Her skal du få ALT om NBA-finalene! Dersom du går ut av denne saken og lurer på noe angående NBA-finalene, send en mail til AltomNBA@gmail.com eller en melding på Twitter/Facebook!

PS! Setter enormt stor pris på et lite eller stort Vipps-bidrag til 90280763 for jobben som har blitt gjort gjennom hele sesongen med NBA!

ENDELIG er NBA Finals rett rundt hjørnet! Vi har gått gjennom en pandemi, NBA-spill i en «boble” i Orlando (hvem hadde trodd?!) og flere spinnville kamper for å komme oss hit.

Los Angeles Lakers, førsteseed i Western Conference, tar imot Miami Heat, femteseed (!) i Eastern Conference. Lagene har aldri møttes i en finale før, men lagene har likevel en lang historie bak seg. Det får du vite mer om videre i saken.
Først får du litt fakta om lagene, når kampene er og historie, så kommer “den ordentlige saken» litt lenger ned.

#1 Los Angeles Lakers – #5 Miami Heat

Kamptidspunkter:
Torsdag 1. oktober – 03.00
Lørdag 3. oktober – 03.00
Mandag 5. oktober – 01.30
Onsdag 7. oktober – 03.00
Evt. lørdag 10. oktober – 03.00
Evt. mandag 12. oktober – 01.30
Evt. onsdag 13. oktober – 03.00

Alle kamper spilles i «NBA-bobla» i Orlando, Florida. Dette har NBA hatt stor suksess med – ingen har vært smittet og alt har gått smertefritt for seg. Årsaken til at dette ble gjort var for å samle alle NBA-spillerne på et sted for å hindre smitte. Lakers og Heat har vært i bobla siden midten av juli! De har – etter at de kvalifiserte seg til sluttspillet – fått lov til å få inn familiemedlemmer.

Konseptet i sluttspillet (og finaleserien) er best-av-sju, først-til-fire. Det vil si at om Heat vinner de første fire kampene, er serien over.

Slik se det ut i «bobla».

Skader og forfall: Dion Waiters spilte de to første kampene mot Rockets i andre runde (5 og 3 min), men har ikke vært å se siden med en vond lyske. Anthony Davis tråkket over i kamp 4 mot Denver Nuggets, men skal være klar. Avery Bradley er ikke med til Orlando grunnet at hans seks år gamle sønn tidligere har slitt med å bli frisk etter å ha ligget i respirator. 

Tidligere møter denne sesongen: Lakers 95–80 Heat 8/11, Lakers 113–110 Heat 13/12.
Lagene har faktisk bare møttes 64 ganger, det har mye å si med at Heat ble grunnlagt i 1988. Lakers ble grunnlagt i 1946! Innbyrdes står det 37–27 i favør Lakers.

Hvordan kom de seg til finale:
Lakers: Ble nummer en i grunnserien med 52–19. Slo ut Trail Blazers i første runde med 4–1 og Rockets i andre runde 4–1. 4–1 ble det også over Nuggets i finalen i vest.
Heat: Ble nummer fem i grunnserien med 44–29. Slo ut Pacers i første runde med en sweep (4-0), før det ble 4–1 over Bucks. I Conference-finalen mot Boston Celtics ble det 4–2 i kamper.

Tidligere finaler:
Los Angeles Lakers:
32. Vunnet 16 (1949, 1950, 1952, 1953, 1954, 1972, 1980, 1982, 1985, 1987, 1988, 2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Bare Celtics har vunnet flere med 17.
32 finaler er flest av alle, etterfulgt av Celtics med 21 og GSW med 11. LeBron James? Han har spilt i 10 finaler, han. Sykt! Kareem Abdul-Jabbar har vunnet flest med Lakers med fem (1980, 1982, 1985, 1987, 1988).
Miami Heat: 6. Vunnet 3 (2006, 2012, 2013). Udonis Haslem, som fortsatt er i Heat, og Dwyane Wade, har vært med på å vinne alle tre. LeBron vant i 2012 og 2013.

Fjorårets finale:
Toronto Raptors vant klubbens første NBA-tittel etter 4-2-seier over Golden State Warriors. Kawhi Leonard ble Finals MVP, og serien ble preget av at Kevin Durant røk korsbåndet i kamp 1.
Du kan lese undertegnedes sak etter kamp 6 her.

