Den legendariske skikkelsen Ron Billingslea fylte 70 år på onsdag. Ron er den mest erfarne eliteserietreneren i Norge. Han kom fra den amerikanske storbyen Philadelphia i 1987 til Tromsø for å være spillende trener, og har senere trent norske lag som (hold pusten) Frøya, Sverresborg, Bærums Verk, Asker, Centrum, Kongsberg, Fjellhamar, Ammerud og Oslo Kings. I tillegg har han vært assistenttrener for Oregon sitt gode collegelag og landslagstrener for det norske landslaget (1987-1996).

PS! Som alltid setter vi pris på bidrag til siden vår og for å fortsette å skrive + ha penger til å beskytte siden for virus. Det kan man gjøre ved å vippse til 90 28 07 63. Tusen takk for bidrag fra forrige artikkel (SK+IEH❤).

Ron trente blant andre Ron Lee (valgt som nummer 10 i 1976-draften, spilte seks sesonger i NBA) og Greg Ballard (nr. 4 i 1977-draften, NBA-champ i 1978 med Washington Bullets, ti sesonger i NBA) mens han var trener for Oregon.

Bildet kan inneholde: tekst som sier 'PEPSI 7 MAGIC TOUR PEPSI 5 EP MAGIC PEPSI TOUR VAGIC'
Sammen med legendariske Magic Johnson.

Han har vunnet NM-gull med både Bærums Verk, Asker og Frøya. Hans beste periode som trener kom nok da han vant fire sluttspillsgull med Bærums Verk på seks sesonger! Han har fått flere utmerkelser som trener – årets BLNO-trener i 2012 og årets trener i NBBF i 2013.

I 2015 ble Ron tildelt NBBF’s mest prestisjefylte pris, Årets hederspris, med følgende begrunnelse: ”Ron er en av de mest kunnskapsrike trenerne i landet. Han har hatt ansvar for lag både på nasjonalt og regionalt nivå og landslag i en årrekke. Få har vært involvert i så mange ulike klubber som Ron. Han er nok også den mestvinnende coachen i Norge.”

Bildet kan inneholde: 1 person, smiler

Han var også en meget solid spiller, Ron. Han har spilt i Saudi Arabia (!) (Al Khaleej i 1983), Sverige (Nassjö på nivå to, i 1987), Finland (Pesu Karhu i 1980/81) og Norge (ett år som spillende trener i Tromsø). Skuddet var silkesmud og spillestilen var magisk. Da han var yngre gikk han på University of Pennsylvania (1969-1972). Han spilte med Corky Calhoun, som ble draftet som nummer 4 i 1972 og som vant NBA-tittel i 1977 med Portland Trail Blazers. Han spilte åtte år i NBA.

På Penn hadde han den legendariske Chuck Daly som trener. Daly vant to titler med Detroit Pistons, i 1988/89 og 89/90. Han var også hovedtrener for “Dream Team” i 1992, da de vant OL-gull i Barcelona. Han døde forøvrig av kreft i 2009, 78 år gammel.

Vi har i denne saken samlet et knippe norske basketskikkelser som sier litt om Ron og hvor mye han har betydd for norsk basket. Gratulerer, Ron!

Bildet kan inneholde: 1 person
En ung Ron.

Torgeir Bryn: Ron var min landslagstrener i flere år. Jeg husker ikke hvor mange kamper jeg spilte under hans ledelse. Han var også trener for Oslo Kings første sesongen i BLNO. Han fikk dessverre ikke fullføre sesongen. Har masse gode minner med Ron. Han er en dyktig og grundig læremester med masse kunnskap. Han har vært en resurs person i norsk basketball i en årerekke. Han har tilført norsk basket mye, og jeg har hatt gleden av å dra nytte av Rons basket kunnskap og nettverk. Ron er en rolig, behersket og meget kunnskapsrik trener som gir mye av seg selv til spillere og lagene. Er glad for å kjenne Ron, han er en hedersmann som har betydd enormt for veldig mange her i Norge.

