Sluttspillet starter 15.april, og i den forbindelse har vi i AltomNBA sammen med Frederik Gnatt, Marius Guttormsen og Philip O’Connor skrevet litt om hvem vi tror blir kåret til den mest verdifulle spiller, hvilke spillere som har skuffet og overrasket, hvilke lag som har overrasket og skuffet, hvem vi tror blir Rookie of the Year og sist, men ikke minst, hvem vi tror går til topps i sluttspillet.

Men først: Disse lagene møter hverandre:

CBS Sports sitt bilde.
GSW-Portland, Clippers-Jazz, Rockets-OKC, Spurs-Memphis i vest. Celtics-Bulls, Wizards-Hawks, Raptors-Bucks og Cavaliers-Pacers i øst.

Les også: Sesongoppsummering anno 2015-16 – Hvem har skuffet og overrasket mest?

Mest verdifulle spiller:

Philip: Jeg liker ikke alt han gjør, men jeg velger likevel Russell Westbrook. Så fort Durant forsvant var det over for OKCs tittelsjanser, og dermed begynte RW å spille for seg selv. En utrolig atlet og snitter på en triple-double for sesongen, men til hvilken nytte? Individuelt sett er han den beste spilleren i år, men han har ikke ført sitt lag fremover på samme måte som LeBron James og Thomas har gjort.


FrederikKawhi Leonard. Jeg går nok litt mot strømmen her, men gjør det ikke FOR å gjøre det. For de fleste har diskusjonen handlet om Westbrook og Harden, mens det for meg gjennom hele sesongen har stått mellom Leonard og LeBron James.

MVP-debatten er vanskelig. Hva er egentlig verdien, og hvem er viktigst? Westbrook gjør et ok lag bra, og Harden egentlig det samme. Men Kawhi Leonard gjør Spurs til et fantastisk lag. Et lag som kan vinne hele greia (jeg tror verken OKC eller Houston kan det).
Og basketball spilles på to sider av banen, summen av de to gjør opp verdien. I forsvar er Leonard i en egen klasse av kandidatene.
Mange overvurderer hvor “bra” lagkameratene til Leonard er også Han er en del av ett system som maksimerer potensialet, noe jeg for eksempel ikke synes Westbrook gjør. Det skal Leonard ha plusspoeng for.
Jeg mener mange ser seg blind på triple doubles osv. Kawhi Leonard gjør et bra lag great, det er av mye større verdi enn å gjøre ok lag bra – etter min mening.


Marius: Steph Curry, Kevin Durant, LeBron James, Kawhi Leonard, James Harden… og selvfølgelig Russell Westbrook. Valget er nesten umulig, og det koker ned til hva man personlig definerer som en «verdifull spiller». I fjor knuste Curry rekorden for flest trepoengere og ble fortjent kåret til MVP. I år tror jeg Russell Westbrooks syke syke Triple Double-rekord blir stående igjen som sesongens prestasjon og er etter min mening MVP. At OKC ikke er et topplag på høyde med de andre, gjør at arbeidsmengden, og ikke minst det defensive fokuset handler om RW. Derfor er prestasjonen kanskje enda mer imponerende enn at Curry setter trepoenger etter trepoenger i et lag fullt av stjerner.


AltomNBA: Det må bli Russell Westbrook. Tenk hvor dette OKC laget hadde vært uten han? Han er den andre spilleren i NBAs historie som snitter på en tripple double. Han har gått forbi Oscar Robertson med tanke på antall triple doubles i en sesong, med 42. Westbrook har også vært en av ligaens mest «clutche» spillere mot slutten av kamper, og har avgjort mange kamper for OKC i sluttminuttene.

Fått med deg denne? Frey om suksessen: – Det har vært kjempegøy

Spiller som har overrasket mest:

Philip: Jeg går for Isaiah Thomas, som i fjor. Det er ikke en spiller som er en “one-hit wonder”, for “The Little Guy” (som Celtics-legenden Tommy Heinsohn kaller Thomas) har vært bedre i år enn i fjor. Var en All-Star for andre året på rad og er helt ekstrem i fjerde quarters. Al Horford er en klassespiller, men det er Thomas som driver Celtics-skuta kveld etter kveld.