Andre snakkepunkter før årets finale:
* LeBron James møter gamleklubben han vant to titler med, to Finals MVP med og to MVPs med (alt i 2011/12 og 2012/13). Udonis Haslem, som er på Heat-laget nå, var med på å vinne både i 2006, 2012 og 2013.
* Dette er den tiende NBA-finalen LeBron skal spille. Det har vært 74 finaler i historien, så LeBron har spilt i 13,4 % av de! Spinnvilt.
* Andre Iguodala hadde sin beste kamp på over et år i kamp 6 mot Celtics med 15 poeng (5-5 fra gulvet, 4–4 fra treeren), 3 returer og 2 steals. Ikke scoret så mange poeng siden kamp 6 i finalen for GSW mot Raptors i fjor!
* Iguodala spiller i sin sjette NBA-finale på RAD! Han har spilt i fem med GSW og ble Finals MVP i 2014/15, da han hadde stålkontroll på LBJ. LeBron spiller i sin 10. finale i karrieren, som er flere enn 27 aktive NBA-klubber.
* I fire av de siste fem finalene har Iguodala møtt LeBron. Dette blir den femte duellen på seks år mellom LeBron og Iguodala i finalesammenheng!
* Flere andre har spilt i NBA-finaler tidligere av spillerne i denne serien, og spesielt Lakers-spillerne. Rajon Rondo vant med Boston Celtics i 2008 og tapte i 2010 (for Lakers). Quinn Cook vant med GSW i 2018 og tapte i 2019. Danny Green har vunnet to ganger – med Spurs i 2014 og med Raptors i 2019. Dwight Howard tapte i 2009 med Magic. Javale McGee vant med GSW i 2017 og 2018. J.R. Smith har spilt i fire finaler med Cavs – en seier (2016).
* Dette blir det sjette tiåret hvor Pat Riley er innblandet i en finale!
70-tallet Lakers-spiller, 80- og 90-tallet: Lakers-trener, 2000-tallet: Heat-trener, 2010- og 2020-tallet: Heat-president.

Rajon Rondo vant NBA-tittelen med Boston Celtics i 2008.

Vi har i denne saken bedt ekspertene trille terningkast på hver matchup (1-6).
Lenger ned skriver alle et avsnitt om hvem de tror vinner og hvorfor + prediction på score, før de i bunn skriver litt om hvem de tror overrasker mest + skuffer mest (ikke lov å velge LeBron, AD, Butler, må være en litt mer under radaren!).

Ulrik Tallhaug Sydnes, for AltomNBA:
LeBron James 6
– Jimmy Butler 5
Gjennom dette sluttspillet har LeBron nok en gang minnet oss på det vi alle egentlig vet, nemlig at han fortsatt er den beste spilleren i ligaen. Butler er ikke redd for å ta utfordringen, men leverer ikke like stabilt.

Anthony Davis 6 – Bam Adebayo 5
Begge leverer bunnsolid i angrep og er lagets defensive anker. Men Bam har en playoffkamp hvor han har scoret over 27 poeng, AD har ni stykker bare i år!

Kentavious Caldwell-Pope 2 – Goran Dragic 5
KCP spiller greit forsvar og har truffet bra på trepoengerne i playoffs, men er ellers begrenset. Dragic har fått en ny vår og har vært den offensive drivkraften Miami til tider manglet i grunnserien.

Danny Green 3 – Duncan Robinson 3
To verdifulle rollespillere som kan avgjøre kamper. Green er mer streaky, men en bedre forsvarsspiller. Robinson har et mer allsidig skudd, men kan slite defensivt i feil matchup.

Dwight Howard 3 – Jae Crowder 3
Howard imponerte mot Nuggets. Gjorde drittjobben, spilte bra forsvar og tok offensive returer. Crowder er viktig defensivt og får mange minutter på LBJ. Startet PO med gloheit 3-p-skyting, før han kjølnet mot Celtics.

Kyle Kuzma 2 – Tyler Herro 4
Herro hadde sitt store gjennombrudd mot Celtics og har vært fryktløs til tross for at han er rookie. Kuzma har ikke levert som det tredjevalget Lakers håper han kan være. Er et svakt punkt defensivt.

Rajon Rondo 3 – Andre Iguodala 3
«Playoff-Rondo» har vist at han fortsatt har noe å komme med. Gull verdt for Lakers å ha han når LeBron hviler. Iguodala er en gammel traver som har sett litt ferdig ut, men han sto fram da det gjaldt som mest mot Celtics.

