Stephen Curry med nummer 30 på ryggen er Golden State Warriors point guard, og lagets fremste ansikt utad. Warriors 2014-15 regular season har virkelig vært en for historiebøkene. Curry har sammen med trener Steve Kerr styrt Golden State med stø hånd, og bevist seg verdig en plass blant NBAs aller største stjerner. Ved avstemming har 130 ulike journalister, TV-stasjoner og eksperter, utnevnt Stephen Curry til årets MVP i NBA. Med fantastisk blikk for spillet, assists av ypperste klasse og 3-poengsskyting av en annen verden, får Golden States største kjæledegge det hele til å se meget enkelt ut. Allikevel har veien til toppen av NBA og medførende stjernestatus ikke vært fullt så enkel og smertefri.

Vokste opp med basketpappa

Stephen Curry vokste opp i Charlotte, i staten North Carolina øst i USA. Grunnen til det var at faren Dell Curry også livnærte seg som basketspiller. På den tiden oppholdt han seg i Charlotte Hornets, og var en fryktet skytter i NBA-sirkuset. Faren fortsatte å spille for Hornets helt til Stephen var 10 år, og da han ga seg i Charlotte hadde han flest poeng for Hornets gjennom tidene. Dell ble brukt mye fra benken, for så å komme inn å skyte 3-poengere.

Selv om faren selv var en kjent basketspiller ønsket Dell og hans kone Sonya at lille Stephen skulle få velge sin egen vei i livet. Allerede i tidlig alder kunne man merke at Steph var et konkurransemenneske, og han brukte mye tid på flere idretter. Få var overrasket da han senere forelsket seg i basketballen, med faren som sin store inspirasjonskilde. Steph og broren Seth ser ofte tilbake på barndommen og de gode minnene. Å dra og se på faren spille basket i NBA var fantastisk. Med et så stort forbilde i faren, var det kanskje ikke så rart at det ble basket likevel.

Manglet fysiske forutsetninger

På high school bestemte Stephen seg for å satse ordentlig. Målet var å bli rekruttert av en av de store skolene i nærheten. Kjente college-lag som Duke, North Carolina, North Carolina State og Wake Forest er alle lokalisert i hjemstaten til Curry, North Carolina. Utfordringen for Steph var hans fysiske forutsetninger. Han var en lettvekter, på rundt 170 cm og 57 kilo. De beste skolene vurderte han som en helt average point guard, og det kom ingen tilbud. For Steph var det tungt å svelge. Han valgte til slutt Davidson, en liten skole i sportssammenheng, kun 20 minutter hjemmefra.

Skapte seg et navn

Bob McKillop, treneren til Davidson hadde god tro på Curry. “Vent og se på Steph Curry, han har noe helt spesielt.” Steph startet forferdelig i første college-kamp med 13 turnovers. McKillop måtte vurdere om Curry fortsatt skulle være deres starting PG. Han slo tilbake i andre kamp med 32 poeng, og fortsatte å storspille gjennom 2006-07 sesongen. Steph hadde 21,5 poeng per kamp, nest best blant freshmen. Kun Kevin Durant fra Texas scoret mer.

Gjennombruddet for Curry kom under hans andre år på college. Davidson hadde en god regular season og endte på 26-6. De kvalifiserte seg dermed for 2008 NCAA Tournament, college-sluttspillet. Steph hadde 40 poeng i 82-76 seieren over Gonzaga. Davidsons første seier i NCAA Tournament siden 1969. Curry ledet #13 Davidson forbi  #2 Georgetown og #3 Wisconsin i de to neste kampene. Kvartfinalen endte med tap mot Kansas Jayhawks. I løpet av den kampen satte han ny rekord for antall 3-poengere i en enkelt sesong. Han spilte en tredje sesong på college for å forberede seg på livet som PG i NBA. Curry ble utnevnt til All-American i 2009, for andre året på rad.

