Setter som alltid pris på bidrag til 90280763 om du liker det vi driver med!

Etter en meget god fjorårssesong for sitt Montana Bobcats, har Harald Eika Frey blitt belønnet med å bli tatt ut på Pre-Season Big Sky All-Conference Team.

Uttaket er bygget på forventninger til den kommende sesongen, der Frey kommer til å få et stort ansvar som leder for sitt Montana Bobcats. Det er trenerne i Big Sky, Conferencen der Harald spiller, som har stemt frem de antatt beste spillerne før sesongen begynner. I tillegg har mediene hatt en finger med i spillet, ifølge en amerikansk journalist AltomNBA har pratet med.

– Det er i alle fall en god anerkjennelse og tegn på respekt fra coachene.
Jeg er imponert over hans fokus og disiplin og gjennomføringsevne i treningsarbeidet sitt. Han er seriøs og lever med konsekvensene av å sette seg høye mål. Men mest av alt er jeg bare veldig GLAD for at han lykkes med drømmen sin og trives med det han gjør, sier pappa Ståle.

Sesongen til Haralds Montana-lag begynner tirsdag 5.november, når Bobcats møter Utah State. Her er link til hele kampoppsettet!

Denne skrev vi etter en prat med Harald i 2017:

Med en meget frekk bart har Frey slått av en prat med Zach Mackley fra Bobcat Sports Radio Network. Her kan du se intervjuet på to minutter og 13 sekunder:

Vi har tatt en prat med sportsjournalist Paul Schwedelson, som dekker basketlaget i byen. Vi spurte hvordan stemningen er rundt laget og Harald før sesongen, hva han forventer av Harald og hvor langt han tror Harald kan nå:

* The buzz is definitely a lot because Frey is far and away Montana State’s top returner this season. He averaged 17.2 points per game last season and no other returner on the team averaged double digits in points. He’s going to receive a lot of attention from opposing defenses. Frey knows this is coming, though, so he understands his responsibility and his passing ability should alleviate some of the pressure he faces.

* I think Frey will have a really good season. There’s a reason he was named preseason All-Conference. He single-handedly took some games over last year and that could continue this year. With nine newcomers to Montana State’s roster, there are a lot of unknowns, but Frey is one of the only certainties for the Bobcats.

* Frey is talented enough to play professionally and given his background from Norway, playing in Europe may be more of a natural fit for him anyway. The issue with the NBA is teams put a lot of stock in size and length. At 6-foot-2, that may hurt him a little bit. NBA teams also often discriminate against four-year college players. Sometimes they would rather take a player who is 19 years old than one who is 22, so that’s another thing that isn’t in Frey’s favor. But both of those issues are out of Frey’s control. From a talent perspective, he has the ability to play professionally and maybe he can prove himself in other leagues before NBA teams take notice.

Denne saken skrev vi i 2016, og vi kunne ikke tatt mer rett!

Enorm fjorårssesong

Fjorårssesongen til Frey var en til historiebøkene. Han havnet på All-Big Sky Second Team og snittet på 17,2 poeng, 5 assists og 4,5 returer. Poengsnittet var fjerde best i ligaen, assistsnittet tredje best i ligaen og straffekastprosenten på 84,6 var nest best. Nå har Frey scoret 1374 poeng for skolen, som er 12. flest av alle. Han er også nummer tre i trepoengere (209) og fem i assists (372).

Bilde
Frey tatt ut på laget (til venstre). De andre: Sayeed Pridgett (Montana), Jerrick Harding (som også ble MVP, Weber State), Mason Peatling (Washington), Holland Woods (Portland State) og Jacob Davison (Eastern Washington).

Frey startet også alle 32 kampene for laget og spilte 30 minutter eller mer i hver kamp denne sesongen. Hans 2.61 assist-til-turnover-ratio var nest best i Big Sky Conferencen og 32. best av SAMTLIGE spillere på Division 1-college i USA denne sesongen.