Alex Caruso 3 – Kelly Olynyk 2
Lakers spiller alltid bedre med Caruso. Det er ikke sikkert Heat vil bruke 8 spillere, men Olynyk vil nok få minutter om Lakers sine C spiller mye. Han er begrenset, men god nok skytter til å dra sin forsvarer vekk fra kurven.

Frank Vogel 4 – Erik Spoelstra 6
Sterkt at Vogel har fått Lakers til å ha en defensiv identitet. LBJ og AD er med, og det setter tonen for resten. Spo er i det ypperste sjiktet av trenere. Har vist at han både kan legge en god plan og utføre justeringer underveis.
Totalt: Lakers 32 – Miami 36

Frederik Gnatt:
Det er litt vanskelig å sette opp posisjon for posisjon av flere grunner. Hva er LeBron, han er vel de facto point guarden til Lakers? Og hvem er den beste point guarden når det gjelder, sikkert Rondo. Men Rondo starter på benken og jeg prøver meg på en mer ordinær starting 5.

KCP 2 – Goran Dragic 5
Dragic er enorm. Styrer laget utrolig godt, lar de andre komme til, men kan også ta over kamper når han må + en big shot maker. KCP litt motsatt. Kan sette noen skudd, men stoler lite på han i slutten av kamper. Dragic er en topp, topp point guard i NBA. Dette er Heat med meget god margin.

Danny Green 3 – Duncan Robinson 4
Green har vært der før. Han vet hva som skal til. Men har mista mye i forsvar, der han var helt rå tidligere. Green er en spiller jeg ikke tror setter så mange skudd, men som godt kan avgjøre minst en kamp for Lakers. Og det kan holde til tittel. Robinson er noe annet. Beveger seg utrolig bra, og mye, uten ball. Og setter motstander under konstant press når han gjør det. For du kan ikke gi han dagslys, da smeller det. Han har vært heit, og kald, mot Celtics, men også virket tøff mot slutten av kamper og en jeg stoler på når store skudd skal tas. Robinson er svak i forsvar. Der vil han slite og der vil Lakers prøve å utnytte han.

LeBron James 6 – Jimmy Butler 5
6ern for LeBron sitter jævlig langt inne. Hva var han i 2012 da? Eller i 2016? LeBron har vært helt rå, særlig de siste to kampene mot Nuggets. Man ser helt tydelig at han ikke er den samme atleten som tidligere, og er heldig at dommerne tillater han å mose vekk forsvarsspillere der alle andre får offensive (han har faktisk gjort seg fortjent til å få en del calls sin vei). Skuddet har sett shaky ut. Men han veit hva det handler om. Og finner ut av det. Kamp 5 mot Nuggets er noe av det bedre jeg har sett av LeBron. Og selv om AD nok er lagets beste spiller nå, så er LeBron den viktigste.
Digger mye med Jimmy, men han er ikke helt der oppe. Jeg elsker at det ser ut som han genuint unner lagkameratene sine store øyeblikk. At han mener det når han sier det ikke handler om han. Og likevel er han Jimmy Buckets når vi kommer til 4. periode. Kommer seg til kurven og linja. Og tror han kommer til å gjøre livet vanskelig for LeBron. Men han blir litt for ofte litt for mye borte i kamper. Derfor er han ikke helt oppe og nikker med de store gutta enda.

Anthony Davis 6 – Jae Crowder 3
Oi. Denne er fæl for Heats del. Heldigvis er den ikke særlig representativ heller. Davis kommer ikke til å spille mye 4er mot Heat. AD er enorm. Litt for pingle for meg. Dominerer ikke alltid like mye som han bør gjøre. Og kommer til å få hendene sine fulle her. Jae er en hard worker. Skjøt bra i starten av sluttspillet, men skutt svært dårlig nå siste tiden. Det er mer der vi kjenner han. Spiller bra forsvar, er tøff og gjør mye bra.

Dwight Howard 2 – Bam Adebayo 5
Det kan argumenteres for at Howard kan være en 3er, men det tror jeg ikke han kan i denne serien. Tror ikke Howard kommer til å spille så veldig mye jeg. Han kommer til å bli satt i så mange screener og så mange mismatcher at jeg tror ikke dette er serien for Dwight. Bam er en av seriens viktigste spillere. Har blitt en kjempespiller offensivt, gode pasninger, gode vurderinger, kan sette mid range skudd og veldig god til å kutte mot kurven. Men det er i forsvar han kan avgjøre serien. Bam er for meg en liten favoritt for å bli Finals MVP om Heat vinner. For da har han stoppet AD for Lakers (eller så langt det går an da). Den matchupen er den mest spennende i hele serien.

