Av Even Lübeck og Ole Christian Nymoen

Inngangen til et nytt år byr ofte på refleksjoner og tilbakeblikk til hva som har vært i det forrige året. Det finnes vel knapt nok en bedre anledning å se tilbake på hva NBA-sesongen har bragt oss så langt. For de fleste lag begynner sesongen å nærme seg halvspilt, og i nyårets ånd, har vi tatt for oss de lagene som har overrasket mest og skuffet oss mest så langt i sesongen.

Overraskelser:

Milwaukee Bucks (18-18): De grønnkledde kjempene fra Milwaukee har imponert en hel basketballverden så langt i år. Anført av tripple-double maskinen Giannis Antetokounmpo og Jabari Parker har dette laget blitt en personlig favoritt denne sesongen. 18-18 er godt nok til at Bucks 2,5 kamper bak Atlanta Hawks på fjerdeplass i Eastern conference. De innehar åttendeplassen i en jevn Eastern Conference. Det blir spennende å se om laget klarer å ta seg inn i sluttspillet eller om de faller utenfor i år igjen.

Charlotte Hornets (20-18): Like foran Milwaukee i øst finner vi Charlotte Hornets. Nicholas Batum hadde en middelmådig start på sesongen, men har virkelig tatt fyr mot slutten av desember. Kemba Walker har vært bunnsolid hele sesongen og har gjort seg fortjent til å bli valgt ut som en all-star. Walker skal ha mye av æren for Charlottes suksess så langt i år, og fortsetter Batum som han har gjort de siste ukene så kan dette laget bli meget farlig fremover.

Houston Rockets (30-9): Houston Rockets sesong så langt kan oppsummeres slik: James Harden. Harden har vært ustoppelig denne sesongen. Sammen med Russell Westbrook er han den klareste MVP kandidaten så langt i år. «The beard» avsluttet like så godt 2016 med 53 poeng, 17 assists og 16 returer mot New York Knicks. Rockets er NBAs heteste lag for tiden og gikk gjennom desember 15-2. Mange hadde forventet at de skulle være ustoppelige i angrep, men få hadde sett for seg hvor solide dette laget skulle være defensivt. Patrick Beverly har vært vital for dette laget, både gjennom rutine og defensivt lederskap.

Memphis Grizzlies (24-16): Jeg var skeptisk til Grizzlies sjanser i årets sesong. Etter en sesong preget av mye skader på nøkkelspillere som Mike Conley og Marc Gasol var ikke forventningene til årets Grizzlieslag spesielt høye. Gasol har kommet tilbake i storform etter fotoperasjonen sin, Conley leverer varene etter den gigantiske kontrakten han signerte i sommer. Benken deres har også levert over all forventning i år og blir regnet som den sjette beste benken i NBA, hvis man regner poengforskjell. Så langt denne sesongen ligger de på sjuendeplass i Western Conference, men med 6,5 kamper ned til Portland på 9. virker sluttspillplassen trygg enn så lenge.

Utah Jazz (23-16): Mange hadde Jazz som et overraskelseslag før årets sesong, disse spådommene ser ut til å stemme. Rudy Gobert spiller som en defensive player of the year kandidat. Gordon Hayward spiller som en potensiell all-star. Laget har slet med mye skader i starten av sesongen, men nå er alle starterne friske og raske. George Hill har sett meget solid ut når han har spilt og Rodney Hood fortsetter å ta steg fremover. Se opp for Utah Jazz, de kan fort utfordre Clippers i kampen om fjerdeplassen i vest.

 

Skuffelser:  

New York Knicks (17-21): «Too many careless turnovers». Ja, Knicks sliter med både turnovers og mangelen på å yte maks – virker det som. En situasjon var på tampen av kampen hjemme mot Bucks hvor Rose kaster bort ballen og Giannis stjeler. Istedenfor å løpe hjem og gjøre en innsats for å vinne tilbake ballen slår han oppgitt ut med armene og loffer hjem. Sånt går ikke om du skal være med i playoffracet i beintøffe Eastern Conference. I tillegg virker det som om Melo vil gjøre mye selv, spesielt i slutten av kamper. Dette blir nok ikke sluttspill for laget fra «The Big Apple».

Siste nytt er at Derrick Rose muligens ønsker seg bort. Kranglet med Jeff Hornacek før blowout-tapet for Pelicans natt til tirsdag. Ikke bra.

Detroit Pistons (18-21): Laget fra Motor city endte året med én seier og syv tap på sine siste åtte kamper i 2016. Langt under pari for et lag som av mange ble regnet som en utfordrer til topp 4 plassering i Øst. Årets sesong har vært preget av dårlig angrepsspill og middelmådig forsvarsspill. Til sammen er dette en dårlig kombinasjon, som selv den gjennomsnittlige grunnskoleelev ville forstått. Stanley Johnson har ikke levert etter at han yppet mot Lebron James i sluttspillet i fjor. Marcus Morris har hatt en svak sesong så langt i år og Boban Marjanovic har ikke vært den sommersignering Stan Van Gundy håpet han skulle være. 16-21 er for dårlig for dette laget.

Dallas Mavericks (11-27): Skader har ødelagt mye for laget fra «Big D» denne sesongen. Dirk Nowitzki har kun spilt 10 kamper og J.J. Barrea har kun 11 kamper under beltet denne sesongen. Benken til Dallas har vært en akilleshæl gjennom sesongen så langt. Laget fra Dallas har tapt tre strake kamper. Harrison Barnes har vist seg som en veldig god signering og som et av få lyspunkt for laget fra Texas. Litt bekymringsverdig er det at Andrew Bogut går ut i pressen og sier han neppe vil være i Dallas neste år. Sluttspill virker usannsynlig for laget som kun har misset sluttspillbasket én sesong i dette århundret.

Portland Trail Blazers (16-23): Hva skjer i Portland? Fjorårets overraskelseslag har mislyktes totalt så langt i årets sesong. Det defensive stemmer ikke, de er ranket som nummer 29 når det gjelder forsvar, kun foran LA Lakers. De tar for få defensive returer, feiler motspillere for mye, og gir bort for mange enkle skudd. Damian Lillard spiller fortsatt på et all-star nivå, men uten nok gode spillere rundt seg har det ikke sett bra ut for Portland så langt i år. De kjemper med Sacramento om åttendeplassen i vest akkurat nå, men man skal ikke se bort fra at Portland finner tilbake til godformen mot slutten av sesongen og går inn i sluttspillet som et av de heteste lagene i NBA.

Minnesota Timberwolves (12-26): Tom Thibodeau har fått alt annet enn en god start på sin trenerkarriere i Minnesota. Laget som ble hyllet som årets up-and-coming-lag har gjort alt annet enn å levere varene. Kris Dunn har ikke vist seg som den perfekte point guarden for Thibodeau sitt system, Wiggins har ikke gjort fremskritt i det defensive arbeidet og lagets generelle prestasjoner har vært langt under par så langt denne sesongen. 12 seiere på 38 kamper er for dårlig for dette unge Timberwolveslaget. Eneste positive for dette laget er at Towns er en fantastisk spiller og at Wiggins til tider viser meget gode offensive ferdigheter.

Western Conference er preget av store forskjeller mellom topp og bunn så langt i årets sesong.
Kampen om å komme inn i sluttspillet i Eastern Conference er knallhard i årets sesong.

Er du enig eller uenig? Skriv i kommentarfeltet hva du synes!