Klikk på linken for å se AltomNBA prøve å bli god i basket!

Selv om vi alle visste at Los Angeles Lakers hadde jaktet Anthony Davis lenge, kom det som en overraskelse på de fleste at han faktisk ble klar på lørdag, ifølge orakelet Adrian Wojnarowski:
” The Pelicans have agreed to a deal to trade Anthony Davis to the Lakers for Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart, and three first-round picks – including the No. 4 overall in 2019 Draft, league sources tell ESPN”.
Sier litt når tweeten har fått 96 000 retweets og 197 000 likes…

Uansett – AD skal teame opp med LeBron til høsten, noe som kan bli fryktelig gøy. I tillegg ser Pelicans sterke ut med massevis av ungt talent. Hvem vant traden? Hvem er favoritter til neste sesong? Det, og mye mer, har vi spurt et knippe NBA-Norge-folk om.

Anthony Davis er klar for Los Angeles Lakers.

– Hva er dine umiddelbare tanker etter traden?

Dan-Michael Nordby: Utrolig morsom trade! Alltid veldig spennende med blockbustermoves – og denne er intet unntak. Tanken på to så store match up problem på et og samme lag. Herrefred!

Stig Omland: Første jeg tenkte var at nå puster Rob Lowe Pelinka og Jeannie Buss lettet ut. Det var det eneste som kunne få kritikere, fans og klubben til å skifte fokuset vekk fra den dysfunksjonelle atmosfæren som har rådet for lenge. Som Lakers fan fikk jeg litt blandede følelser fordi jeg har heiet veldig på Ball som underdog. Men å få Anthony Davis i 2019 eller 2020 har jeg håpet og trodd på i flere år. Nå har Lakers en topp 3 spiller om man ser det i et 5-6 års perspektiv.

Skaden på Durant, og forsåvidt Thompson, gjør at Anthony Davis ankomst før 19/20 sesongen ble ekstremt mye mer verdifull. Et 100% healthy Warriorsville gjort sjansene til Lakers helt annerledes kommende sesong. De har ikke nok cap space til å både hente en stjerne til pluss nødvendig stallfyll for å matche et komplett Warriors lag. Men nå er veien til mesterskapet noe helt annet.

Magnus Renå: Lakers fikk inn en topp-spiller i Anthony Davis, men måtte gi bort mye for Davis. Det blir spennende å se hvordan Davis gjør det med Lebron i Lakers. Det vil også bli spennende å se hvordan Los Angeles bygger opp laget rundt de to.

Tommy-Surland Hansen: Skulle akkurat legge meg da Woj-bomben rundt AD-traden slo ned og jeg tenkte først; Søren nå får jeg ikke sove…
Og ganske riktig, Twitter blåste opp og det ble raskt reaksjoner og
diskusjoner med felles NBA-interesserte to timer utover natten.
Første reaksjon var at det egentlig var ventet, Lakers hadde i grunn ikke
noe annet valg enn å få til dette og Davis hadde så tydelig signalisert at han
ønsket seg til Los Angeles.

Ulrik Sydnes: At dette er en trade begge lag kommer ganske godt ut av. Det er en som vi har ventet på at skulle skje og måten forhandlingene gikk underveis i sesongen bidro til at folk i begge organisasjoner gikk fra jobben sin. Nå er endelig dramaet over og vi kan konsentrere oss om det de kan gjøre på banen.

Arnstein Friling: Los Angeles Lakers har fortsatt et slags rykte som en storklubb i NBA, pga et strålende 80-tall og et strålende 00-tall. Men sannheten er at de har vært kanskje NBAs dårligste lag de siste 6-7 sesongene. Men: Glamour-imaget til klubben, samt beliggenheten i Hollywoodland, det enorme media-markedet der, gjør at det alltid vil være spillere som søker seg dit, uansett resultater. Laget har forsøkt å bygge seg opp igjen på det som «eksperter og media» betegner som «den riktige og bærekraftige og langsiktige måten», nemlig via å drafte gode ugne spillere og utvikle dem, skape en identitet i laget. Det har blitt spektakulært mislykket. Lakers har de siste årene, inkludert draftet i 2019, hatt 7., 2., 2., 2, og 4. valg.

