Av Stein Håkon Nes

Vil du se AltomNBA-saker i 2021 og? Sleng over en valgfri julesum på Vipps til 90280763 da! Ikke ta det for gitt at det skrives om norsk basket i 2021 også her, så settes pris på 😉


Det ville vært fælt å måtte innrømme det om trønderne er bedre enn bergenserne også i basket.

Det slipper vi heldigvis på en stund enda, men om Morten Tøfte, Joakim
Rosenlund, Karianne Osmundsvåg og våpendragere får holde på med
Midtbyenprosjektet sitt lenge nok, hva da?

Bedre på ski, i handball og fotball så hvor lenge skal det ta før at Midtbyen skal kunne ta opp kampen på toppnivå i norsk basket?
“Nå er det som i Bergen”, betrodde Morten Tøfte meg for ikke lenge siden. “Hva?” var reaksjonen min. “Vi krangler” kom det kjapt med en god porsjon latter før den mange årige basketentusiasten fortalte om sitt siste prosjekt, eller seineste.

Og Morten Tøfte er ingen hvem som helst i norsk basket. Han har vært med på det meste både lokalt i Trondheim og nasjonalt der han markerte seg tydelig i utmeislingen av BLNO sammen med Terje Melhus og Ulf Landstrøm.

Historien om Midtbyen Basket

Karianne og Morten møttes tilfeldig i trappen på Byscenen under en rockekonsert i 2015. Da hadde de ikke sett hverandre siden Morten var Kariannes trener på slutten av 80 tallet. Så var kontakten gjenopprettet etter 30 år. Karianne har 2 jenter som hadde lyst til å prøve basketball.  Dette var starten på Sverresborg sitt 2003/2005 jentelag som i 3 år har reist til Oslo for å få spilt kamper. De har vært en av de 5-6 beste jentelagene i Norge i sin klasse. To jenter på landslag er det også blitt. De gikk ut av Sverresborg, Morten fra 2017 og Karianne i 2019. Midtbyen Basket ble offisielt stiftet september 2019 og ved årsslutt var det registrert 150
betalende medlemmer.

I styret sitter det mye kompetanse på basket og et like stort ønske, vilje og evne til å få noe til. Noe annet enn det som hadde vært mulig å få til andre steder. Stedet aktiviteten startet på var Birralee International School der klubben hadde gode kontakter. Den er nå blitt en stor basketskole der nesten alle er med på basketball. Suksess fra dag en, men ikke uten reaksjoner fra andre klubber i Trondheim.

Birralee har Norges minste skolegård, men den har 4 basketballkurver som benyttes flittig. Men Midtbyen har vært flinke til å vise seg fram også på andre arenaer når mulighetene har bydd seg. Gjennom SFO-basket og egen klubbturnering har klubben vekket til liv mange potensielle basketrekrutter De rakk å avholde 3 klubbturneringer i 2019 og 2020, med mellom 16 og 22 lag, og 90-100 unger fra minst 25 nasjoner med hver gang.

Etter DST i 2020 og en veldig inspirerende sekvens om Nanobasket ønsket de å prøve ut dette. Kelly Borsick har vært primus motor og det har vært kjempepopulært, og de har ventelister på kursene. Koronapandemien har gjort at klubben ikke får gjort alt den har planlagt/ønsket. Likevel er fokuset hele tiden å se fremover, gjerne etter noe gode ideer som kan prøves ut og gi flere spillere.

Bildet kan inneholde: 18 personer, folk som driver med idrett og basketballbane

Jentebasket for alle pengene i alle Trondheimsklubbene

Men det har ikke bare vært krangling. Klubbene i Trondheim satser nå sammen på å få jentelag på plass. Ikke minst etter at 70 jenter i slutten av september var samlet på en jentedag der fokuset var å rekruttere flere jenter til sporten har dette vært fokus.

Dette har gjort at klubben har vært motor i å få til en jenteserie for første gang siden 2013 i regionen. Midtbyen har et U15 lag for jenter mens eldste guttelag er et U13 lag.
Medlemmene er for det meste barneskoleelever og klubben ser ikke for seg at man kan tenke seniorlag før tidligst i 2027/28 sesongen. Da skal klubben kunne stille lag i alle klasser med en medlemsmasse på over 500. Det er et ambisiøst mål

Starten har vært voldsom, men med kløktige styrmenn og kvinner er det ikke umulig vi ser konturene av en av Norges nye store basketklubber.

Vil du se AltomNBA-saker i 2021 og? Sleng over en valgfri julesum på Vipps til 90280763 da! Ikke ta det for gitt at det skrives om norsk basket i 2021 også her, så settes pris på 😉