Klar for å leke med de store gutta

I løpet av tiden på Davidson hadde Curry vokst til 191 cm, og navnet hans var blitt kjent over hele landet. Faren forteller at det var mye oppstyr rundt sønnen på den tiden. Golden State Warriors valgte Stephen Curry med deres 7th pick i 2009 draften. Han signerte en fire-års avtale verdt 12,7 millioner dollar, og fikk en fin start i NBA. Han endte på andreplass i konkurransen om Rookie of the Year i 09-10, bak Sacramentos Tyreke Evans. De to neste sesongene ble preget av hans kroniske ankelproblemer. Han mistet til sammen 48 kamper på to år, og måtte gjennomføre to operasjoner. Allikevel hadde han ikke tenkt til å la anklene stoppe han.

2012-13 sesongen ble en opptur. I Currys fjerde sesong satte han ny rekord for 3-poengere i løpet av en sesong, og signerte en ny fireårs avtale med GSW verdt 44 millioner dollar. Steph ledet Warriors til sluttspillet, hvor de overraskende slo ut Denver Nuggets i første runde. Sesongen etter ble han stemt fram som All-Star spiller for første gang i karrieren. Han ble også utnevnt til All-NBA Second Team. Warriors nådde sluttspillet nok en gang, men det sa stopp allerede i den første serien mot Los Angeles Clippers.

MVP-sesongen

Steph Curry har virkelig vært en av hovedgrunnene til den historiske sesongen for Golden State Warriors. 27-åringen snittet på 23.8 poeng per kamp i grunnserien, noe som var åttende best i NBA. 7. januar 2015 traff Curry på sin 1000. trepoenger, kjappest i NBA noensinne. GSW-spilleren klarte bragden på utrolige 369 kamper. Hans beste kamp i sesongen kom utvilsom mot Dallas i februar, hvor han scoret 51 poeng og sørget for en 14-poengsseier, 128-114.

Han fikk flest stemmer før årets All-Star kamp i New York i februar. Med sine 1,5 millioner stemmer hadde han 40 000 flere stemmer enn “King James”. Sammen med pappa Dell Curry og Sue Bird var Steph også med på “Shooting Star Competition”, men det var i trepoengskonkurransen at Curry virkelig viste seg frem. Det er om å gjøre å skyte flest trepoengere fra fem forskjellige posisjoner på ett minutt. Steph Curry satt ny rekord i årets utgave av konkurransen med hele 27 trepoengere på 60 sekunder. Den andre halvparten av “Splash Brothers”, Klay Thompson, havnet like bak med 24 trepoengere på like mange sekunder.

Barakat etterlignet sitt store idol etter at Curry var på forsiden til magasinet GQ.

I skytterkonkurransen brukte Curry basketsko med “Deah Barakat” gravert inn, som var en av ofrene i skytingen i Chapel Hill tidligere på året. Deah var stor fan av Curry og hadde blant annet posert på lik måte som sitt store idol da han tok skolebilde på University of North Carolina. Curry sendte skoene til de pårørende etter kampen og takket for at han fikk kjennskap til Deahs historie.

Curry skrev inn #RIPDEAH og #CURRYFORDEAH under årets All-Star weekend i februar. Fin gest!

Den 9. april skjedde det noe historisk, og da prater vi ikke om angrepet på Norge i 1940. 9. april 2015 traff Curry på sin 273. trepoenger på én og samme sesong og slo rekorden fra 2013-14 på 272. En måned senere, 9. mai, fikk Steph Curry den gjeveste prisen en spiller kan få i NBA. Han ble kåret til MVP (Most Valuable Player) og fikk 100 av totalt 130 mulige førsteplasser. I sluttspillet så langt snitter Curry på 29 poeng på åtte kamper. Han ble Warriors’ toppscorer i kamp 4 mot Memphis med 33 poeng og hadde en stor kamp. Serien mot Memphis har vist seg å være en tøff en, men NBAs MVP Stephen Curry er klar for å lede krigerne fra California dypt inn i sluttspillet i år.

Embedded image permalink
Curry trengte kun 28 sluttspillskamper for å nå 100 trepoengere. Raskest i NBAs historie.

Steph Curry satt ny rekord for flest trepoengere i et og samme sluttspill med ekstreme 59 trepoengere. Han tok rekorden 20 minutter ut i kampen og slo dermed Reggie Millers med 9 kamper! Curry brukte kun 13 kamper på å treffe på 59 trepoengere. Sterkt! Kan også ta med at han snitter på 91 % fra venstre hjørnet(trepoengsforsøk)!