Dette skulle vært fundamentet til et fantastisk lag. I stedet: Alle disse spillerne er borte. Satsingen på de unge ble på dramatisk vis avsluttet. All praten om alle talentene de siste årene er nullet ut. I stedet signerte man 33-årige LeBron James til en kjempekontrakt i fjor, og byttet bort resten av de unge talentene, de gjeveste draftvalgene, samt draftvalg de kommende årene for store og særdeles gode Anthony Davis, som har spilt 7 år i NBA, og aldri klart å få sitt lag, New Orleans Pelicans, til å lykkes. LeBron og Davis blir en dødelig duo. Men en duo er langt fra nok til å lykkes i NBA. Lakers har satset alt på dette. Går det galt, er det ingen Plan B.

– Hva syntes du om Lakers i denne dealen?

Dan-Michael: Når du henter LeBron James på en fireårskontrakt, så er du pent nødt til å legge tilrette for at han har et konkurransedyktig lag rundt seg. Lakers måtte gjøre noe for å ikke kaste bort de siste årene til James. De solgte seg dyrt, men om dette går som Jeannie Buss håper så trenger de uansett ikke draftpick i årene fremover. Fasiten på hvordan Lakers gjorde det i denne traden avhenger dog av hvordan de komplementerer resten av laget. De har totalt 5-6 spillere på kontrakt og $23-$32mill capspace igjen. De er nødt å gjøre en bedre jobb enn forrige sommer med lagsammensetningen. Jeg er egentlig motstander av å bytte hele dyreparken i bytte mot en magisk ku, men jeg gjør denne traden syv dager i uken.

Stig Omland: Lakers gjør det eneste rette nå som LeBron James er i klubben. Han har et kort vindu igjen blant de ypperste av de ypperste, og da kunne ikke Lakers vente på at Ball og Ingram skulle utvikle seg først. Spesielt Ball hadde heller ikke hatt gunstige forutsetninger til å nå sitt potensial så lenge LeBron er der. Lakers må gi fra seg noen år med 1st round picks, blant annet årets 4th pick. Ser man på de siste 20 årene så er det ca 15-20% sjanse for å drafte med stor suksess på 4th pick. Uansett en no brainer å gi opp det Lakers gjorde når det er snakk om 26 år hamle Anthony Davis. De fremtidige picksene Lakers ga fra seg må jo Lakers anta vil være late 1st round picks. Hvis laget får den suksessen de nå har satt seg i posisjon til å få så er det uinteressant å spille inn bob bob rookies uansett.

Magnus Renå: Jeg synes Lakers ga mye, men det var som forventet. Positivt for LA at de holdt på Kyle Kuzma. Det store spørsmålet er om de sikter på å hente inn en all-star til eller å fylle laget opp med flere solide rollespillene i stedet.

Tommy: Å pare LeBron James med Anthony Davis er spennende på mange måter. Spennende fordi man får to superstjerner på samme lag som gir et skyhøyt tak. Men også spennende fordi det ikke skal så mye til før dette går galt. LBJ er i sesong 17, blir 35 år og hadde i fjor sin første seriøse skade i karrieren. Davis er ett vanvittig talent, men ikke kjent for å dra sitt lag til seire. I tillegg er det mange spørsmål om troppen for øvrig, noe vi ikke vet noe om hvordan blir enda. Skal Lakers prøve å skaffe nok caproom for en tredje superstar? Det vil kreve mer manøvrering i rosteren, samt at Davis avstår fra en tradebonus, pluss at timingen for traden utsettes til 30/7-19. Dette er vanskelig, men ikke umulig.
Ellers skal man bruke det man har av capspace nå til å skape bredde i
troppen? Selv har jeg ikke falt ned på noe jeg mener Lakers burde gjøre
foreløpig. Lakers betalte en høy pris for å få Davis, men klarer man å få en tittel vil nok de fleste si det var verdt det. Etter min mening har man 2 år på seg til å klare det. Året som kommer er blitt helt åpent etter GSWs skadeproblemer, det kan åpne for flere, bla Lakers. Neste år, siden man har ADs Bird-rights, kan man bruke penger på å forbedre rosteren for så å signere Davis over cap til slutt, da med luxury-tax som følge, men det er det nok ikke brukt mange tankene på her. Det er beste sjansen etter min mening, hvor enn vanskelig det også blir.

