Burde ikke Rogaland ha vært mer amerikansk enn det som presenteres på Lista, det mest erkeamerikanske i Norge?

Setter stor pris på Vipps-bidrag til 90280763 for jobben som gjøres!

Oljå er den dominerende næringen preget av amerikanere fra starten og erstattet sardinfabrikkene det var i haugetall av i fylket delt av Boknafjorden. Og et ikke ubetydelig antall rogalendinger gjorde amerikanere av seg fra for 170 år siden og til dags dato. Trafikken mellom Rogaland og USA har vært og er betydelig begge veier.
Artikkelforfatteren er i så måte ¼ amerikaner da mormor ble født og vokste opp på bondelandet i Conroy, Iowa med norskere innslag enn det en finner i Norge. Fra gravsteder til norske kirker der presten Grant Dovre forretter til Nordic Fest i Decorah som overgår det meste av norsk 17. mai feiring!
Og halvt rogalending da min mor var fra Karmøy!

Også Norges Basketballforbund har viktige rogalendinger i sin midte selv om Silje Særheim nok var mer opptatt av traktorkjøring enn basketballspilling i sin oppvekst på Jæren og før hun bekledde stillingen som generalsekretær.
Sportssjef Brent Hackman derimot har hatt basketball i blodet så mye at han drømmer om hårete mål som 30.000 aktive i basket.
Hvor mange av disse skal komme fra hjemfylket hans?
Slik det ser ut nå ikke særlig mange om nå-situasjonen skal få fortsette.

Så hvorfor koble bedehus og basket?
Ikke noen av de ser ut til å ha draget på befolkningen i Rogaland. Bedehus har hatt rike tradisjoner, ikke så nå lengre.
Basket burde ha vært populært så hvorfor ikke? Alle gymsaler er utstyrt med et par minst, men blir de brukt nok i Rogaland?
Fornøyd med å være liten, manglende ambisjoner, i skyggen av handball og fotball og i skyggen av seg selv?

Helt siden Rogaland og Hordaland ble slått sammen til Region Vest i basket har det vært en forventning om at noe skulle skje i Rogaland. Nord-Jæren er et av de tettest befolkete områdene i Norge og bare Sandnes og Stavanger har samlet over 200.000 innbyggere. Legger du til innbyggertallene til de tilliggende herlighetene Randaberg og Sola nærmer vi oss en kvart million individer med antall basketaktive på et så lavt promillenivå at en ikke hadde blitt tatt med det om en måtte blåst i en promilletest.

STOR I ORD, LITEN PÅ JORD
I mine mange år i basketen har jeg truffet et betydelig antall fantastiske basketentusiaster fra Rogaland som kunne ha løftet sporten opp og fram om forholdene hadde vært lagt til rette for det. Og like mye den største tullingen!
Verst var kretslederen som takket nei til å ha ikke en, men to sivilarbeidere arbeidende for basketen i Rogaland. Så  disse to gjorde en strålende jobb i nord-Rogaland der de – Siver Stendahl og Rune Mikal Birkeland- kom fra. Finansiert av Hordaland Basketballkrets!!!!
I talen da Rogaland og Hordaland noe seinere ble slått sammen til Region Vest lovet daværende regionsleder at det skulle komme BLNO lag i Stavanger og 1. divisjonslag i Haugaland.
Er det blitt gjort noe for å få dette til fra basketregionen eller sentralt fra?
Svaret en nei. Men ville det hjulpet? Er det håp?
Tidligere og nåværende aktører i Rogalandsbasketen er gitt mulighetene til å uttale seg om framtiden og konkret om det er mulig å få til et BLNO-lag i regionen.
Per Borten beskrev det å være regjeringssjef på samme måte en kan oppsummere svarene med.- Som å bære staur. På alle måter sprikende i alle retninger……..

