Det kan gå hardt for seg på banen, og ikke alltid i sportslig betydning. Med mye på spill kan temperaturen nå uante høyder, og dessverre hender det at spillerne lar temperamentet ta overhånd. Heldigvis er ikke dette hele bildet, og mange av de store NBA-stjernene er også levende opptatt av veldedighet.

Det var nok mange fans som var skuffet over slagsmålet som oppstod på slutten av kampen mellom Los Angeles Lakers og Houston Rockets i begynnelsen av sesongen. Uansett hva den faktiske årsaken var, ønsker nok de aller fleste tilskuere at spillerne gjør opp seg i mellom innenfor sportens regler, i stedet for å ty til vold eller ufinheter.

Dette er ikke første gang det har vært tendenser til det ville vesten på basketbanen – mest berømt er kanskje slagsmålet under en kamp mellom Indiana Pacers og Detroit Pistons i 2004 – og blir nok heller ikke siste, men temperamentfulle utøvere er det nok av i andre idretter også. Men for de av oss som heller ønsker et litt tryggere ville vesten finnes det for eksempel Dead or Alive slots, en western-inspirert online spilleautomat du kan nyte helt uten flyvende knyttnever.

Gavmilde og omtenksomme spillere

Heldigvis er disse hendelsene heller unntaket enn regelen, og en rekke spillere er opptatt av å gi tilbake til samfunnet. Lakers’ LeBron James ble for eksempel kåret til verdens sjette mest gavmilde atlet i 2015 for hans lidenskap for å bedre barns liv gjennom utdanning.

LeBron James. av Keith Allison, Flicker (CC BY 2.0)

Mer nylig lovet Minnesota Timberwolves’ Andrew Wiggens over Instagram at han
vil donere $22 (rundt 190 norske kroner) for hvert poeng han scorer denne sesongen for å gi barn fra vanskeligstilte familier flere muligheter til å drive med sport. Beløpet valgte han etter sitt eget draktnummer, og om han presterer i nærheten av det han gjorde forrige sesong, så kan summen fort komme opp i 250 000 kroner og vel så det.

Lagkameraten hans Gorgui Dieng har også gitt sitt, og sørget blant annet for at hjembyen hans i Senegal har fått tilgang til bedre medisinsk utstyr, og for at lokale bønder får kunnskap og hjelp til å drive et mer bærekraftig landbruk.

Og hvis veldedighet og frivillig arbeid ikke er nok, så reddet Utah Jazzs Thabo Sefolosha en kvinne fra å drukne da hun falt i vannet under en raftingtur i Provo River. Men selvsagt
engasjerer han seg også i en rekke veldedige formål i tillegg til å redde liv på fritiden.

Men det er ikke bare spillerne som har rause hjerter. Selve NBA har også sitt eget
veldedighetsprogram, NBA Cares, med en rekke prosjekter som støtter blant annet økt fysisk aktivitet og beskyttelse av miljøet, og jobber for å gi barn økte muligheter gjennom både sport og lesing av skjønnlitteratur og annet. I tillegg deler de også ut NBA Community Assist Award hver måned, og samlet for hele sesongen, til spillere som gir tilbake til fellesskapet gjennom donasjoner, frivillig arbeid og lignende.

Congrats to Milwaukee Bucks forward Khris Middleton on winning the December NBA Cares Community Assist Award presented…

Publisert av NBA Cares Fredag 25. januar 2019

Det er nok dette bildet av sporten vi helst ønsker å bevare og vise andre. Det er lett å fokusere på sensasjonspregede hendelser, men basket er også mye mer enn det.