Ulrik: Lakers har lange tradisjoner for å hente generasjonens mest talentfulle big man. Fra Wilt Chamberlain, via Kareem, Shaq, Dwight Howard og nå Davis. Kan bli fantastisk sammen med LeBron. Den vanskeligste biten for et mesterlag å få tak er den store superstjernen, men Lakers har nå to av dem og må bare klare å fylle ut resten av laget. Det må sies at de også ga fra seg veldig mye for å få han. Holder AD seg skadefri og leverer så vil det være verdt det, men det er alltid usikkerhet rundt ubeskyttede picks langt frem i tid.

Arnstein: Jeg er ikke særlig entusiastisk for det Lakers har gjort de siste 7-8 årene. Alt fra å gi en gammel Kobe Bryant en gigantkontrakt, til å signere merkelige spillere og trenere, eller til å satse alt på en 33-årig Lebron James (i fjor sommer). Jeg er heller ikke spesielt begeistret for denne traden. Lakers, tro det eller ei, var på vei mot noe brukbart i desember i fjor. Men så skjedde det som gjorde at jeg var skeptisk til LeBron-signeringen: Han ble skadet. Aldre spillere med 50 000 minutter på banen i beina, blir skadet. De trenger mye avlasting. Da LeBron ble skada, falt Lakers sammen. Nå gjør de på en måte vondt verre, ved å bytte fra seg all avlasting, og få inn enda en superstjerne. Anthony Davis er en eksepsjonelt god basketspiller. Skadefri er han en av de beste. Men: Han har en spillestil (kroppen hans på 2.10m ender ofte med å deise i parketten) som gjør ham skadeutsatt. En langvarig skade på enten LeBron eller Davis vil nærmest garantert bety krise for Lakers. For de må ha finne ut hvordan de skal bruke den begrensede pengemengde de har på å bygge rundt Davis, LeBron og Kyle Kuzma (den eneste gjenværende som er over gjennomsnittet god.) Det blir ikke enkelt for Lakers. De byttet bort sine fremtidige draft-valg, så alt står og faller på om de holder LeBron, Davis, og den siste stjernen de får signert, skadefri. Og selv om de gjør dette: Er dette et moderne NBA-lag, der spillerne er lynhurtige i bytte-forsvaret, løper og skyter ustanselig, og er dødelige fra langt hold? En katalysator til dette kan ha vært at Golden States skader på Kevin Durant og Klay Thomspon gjør at de vil slite til neste sesong. Så sannsynligvis blir Lakers et bra lag igjen. Sannsynligvis vil de ikke nå noen finale. Muligens vil alt falle alt samme, hvis skader oppstår. Da kan det være godnatt for Lakers i 6-7 nye år. Den sjansen ville jeg aldri tatt.

– Hvordan gjorde Pelicans det i denne dealen?

Dan-Michael: Selve traden er ok+ for NOLA. De mistet Elvis, men får inn One Direction. De har så mange assets i form av unge talentfulle spillere, picks og Jrue Holiday at franchisen bør være konkurransedyktig i mange år fremover. Men vi har mange eksempler på at picks er ikke synonymt med suksess, så jeg følger spent med for å se hvordan de forvalter assetsene.

Stig Omland: “Alle” bedømmer denne traden fra et perspektiv om at Pelicans fikk veldig mye ut av dealen. Det er naturligvis fordi saken var at Anthony Davis ville vekk, og hadde kun 1 år igjen av kontrakten sin. Det større bildet er at Pelicans mister en vanvittig franchise spiller på vei inn i sin absolutte prime. Av det de får igjen så er det vanskelig å se at noen av spillerne eller picksene skal ende opp med en spiller i nærheten av Davis sitt kaliber. Sånn sett er Pelicans taperen, men har gjort det beste de kunne med kortene de fikk utdelt.

Magnus Renå: Pelicans fikk inn unge spennende spillere som de vil bygge rundt med sitt 1st pick. Ryktene sier det til at det er en formalitet om at det vil være Zion Williamson som velges først i draften. De fikk også inn valg nummer 4 i draften fra Lakers. Om de velger noen selv eller trader det for noen andre picks eller spillere, blir spennende å se.