Han fikk prisen for Big Sky Conference Player of the Week to ganger – første gang kom i starten av desember etter 31 poeng og 10 assists i 95-90-seieren over Washington State. Den andre fikk han i mars, da han noterte seg for 30 poeng, 6 assists, 6 returer og 4 steals i 84-73-seieren over NAU, før han to dager senere puttet opp karrierebeste 32 poeng, samt 7 returer og 6 assists, i 90-83-seieren over Southern Utah. Med det ble han bare den femte Bobcat’en til å notere seg for back-to-back 30+ poeng kamper.

Denne sesongen må Frey og hans Montana State klare seg uten både Tyler Hall og Keljin Blevins. Hall var den beste sist sesong og snittet på 20,5 poeng og fikk muligheten med Chicago Bulls i sommer, men fikk bare drøye syv minutter for Bulls og ble kuttet like etter. Blevins gjorde sakene sine godt for Portland Trail Blazers i sommer og har nå signert en training-camp-kontrakt.

Gratulerer til Harald og vi gleder oss til en stor sesong fra 1997-modellen!

Hyggelige tilbakemeldinger fra både pappa Ståle og en fan i Tina Cusker!

Dette sier tidligere lagkamerater og anddre om prestasjonen:

Pål Berg
Det har vært utrolig inspirerende å følge Harald fra Kjelsås til Montana. Jeg vet litt om prosessen i forkant av USA-oppholdet, og jeg vet nok om Harald til å forstå hvorfor han har suksess. Samtidig vet jeg også litt om ameriklanere og deres hang til å kåre det som kåres kan: En plass på Pre-Season Big Sky All-Conference Team er selvfølgelig stas, men mye viktigere er den jobben Harald har gort for å få tillit og respekt. Et godt hode kombinert med strålende skills er en kombo som er vanskelig å slå. Om Harald blir den neste nordmann i NBA? Jeg tillater meg å tvile, men det handler ikke om Harald, men de 10 000 andre atletene som har samme drøm. Om han skulle klare det, finnes det ingen som fortjener det mer. I

Thomas Mjøs, spilte med Harald i Bærum i 2012-13:

Talent hadde han allerede da. Han var yngst på laget, men hadde langt bedre spilleforståelse enn flere av «veteranene».

Bildet kan inneholde: 3 personer, folk som driver med idrett og basketballbane
Thomas Mjøs (i Asker-drakt) og Harald Frey var spilte både med og mot hverandre. Foto: Espen Hildrup.

Mathias Eckhoff, treneren til Harald i Bærum:
At Harald er plukket ut som preseason all Conference er suverent det men enn så lenge er det en anerkjennelse av hva han har gjort tidligere og en gjetning av hva de tror han kan få til i årets sesong. Artig og kult er det men noen ny «bragd»er vel å ta i. Når det er sagt unner jeg Harald alt godt. Seriøs, sympatisk og dyktig som han er. Harald har prestert bra over tid, tar hele tiden steg og under søndagsskole ytre så er det en competitive mean streak som du må ha for å lykkes som guard i Statene. Det er ikke lett å få til det han har gjort så det er veldig imponerende.

Hvor langt han kan nå er ikke godt å si. Han er smart, kan guarde posisjonen sin og har mange av de ferdighetene som trengs for å konkurrere oppover nivåene. Men man skal også være heldig med skader, hvilke rolle man får i nye lag og ha tålmodighet og minst vilje og evne til å stå løpet for å ta stegene som trengs for å nærme seg toppen. Jeg vil ikke spekulere hvor langt, men det er jo bare å se på spillere fra andre nordiske land som presterer i Euroleague… Og ja, når Harald som 15-åring kom til Bærum midt i sesongen, så viste han evne til å konkurrere og spille ut eldre spillere. Det var lett å se at han hadde noe ekstra.

Bildet kan inneholde: 15 personer
Harald nederst, andre til høyre. Var med da Bærum vant NM-gull i 2012/13.

