikket hvor conference tournament starter på tirsdag. Sesongen i år har vært veldig opp og ned. Vi endte på 5. plass i serien, og følte vel egentlig at vi kunne vært topp 3, så litt skuffende. Personlig har jeg gjort det ganske bra og har fått mye tillitt. Snitter på 38 min i conference play og har en av de beste 3 poeng % i landet, så det er kult!

Mie: Jeg trives veldig godt. Laget består av 8 internasjonale spillere (Spania, Finland, Canada, Slovenia, Porto Rico, Romania) noe som er veldig gøy. Skolen er på Long Island, NY og med en halvtimes tog/biltur er man i downtown New York. Muligheten til å spille D1 college basketball i USA og samtidig få alt av utdannelse dekket har vært en stor drøm for meg i mange år.

Jeg har lært mye nytt i løpet av min første sesong her, både på og utenfor basketball banen. College basket i USA holder et høyt nivået og det å spille mot noen av de beste spillerne er tøft, men samtidig også veldig gøy. Motivasjonen til å bli bedre og utvikle meg som spiller er på topp!

Laget til Mie. Hun er nummer tre i gul fra venstre på toppen med nummer 12.

– Fortelle litt hvor langt unna du er WNBA? Selv om du holder et bra nivå i USA, så er det vel fortsatt veldig langt til WNBA?

Stine: Tror WNBA er et stykke unna mitt nivå, og det er egentlig ikke noe jeg har, eller har hatt, som mål. Når det kommer til college så er nivået veldig høyt og det er ekstremt mange gode collegespillere. Når man da tenker at WNBA er alle de beste collegespillerne (og kanskje til og med spillere som aldri har spilt på college) så sier det seg selv at nivået der er utrolig bra. Spillerne er mer atletisk, spillet er mer fysisk, og de er totaltsett mye bedre til alt.

Mie: Nivået på D1 basketball er bra, men for min del er nok WNBA fortsatt langt unna! WNBA holder er veldig høyt nivå, og både skills og fysisk sett er jeg ikke helt der enda. Jeg har fortsatt en del jeg må jobbe med for å bli en mer komplett spiller.

– Hvordan er livet ellers i USA? Hvordan ser dagene ut, med treninger, reise etc.

Stine: Dagene går i ett, spesielt nå som vi er i full sving med sesongen. Siden jeg tar master nå har jeg færre klasser enn en “vanlig” student som holder på med bachelor, noe som er deilig! Jeg har bare klasser tre dager i uken, men er likevel veldig travel med basket og alt som hører med det. Vi har trening hver dag, løfter vekter 2 ganger i uken og jeg er i treningsrommet minst 2 timer om dagen, både før og etter trening. Med andre ord så tar basket-relaterte ting det meste av tiden min. Vi spiller kamper 2 ganger i uken, som oftest en hjemme og en borte. På min skole er vi ganske bortskjemt og reiser som regel med privatfly når vi spiller borte kamp. Klager ikke på det!

Mie: Når vi er i sesong ser en typisk mandag slik ut;
8:15 – 9:45 Physical Therapy (Grunnet skade)
10:10 – 11:05 Skole
11:45 – 12:30 Styrke/Kondisjon trening
12:30 – 13:00 Treatment/Taping
13:00 – 13:15 Film
13:15 – 16:00 Basketball trening
16:30 – 17:55 Skole
18:00 – 19:00 Study Hall

Vi spiller i gjennomsnittet 2 kamper i løpet av en uke, og har vi hjemmekamp på en tirsdag ser en typisk dag slik ut;
8:00 – 12:40 Skole
13:30 – 14:00 Treatment/Taping
14:00 – 15:30 Shoot around
15:45 – 16:30 Pre-game meal
17:00 – 18:00 Treatment/Taping
18:00-19:00 Warm ups
19:00 – 21:00 Kamp

Stine Hoff Austgulen er giftig god bak trepoengeren. En kvinnelig utgave av Steph Curry?

– Hva er målet ditt med basketballen? Gitt litt opp basketballen og kun fullfører for studier, eller satser fortsatt 100 % for å bli proff?

Stine: Jeg skal tilbake til USA neste år for å fullføre masteren min, men skal ikke spille. Jeg har slitt mye med skader, og regner med jeg skal ha en skulderoperasjon etter sesongen er over. Neste år skal gå med til rehabilitering og å fokusere på å bli 100% frisk. Jeg har lyst til å dra tilbake til Norge, eller kanskje Europa året etter for å spille. Er definitivt ikke ferdig med basketball etter i år!

Mie: Basketball er gøy og jeg kommer nok til å fortsette å spille så lenge jeg har det gøy. Jeg har fortsatt 3 år igjen med college, men er ganske sikker på at jeg kommer til å fortsette å spille basketball 100% årene etter også.

Ellers om det er noe du vil legge til?

Stine: Vil bare si at det er veldig kult at så mange unge norske basketballspillere tørr å satse og dra til utlandet for å satse på basketen. Også veldig kult at folk hjemme syntes det er stas å følge med. Spesielt kult at Jon Aadne Aadnesen skriver om alle kamper og resultater fra USA på norsk basket sin FB side. Det er litt av en jobb han har tatt på seg og det står det stor respekt av!

Mie: Husk å ha det gøy, hardt arbeid vil gi resultater. “Be the first one in the gym, and last one to leave”.

Lykke til jenter, vi er stolte av dere!