Tommy: Jeg synes Pelicans kom veldig godt ut av det når det ble som det ble. Tre unge, talentfulle spillere, dog ikke på ADs nivå selvsagt, men med bra upside og et lass med draftpicks. De er ikke i noen posisjon for tittel enda, ikke på noen måte, men de kommer til å lage trøbbel for hvem som helst any given night allerede nå. De er også i en posisjon til å gjøre en rekke flere trades og FA-signeringer fremover, så her ser både kort- og langsiktig situasjonen lys ut. Blir et gøy lag å følge.

Ulrik: Med tanke på den vanskelige situasjonen Pelicans var i etter at Davis forlangte å bli tradet, så synes jeg de har kommet godt ut av det. Laget som trader vekk en superstjerne ender stort sett alltid opp med å tape byttehandelen, men dette er antageligvis den største pakken noen har fått for en. Pelicans får både unge talentfulle spillere og flere ubeskyttede picks, som gjerne vil komme etter at LeBron James har lagt opp.

Arnstein: Pelicans fikk draftvalget som gir dem Zion Williamson i årets draft. Han er sett på som en som kan bli den nye store. Samtidig hadde de en av de nåværende store, Anthony Davis, i laget. Men han uttalte allerede i vinter at han ikke ville resignere for Pelicans i 2020, når kontrakten hans gikk ut, og at han ville bli tradet bort av Pelicans. De eneste reelle valget for Pels var å avertere ham på Finn og se hvor mye man kunne få. Og Lakers (uten mye konkurranse,) tilbød klart mest. Den mest verdifulle spilleren de har, i tillegg til Zion som kommer, er Jrue Holiday, en glimrende, allsidig guard. Nå fikk de en god, ung forward i Brandon Ingram, to unge, lovende guarder i Josh Hart og Lonzo Ball, samt 4. valget i årets draft, og kommende draft-valg også. Dette er en stor pott. Ingen av disse spillerne er garanterte suksesser, men alle er sannsynlige som rotasjonsspillere i et godt lag. Og, ikke minst, de kan byttes bort igjen mot gode veteraner. Pelicans har alle forutsetninger nå til å bli et svært populært lag, et ungt lag som er meget morsomt å se på, og som muligens kan bli svært farlige i løpet av to-tre år. Kanskje er de allerede sluttspillmateriale i år. For å si det sånn: Jeg ville heller vært Pelicans-fan enn Lakers-fan akkurat nå, hvis to-treårsperspektivet er det som betyr noe.

-Hvem er den største vinneren her, og hvorfor? agenten til LBJ og AD, Rich Paul? eller noen andre?

Dan-Michael: Rich Paul fikk det akkurat slik han ville, Griffin fikk flust av talent og picks i retur, AD kom seg til et big market – men jeg føler egentlig at Brandon Ingram og Lonzo Ball potensielt er vinnerne her. De kommer seg bort fra spotlighten, og kan fortsette utviklingen i litt roligere omgivelser. Gitt at New Orleans blir rolig med Sirkus-Zion og klovnen LaVar Ball på plass.

Stig Omland: Det er en grunn til at det ofte sies at det laget som får den beste spilleren i en trade er vinneren. Når scenarioet var som det var så er det bare vinnere i denne dealen. Ingram og Ball får en ideell coach for å utvikle seg. Pelicans maksimerte verdien de kunne få i retur for AD. Lakers front office redder ansikt. Rich Paul bekreftet at han kan gi stjerneklienter det de øsnker seg, og LeBron James får den siste muligheten til å vinne mesterskap før det er for sent.

Det er nok av bedrevitere som nå snakker ned Lakers sine muligheter. Jeg tror kun alvorlige skader på uheldige tidspunkt er det som kan hindre Lakers å vinne West hvis de bruker resterende cap space nogenlunde smart. Kommer skadene så er det en del av idretten. Men da kommer disse bedreviterne, som også spådde Toronto foran Warriors (før skadene på KD og Thompson) til å rope høyt. Det er i såfall bare BS, for hva annet skulle Lakers gjort?

Magnus Renå: Det er stjernespillerne som sitter med makten i NBA. Vinneren i traden her er vel Anthony Davis, Lebron og Lakers.

