Av Even Lübeck og Ulrik Sydnes

Rookie-klassen i fjor var uvanlig god, med allerede tre stjerner i ligaen i Jayson Tatum, Donovan Mitchell, samt Rookie of the Year Ben Simmons (eller var han en rookie? Ble draftet i 2016, men var skadet hele den påfølgende sesongen og debuterte i NBA først i 2017). I tillegg har spillere som Lonzo Ball, Lauri Markkanen, DeAaron Fox, Dennis Smith Jr, Zach Collins, Malik Monk, Bam Adebayo, John Collins, Jarrett Allen, OG Anunoby, Kyle Kuzma, Josh Hart og Jordan Bell spilt forskjellige roller for hvert sitt lag, men alle har fått tillit og bidratt med poeng, returer, assists, steals og blokkerte skudd.

Med andre ord – veldig mange har bidratt fra første stund og blitt viktige bidragsytere for sine respektive lag. Blant topp ti valgene har vi også sett store skuffelser i Markelle Fultz, Josh Jackson og halvveis i Frank Ntilikina (en god forsvarsspiller, men er ikke mye farlig offensivt).

Men hvilke spillere har fortsatt den gode formen fra sist sesong? Vi har sett på syv spillere som har vært gode så langt denne sesongen.

PS! Spillere som Markkanen og Collins er ikke med på lista, fordi de har spilt lite eller ingenting grunnet skader. 

PS 2! Liker du arbeidet du gjør, setter vi stor pris på et bidrag til 90280763, som går til domene og vedlikehold av siden!

Husk å følg oss på Instagram!

Husk å lik oss på Facebook!

Husk å følg oss på Twitter!

7. Jarrett Allen – Brooklyn Nets

Mannen med den karakteristiske afroen har vært veldig god innledningsvis denne sesongen for Brooklyn Nets, og med sine 211 centimeter på strømpelesten, blokkert skudd, plukket returer og scoret poeng. Nets trodde nok ikke han skulle bli så viktig så fort, men 4,0 poeng, 2,9 returer og 6 minutter mer per kamp er tegn fra Nets-ledelsen om at de virkelig ser noe i denne 20-åringen fra San Diego, California. Snitter så langt på 12,2 poeng og 8,3 returer per kamp. Passer også bra at han spiller på et lag som Nets, som kommer til å gi han sjanser og mye tillit med tanke. Har hatt syv double-doubles (10+ poeng og 10+ returer) så langt denne sesongen, blant annet 24 poeng og 11 returer mot Clippers på bare 28 minutter i midten av november. I tillegg snitter han på 1,7 blokkerte skudd per kamp, 13. best i hele ligaen og den desidert yngste på lista.

I tillegg har han utvidet repertoaret sitt – på 72 kamper sist sesong tok han 15 trepoengere, på de første 18 denne sesongen har han tatt 14. Har kun truffet på tre, men viktig at han også kan ha det som et våpen videre i karrieren. Denne mannen kommer til å bli bedre og bedre med unge og sultne Nets-spillere rundt seg.

6. Lonzo Ball – Los Angeles Lakers

Mannen som fikk ekstremt mye oppmerksomhet sist sesong (var vel faren LaVar Ball som sto for det meste oppstyret), har tatt steg denne sesongen og vokst i fraværet av Rajon Rondo, deres startende Point Guard fra sesongstart som har operert hånden etter en skade. Ball har – etter knetrøbbel sist sesong – åpnet bra og snitter på 8,2 poeng, 4,8 assists og 5,3 returer. Normalt at tallene har falt etter at ballkåte spillere som LeBron James, Lance Stephenson og Rajon Rondo har kommet inn Staples Center-portene, men han virker mer aggressiv i år og driver mer til kurven.

Tar også færre skudd, men snitter på bedre treffprosent enn i fjor på langt færre minutter (26,9 denne sesongen kontra 34,2 sist sesong). Er også mer aggressiv defensivt og har plukket 10 returer hver i de to siste kampene. Statsa hans kommer ikke til å være ekstreme denne sesongen med tanke på medspillerne, men det er et godt tegn at han spiller mer på styrkene sine, for han er en god scorer.

5. Kyle Kuzma – Los Angeles Lakers

Kyle Kuzma ble valgt 25 valg senere enn Ball, men har nok vært en viktigere spiller for Lakers enn Ball de første drøye 18 månedene de har vært i klubben sammen. 46,8 % fra gulvet er så absolutt godkjent, samt 16,2 poeng per kamp på 30,2 minutter. Har i tillegg kapret en startplass på laget. Fem kamper med 21+ poeng, samt en 37-poengskamp på 15 treff av 25 mulige mot San Antonio Spurs tidlig i sesongen viser også at han ikke er redd for å ta ansvar, selv med LeBron på parketten. Det blir viktig utover i sesongen. Må få opp trepoengsprosenten (29,7 %), men han har vist at han er en bra trepoengsskytter.