Av spillere eller så mener jeg det Herro og Rondo som må snakkes om som x-faktorer. Nevnte at Bam er min favoritt til å bli FMVP om Heat vinner, men jeg blir ikke sjokkert om det er Herro heller. Det er litt på tull, selvfølgelig. Men si det sånn da, om han avgjør serien med en 3er tror jeg han finner det like naturlig som jeg gjør. En spiller jeg har fått øynene så til de grader opp for. Rondo er litt som han ene fyren Oslolosen snakker om som alltid skal «laga kvalm». Han maser når andre lag skyter straffer, han prøver å irritere hele tiden, han feiler masse – også er han god til å sette opp lagkamerater.

Det er en veldig god trener mot en god trener. Spoelstra er en av NBAs aller beste trenere. Og han kjenner LeBron bedre enn de fleste. Vogel er en ganske god trener tror jeg, men det har egentlig lite å si. Vinner Lakers får LeBron den, taper Lakers er det fort Vogel sin feil. Ikke bare positive sider ved å coache LeBron.

Arnstein Friling:
LeBron James 5 – Jimmy Butler 5
De to lags viktigste spillere. LeBron er fortsatt LeBron, selv etter 17 skadefrie år med sikkert 100 000 minutter på parketten, med knær som skal bære 100+ kilo. Ørsmå tegn til «gammelmannsbasket» er det jo, men han er fortsatt kongen. Jimmy Butler er humør- og intensitets-barometeret til Heat. Ujevn poengplukker.

Anthony Davis 6 – Bam Adebayo 5
AD fikk endelig vist seg fram i rampelyset. Og han er akkurat så god som forventet. Kan alt, kan dominere overalt. Men kunne vært enda litt tøffere rundt kurvene? Bam Adebayo er sluttspillets store positive overraskelse. Ja, vi visste at han var god, men ikke SÅ god.

Rajon Rondo 4 – Goran Dragic 5
To gamle luringer. To høyeffektive spillere. To spillere som er harde i skallen. To spillere som utnytter de sløvheter som måtte finnes i motstanderens forsvar. Velfortjent comeback for begge.

Danny Green 3 – Tyler Herro 5
Herro er en kommende storstjerne, kanskje. Han har iallfall alt som skal til, og nå har han til og med flere strålende sluttspillkamper mot ypperste mulig motstand bak seg. En fabelaktig skytter. Green er mer «gammel rev»-varianten. Gir alt i forsvar, og iblant har han dagen der treerne sitter.

KCP 3 – Duncan Robinson 4
KCP er en gjennomsnitts-NBA-spiller. Brukbar på alt, ikke super på noe. Duncan Robinson, derimot, er en helt unik NBA-spiller, for han er i ultrasjiktet når det gjelder skyting. Og skyting er tung valuta i basket, og særlig i NBA-basket anno 2020.

Dwight Howard 3 – Andre Iguodala 4
Dette er to veteraner som har hengt seg på vinnere. Howard er jo tidligere MVP-nivå, men han har gått seg litt vill i sin egen personlighet, og egentlig vært en ikke-faktor i årevis. Men faktisk effektiv i perioder i årets playoff. Kan hjelpe i forsvaret mot Adebayo. Iguodala er en som kan dette gamet. Som alltid leverer i forsvar, og iblant leverer i angrep. Kan brukes overalt.

Image

Vinnith Andersen:
KCP 4 – Dragic 5
For meg er det overaskende jevnt her, Dragic har vært enorm, men KCP har overasket meg positivt, han var katastrofe sist sesong, men han vært en av de beste på Lakers i forsvar og kanskje Lakers sin beste og mest trygge skytter. Men tar nok Dragic hvis jeg måtte velge, han er mere naturlig PG også.

Green 2 – Robinson 4
Duncan har vært ett friskt pust med 3 poenger skyting i verdensklasse, mens Green har vært svak som skytter, men han har vært ganske god i forsvar. Men i finalen så skal man ikke se bort i fra at det er Green som blir helt avgjørende begge veier, hat rutine og har vunnet før. Tar i utgangspunktet Robinson her, men usikker på om han takler presset som kommer, der er jeg mere trygg på Green.