Mark Vincent DiGiacomo: Ron var alltid forberedt på til trening og kamp. Han har en fantastisk evne til justere taktikk under kampen. Han er en klassisk “Players Coach”. Ron er behersket ovenfor dommere, men forsvarer alltid spillere sine. Han er flink med unge, lovende spillere, som Sigurd Lorang. I tillegg er han en kjempeflink motivator… Vi er fra samme sted (Philadelphia), og han rekruttert meg til University of Oregon mens han var assistent der og jeg var 18 år….”small world”…Vi vant 5 NM-titler sammen (fire med Bærums Verk og en med Asker).

Ståle Skagestad: Jeg spilte 2 sesonger for Ron i dengang Hovedserien og var så heldig å vinne NM med han i 1995. I tilllegg spilte jeg for Ron på landslaget. Han er en utrolig dyktig coach og har en unik evne til å tilpasse seg enhver kamps utvikling. Det er er en svært god egenskap for en coach. Ron er også veldig profesjonell og er alltid godt forberedt til alle treninger og kamper. Han er “old school”, som vi sier in the US. Han har betydd enormt for norsk basket og har jobbet med spillerutvikling av unge talenter og fått dem frem. Super guy.

Jan og Dag Leween Stien: Ron er svært lett å like, en sosial, blid og kunnskapsrik kar. Han gjorde seg raskt bemerket i Norge som en svært seriøs trener. Vi fikk gleden av å være tett på Ron i årene i Asker, men det er først og fremst alle årene på basketskolen vi har tilbrakt tid sammen. Ron har vært en bauta på basketskolen. Først og fremst for sin dedikerte evne til å formidle til alle nivåer. Han er alltid godt forberedt, engasjert i treningsøktene og hjelper gjerne enkeltspillere i pausene. Humoren sitter løst og han byr på seg selv med sine historier og veddemål; enten det er skuddkonkurranse eller å la seg bli klippet av deltakerne. Mange husker hans legendariske opptredener under underholningene, men først og fremst som en usedvanlig dyktig trener. En stor takk til en hedersmann og igjen gratulerer med dagen, Ron.

Pål Berg: Ron 70!?! Vanskelig å tro. Mine beste stunder med Ron skriver seg fra Basketskolen. Vi har hatt mye moro med yngre deltagere på banen, men det har vært minst like hyggelig på kveldstid. Ron er full av gode historier og er dessuten usedvanlig oppegående på samfunnet han er en del av. Det er fortsatt like imponerende å se hvordan Ron er på bølgelengde med spillere i alle aldre. Grattis til en av Norges aller viktigste trenere!

Ståle Frey: Jeg har konkurrert mot Ron både som spiller og trener, men har aldri blitt coachet av ham. Han rakk å vise seg fram i Norge, som en meget god spiller, før han gikk 100 % inn for trenergjerningen. Han var en av de første coachene som virkelig tok coaching-håndverket til nye nivåer i Norge. Han bygget sterke vinnerkulturer i flere klubber og fikk maksimalt ut av landslagene han trente. Han var en smart taktiker og spillerutvikler. Han var god til å få mest mulig ut av rollen til spillerne sine. Han coachet helhet, både til individene og laget. Jeg har enorm respekt for Ron og han er en av de coachene jeg elsker å sitte og prate basketball med. Han er en bauta i norsk basketball og for meg en god venn. Gratulerer med dagen, Ron.

Bærums Verk jubler etter at de vant over Asker i NM-finalen i 1991 i Nadderudhallen.

Per Tøien:

Nicholas Phillip: Jeg var veldig heldig med å ha han som trener i kanskje de 3 viktigste årene mine som spiller. Hadde en unik evne til å lese meg og andre som spillere og personer. Med som hovedtrener klarte jeg å utvikle meg til å ta nivået i BLNO etter endt aldersbestemt, og der jeg som ung spiller klarte etterhvert å spille mer effektivt fremfor å jakte hvordan jeg kunne påvirke kamper på. Hadde utrolig evne til å samle lag om sesongens målsetning, og utrolig flink til å holde mange sterke personligheter fornøyd i en stall der samtlige selvsagt ønsker flere spillerminutter. En lagbygger med glimt i øyet, tørr humor som utstråler profesjonalitet. Uten tvil, vi hadde ikke vunnet Kongepokalen uten ham og det han var med å bygge de årene han hadde oss i Frøya.

