Nå som vi allerede er over halvveis i 2018/19-sesongen i NBA, er det på tide å se nærmere på lagene som har overrasket oss mest hittil. Særlig tre lag skiller seg ut.

Av Ragnar Nersten

Denver Nuggets

Colorado-laget klarte ikke å kvalifisere seg til sluttspillet i fjorårets sesong, etter det bitre overtime-tapet mot Minnesota Timberwolves i siste kamp. I år fremstår derimot Nuggets som et helt annet lag – i positiv forstand.

Med en stamme av spillere som er blant de yngste i NBA, var det mange som spådde at Denver ville ta store steg denne sesongen. Likevel var det få som hadde sett for seg at de nå kjemper helt i toppen i Western Conference med Golden State Warriors etter over halvspilt sesong. Etter 45 spilte kamper står Nuggets med W31-L14 som gir en imponerende seiersprosent på 0.689. Anført av Nikola Jokić og Jamal Murray erNuggets kapable til å bryte ned et hvilket som helst forsvar. Samtidig har Nuggets forbedret forsvaret dramatisk sammenliknet med fjorårssesongen (fra 23. plass til 9.plass i Defence Rating). Det blir spennende å se om Nuggets klarer å opprettholde samme bunnsolide nivå i sluttspillet!

Sacramento Kings

I en karusell av dårlige prestasjoner, stadige trenerskifter og interne konflikter har Sacramento Kings blitt latterliggjort av mange de siste årene. I forkant av sesongen ble Kings tippet som et av de dårligste lagene i NBA. Så langt denne sesongen har derimot Kings gjort kritikerne til skamme. De lillakledde gikk inn årsskiftet med en seiersprosent på over 0.500 for første gang siden 2004/05 sesongen. Mye takket være unge De’Aaron Fox (21), som allerede i sin andre NBA-sesong snitter imponerende 18 poeng, syv assister og fire returer per kamp.

Med hard konkurranse i Western Conference er det noe usannsynlig at Sacramento kaprer den åttende og siste sluttspillplassen. Uansett utfall må denne sesongen sies å være vellykket for Kings del, gitt de dystre spådommene i før sesongstart. Trener Dave Joerger besitter en spennende tropp med flere unge stjerneskudd, som nevnte De’Aaron Fox og Marvin Bagley. Sacramento Kings ser ut som et farlig lag de kommende sesongene.

Brooklyn Nets

Tre sesonger på rad har Nets feilet i å kvalifisere seg til sluttspillet. Denne sesongen ser imidlertid laget bedre ut enn på lenge. Nets besitter 6. plassen i Eastern Conference etter 47 spilte kamper og har gode muligheter til å nå sluttspillet. Point guard D’Angelo Russell har aldri sett bedre ut og snitter 19.0 poeng per kamp. Sist gang Nets hadde en seiersprosent på samme nivå som i år, var det stjerner som Kevin Garnett, Paul Pierce og Andrei Kirilenko som lekte seg på parketten i Barclays Center. Det begynner å bli noen år siden.

Ankepunktet mot Nets er at de kan være veldig varierende i prestasjonene. Denne sesongen har vi sett Nets-utgaven på både godt og vondt. I november/desember gikk Nets på åtte strake tap. Tapsrekken ble så etterfulgt av syv strake seiere i slutten av desember. I 2019 er Brooklyn i en god stim  med syv seiere på de siste ti kampene, og er et lag å se opp for i sluttspillet.