Harald Frey imponerte stort i sin første sesong med Montana State University Bobacats. Han har fått sin egen side på ESPN, og etter sesongen fikk han sin velfortjente hyllest:

Sesongen startet bra for Frey. Han fikk tillit allerede fra første kamp og noterte seg blant annet for 16 poeng, 7 assists og 7 returer i hans andre kamp for Bobcatsi 84-83-seieren over Ul Lafayette.

“Athlete of the Week” og en engasjert trener

I slutten av november ble Frey kåret til “Athelete of the Week” i Montana.  I artikkelen står det blant annet at Norge er mer kjent for ski enn gode basketballspillere, men det var før Montana fikk se Frey spille. I løpet av de første syv kampene til unggutten snittet han på 12.8 poeng og ledet laget med totalt 31 assists.

Les også: Harald Frey – Norges nye stjerne over dammen

Den gang sa trener Brian Fish følgende:

– Han er fortsatt en freshman(førsteårs). Han spiller den vanligste posisjonen på banen og gjør sakene sine veldig godt. Det lover godt, sa Fish den gang.

Frey forteller om en engasjert trener som han hadde noe problemer med å forholde seg til i starten.

– Treneren vår er en veldig engasjert kar, og var veldig vanskelig å forholde seg til i starten, fordi jeg ikke helt skjønte hva han ønsket til tider. Det ble også bedre med tid, fordi jeg fikk mye tillit, og fikk sjansen til å spille mye.

Snittet på 33.2 minutter og 13 poeng i løpet av sesongen

– Personlig har det også vært mye opp og ned. Det var vanskelig i starten med å vende seg til et helt nytt angrepssystem, nye lagkamerater, og alt annet som kom med å flytte til USA.

– Før sesongen prøvde jeg å ikke ha noen forventninger, fordi som en freshman spesielt vet du aldri hva du kan forvente deg. Jeg endte opp med mye mer tillit og spilletid enn jeg trodde var mulig, noe som har vært kjempegøy og krevende!

Lest denne fra en annen som spiller “over dammen”? Stine Hoff Austgulen om basketlivet “over dammen”

Sesongen var lang med mange oppturer og nedturer. Frey snittet i løpet av sesongen på 33.2 minutter, 13 poeng, 45.9 % fra gulvet, 41 % fra trepoengslinja, 82.9 % fra straffelinja og 3.5 assists per kamp.

– Vi er et ungt lag, så vi slet mye med stabilitet. Men alt i alt har det vært en god sesong. Det har vært bedre enn noe Montana State har gjort på lenge, så det er vi fornøyde med.

Laget endte med en rekord på 16 seire og 16 tap.

– Jeg følte meg helt klart mer og mer komfortabel utover i sesongen. Å kåre den beste kampen min blir vanskelig, for jeg føler ikke jeg har hatt en spesiell kamp som skiller seg skikkelig ut. Jeg hadde en veldig god “strech” midt i conference play, hvor jeg følte jeg virkelig spilte bra, samtidig som vi vant kamper, noe som var kult!

Ble Big Sky Conference Freshman of the Year

I løpet av de siste 13 kampene vant laget ti, noe som gjorde at de kvalifiserte seg for Conference Playoffs.

– Vi tapte dessverre i første kamp i Conference Playoffs, noe som var veldig tungt for alle.

Kampen Frey refererer til var en helt spinnvill kamp mot Southern Utah som endte med triple overtime(hele kampen). Frey spilte 48 minutter, traff på seks av 13 skudd, hvorav imponerende fem av ni fra trepoengslinja. Han endte på 19 poeng og 7 assists.

Fra arkivet: Les lesebrevene til Mathias Eckhoff i tiden før og fra OL

Etter endt sesong ble Frey Big Sky Conference Frehsman of the Year, i tillegg til å komme på All-Conference 3rd team of the Year. Han er blant all-time freshman lederne i poeng, assists og trepoengere i Bobcats historie. Det er imponerende for en 19-åring fra Oslo.

Men selv om Frey har overrasket og imponert voldsomt forsikrer han om oss at det fortsatt er et stykke igjen til NBA-sirkuset.

– Sånn som det ser ut nå så er NBA-spill ganske langt unna. Jeg tror ikke mange skjønner hvor få som er gode nok og faktisk får sjansen til å spille i NBA.

En som faktisk er ganske nærme NBA er spilleren vi ser til høyre på bildet under. Han heter Tyler Hall og er skolens store basketballstjerne.

– Han er et helt unikt talent, og jeg tror vi kommer til å se han i NBA om ikke alt for lenge. Hvis Tyler blir her alle fire årene kommer han til å bli den beste spilleren i skolens historie, og kanskje i conferencen også. Han er en utrolig god basketspiller, men også en veldig fin fyr utenfor banen.

Bilderesultat for tyler hall harald frey
Harald Frey og Tyler Hall. Hall er en av Freys beste venner utenfor laget.

 

Han ble kåret til Freshman of the Year i conferencen i fjor, det samme som Frey ble i år. Det er første gang i Big Skys historie at en skole har back-to-back “Freshmans of the Year”, forteller Frey.

Hall er den eneste sophmoren i Big Skys historie sammen med Rodney Stuckey(nå Indiana Pacers) som har nådd 700 eller flere poeng i en og samme sesong. Hall snittet på 34.3 minutter og 23.6 poeng per kamp, og ledet laget i poeng hele 24 kamper.

Frey ledet laget i poeng i fem kamper. 

Nå skal Frey ta seg en velfortjent ferie før det er “på’n igjen”.

– Neste for meg er først å ta litt tid av, lade batteriene litt, for å så starte off-season workouts. Kommer til å bli mye fokus på det fysiske for meg, så blir en spennende tid de neste månedene.

– Neste år kommer vi til å ha et veldig bra lag. Jeg tror vi kommer til å ha sjansen til å være mye bedre enn i fjor. Vi er et ungt lag med mange spillere som kommer tilbake så vi kjenner hverandre mye bedre. I tillegg har vi to spillere som redshirtet i fjor som kommer til å tilby mye til laget. Jeg tror vi er en av favorittene til å vinne Big Sky Conference neste år!

Og for dere bekymrede foreldre som tror at Frey kun fokuserer på basketball og ingen skole er det bare å roe nervene:

– Skolen går fint! Det er mye å gjøre, men så lenge man gjør arbeidet så er det ikke for vanskelig. Trenerne våre og “academic advisors” passer på at alle fagene vi tar går fint.