LBJ 6 – Butler 5
Tar King James i denne duellen, han er regissøren i Lakers sitt spill, han scorer når laget trenger han også assisterer han de andre helt perfekt, Bron sitt forsvarsspill har vært det som har overasket positivt, han stengte blant annet Murray ned i Denver serien i 4 kvarter. Butler har også vært enorm, han fortjener virkelig å endelig være på ett lag som setter pris på typen og spillet han kommer med, blant de beste toveisspillere i NBA. Men tar selvfølgelig GOAT James over Butler og tror Bron blir å vise hvem som er sjefen.

AD 6 – Crowder 2
AD har virkelig slått igjennom i dette sluttspillet, har til tider vært Lakers sin beste spiller og scorer som han ønsker fra mange posisjoner, er Lakers sin beste forsvarer også, er ankret til Lakers. Crowder har vært meget svak i sluttspillet, har vært Heat sin svakest spiller av starterne. AD vinner denne veldig lett.

Howard 4 – Bam 6
Her er det 2 spillere som har overasket positivt, men på forskjellige måter. Howard har virkelig stått opp fra de døde, han har innsett at han er rolle spiller og ikke laget store stjerne, han spiller hardt i forsvar og gir Lakers viktige returer og rundt 10 poeng, den jobben han gjør er helt avgjørende for Lakers, mot Denver så gjorde han jobben sin mot Jokic, han gav han feil og var rett og slett en kødd, på en positiv måte. Mens Bam har vært en stjerne som nærmer seg å være blant de beste C/PF i NBA, han er playmaker som spiller på topp og han gir alt for Heat, er scorer, tar returer, overaskende mange assist og kan bloke, noe som Tatum fikk kjenne. Bam er fremtidige stjerne i NBA og det er skremmende at han enda kan bli bedre. Her er Heat sin mulighet i finalen, hvis Bam stopper AD så har du muligheter, vil nesten si at den duellen her helt avgjørende for hvem som vinner. Er ikke veldig overaskende at jeg i denne duellen tar Bam, men Howard blir viktig for Lakers i sitt forsvar på Bam, han må sliten han ut. Slik at AD sin jobb blir lettere.

Oi oi, her ser jeg at det blir 22-22 i duellene, men Lakers har de 2 beste spillerne i Bron og AD og jeg tror det blir avgjørende, selv om Heat har større bredde. Men i finaler blir rotasjon på kun 6-8 mann og tipper Bron og AD blir å spille mellom 40-44 min hver kamp. Gleder meg som er ung til julaften over denne finaleserien, er så mye å snakke om Bron mot sitt gamle lag, AD mot Bam, Rondo mot Dragic og Bron mot Butler. Jeg tror som sagt at Lakers tar det i 6 kamper. Men blir ikke overasket om de må ta det etter 7 kamper, jeg stoler såpass på GOAT James i sin 17 sesong og tror han sørger for ny Lakers ring. Kos dere fokens med spennende netter fremover.

Kjetil Kleveland:
LeBron James 6 – Jimmy Butler 5
Den store duellen. Kongen mot utfordreren. Men jeg tror vi får se forskjellen på gutt og mann her.
Anthony Davis 6 – Bam Adebayo 5
Litt det samme som første duell, selv om jeg på mange måter tror denne blir jevnere. For begge gjelder vel at de for første gang møter en som faktisk kan ta den andre litt ut.
KCP 2 – Goran Dragic 5
Dragic har hatt et strålende sluttspill, og det blir egentlig spennende å se hvem Lakers matcher mot ham defensivt. Dragic kan helt klart være tunga på vektskålen.
Danny Green 4 – Duncan Robinson 5
Åpenbaringen Robinson mot ringreven Green. Har noen likheter som typer, selv om Robinson nå er den klart heitere spilleren. Kan Green ta igjen dette med finaleerfaring?
Kyle Kuzma 4 – Jae Crowder 3
Liten fordel Kuzma – litt mer allsidig og stabil. Jae må være på sitt aller beste gjennom serien for å gi Kuzma match.
Alex Caruso 4 – Tyler Herro 6
Å ha Herro på benken er jo nesten terror. Han bør bli denne seriens 6th man. God i alle faser av spillet. Spørsmålet er egentlig om han etter hvert kniper en startingplass.
Dwight Howard 4 – Kelly Olynyk 2
Olynyk har hatt glimt hvor han har spilt bra, men spilt mindre og dårligere. Dwight vet hva som må til og har en fysikk som gjør at han alltid kan bidra.
Rajon Rondo 4 – Andre Iguodala 3
Erfarne med finaleerfaring som begge kommer fra benken. Begge har levert glimtvis bra i playoffs, men Rondo bitte litt hvassere.
Frank Vogel 4 – Erik Spoelstra 6
Spoelstra er ubestridt sjef i Miami. I Lakers er vel Vogel så mye sjef som LeBron lar ham være. Det blir det mye taktikkeri underveis her. Jeg har en følelse av at det heller mer til Miamis fordel enn Lakers.
Totalt: Lakers 38 – Miami 40

