Av Marius Namtveit

Yes! Hvilken sesong vi har lagt bak oss. Raptors som NBA-vinner, mot de fleste odds. Med en ferdigspilt sesong kommer det som alltid en draft like rundt hjørnet. I år var intet unntak. Videre i denne saken skal vi se litt på hvem som står igjen som vinnerne og taperne etter årets draft fra Barclays Center.

Vinner: New Orleans Pelicans

Den største vinneren av draften må nok sies å være New Orleans, som valgte Zion Williamson. Draften har for Pelicans sin del egentlig vært en dans på roser. Fra og med kvelden det ble klart at Pelicans fikk rettighetene på første pick har byen og fansen bare ventet på at det skulle bli en realitet. Ikke siden LeBron James i 2003 har det vært knyttet så stor spenning rundt en rookie som Zion. I tillegg til å få første pick endte Griffin & Co også opp med å kapre med seg 17. og 35. pick. På toppen av dette fikk de med seg Jaxson Hayes fra Texas College som kan være en fin og spennende match i lag med Zion.

Hvor god blir Zion Williamson?

Taper: Bol Bol & Denver Nuggets

I en hver draft vil det være vinnere og tapere. I dette tilfellet syns jeg Bol Bol sitter igjen som en liten taper av draften. Senest som i desember var Bol Bol ranket som 4 beste spiller i NCAA av ESPN. Altså spilleren som lå an til å bli valgt som nummer fire i draften, men ting endret seg dramatisk fort. Bol endte opp med sesonglang skade i foten. 19-åringen endte opp med å kun spille ni kamper til sammen forrige sesong, men til tross for ni kamper på CV-en sto den 2.19 høye centeren med en treff prosent på 52 fra trepoengslinjen, noe som snakker for seg selv. Bol snittet på 29 poeng, 9.5 returer og 2.7 blokker (!) i snitt på de ni kampene han fikk med Oregon.

Til tross for den ekstreme høyden han har, så kan han være en trussel både fra trepoengslinjen og under kurven. Folk inkludert meg selv ble ganske sjokkert bare av å se han ikke ble valgt i første runde, altså de 30 beste. Dette er heller ikke første gangen Denver tar sjansen på en «skadet» spiller. Så sent som for et år siden draftet de Michael Porter Jr som nummer 13, som ikke spilte ett eneste minutt i sesong som gikk.

Taper: Phoenix Suns

Hva Suns drev med den kvelden er for meg et stort spørsmål. Først trader de vekk sitt 6.pick og tilgangen på Jarett Culver, en guard som kunne blitt passet bra med Devin Booker, til fordel for Caremon Johnson og Dario Saric (som etter kommende sesong står igjen uten kontrakt). For begge er det høyst usikkert som de i det hele tatt kommer til være en del av start 5-eren den kommende sesongen. I tillegg til dette, like før draften var igang, gir altså Suns TJ Warren og 32.picket sitt videre til Indiana Pacers for penger. For min del sitter Suns igjen som kanskje ikke den største, men iallfall en stor taper.

Taper: Washington Wizards

Sett tilbake til på denne kvelden er det tøft å si at Washington endte opp som en taper til tross for hvor nærme de faktisk var å sitte i posisjonen New Orleans er under skrivende stund. Istedenfor å sitte med førstevalget endte de opp med niendevalget og valgte å drafte Rui Hachimura. Rui var til tider en effektiv forward for Gonzaga på college, tatt i betraktning at han bare skjøt 36 trepoengere hele forrige sesong. I tillegg er ikke forsvarsspillet noe å snakke så veldig høyt om heller. Wizards var heller ikke i kontakt med Rui eller familien i forkant av draften. Det er mye potensialet her, men desto mere å jobbe med. En merkelig avgjørelse.

Bilderesultat for rui hachimura
Rui her under aksjon for Gonzaga University forrige sesong.

Vinner: Philadelphia 76ers

Synes Philadelphia kan gå ut med et hevet hodet fra årets draft. 76ers endte opp med å få en meget ettersøkt 6th man i Mathise Thybulle, men det kom med en pris. I bytte for å kunne få Mathise ga de 24. og 33.picket sitt til Boston og fikk 20.pick i retur, som de valgte Thybulle med. En spiller som nok raskt vil bli lagt merke til i kommende sesong med tanke på hvor effektiv han er defensivt.

Vinner: New York Knicks

Endelig! Endelig skulle det lykkes for Knicks å få et skikkelig draft pick. For første gang siden 1985 så endte de altså opp med en av de tre første valgene. Knicks endte opp med å velge RJ Barrett, en meget interessant guard fra Duke. Noe av det så gjør han så unik er den ekstreme effektiviteten han har i seg. RJ scorte til 860 poeng forrige sesong til sammen noe som er mest poeng til sammen av en «freshmann» i NCAA de siste 25 sesongen. I tillegg til å være en trussel offensivt, snittet han på 7.6 returer, flere enn blant annet Jaxson Hayes som ble nevnt litt lengre oppe. Barrett sto også fram når det gjaldt som mest for Duke forrige sesong: Da Zion ble skadet og var ute i seks kamper, sto RJ frem. Gutten snittet på 26.2 poeng (treffprosent på 49.2), 8.2 returer og 5.2 assist. Dette er slike tall RJ nok ville hatt om ikke han hadde vært i skyggen av Zion den sesongen. Kanskje han hadde vært førstepick om han hadde valgt et annet college?

Bilderesultat for zion williamson nba summer league
RJ her sammen med Zion i aksjon for Duke forrige sesong,

Vinner: Atlanta Hawks

Atlanta har lenge vært en av de lagene med lavest underholdningsverdi i NBA, men ting snudde fort da de draftet Trae Young i fjor. Optimismen blomstret og laget fikk endelig den spilleren de har vært å jakt etter. Selv om sesongen ikke ble noe spesielt bra, fikk de sett Young med 19.1 poeng per kamp i sin første sesong på øverste nivå. Før draften i år var det ikke de aller største forhåpningene, men når ingen endte opp med å velge Cam Reddish før Hawks sto for tur med tiendevalget, endte de selvsagt opp med han. Cam kan fort bli en stor stjerne i NBA med sitt skudd og drive mot kurven. Tror fort han og Trae Young kan bli en dynamisk duo.

I tillegg ble DeAndre Hunter, som ble draftet som nummer fire, også Hawks-spiller etter at Pelicans tradet vekk sitt pick som de fikk fra Lakers. Dette er også en spiller som vil gi masse energi og være dødelig rundt kurven. Hawks er desidert en stor vinner i denne draften og det vil bli veldig spennende å følge med Lloyd Pierce & co neste sesong.