Endelig er finaleserien vi alle har ventet på her – Asker Aliens mot Kongsberg Miners!

Førsteseedet (Asker Aliens) mot andreseedet (Kongsberg Miners) i grunnserien møtes i finalen, og det spilles best av tre kamper – altså førstemann til to:

Kamp en spilles onsdag 4.april 19.00 i Leikvollhallen, kamp to i Kongsberghallen lørdag 7.april 17.00 og en eventuell kamp tre spilles onsdag 11.april 19.00 i Leikvollhallen.

Onsdag skal AltomNBA kommentere kampen på Facebook. Lik oss og følg med fra 18.30 onsdag, for sending før oppgjøret som starter 19.00!

Men hvordan kom lagene seg til finalen? La oss ta en titt på begge lagenes grunnserie og sluttspill:

Asker Aliens: Seriemesterskapet var sikret allerede fire runder før slutt. Etter at Asker vant sine første 23 kamper, var det aldri noen tvil om hvor dette skulle havne. Likevel tapte de tre strake kamper i grunnserien etter at de vant de 23 første på rad, før de vant den siste kampen, en jevn kamp i Nadderudhallen over Bærum Basket, med flere nøkkelspillere ute.

I den første runden gjorde de kort prosess mot Ammerud med 92-58 borte og 97-66 hjemme. I semifinalen ble det tøffere, men etter tre jevne kamper mot Bærum vant de den avgjørende kampen i Leikvollhallen med 80-75 etter at Torgrim Sommerfeldt avgjorde på tampen.

Kongsberg Miners: 2.plassen til Miners var ikke truet, og de var til slutt bare poenget bak Asker i serien. Med 23 seirer og fire tap, hvorav tre av disse var mot Asker, skulle de møte Tromsø Storm i kvartfinalen. En enkel seier på bortebane med sifrene 93-61, i tillegg til en litt tøffere hjemmekamp hvor de kun vant 95-85, gjorde at Fyllingen sto på motsatt banehalvdel i semifinalen.

84-78-seieren hjemme var en skikkelig rysare. Miners ledet store deler av kampen, men det ble veldig jevnt på tampen. Borte vant de med 16 poeng, men lå under i den første omgangen og hadde problemer med å stoppe Ognjen Nisavic, som satte åtte trepoengere i kampen. Men de tok seg sammen og vant til slutt 110-94.

Husk å følg oss på Instagram!

Tidligere møter mellom lagene: Asker og Kongsberg har møttes tre ganger denne sesongen – alle kampene har endt med knappe Asker-seirer:

Som vi ser, så har det vært jevnt i alle oppgjørene. Kan Kongsberg slå favoritten Asker? Miners har vært i Stockholm og spilt treningskamper mot Hammarby og AIK i påsken. Det endte med to seiere, 81–63 over Hammarby og 101–86 over AIK.

– Vi hadde omtrent ikke noe alternativ. Det blir mer enn to ukers mellomrom fra semifinalen til finalen og vi har vært sju stykker på trening siden juniorspillerne har ladet opp til Scania Cup. Da får man ikke akkurat kampintensitet på trening, fortalte trener Baard Stoller til Laagendalsposten for et par dager siden.

Asker har kjørt trening hele tiden, og i påsker alle påskedagene. Tirsdag trener de fra 1900 til 2030, men de har ikke spilt noen treningskamper.

Sannsynlige startfemmere for finalekampene:

Det er to startfemmere vi har blitt godt kjent med denne sesongen, selv om Asker slet med skader på nøkkelspillere da de tapte tre strake på rad på tampen av grunnsesongen.

Skadeliste:
Thor Hagen er usikker for Miners, mens Asker Aliens er fulltallige.

Hva tror AltomNBA og andre eksperter og spillere? 

Først og fremst, så blir dette finaleserien vi alle trodde på før sesongen. Det hadde vært veldig overraskende om det hadde vært noen andre lag i denne finaleserien, selv om Bærum var nære ved å tukte Asker og trekker det lengste strået i den tredje kampen i semifinaleserien. Men det skjedde ikke – Asker vant med fem poeng og skal møte Miners, som har vunnet alle fire kampene i sluttspillet.