Thomas:
LeBron 6 – Butler 5
LeBron er større, sterkere og bedre enn Butler på alt bortsett fra skyting. Butler er en bedre lagspiller enn LBJ, mye fordi han må være det for å vinne. Når alt kommer til alt, og man trenger en spiller som vil og skal ha ballen, er det Butler og James som trer fram.
Davis 6 – Bam 5
Slik som Bam spilte mot Celtics er han ganske nært 6er. Defensivt er han et beist, det skal Davis få merke. Davis er jo også rå i forsvar, men har et betydelig større repertoar i angrep. Vinneren av denne duellen kan fort avgjøre serien.
Rondo 3 – Dragic 5
Rondo har vært imponerende god. Dragic har vært Heats beste spiller sluttspillet overall. Skyter strålende og styrer spillet til Heat. Klar fordel Heat.
Caruso 3 – Robinson 4
Robinson var god, men ikke fantastisk mot Celtics. Jeg forventer kamper hvor han putter 5–6 treere. Kommer nok til å få kjørt seg i forsvar hvor jeg forventer at Lakers kommer til å «ta han» når de kan. Caruso kan få det tøft mot Heats defense.
Howard 3 – Crowder 3
Guarder de hverandre? Kommer de i det hele tatt til å starte? Jeg vet ikke. Helt motsatte egenskaper, men begge er på banen for å forsvare og putte enkle poeng når muligheten byr seg.
Kuzma 3 – Herro 5
Hver gang Celtics skulle lage en luke, var Herro der med en treer eller en frekk drive. Kuzma er mer «meh». Kjempefordel Heat.
Green 3 – Iguodala 3
Hvis Green begynner å skyte greit igjen blir han ultraviktig for Lakers. Iggy får en sentral rolle som forsvarer av James.
KCP/Morris/McGee 2 – Olynik/Nunn/Jones jr./Hill 2
Liten fordel Lakers. KCP og Morris får nok mest spilletid, men disse blir ikke avgjørende for serien.
Vogel 5 – Spoelstra 6
Spoelstra får fram unge spillere med den rette mentaliteten, takler superstjerner med stjernenykker og viser vilje til å endre både mellom og midt i kamper. Lett å peke på at den egentlige treneren er LeBron i LAL, men jeg tror Vogel har fått LBJ med på sine ideer og at de sammen kommuniserer dette til laget.
Totalt: Lakers 32 – Heat 38

Anthony Davis i aksjon før kampen mot LA Lakers i oktober 2018. Nå kjemper han om gull med nettopp Lakers. Foto: Even Lübeck.

Vegar:
KCP 2 – Goran Dragic 5
KCP har gitt Lakers noe 3-poengskyting, men er i utgangspunktet verken god eller stabil nok. Kan fort slite stort def mot Goran Dragic som har vært en åpenbaring i sluttspillet. Tror Dragic får en drømme-match up her.
Danny Green 3 – Duncan Robinson 3
Green har levert under pari fra det vi så med Raptors i fjor, men har kvaliteter som perimeter-forsvarer som gjør det vanskelig for Robinson, som også er svært ustabil. Går Duncan varm, kan Green trolig bare glemme å stoppe han. Robinsons største ankepunkt er forsvaret hans og Green kan få muligheten til å gyve løs.
LeBron James 6 – Jimmy Butler 5
Butler har virkelig bevist at han kan lede et lag til suksess, men kan han hevde seg mot en som har 3 ringer og 10 finalespill? Jeg tror ikke øyeblikket vil ta Jimmy – det er han for kald til, men playoff-LeBron er en tøff nøtt å score på og enda vanskeligere å stoppe.
Anthony Davis 6 – Jae Crowder 3
Tipper at AD får starte som Power Forward. Det blir spennende å se hvordan han løser å måtte forsvare vekk fra kurven. Vil nok matches up med Bam. AD er en superkraft som vanskelig lar seg stoppe!
Dwight Howard 3 – Bam Adebayo 5
Jeg tror dette vil bli duellen til å begynne med, men får se mye Bam-Davis. Bam naturligvis bedre enn den utgaven vi får av Dwight i 2020, men Dwight har noen tjuvtriks i boka som kan gjøre livet surt for Bam, som Dwight gjorde med Jokic.
6th man: Alex Caruso 4 – Tyler Herro 5
Caruso vil trolig få mye spilletid for å stoppe Heats skyttere, og det tror jeg også han vil klare. Men der Caruso først og fremst er et defensivt tilskudd, kan Tyler Herro være en offensiv kraft som blåser alle av banen om han har dagen. Har levert noen ville kamper så langt i sluttspillet.
Benkene: Lakers 3 – Heat 3
Det oser rutine jo dypere på benkene du kommer. Rondo, McGee og J.R. hos Lakers, Iggy og UD hos Heat. Verken UD eller JR får nok mye spilletid, men spesielt Iggy og Rondo vil nok bidra godt fra benken. Rondo har vært VELDIG god så langt i sluttspillet.
Trenere: Frank Vogel 3 – Erik Spoelstra 5
Det er vanskelig å slakte Vogel som har ledet Lakers til #1 seed og finale, men her kommer han til kort basert på tidligere prestasjoner. Der Vogel virker noe mer stresset når kampen står på vippen, ser Spo alltid ut til å finne riktige løsninger, og er en mester i å justere og gjøre gode grep. Spo er trolig også en tydeligere leder i sitt lag enn Vogel.
Totalt: Lakers 30 – Miami 34