FrederikNikola Jokic. Har blitt en av mine absolutte favoritter. Ingen andre spillere som han i NBA i dag. I en alder av 22 er han allerede den beste pasningsspilleren blant de store spillerne i ligaen. Jokic har imponert mest selv om han kom inn til sesongen med ganske heftige forventninger. Og det tok litt tid. Nuggets-trener brukte 25 kamper ca på å finne ut at Nuggets med Jokic som starting Center er noe helt annet. Sesongen startet dårlig for laget og det er derfor Nuggets heller ikke kommer med i sluttspillet, men siden Jokic gikk inn som starting center har laget vært nest best offensivt, kun etter Golden State Warriors.
Fantastisk underholdene spiller som jeg gleder meg til å følge i årene som kommer.

Honorable mentions:
Giannis Antetokounmpo. Også han kom inn til sesongen med skyhøye forventninger, og har overgått dem.
Dion Waiters – morsom avslutning på sesongen. Endelig viser han verden hvor god han hele tiden selv har trodd han har vært.


Marius: En del spillere å velge mellom, men den som først dukker opp i hodet er Isaiah Thomas. Den lille (175cm) magikeren har virkelig løftet spillet enda ett hakk, og er endelig blitt den lederen Celtics trenger for å kunne utfordre Cavs i East. Kamp etter kamp i høst har han vært i det umulige slaget i fjerde periode og sikret mange seiere nærmest på egenhånd. Har aldri vært bedre.


AltomNBA: Det må nok bli Nikola Jokic. De færreste hadde vel sett for seg han som en av ligaens store spillere før årets sesong, men han har snittet på 16.7 poeng og 9.8 returer på 27.9 minutter per kamp, i tillegg til hele seks triple-doubles. Den 22 år gamle serberen ble draftet som nr. 41 i 2014 NBA draftet og i år har han tatt store steg. Flere basketballjournalister mener han er en av de fem beste spillerne under 25 år i ligaen, og det er vanskelig å være uenig.

Spiller(e) som har skuffet:

Philip: Aj, det er nesten for mange. Jeg trodde Evan Turner skulle bli mye bedre med tanke på den feite kontrakten han fikk i Portland, men suksessen har ute blitt. Paul George har vært så som så – jeg hadde gjerne likt å se han i Celtics, men noen blockbuster-trade ble det ikke. Både Greg Monroe og Andre Drummond er to til som har mye mer å gi enn det de har prestert i år. I tillegg må jeg nevne hele Knicks-troppen – til og med Kristaps Porzingis har skuffet, selv om han har hatt flere gode kamper.


FrederikDeMarcus Cousins. Jeg er en Boogie-fan, og hans arbeidsvilkår i Kings var forferdelige. Men, han må ta sin del av skylden for det. Fantastisk spiller som ikke har funnet helt ut av “det” enda. La oss håpe han er i kategorien over neste sesong.


Marius: Enhjørningen i New York; Kristaps Porzingis. Knicks hentet både Noah og D. Rose før sesongen med det formål å mate KP med baller inne på posten. Statsen er bedre enn ei rookie-sesongen, men sliter overraskende mye defensivt. Snitter flere fouls enn noen andre NBA-spillere i år og burde strengt tatt ha scoret mer. Det er ingen tvil om at laget må bygges rundt KP, som er laget fremtid, men da må også han få bedre medspillere. Melo er på vei ned, Rose holder ikke nivået og Joakim Noah… Ja, han kunne likegreit vært i stedet for KP her, men de fleste skjønte vel at det ikke kom til å fungere i Knicks. Personlig digger jeg KP og håper at det løsner bedre neste sesong. Potensialet er der.


AltomNBA: Her er det mange spillere: Porzingis(selv om han er svært hyggelig), Mudiay, Batum, B. Knight, Deng og Mozgov. Må nok gå for Nicolas Batum, som i sommer signerte en vanvittig kontrakt med Charlotte i sommer. Klarte ikke å styre Hornets-skuta til sluttspill og levde ikke opp til forventningene etter sommerens gigantiske kontrakt(5 år, verdt 120 millioner dollar).

