Kos deg med saken og vipps veldig gjerne en sum til 90280763 for at jeg skal gidde å fortsette med dette!

Niko Skouen skal det neste året spille for den danske toppklubben Bakken. Han skal trene med Bakken Bears, som har vunnet den danske serien de siste fire årene og totalt 18 ganger, samtidig som han skal spille kamper for Bears Academy. De spiller også i Basketligaen (toppnivået) i Danmark.

– Treningene er ikke avklart enda, men jeg håper jeg kan trene med Bears om morgenen før jobb. Jeg skal spille for Academy-laget, men jeg håper alltid at Bears skal få sansen for meg så det også kunne blitt noe av nå eller senere. Jeg fikk ordnet en jobb på vektrommet der så situasjonen ble bra økonomisk, sier Skouen til AltomNBA.

Han kan være klar allerede til spill i en treningskamp lørdag, tatt i betraktning av at han ikke må sitte i karantene.

Academy-laget ble stiftet så sent som i 2007, og i 2018 spilte de sin første sesong på toppnivå i Danmark. Det endte med 6.-plass, før det sesongen etter (2019/20) ble 8.-plass. De spiller i samme hall som Bears-laget, i Vejlby-Risskov Hallen, som har plass til 2050 tilskuere.

Bears knuste for øvrig Cherkaski Mavpy i andre runde i FIBA Europe Cup høsten 2018 etter at Mavpy hadde slått ut Kongsberg Miners i første runde.

Bears Academy logo
Logoen til Bakken Academy.

Danmark blir hans sjette land

Han har hatt en interessant karrierevei etter årene på college. Først spilte han tre år for Pepperdine (2011/12, 12/13 og 13/14), et college som har gitt NBA hele 18 spillere (senest Malcolm Thomas, som fikk kamper for Philadelphia 76ers i 2014/15-sesongen). De to mest kjente må nok være Dennis Johnson (14 år i ligaen, 1100 kamper, tre ganger NBA-champ (med Seattle SuperSonics i 1979, med Boston Celtics i 84 og 86, en gang NBA Finals MVP i 1979, fem ganger NBA All-Star i 1979, 80, 81, 82 og 85, i tillegg til å ha fått nummeret sitt retired av Celtics) og Doug Christie (15 år i ligaen, 827 kamper).

Men Skouen ble ikke draftet i 2014, og gikk deretter til Herzoege Wolfenbuettel i Tyskland, før Iraugi BC i Spania ble hans arbeidsgiver i 2015/16-sesongen. Så spilte han for GBC i Leb Oro i 2.div i Spania (de er nå i ACB (toppdivisjonen i Spania) i 2016/17. Sesongen etter (2017/18) ble det Frøya, før han i 2018/19 spilte for slovakiske MBK Handlova. Sesongen etter spilte han for Kongsberg Miners, før han nå skal spille for Bakken.

Niko forteller følgende om overgangen:

– Jeg snakket med Bakken Bears, som også har Bakken Academy i samme liga. De foreslo at jeg kunne kombinere trening med Bakken Bears iblant mens jeg skal spille kamper for Academy-laget. Academy-laget er et relativt ungt lag, så jeg får en lignende rolle som jeg hadde i Kongsberg der jeg håper jeg kan ha en positiv innflytelse på laget med trening og prestasjon.

Sist sesong gjorde skytteren sakene sine meget bra for Miners, en klubb han stortrivdes i.

– Året i Miners var et av de kjekkeste årene jeg har hatt som spiller. Det var så utrolig god kjemi mellom spillerne, trener (Stein Erik) og alle i byen. Et rekordår som jeg har verdsatt høyt! Stein Erik fylte meg med selvtillit, og det å spille med så gode spillere var utrolig kjekt.

Stein Erik sier følgende:

– Tenker det er veldig fortjent. Skouen signerte med Miners for ny sesong men med mulighet til å gå til utlandet. Skouen er den mest dedikerte spilleren jeg har sett og jeg ønsker han alt godt!

Niko i duell med Eric Gilchrese.

Bli bedre kjent med Niko her:

Har hatt NBA-spiller på laget

Bears har hatt flere meget solide spillere på laget de siste årene. Den soleklart mest kjente er DeVaughn Akoon-Purcell, som fikk sju Denver Nuggets-kamper i oktober, november og desember i 2018. Han fikk bare korte innhopp (22 minutter totalt) og gjorde ikke stort ut av seg (sju poeng, seks assists, fire returer og to steals), men å ha spilt i NBA er det ikke mange som kan smykke seg med.

Small forwarden spilte collegebasket på Eastern Oklahoma State og Illinois før han i 2016, etter at han ikke ble draftet til NBA, gjorde noe så uvanlig som å skrive under for en dansk klubb. Han spilte to sesonger for Bakken og vant ligaen i begge sesongene, samt ble MVP og Finals MVP i 2017-sesongen. Han scoret også flest poeng av alle i ligaen i 2017. Han var toneangivende da Bakken tok seg helt til semifinale i FIBA Europe Cup. Han ble – av fansen – kåret til MVP i turneringen.

DeVaughn Akoon-Purcell var en hit i Danmark. Han har sju NBA-kamper for Nuggets etter oppholdet i Bears, og spiller nå for G-League-laget til OKC (Oklahoma City Blue).

Kan hende han studerer i Aarhus

Skouen forteller videre at flere klubber var interesserte, men at valget om Bakken var enkelt:

– Jeg fikk et annet tilbud i ligaen som var også spennende, men muligheten til å trene med et Champions League-nivå lag og samtidig spille i ligaen der var en kombinasjon jeg vil gjerne gjøre.

Skarpskytteren fra Bergen har en bachelor i psykologi fra collegetiden i USA. Han skal ikke begynne å studere umiddelbart i Aarhus, men kommer til å se på universitet i byen for å se om han mangler noen fag til å ta en master.

Bears tok seg for øvrig til semifinale i FIBA Europe Cup i 2019/20 og, men det ble avbrutt grunnet koronaviruset.

Niko og Even. Ikke mange som har Handlova-drakta til Niko!