Slik så det ut sist gang LeBron James vant en NBA-finale – i 2016 mot GSW. Her blokker han Iguodala i kamp 7 med kanskje det mest spektakulære playet noensinne.

Hvem vinner og hvorfor? Hvilke(n) spiller overrasker og skuffer mest?

Ulrik (AltomNBA): Mye av fokuset vil være på LeBron vs. Pat Riley (GM i Heat) og Miamis mulige revansje. Heat satser på uerfarne spillere som Adebayo, Robinson og Herro, mens Lakers har omgitt stjernene med veteraner som har lang sluttspillserfaring.

Det er to ganske forskjellige lagfilosofier, hvor Lakers har superstjernene og Heat har kvalitet i bredden. Ser man på rangeringen av matchupene er det fordel Heat, men jeg tror det undervurderer forskjellen det er å ha to av NBAs fem beste spillere denne sesongen. Miami er kanskje det laget som kan forsvare Lakers best, men jeg tror ikke det holder.

Etter en veldig god finale for Dwigh tror jeg denne runden blir tøffere. Bam skal være for kjapp for ham, og Vogel må kanskje sette AD til den jobben. Kanskje de tar sjansen på å sette han på Crowder eller Olynyk, men da kan han fort bli dratt vekk fra kurven og miste sin effektivitet. LA trenger at en av skytterne står fram og det kan bli Danny Green. Han kan være ustabil, men vi har sett han levere i store øyeblikk tidligere, som i 2013-finalen da han satte ny trepoengsrekord. Lakers tar det 4-2.

Vinnith: Ikke nok med at det er Bam mot AD og Butler mot Bron, Heat er også laget hvor Bron fikk vinnerkulturen inni seg. Tror AD skal få sin tøffeste motstander i løpet av sluttspillet i Bam. Her tror jeg Bron blir den store spilleren, men han får nok kjørt seg noe hvis Butler blir på han. Jeg tror Rondo igjen blir den store positive overraskelsen, mens jeg tror Butler skuffer. Jeg tror Lakers’ størrelse blir utfordrende for Jimmy B. Det er bare gjøre seg klar til lite søvn de neste dagene. Denne finaleserien må man se! Lakers 4-2!

Arnstein: Jeg tror Miami Heat vinner 4–1 i kamper. De er rett og slett et bedre lag. Jevne og allsidige. De har alle elementene, er samkjørte og mentalt tøffe. LA Lakers er litt hummer og kanari. Litt topptungt. Ikke like gode i forsvar som Miami. Har ikke like mange skyttere. Overraskelsen for mange blir å se hvor god Goran Dragic fortsatt er, og hvor gode skyttere Robinson og Herro faktisk er. Skuffelsen blir hvor lite hjelp LeBron og AD får av sine lagkamerater i Lakers. MVP blir Jimmy Butler.