4. De’Aaron Fox – Sacramento Kings

Fox er kanskje den spilleren som har tatt det største steget fra rookie til sophomore og har vært drivkraften i et ungt Sacramento Kings-lag som har overrasket positivt denne sesongen. Laget spiller med mye høyere tempo enn tidligere, noe som passer den kvikke point guarden veldig godt. Med sine fysikk er Fox god på overganger og kan enkelt åpne forsvar når de ikke har fått organisert seg. Han har økt sine assists per kamp fra 4.4 til 7.7, mens turnovers bare har økt med 0.9 fra forrige sesong.

Scoringsmessig har han økt volumet sitt, samtidig som han blitt en forbedret skytter fra de fleste områder. Både på to- og trepoengere skyter han ca. 7 % bedre, som har økt hans eFG% fra 44.1 % til 51.8 %. Effektiviteten hans er også hjulpet av å skyte over dobbelt så mange straffeskudd per kamp. Med det har Fox gått fra å score 11.6 poeng per kamp på lav effektivitet til å score 11.7 poeng per kamp på en effektivitet som er gjennomsnittlig for NBA. Klarer han å bygge videre på det så lover det godt for fremtiden til Sacramento Kings.

3. Jayson Tatum – Boston Celtics

Etter et imponerende sluttspill i vår var man klar for at Jayson Tatum skulle ta steget opp blant ligaens store stjerner denne sesongen, men både han og resten av Celtics-laget har skurret litt offensivt. Det har blitt for mange angrep hvor ingen angriper kurven og man ender opp med å skyte en lang topoenger. Slike vanskelige skudd har dratt hans eFG% ned fra 53.8 % forrige sesong til 51.0 %.

Men man bør ikke glemme de positive tingene ved Tatums sesong så langt. Han har blitt det klare annetvalget offensivt og har økt scoringssnittet sitt fra 13.9 til 16.2 poeng per kamp. Riktignok ikke på samme nivå som i sluttspillet, men det er forståelig med tanke på Irving og Haywards returer fra skade. Han er også den på laget som kommer seg oftest til straffelinjen, som er viktig siden Boston er blant de svakeste lagene i NBA på det området.

2. Donovan Mitchell – Utah Jazz

Donovan Mitchell er enda en spiller som leverte over all forventning i sin første sesong, men har slitt med å bygge videre på det i begynnelsen av den andre. Det viser kanskje at man ikke skal forvente en lineær utvikling for unge spillere og at forbedringene kan komme i rykk og napp. Scoringssnittet til “Spida” er det samme som forrige sesong, men han har ikke hatt samme effektivitet og det er først og fremst hans trepoengsskudd som ikke sitter. Etter å ha skutt 34 % forrige sesong skyter han nå under 30 %.

Som den eneste på laget som effektivt kan skape sitt eget skudd har Mitchell vært en del av Utahs offensive problemer denne sesongen, men det er mange som må ta sin del av skylden. Av rotasjonsspillerne deres er det kun Ingles og Burks som skyter over gjennomsnittet på trepoengere og det gjør det trangt rundt kurven for alle som prøver å angripe. Skal Jazz ta skrittet opp blant favorittene trenger de nok en offensiv stjerne til som kan gjøre livet litt enklere for Mitchell.

1. Ben Simmons – Philadelphia 76ers

Det er bemerkelsesverdig hvor lik Ben Simmons sesong har vært statistikkmessig til forrige sesong. Ikke bare snitter han ca. 15-8-8, men også antall blokkeringer, turnovers og personlige feil er nesten helt identisk. Det til tross for at spillerne rundt han har endret seg flere ganger. Først prøvde 76ers å starte Markelle Fultz, noe som fungerte dårlig og man byttet inn igjen JJ Redick og hans skyting, som fungerte veldig bra i fjor. Deretter byttet man til seg Jimmy Butler og ut forsvant to startere i Saric og Covington. Det er for tidlig å si hva det vil si for Simmons, men Philadelphia som lag ser forsterket ut og har vunnet 4 av de 5 siste.

Det store spørsmålet ved Simmons utvikling er skuddet hans. Han trenger ikke bli en skarpskytter utenfra, men vil han bli god nok til at forsvarere i det minste må respektere han der ute? Foreløpig ser det ut til å være langt unna. Han har enda ikke skutt en trepoenger denne sesongen og har skutt enda færre av skuddene sine fra utenfor painten. De mest effektive skuddene er riktignok rundt kurven, men å ikke engang være en trussel fra midrange gir mindre plass til lagkameratene dine og kan hemme det offensive spillet. Et lite lyspunkt er at han treffer 60 % av straffene sine nå. Kan han fortsette den utviklingen, så lever fortsatt håpet om at han kan forbedre skuddet sitt fra andre steder på banen.