Å være høy anses gjerne som helt nødvendig for å være en god basketballspiller, men som vi vet er det ingen regel uten unntak. Det er faktisk fullt mulig å komme seg helt til den prestisjefulle NBA-ligaen uten å være to meter på sokkelesten.

Når høyde ikke er alt

Gjennomsnittshøyden i NBA er over to meter, noe som lønner seg med tanke på at ringen er 3,05 meter over bakken. Med høyden på sin side er det blant annet enklere å blokkere skudd og dunke, men det er absolutt håp for de som befinner seg godt under tometersmerket også.

Selv norske Harald Frey på 1,84 meter regnes som forholdsvis lav i basketmiljøet, men han mener basket-IQen hans gjør opp for manglende høyde. Vi skal se på tre spillere i NBAs historie som ikke en gang bikket 1,70 meter.

people watching a game on a stadium
Kilde: Unsplash

Mel Hirsch

Med sine 1,68 meter er Hirsch den tredje laveste som har spilt i NBA, men han var den laveste i hele 40 år, frem til Muggsy Bogues tok over den tittelen. Han spilte tretten kamper for Boston Celtics i 1946–47, og var en sentral spiller på det populære laget fra Massachusetts. Hirsch scoret nitten poeng for laget i løpet av de tretten kampene, og stod i tillegg bak ti målpasninger. 1946 var også året NBA ble grunnlagt, og er i dag et av de aller mest populære markedene å spille på. Du kan klikke her for å starte søket etter gode sider for sportspill med de beste bonusene. Starten på 20/21-sesongen i NBA er blitt flyttet fra oktober til desember, men det er en rekke andre turneringer du kan underholde deg med i mellomtiden.

Earl Boykins

Boykins på 1,65 meter er den nest laveste spilleren i NBA gjennom tidene, og han er dessuten den letteste med 60,3 kilo. Han hadde en lang og imponerende NBA-karriere mellom 1998 og 2012, og var innom ni forskjellige klubber i løpet av denne perioden. Klubben Boykins spilte lengst for var Denver Nuggets, og da han spilte for klubben i 2004 ble han den korteste spilleren gjennom tidene til å score mer enn tretti poeng i én og samme kamp – dette var mot Detroit Pistons, som faktisk gikk seirende ut av NBA-finalen i 2003/04-sesongen.

Muggsy Bogues

«Muggsy» heter egentlig Tyrone Curtis Bogues, og er per dags dato den laveste spilleren i NBAs historie med 1,60 meter. Dette stoppet han ikke fra å være en briljant basketballspiller, med raske bein og usedvanlig god spenst ble han værende i NBA i seksten sesonger. Det ryktes til og med at han kunne dunke, selv om dette aldri ble gjort i en NBA-kamp. Han kunne nemlig hoppe 111,76 cm vertikalt, og til sammenligning kunne Michael Jordan, den beste basketballspilleren gjennom tidene, hoppe 116,84 cm. Det er med andre ord ingen tvil om at «Muggsy» var en basketballspiller med særdeles god fysikk.