Sigurd Staver, spilte med Harald i Bærum i 2012-14:
Må jo bare si at dette er vanvittig kult – å se hvor langt han allerede har kommet og gleder meg til å følge med på han videre. Harald er jo en lagspiller med helt vanvittig teknikk og fart. Jeg har troen på at han kan komme seg på et NBA-lag så god som han er, selv om mye skal klaffe. Hans spillestil minner jo litt om Steph Curry på en måte, og det er jo det som er den moderne måten å spille basket der nå, så tror han vil klare seg uansett om det blir NBA, Europa eller hva det nå blir, men jeg føler meg helt sikker på at han kan leve av sporten en god stund. Jeg husker han kom inn på BLNO-laget til Bærum som 14-15-åring da jeg selv var junior (dog tre år eldre). Det var meget imponerende å se at han leste spillet så lekende lett i så ung alder – han hadde få problemer med å klare å gjøre seg ledig i ganske avanserte plays som flere av seniorene slet med å i det hele tatt forstå. Det var ganske kult da coach Eckhoff byttet han inn i semifinalen i BLNO som ligaens klart yngste husker jeg… Gleder meg til å følge han fremover!

Anders Nymo, spilte med Harald i Bærum

Jeg synes han absolutt fortjener prisen/ kåringen. Han har i tre år bevist at han ikke bare er en av de beste på laget, men en av de beste i hele conferencen. I tillegg har Harald spilt fantastisk for landslagene i «off-season» og holdt seg i gameshape de siste to somrene også. Så definitivt velfortjent!

Jeg håper jo selvfølgelig at han når det ultimate målet, som er NBA. Hans tidligere lagkamerat, Keljin Blevins, spiller nå for Blazers. Så det er ikke far stretch å si at han har sjanse til å komme seg dit også, eller iallfall få nok interesse fra scouts for å bli invitert til Summer Camp. En ting som er garantert er at uansett hvor Harald havner så kommer han til å gjøre spillerne rundt han bedre. Det har vi sett da han spilte for Kjelsås, Bærum, Centrum, og Montana, i tillegg til alle landslagene han har vært en del av. Karen er en vinner. Om Harald kommer seg til NBA, holla at me, jeg kan være din agent :))

Magnus Midtvedt, spilte med Harald i Centrum i 2014-15

Dette er så gøy for norsk basket – og så sinnsykt fortjent for Harald! Harald har ikke bare de fysiske egenskapene eller de tekniske ferdighetene, men han har virkelig det mentale på plass. Han har spilt «rutinert» basketball siden jeg først coachet han på basketskolen i 2009. En mer ydmyk, lojal, kollektiv og treningsvillig lagspiller skal man lete lenge etter. Jeg sa det som kommentator før finalen i junior-NM i Tromsø i 2016 at han var Norges svar på Stephen Curry – og det har han bare tatt med seg videre. Basketnorge kan virkelig være stolte av Harald – og om han lykkes i noe så stort som NBA så vil det være en døråpner for flere yngre talenter. Masse lykke til videre, Harald! Jeg heier på deg!

Isak Brodahl, spilte med Harald i Centrum i 2015-16:
Det at Harald gjør det så bra i USA er ikke noe annet enn utrolig gøy og fortjent! Forventer nesten ett sinnssykt år av han nå som Tyler Hall er borte og Harald kan ta litt flere skudd! Håper Harald kan bli litt mer «ego» om det er lov å si! Jeg tror med litt hell og gode lagkamerater så kan Harald nå veldig langt! Håper på en sinnsyk sesong nå av Montana State fullt av overaskelser fra de nye spillerne med Harald i førersete!

Da jeg spilte med Harald var han veldig ung og allerede ett sinnssykt talent med en ekstrem stå-på-vilje! Ja, jeg har lært han ca 80%, men resten er hans ære! Han har en basketball-IQ som virkelig er undervurdert! Ett godt år nå så tror jeg nok vi ser brusjan bli invitert til flere NBA Summer Camps!

