Timingen for når en NBA-spiller står uten kontrakt kan spille en veldig stor rolle. Ytre faktorer som hvor mye penger lagene har tilgjengelig den sommeren og hvilke andre spillere som er ledig kan påvirke utfallet, men den viktigste faktoren er det spilleren leverer på banen i sitt siste kontraktsår. Svakt spill kan koste en spiller millioner med dollar! Disse fem spillerne håper nok at NBA-lagene glemmer deres spill denne sesongen og heller tror på deres potensiale.

Jordan Bell, Golden State Warriors, PF/C (Restricted Free Agent)

Med Bogut hjemme i Australia og Cousins ute med skade i flere måneder var dette sesongen Bell virkelig kunne få sitt gjennombrudd. Han har et stort potensiale med sine playmakeregenskaper og defensive allsidighet, men det viktige spørsmålet har alltid vært om han kan levere jevnt i kamp etter kamp. Det klarte han ikke denne sesongen og gode involveringer ble ofte fulgt opp av hodeløse avgjørelser. Han var mindre produktiv både per kamp og per minutt han var på banen, i tillegg til å treffe på over ti prosentpoeng færre av skuddene sine. Bell er en spiller med stort potensiale, men det blir spennende å se hva slags marked han har denne sommeren og hvor langt Golden State er villig til å strekke seg for å beholde han.

Marquese Chriss, Cleveland Cavaliers, PF (Unrestricted Free Agent)

Chriss ble draftet som nummer åtte i 2016 som en spiller som var veldig uferdig, men hadde fantastiske fysiske forutsetninger. Han fikk mye spilletid i Phoenix og kom med på All-Rookie 2nd team, men viste ikke nok sine første to sesonger til at de ønsket han med videre. Han var en del av en trade med Houston, som senere i sesongen sendte han til Cleveland for å spare penger. På 43 kamper klarte han kun å snitte 4.2 poeng og 3.3 returer på skrekkelige 37.2% skyting (22.2% på trepoengere) og var ikke i nærheten av å veie opp for det defensivt. Mer avanserte utregninger plasserer han som en av ligaens dårligste spillere denne sesongen og hans arbeidsmoral har ikke det beste ryktet. Et eller annet lag vil sikkert ta sjansen på en med Chriss’ atletiske gaver, men verdien hans for øyeblikket er veldig lav.

Michael Kidd-Gilchrist, Charlotte Hornets, SF/PF (Player Option)

Mannen som ble draftet på plassen etter Anthony Davis har ikke fått den samme fantastiske karrieren. Han er en god forsvarsspiller, men har ikke klart å utvikle mye av sitt offensive spill. Denne sesongen har han nesten bare spilt power forward, men ble også tatt ut av starting lineupen etter å ha startet nesten hele sin NBA-karriere. I mars fikk han karrierens første kamp med DNP-CD, som blir enda mer urovekkende når man ser hvor svakt stilt Hornets egentlig er på forwardplassene. Han har et player option på $13 millioner for neste sesong som han antagelig burde plukke opp, ellers kan det bli et tørt marked for Kidd-Gilchrist.

Terry Rozier, Boston Celtics, PG (Restricted Free Agent)

Rozier fikk sitt definitive gjennombrudd i fjorårets sluttspill da han startet for en skadet Kyrie Irving og leverte 16.5 poeng, 5.7 assists og 5.3 returer per kamp. Denne sesongen var det tilbake på benken, noe han ikke har vært helt fornøyd med og han har kommet med uttalelser som tyder på at han gjerne vil spille et annet sted neste sesong. Hans scoring og effektivitet gikk tilbake denne sesongen, selv om det aldri har vært hans store styrke(Rozier har enda ikke klart å treffe 40% av skuddene sine over en hel sesong). Eventuelle lag vil nok også se på hans karrieresnitt på kun 4.2 målgivende per 36 minutter med skepsis. Lag som Phoenix og Orlando trenger fortsatt en point guard denne sommeren, men tilbudene til ”Scary Terry” hadde vært både større og flere forrige sommer.

Ricky Rubio, Utah Jazz, PG (Unrestricted Free Agent)

Da han kom til Utah i 2017 gikk Rubios assistnumre litt ned, men han klarte å økte skuddprosentene sine fra å være blant de verste i ligaen til å treffe 35.2% av trepoengerne sine. Denne sesongen var han derimot ikke like treffsikker og traff kun 30.3% , hvis man inkluderer sluttspillet, i tillegg til at han tok færre skudd. Det har ført til den verste PER i hans NBA-karriere. Det er vanskelig å spille med en point guard som ikke kan skyte i dagens NBA hvor det er et så stort fokus skyting og spacing. Tidligere har Rubio sitt forsvarsspill og playmakeregenskaper veid opp for det, men nå ser det ut som de offensive svakhetene gjør at Jazz er på utkikk etter en erstatter.