VÆR UTÅLMODIG MENNESKE
Inger Hagerup var høfligere da hun uttrykte seg enn det Borten var. Og det positive er at det er vilje til toppsatsing i Rogaland. Den største klubben i regionen er Stavanger BBK og klubbens leder bekrefter at klubben vil kunne bli mer interessant og få større sponsorinntekter ved deltakelse i BLNO. Klubben har i dag god økonomi.
Gjert Meling har en nødvendig betingelse for å kunne satse på BLNO og det er menneskelige ressurser. Uten genuint interesserte personer til å ta tak i dette blir det umulig.
Og disse genuint interesserte menneskene finnes!
Men er det vilje i norsk basket til å hjelpe Rogaland med et tiltak som garantert ville løftet sporten til nye høyder når det gjelder mediefokus og utløsning av rekrutteringspotensiale?
Kunne klubbene i regionen fått til et samarbeide om et felles prosjekt som ville hjulpet alle?
Er det spillere nok til en BLNO satsing? Trenere?
Utfordringene er der og igjen positive svar fra lokale basketentusiaster.

HVA KAN FORBUNDET BIDRA MED
Lovnaden om hva som skulle komme og som skulle ha vært på plass i et av Norges tettest befolkete områder er løftet inn. Hva så? Hvem kan gjøre hva?
Mellom Gimlehallen i Bergen og kysten langs må en helt til Asker for å finne neste BLNO -lag for menn.
En kystlinje med nåværende og tidligere toppserielag i handball. Fra Os for kvinner, via Stord der en Arbeiderpartipolitikker og næringslivstopp lenge holdt liv i topphandballen, om Haugesund som for en stakket stund var og spiste kirsebær med de store, til Stavanger, til Sandnes, mirakelet på Nærbø, Kristiansand, Arendal, over stokk og stein til Sandefjord, forbi storheten Larvik, Gjerpen, Drammen……. Glemt noen?
På samme strekningen er det kun Kristiansand Pirates som har vært på toppnivå i basket mens det mest amerikaniserte området i Norge utenom Lista ikke har luktet på toppseriedeltakelse en gang.

Om klubbene i regionen mener de vil kunne gå for toppsatsing og med det økt oppmerksomhet og garantert flere basketballspillere så burde NBBF gitt klubben et wildcard for deltakelse om det skulle være et ønske om deltakelse allerede fra høsten eller til neste høst.
Inklubasket er en glimrende måte for toppbasketklubbene å rekruttere flere samtidig som klubbene tilføres midler. Et slikt tiltak ville vært veldig bra for en satsing i Rogaland med garantert effekt.
En gjennomgang og avmystifisering av kravene for å drive et BLNO-lag og med hjelp der dette trengs.
At Bergenslagene i en trippel serie enes om at kamp 3. kan legges til Haugesund for på den måten at også den nordlige delen av fylket skal kunne få ta del i satsingen.

ER DET SPILLERE I STAVANGER TIL ET BLNO-LAG?
Jan Erik Price trente Stavanger til seier i 1. divisjon menn og mener det er mange nok gode nok. Det samme mener Espen Markhus som har oppholdt seg og spilt for Stavanger de siste par årene. Han er så konkret at han nevner navn på aktuelle eller gode nok spillere.
Tre treninger felles i uken, to importspillere, åtte norske seniorspillere og fem U19 spillere burde være nok til å ha en god treningsgruppe. Og som i resten av landet finnes det utlendinger med høyt basketball nivå, ferdighetsmessig gode nok for BLNO. Chris Ebou har spilt i Norge og spiller i utlandet. Kanskje han ønsker retur til hjembyen om det kan legges opp til det?
Mulighetene er mange. Hva gjør man så med umulighetene?

Arrangement bør ikke være umulig å få til. Ledelse av en nysatsing som dette kan imidlertid bli en utfordring om man ikke setter seg ned og ser på dette og mulighetene for løsninger. Noe for en sportssjef og generalsekretær fra fylket å ta tak i? Å gi bidrag til å løfte sporten i hjemfylket?
Stein på stein eller ingen steingard?

Lest hele saken og er fornøyd? Vi setter stor pris på Vipps-bidrag til 90280763 for jobben som gjøres, alt her er på frivillig basis.