Kristaps Porzingis og Even Lübeck etter Knicks-Spurs.

Årets rookie:

Philip: I et ellers bekmørkt 76ers-lag har Dario Saric vært et lyspunkt. Det er tøft for unge spillere å komme inn i et lag som er underdogs i samtlige kamper, men han har levert over forventningene. Kroaten har vært allsidig – kan skyte fra alle mulige posisjoner, assistere, plukke returer. Han kommer til å bli en viktig spiller for Philly når de rebuilder.


Marquese Chriss har også sett veldig moden ut i et Suns-lag som er i samme situasjon som 76ers. I blant når Chriss skyter ser han ut som han er i sitt femte eller sjette år, ikke første. Nevner også Jaylen Brown, som er en skikkelig rookie – han gjør enkle feil og hans forsvarsspill er umodent, men når han bestemmer seg for å ta ballen til kurven stiger temperaturen i TD Garden med en gang. Celtics har gitt han mye spilletid og behøver å gjøre det om han skal fortsette å vokse.


Frederik: Dario Saric? Ja, jeg går for han. Morsom spiller som jeg også tror blir god. Joel Embiid satt til tider fyr på ligaen og er den klart beste av årets rookier. Men du kan ikke vinne denne når du spiller 30 kamper.


Marius: Flere å velge mellom her. Dario Saric og Joel Embiid hos 76ers, Buddy Hield hos Kings, Jamal Murray på Nuggets eller Jaylen Brown på Celtics. For meg står det mellom de to første. Embiid leder statistikken i nesten hver eneste kategori vis-a-vis Saric, men har kun spilt 31 kamper mot Sarics’ 81 (i skrivende stund). Lander på Dario Saric ettersom han har hatt nesten tredobbelt så mange kamper som Embiid under beltet. Men ingen tvil om at 76ers har et par veldig gode bigs på vei opp. Spørsmålet er om det blir for trangt på et tidspunkt. Kunne godt ha tradet seg til en bedre backcourt.


AltomNBA: Vi velger å gå for Milwaukee Bucks sin point guard Malcolm Brogdon, som snitter på 10.2 poeng og 4.2 assists på 26.5 minutter per kamp. I en sesong med ellers ganske mange svake rookies har Brogdon hatt noen enorme kamper(og dunker, som den på LeBron James) og fått mye tillit av Jason Kidd i et positivt overraskende Bucks-lag. Snitter på flest assists per alle rookies og er tredje best fra trepoengslinja. Kommer til å bli en viktig spiller i sluttspillet for Bucks.

Mest overraskende lag:

Philip: Det høres rart ut, men jeg trodde ikke San Antonio Spurs skulle være så bra. Golden State Warriors har hatt det tøffere i år, men det krevde også at Spurs skulle prestere, og det har de gjort. Man venter alltid på at et storlag som Spurs får noe trøbbel, men det har ikke skjedd enn så lenge. Det kommer nok til å skje for Spurs snart, men ikke med det første. Jeg blir ikke overrasket om de slår Warriors i finalen i øst.


Frederik: Her er det egentlig flere. Lander nok på Washington Wizards som har kjempet seg inn i toppen i øst. John Wall gikk bananas etter nyttår og Wizards er nå et av lagene som er vonde å møte i øst. Herlig starting, svak benk (som riktignok er mer spennende i dag enn i starten av sesongen).

Vil også nevne Milwaukee Bucks. Jeg hadde de riktignok i topp seks før sesongen starta, men at de har klart seg så bra uten Jabari Parker er imponerende. Og Giannis da. For en spiller.


Marius: Fra mest skuffende til mest overraskende; Houston Rockets. Hentet både Ryan Anderson og Eric Gordon fra Pelicans, noe som må være fjorårets genistrek. Laget har tatt fyr fra trepoengslinja og kan bli en reell utfordrer til Spurs og GSW i West. Selvfølgelig hjelper det at The Beard James Harden har funnet formen.