Ali Ouakkaha: For norsk basket har han betydd veldig mye. Han har drevet basketball fram forskjellige plasser i Norge. Samt at han har bygget opp ungdommer innenfor idrett med gode verdier i grunn. Han er hva vi kaller en players coach! For meg betyr han veldig mye. Utrolig herlig person å være rundt, har alltid en god vits/historie på lager for å lette på humøret. Treffes ikke like mye som før, men når vi treffes, er det som vi var med hverandre seinest igår! Gratulerer så mye 70 års dagen!!

Peter Bullock: Ron is Hall of Fame quality! He has given his heart and soul to all that he has coached in Norwegian basketball. Your relationship with him doesn’t end after the season, he gives his all to former players for life! Thank you Ron. You have impacted my life both as a basketball player and a man more then you can imagine. Happy Birthday!

Mathias Eckhoff: Ron er en veldig bra mann. Og har vært det for norsk basket i alle år. Han har vunnet der han har vært og har hjulpet til med å utvikle svært mange spillere. Han er en strålende fyr som er sparsommelig inntil det komiske og han sier aldri nei til en freebe. Om det finner du en historie eller fjorten… Han gav meg min debut på seniorlandslaget da jeg var 18 og han hjalp til slik at jeg fikk coachejobb i Etzella Ettelbruck i Luxemburg i sin tid.

Vegard Tøfte: Ron har vært en svært viktig person for Sverresborg med sine fem sesonger som trener i klubben. Mye kunnskap, et stort hjerte og en tilstedeværelse som vi alle setter pris på. Gratulere med dagen Ron. 70 år ung og sprek som få med en afro de fleste kan misunne!

Martin Sjøtun: Ron Billingslea har betyd enormt for norske basket på lik linje som Per Tøien. Når han var trener for Bærums Værk hadde vi flere finale bataljer som jeg minnes den dag i dag. For et leven det var i gamle Rykkinn og Nadderudhallen. Jeg husker meget godt at Ron ga meg ekstra oppmerksomhet på grunn av mine offensive skills. Senere ble han min trener på seniorlandslaget. Ron har alltid pushet meg som basketspiller og gitt meg den driven til å bli best. Med årene ble Ron mer og mer en god venn som jeg har den høyeste respekt for. For norsk basket har han betydd enormt mye. Han er en av en håndfull som har betydd mest for norsk basket.

Manuel Fonseca: Vanskelig å sette ord på hva denne mannen har betydd for norsk basket. Hvor mange basket entusiaster han har berørt. Hvor mange generasjoner har har vært med på å forme. Og når man da vet dem ubegrensede fokus og tid han bruker på hver og en av oss så er det ikke vanskelig å skjønne hvor dedikerte mannen er. Føler meg priviligert som har fått være rundt og oppleve hvordan 100 prosent dedikasjon ser ut.

Bildet kan inneholde: 14 personer, personer smiler, folk som står, basketballbane og sko
Centrum Tigers fra 2001. Manuel tredje fra venstre nederst, mens Ron er nest til høyre øverst.

Even Bråten Ofstad: Et av mine morsomste minner av Ron er på Basketskolen hvor han alltid bød masse på seg selv. Sportslig var han min første seniortrener på Asker da jeg var ca 17 år og spilte med A laget før BLNO sin eksistens. Han hadde utrolig mye basketkunnskap og en av tingene jeg tror jeg «fikk» fra han var det å være en «uredd» skytter og la ballen bare «fly». Ron hadde en silkemyk touch!