Asker sin startfemmer er fryktelig sterk. Den er den sterkeste i ligaen, men rotasjonen kan fort bli et problem utover i denne serien. Det er kun Djo Loo Yele som er “konsistent” av benken til Asker, mens Miners har flere strenger å spille på.

_DSC7212.jpg
Stian Emil Berg (nr 6) og Torgrim Sommerfeldt (med A på shortsen) blir viktige i finaleserien mot Kongsberg Miners. Foto: Astrid H. Gjerde.

Vi tror Asker Aliens blir Norgesmestre etter tre kamper. Vi tror Asker vinner hjemme i Leikvoll i første kamp, før Miners utligner til 1-1 i kamper hjemme i Kongsberghallen på lørdag. I kamp tre tror vi Asker trekker det lengste strået og vinner NM. Men det blir jevnt, fryktelig jevnt.

Hva tror andre BLNO-spillere?

Ognjen Nisavic, Fyllingen:
It is really hard to say. Asker has had a great season but I feel that Kongsberg has been getting better and better as the season progressed and now they are closer to Asker than they maybe were at the early stage of the season. Kongsberg is a good coached team that plays their way of basketball with good transition offense through Brian Voelkel no matter what and they have a really good chance to win. But I would still give a small advantage to Asker.

Vilius Sumskis, Fyllingen: 
I think Miners will win. I’m a huge teambasketball supporter. I love the way Miners  play, how they use strong sides and rotate players during the game time. They have guys who can create the game and make teammates look better and also can take responsability when team needs. I’m expecting tough and close battle beetween both teams. It will be fun to watch!

Stian Mjøs, Bærum:
Begge lag har spisskompetansen til å vinne. Asker har vært laget som har vært best gjennom sesongen av de to finalelagene. Kongsberg har på sin side hatt den beste utviklingen, spesielt etter at de fikk Brian. Asker har en kjerne på seks spillere som besitter høye ferdigheter, men de roterer ikke dypt og kan derfor bli skadelidende av feil/skader/slitne. Der har nok Kongsberg sin fordel. Selv om Asker nok er bedre spiller for spiller i mine øyne. Tidligere i sesongen har Asker vunnet tre strake, og lagene har ikke møttes siden januar mener jeg. Siden sist har Fred steppet opp veldig offensivt og har hatt flere kamper med 20+ poeng, kanskje han blir en joker? Hvem vet. Uansett blir det artig med mange folk og forhåpentligvis tette kamper. Lykke til, måtte det beste laget vinne. 

Hva tror BLNO-mann Torgeir Amundsen, som har fulgt med på ligaen siden oppstarten i 2000?

Asker vinner fordi:
De har slått Kongsberg i alle 3 kampene i år. De har hjemmebanefordel. De har mange spillere som har vunnet kongepokalen før og takler presset. Har 6 dyktige seniorspillere, mot Kongsberg som er mer avhengig av juniorer som også kan ta ansvar. De klarer å beholde roen, mens både trenere og spillere på Kongsberg har en tendens til å samle tekniske feil.

Kongsberg vinner fordi:
Ifølge lagstatistikk er de et bedre lag enn Asker. Asker har hatt en svak sesongavslutning og har ikke overbevist så langt i sluttspillet. Kongsberg har en 6. spiller i publikum. De har en dypere benk og kan kjøre mer tempo. Kongsberg virker som et bedre lag nå enn da de sist spilte mot Asker. De har en fantastisk import-trio i Ferrales, Voelkel og Thomas, såfremt de ikke må slite benken pga. feil. Kongsberg har aldri vunnet et BLNO-sluttspill tidligere og er kanskje mer sulten på seier enn Asker?

Konklusjon: Jeg vil si at begge lag har like store sjanser til å vinne, og at tilfeldigheter kommer til å avgjøre. Vanskelig å plukke en vinner. Kongsberg har virket så sterke i de øvrige sluttspillkampene at jeg tror faktisk de slår Asker, med mindre Asker klarer å få Kongsberg ut av stilen, som Asker har vært veldig gode på.

PS! Lest denne saken om blant annet Mikal Gjerde, en av Miners sine unge og lovende talenter?

Dette er målene til to av de største talentene i Norge