AltomNBA: Litt merkelig valg, men et av de overraskende lagene har vært Brooklyn Nets. Ja, de ligger helt på bånn og har hatt ekstremt mange elendige kamper, men de har imponert voldsomt når de har hatt med Jeremy Lin og alle de andre. Spiller som et lag og har slått flere gode lag i det siste, blant andre Knicks to ganger og Bulls senest for noen dager siden. På de siste 12 kampene har de vunnet syv og spilt til tider glimrende basketball i Barclays Center!
AltomNBA-grunnleggerne Morten Bjerkelund og Even Lübeck på courten i Brooklyn.

Mest skuffende lag:

Philip: Det må bli New York Knicks. Hvordan kan man tjene så mye penger og se så uengasjert ut? Man bør rive i stykker kontraktene til de såkalte stjernespillerne fra “det store eplet”, som ikke har gjort noen verdens ting for å tjene rimelig greit – mildt sagt – med penger. Pinlig av hele klubben.


Frederik: Vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. Her er det mange kandidater. Knicks, Bulls, Pistons etc. Men hva kunne man forvente av Knicks liksom?
Jeg går for Minnesota Timberwolves. Jeg trodde de var klare for å ta det neste steget. De har til tider sett bra ut, men har spilt håpløst forsvar noe som overrasker med Thibs som trener.


Marius: Det må bli Minnesota Timberwolves. Har mye bra på gang og mange trodde de skulle ta steget over .500 denne sesongen. Men fasiten så langt er 31 seiere og 49 tap (.387). Om noen hadde sagt i fjor at Timberwolves kom til å ligge tredje sist i West i fjor hadde man blitt møtt med rare blikk.


AltomNBA: Flere lag som har skuffet i år. New York Knicks er selvskrevne. Det stjernelaget før sesongen, også har ingenting klaffet. Sier litt når en av de beste spillerne etter All-Star-kampen er Willy Hernangomez, som ikke spilte noe særlig før. Carmelo spiller for seg selv og Porzingis har ikke levd opp til forventingene. Rose har vist noe gammel kunst, men har fortsatt langt igjen. Noah har vært et mareritt, men hans skade har også gjort at Hernangomez har fått mer spilletid og fått vist seg frem. 30-51 i rekord er ikke noe å skryte av for Knicks, som kan glede seg til årets draft, der de får et høyt pick.
Carmelo Anthony har hatt en tøff sesong. Her før kampen mot San Antonio Spurs, en kamp Knicks vant 94-90. Foto: Even Lübeck.

Årets øyeblikk:

Frederik: Tror faktisk det må være Russell Westbrooks game winner mot Denver Nuggets. Jeg var litt lei meg også fordi det betydde at Nuggets sluttspillhåp var ute. Men skuddet som avgjorde kampen sørget for at Westbrook fikk nok en triple double med 50 poeng og han slo Oscar Robertsons rekord på 41 triple doubles i en sesong. Twtiter tok fyr.


Marius: Når LeBron James senker en helt vill trepoenger for å sikre OT mot Washington Wizards. Kampen for øvrig er kanskje den beste så langt i år.


AltomNBA: Da Taj Gibson plutselig spilte i NFL som quarterback.  Eller da Kawhi først satt en sen treer, før han blokkerte det avgjørende skuddet til Harden.

Hvem vinner årets sluttspill?

Philip: Selv om jeg gjene vil se et mesterskapsflagg høyt i taket i TD Garden må jeg være realistisk og si San Antonio Spurs eller Cleveland Cavaliers.


Frederik: Golden State Warriors er det smarte svaret. Men her sier jeg noe annet FOR å si noe annet. San Antonio Spurs vinner.


Marius: Tror ikke Cleveland gjentar bedriften fra i fjor, selv om de havner i finalen. Både Spurs og GSW ser mye bedre ut og lag som Rockets og Clippers kan med hell havne i finalen fra West. Tror også vi finner årets vinner fra West. Måtte jeg velge mellom Spurs og GSW, så lander jeg på sistnevnte. Curry blir finals MVP.


AltomNBA: Kan Celtics overraske? Nei. De har vært gode i år, men fikk skikkelig grisebank av Cavs for en drøy uke siden. Cavs representerer øst i finalen, men hvem i vest? Kanskje trepoengskongene Rockets, som har den beste benken av GSW, Spurs og Rockets? Kjører en skikkelig frekkas og tror Houston Rockets. James Harden blir unanimous finals MVP.