Mats Selboe, spilte med Harald i Centrum og som yngre:

Det er fett å se at Harald får anerkjennelse i USA, og ikke minst veldig fortjent. Han har jobbet målrettet og tilbrakt enormt mange timer i baskethallen. Vi spilte sammen som 10-åringer og allerede da var bedre enn andre på sin alder. Det er imponerende at han alltid har holdt seg like «sulten» og tatt steg hvert år, en utrolig utvikling å ha fulgt med på. Det siste året vi spilte sammen hadde han en sinnsyk turnering i nordisk u18. Han tok over hele Norden og var to assists unna å lede i alle stats kategoriene med 29 poeng, 5,8 assist og 8,6 returer! Helt sjukehus.

Gleder meg masse til å se han spille denne sesongen. Denne sesongen er han topdog med ny coach og nytt talent rundt seg. Bobcats blir et fett lag å se på. Jeg tror Harald har mulighet til å nå så langt han ønsker. Det er mye som skal gå riktig hvis man skal spille på det øverste nivået og da trenger man litt flaks i tillegg til å være god. Du skal ikke se bort ifra at vi ser han på toppnivå i Europa eller USA i årene som kommer. Får håpe han dropper det og kommer hjem;) har nemlig hørt Centrum har noen poser vaffelrøre og årskort på satselixia tilgjengelig neste år!

Jarl Kristian Jespersen, spilte med Harald i Centrum:
Jeg tenker det bare beviser hvor langt han har kommet. Men det ligger MANGE timer med trening bak det her. Han trener mye, og bruker mye tid på det. Jeg tror absolutt han kan nå så langt som han selv vil. Han setter seg høye mål, og tør å prøve med slike mål. Også omgås han med mange bra mennesker som hjelper han å nå dit. Han er veldig coachable, og elsker å konkurrere.

Torgrim Sommerfeldt, spilte med Harald i Centrum:

Enhver kunne se tidlig hvor talentfull Harald var. I tillegg har han en work ethic som trumfer de aller fleste. Så det overrasker meg ikke at han har utviklet seg til den spilleren han er idag. Utrolig gøy å se at han blir anerkjent for sine prestasjoner der borte. Dette er stort for norsk basket! Han konkurrerer på et veldig høyt nivå med og mot virkelig gode atleter.

Håper jo selvfølgelig at Harald kan fortsette å utvikle seg som spiller så han kan sette Norge på bballkartet ute i verden etter han er ferdig på college.
Hvor langt kan han nå? Det er det bare han selv som setter begrensninger for. Om han holder seg unna skader, fortsetter progresjonen han har nå og i tillegg har med seg litt flaks på veien, blir han hvertfall å se i en toppklubb i Europa. Klassespeller!

Torgrim Sommerfeldt og Eika Frey.

Lars Gunnar Sønsteby, trente Harald i Bærum i 2014-15:
Harald har truffet veldig godt på valg av college. Fått tillit og ansvar fra første år. Harald som jeg kjenner han er ambisiøs og villig til å gjøre det som må til for å nå sine mål innenfor basketball. Det som Harald har, som mange andre mangler er evnen til å spille godt når det virkelig gjelder, uredd. Nettopp den evnen kan gjøre at Harald når langt. Hvor langt blir bare synsing, og det er det mange som er bedre på enn meg. Men for norsk basketball som sårt mangler internasjonale profiler så håper vi alle at Harald når veldig langt. Ønsker han lykke til!

Niko Skouen, spilte med Harald på landslaget i San Marino i 2018


Jeg syntes han har utviklet seg kjempebra på alt fra skyting, handles, forsvar og pasningsspill på er slikt nivå at kombinert med den statistikken han har så tror jeg han kan går rett i en toppklubb med god lønn og mulighet for å skape historie for Norges spillere. Blir veldig spennende å følge med!

Bildet kan inneholde: 2 personer, inkludert Johannes Dolven, folk som driver med idrett
Sjur Dyb Berg, Niko Skouen, Harald og Johannes Dolven under Small Countries EM i San Marino i 2018.