Tommy: Jeg synes det er veldig vanskelig å kåre noen vinner av traden enda, men det virker som om begge lag er fornøyde med traden som er gjort. Det er hvertfall et godt utgangspunkt. Rich Paul har vært i midten av det hele og har klart oppdraget han har hatt både fra LeBron og AD, som er hhv skaff meg en superstjerne å spille med og få meg til min ønskede destinasjon, Los Angeles. Sånn sett er han en vinner, selv om veien frem til dagens resultat har vært bråkete og brokete. Men det er nok fort glemt.

Ulrik: Rich Paul har fått det akkurat som han ville og er en solid kandidat, men jeg vil trekke frem David Griffin. Kommer inn i jobben som GM for Pelicans for noen uker siden og omtrent det første som skjer er at laget vinner draftlotteriet og kommer i posisjon til å drafte Zion. Så klarer han å få en meget god pakke i denne traden. Nå sitter han der med mange unge spillere med stort potensiale, flere ekstra draftpicks i sesongene som kommer og en mulig fremtidig franchisespiller i Zion.

Arnstein: Hvem som «vinner» en trade, kan man vanskelig si før fasiten er inne. Toronto tradet for Kawhi Leonard. Byttet bort en god del. De var tilfeldigheter fra å bli slått ut av 76ers i andre runde i sluttspillet. Da hadde garantert Kawhi byttet lag i sommer og Raptors ville stått tomhendt igjen. Da ville Kawhi-traden til Raptors blitt sett på som en fiasko. I stedet? Kawhis sistesekund-skudd spretter inn, og Raptors vinner NBA i år, og traden er en gigantsuksess. Marginer avgjør ofte. AD er en vinner, fordi han fikk presset seg til viljen sin. LBJ er en vinner, for han får en god lekekamerat, men han kan bli en taper, fordi han kanskje må spille 38 minutter per kamp for at Lakers skal bli gode. Pelicans er vinnere, fordi de har en lys framtid…sannsynligvis. Lakers er vinnere fordi dette KAN gå bra. De er tapere hvis det går elendig. Rich Paul, agenten til Davis og James, Rich Paul, er en vinner hvis dette går bra. Og en taper hvis det skjærer seg.

– Ditt tidlige tips: hvem vinner NBA 2020 og hvorfor?

Dan-Michael: Gun to head – Jeg holder Houston Rockets som en ørliten favoritt pr idag. Setter dog ikke en krone på det tipset pdd!

Stig Omland: Blir ekstremt hypotetisk å spå ettersom det er mange free agents som skal flytte på seg i sommer, og trades som skjer fra nå av og frem til deadline i februar. Så da kan jeg spå med hjertet og si Lakers 😉

Magnus Renå: Her sier jeg Toronto Raptors under en forutsetning at de resignerer Kawhi Leonard til en ny kontrakt. Dette fordi begge divisjoner er ganske åpne neste sesong med mange stjerner som kan flytte på seg. Toronto har også et dypt lag med solide spillere i alle posisjoner. Warriors har også skade på Klar Thompson og Kevin Durant (hvis han resignerer for GSW) som vil holde de ute lenge.

Tommy: Det er helt umulig å si noe om hvem som vinner NBA 2020 nå. For det første er vi bare en uke etter finalen 2019, for de andre er det mange lag
som nesten ikke har spillere i rosteren sin akkurat nå. Lakers har for
eksempel bare 5 spillere under kontrakt, Sixers har 5 spillere, Pacers har 6
spillere og Bucks har 7 spillere under kontrakt. Her kommer det til å skje
mye, I tillegg vet vi enda ikke hvor spillere som Kawhi, Kyrie, Kemba og
Butler signerer, noe som selvsagt vil påvirke troen og oddsen på det ene
eller andre laget. Regner med å mene mer om dette i august/september, nå får vi ta draften først. NBA er full fart hele året, heldigvis.

Ulrik: Altfor tidlig å gi noe godt tips, men skal jeg velge et lag så blir det at Toronto Raptors får Kawhi Leonard til å bli og gjentar suksessen.

Arnstein: Det er helt umulig å si, før alle spillerstallene er ferdigstilt. Men jeg kan garantere én ting: Det blir ikke Golden State Warriors. Skadene til Durant og Thompson ødela for det. Mitt råtips er Philadelphia 76ers. De samler sammen nok et stjernelag i år, og denne gangen blir de samkjørte.