Seks av de seks norske collegespillerne som har scholarship og spiller div1-basketball i USA, er nå i «transfer-portalen». Det betyr at de er ferdig på sine respektive skoler og med sine respektive lag, og de ser seg nå etter nye skoler å spille for den neste sesongen. Fremtiden er med andre ord uviss for de fem norske, selv om de alle håper å finne seg en ny skole.

Det å havne i «transfer-portalen» kan være noe man enten velger selv, eller man får beskjed om at det er det beste valget for fremtiden av treneren på skolen. I portalen er det en haug av spillere som dermed kan bli plukket opp av andre skoler.

Kristian Sjølund var i «transfer-portalen» etter at han forlot Georgia Tech etter to sesonger. Der ble han plukket opp av UTEP, og nå er han igjen i portalen for å finne seg en ny skole.

Slik var 2020/21-sesongen for de seks norske:

Kristian Sjølund

Spilte i 2020/21 for UTEP (University of Texas-El Paso), etter at han i 2018/19 og 2019/20 var i Georgia og spilte på Georgia Tech. Han redshirtet (spilte ikke) en sesong og fikk minimalt med spilletid i den andre, men noterte seg for flere highlights. Blant annet satte han en trepoenger mot et Duke-lag med spillere som Zion Williamson (New Orleans Pelicans), Cam Reddish (Atlanta Hawks), Tre Jones (San Antonio Spurs) og RJ Barrett (New York Knicks).

Debuterte for UTEP med en meget god kamp under sesongens første kamp – i løpet av de 13 minuttene han spilte i 100-81-seieren over Texas Permian Basin ble det 12 poeng etter 4/5 fra gulvet og 2/3 fra trepoengeren, samt 2/2 straffer.

Hadde sesongens beste kamp mot UAB (laget til fetter Tobias, mer om han lenger ned) 6. februar med 15 poeng (5-7 fra treeren) på 28 minutter.

Snittet på 14,2 minutter, 4,9 poeng, 48 % fra gulvet (40-82), 47 % fra trepoengeren (31–66) og 2,1 returer.

Har to år igjen som spiller på college.

Tobias Rotegård

Spilte i 2020/21 for UAB (University of Alabama at Birmingham), etter å tidligere ha gått på anerkjente Oak Hill med blant andre Cole Anthony (Orlando Magic).

Slet med å få spilletid for UAB Blazers og var kun på banen i sju kamper. Spilte totalt 30 minutter fordelt på de sju kampene. Hadde sin beste kamp mot Rust College 23. februar med fem poeng (1-3 fra gulvet, 1–2 fra treeren, 2–2 fra straffelinja) på elleve minutter. Scoret kun poeng i to av kampene – fem mot Rust og tre mot Troy Tojans (på ett minutt, en trepoenger) 6. desember.

Kan være et bilde av 2 personer, inkludert Tobias Rotegård
Spilte mot fetter Kristian denne sesongen, men satt på benken i begge oppgjørene.

Lars Nilsen

Spilte i 2020/21 for Elon University.

Debuterte i 82-52-seieren over North Carolina Wesleyan 26. november med ett minutt på tampen. Fikk bare spilletid i sju kamper, og spilte 14 minutter fordelt på de sju kampene. Scoret totalt seks poeng, plukket tre returer og hadde en assist på de sju meget korte innhoppene.

Lars Nilsen (@lars9lsen1) | Twitter

Mikal Gjerde

Spilte i 2020/21 for San Diego Toreros. Spilte også for skolen i 2019/20.

Var på banen i sju kamper for Toreros og snittet på 3,9 minutter og 1 poeng per kamp. Hadde sin beste kamp mot UC Irvine med 5 poeng, 2 returer og 1 assist på 7 minutter.

Sigurd Lorange

Spilte 2020/21-sesongen for Valparaiso. Spilte også for skolen i 2019/20, der han fikk en hofteskade tidlig den sesongen.

Var på banen i åtte kamper og snittet på 5 minutter og 2 minutter per kamp. Hadde sin beste kamp mot Purdue Northwest Pride 18. desember med 6 poeng (2-5 fra gulvet), 1 retur og 2 assists på 17 minutter.
Utenom kampen mot PNP, spilte han bare 23 minutter på de seks andre kampene.

Nordmenn i USA 🇳🇴🇺🇸 on Twitter: "🏀 - Sigurd Lorange - #NCAA  @lorangesigurd fikk syv minutter for @ValpoBasketball mot Eastern Michigan,  og han ble helt avgjørende mot slutten av kampen. 👌 Han

Marcus Larsson

Spilte 2020/21-sesongen for Incarnate Word.

Hevet produksjonen betraktelig denne sesongen – fra 17,4 minutter, 63,6 % fra straffelinja, 3,8 returer og 5,9 poeng i 2019/20, til 22,6 minutter, 73,1 % fra straffelinja og 8,3 poeng denne sesongen.

Hadde sin beste kamp mot McMurray med 20 poeng (9-12 fra gulvet) og 13 returer. Scoret 10+ poeng i fem kamper denne sesongen.