Kjetil: For en finale!! Dette blir rutine mot ungdommelig mot. Disse to lagene har så forskjellig profil. Jada, ja da, Miami har Dragic, Crowder og Iguodala. Men de har også Herro, Robinson, Bam og Nunn. Lakers er et gamlehjem, dog et skikkelig bra et. Det er også rutine og råstyrke mot en helt vanvittig vinnervilje. Insidestyrken til Lakers mot den absurde skytestyrken til Miami fra treeren. I og for seg må Miami ta seg sammen her, for trepoengsskytinga mot Boston var ikke like bra som i resten av sluttspillet. Men kommer de i gang igjen der, kan det bli riktig festlig.

Begge lagene har bred benk, og en ganske god variasjon av typer å sette inn fra benken. Det gjør at begge lagene både kan og vil justere seg mange ganger underveis, etter hva motstander gjør + feil etc. Jeg tipper vi kommer til å se forskjellige versjoner av begge lag mellom og i løpet av kampene. Det blir spennende å se om begge trenerne nå holder steinhardt på startingene sine, eller om det blir variasjoner der også.

I den grad det kan være noen i Miami som kan gå under radaren, må det bli Iguodala, rett og slett fordi alle de andre er det ganske store forventninger til likevel. Sett opp Jae Crowder i parentes der. På Lakers er det litt flere å ta av. Her kan både Rondo, Caruso, Howard og McGee komme inn og ta avgjørende skift. Det er vel grunnen til at jeg tror gamlehjemmet tar dette til slutt også. Lakers 4–2.

Thomas: Heat har vært best i boblen og fremstår sterkere og sterkere. Mye bedre «lag» enn Lakers, men de to beste spillerne er litt bak de beste fra LA. I hvilken grad klarer Butler og Bam å stagge James og Davis? Etter dem er det en haug med Heat-spillere jeg ville hatt foran neste Laker. En styrke for Heat er Spoelstra som tok James til to titler. Han vet hvordan LBJ kan stoppesm og det tror jeg tipper dette i Heats favør.

Overraskelsen blir hvor sinnssykt godt Bam spiller på Davis, og skuffelsen blir da Davis! Slår på stortrommen og sier Heat i 5. Gentleman’s sweep!

Vegar: Rutine mot ungdommelig pågangsmot, veteraner mot unge, sultne krigere. Heat har imponert kraftig med bunnsolid forsvarsspill og et helt strengeinstrument å spille på offensivt. Lakers på sin side har først og fremst to superstjerner i LeBron og AD. Heat har nok et bedre og dypere lag rundt sine beste spillere, men ingen som jevnt over gir deg 30ppg. Det helt avgjørende blir matchupene, og jeg forventer at AD-Bam blir en nøkkelmatchup.

Hvis en av de greier å stenge butikken for den andre, vil det ha stor betydning for utfallet av finalespillet. LeBron er jeg usikker på om lar seg stoppe. For Heat kan skytterne deres gå veldig kalde, og glem ikke at Robinson og Herro er rookies – presset kan bli ekstremt stort. Jeg har undervurdert Heat hele veien og står i fare for å gjøre det igjen – men jeg har mest tro på LeBron, Lakers kynisme og rutine. Lakers tar dette 4–2

Seriens under radaren: Alex Caruso – I denne serien vil han kunne bli helt essensiell for å stoppe Heats skyttere. Han er en undervurdert forsvarsspiller og kan finne på å ødelegge for Robinson eller Herro.

Seriens skuffelse: Bam Adebayo – Jeg tror man stiller for høye forventninger til at han skal bære Heat til seier. En tredjeårsspiller i sin gjennombrudsesong som har vunnet alle baskethjerter, men som leverer noen mindre gode prestasjoner iblant. Jeg håper jeg tar feil, men starter han bra, vil nok Lakers putte AD på han – og da er tipset at AD går seirende ut av duellen og at Bam forsvinner litt.

Frederik: Hvem som vinner er veldig spennende her. Det er de to stjernene mot laget. Jeg tror på laget. Mye flere strenger å spille på. Dette er det klart beste laget Lakers har møtt, tror det kan bli en tøff oppgave for Lakers. Tror Heat vinner i 6 kamper.

Magnus Barstad var for busy, men har kommet med følgende:
Kan si at jeg har tippa Lakers i hele år. Og går naturligvis ikke tilbake på det nå. Men tror at Heat var «den verste» matchupen de kunne fått fra serien med Celtics. Matcher Lakers på papiret bra og har et annet tempo og trøkk enn hva Lakers har spilt med. Veldig fleksibelt forsvar og god størrelse. Bam vs. Davis er matchupen jeg ser mest på. Gleder meg.

Sier det stopp for LeBron i finalen mot Heat?