Baard Stoller: Ron Billingslea satte umiddelbart sitt preg på norsk basket da han kom til landet på 80-tallet. Lagene hans i Bærums Verk og Asker på 80- og 90-tallet la listen for eliteseriens øvrige lag. Rons taktiske kunnskaper og hans evne til å skape lag som spilte på sitt beste i de viktigste kampene gjorde han til Norges mest meritterte trener i denne perioden. Jeg hadde gleden av å jobbe som assisterende trener for Ron i 1991/92 og fikk oppleve en trener som hadde stor kunnskap om spillet og var dyktig til å håndtere mennesker.

Per Tøien: Respekt. Det er 35 år siden jeg møtte Ron for første gang. Siden den gangen har våre basketliv vært vevd sammen, noen ganger tett, som coacher på landslag eller for hvert vårt lag i tette kamper, noen ganger løsere da han fortsatt var coach i BLNO mens jeg var tilbake som trener for egne unger og andre yngre spillere i Kjelsås, eller da jeg var tilbake i BLNO og Ron var i Trondheim – og alltid, hvert år i samme hus eller på samme klasserom på basketskolen. Ron har respekt, Ron gir respekt og Ron er respektert. Da Ron skulle ta over for meg som trener for landslaget, hadde vi et møte for å prate om laget, om spillere og om spillestil. Vi kjente ikke hverandre utover å ha vært coacher på hvert vårt lag, og jeg gikk inn i møtet uten helt å vite hva jeg kunne forvente. Jeg møtte en fyr som lyttet, som definitivt lyttet mer enn han snakket, en mann som snakket dypt, men rolig, og en person som var interessert. Sånn er han fortsatt. Han er interessert, og han er interessant. Jeg kommer aldri til å dele hans interesser for eldgamle våpen og svartkrutt, men vi kan prate om friluftsliv, om basketball og om livet. For en som hadde ønsket ikke bare å kunne leve for basketball, men av basketball, var det og er det interessant å høre fra en som har gjort det. Ron har levd av og for basketball hele livet – og til tross for pensjonisttilværelsen kommer han alltid til å leve med basketball. Respekt kommer av re spectare som betyr «se en gang til». Det må man når det gjelder Ron, for alt ligger ikke lett tilgjengelig. Han har mange lag, mange sider og mange år av kunnskap og historier som fortjener å komme fram. Når man skal vurdere Rons betydning for norsk basketball kan vi bare se på hvor han har vært som trener – nesten over hele landet. Tenk på alle spillerne han har veiledet, tenk på alle spillere, trenere, foreldre og ledere i hele landet som har fått gleden av å oppdage gleden ved idretten vår. Jeg spurte ham i fjor om han ikke kunne tenke seg å jobbe med BLNO igjen, i Trondheim. Men det ville han ikke. Av mange seire, mange mesterskap og mange store suksesser, trekker han fram gleden han hadde ved å vinne U19-NM med Sverresborg – gutter han hadde trent, fulgt, veiledet og vært med i flere år. – Det er en perfekt måte å avslutte på, sa han til meg. Det er ikke mulig å tenke seg at Ron er 70 år. Han deltar, og deler med like stor glede alt han kan for alle deltakerne på Basketskolen. Ron er fan av Basketskolen, og Basketskolen er fan av Ron. Jeg tror Ron liker seg i Norge, og jeg vet at norsk basketball er evig takknemlig for hans kunnskap, engasjement og tilstedeværelse i Norge. Jeg kjenner svært mange baskettrenere i svært mange land, men det er bare noen få jeg velger å gi min største anerkjennelse. Jeg kaller dem Coach. Respect, Coach!

Rolf Halvorsen: Ron har betydd mye for meg opp gjennom årene. Han rekrutterte meg fra Asker til Bærums Verk, hvor vi vant 4 NM og 5 seriemesterskap. Han er en meget god kampcoach, kan justere underveis. Han er seriøs men har også et godt Glimt i øye. Han ton seg tid til treninger på dagtid med meg alene eller et par andre spillere. Han var også landslagstrener en del av årene jeg spilte der. Dyktig motivator og flink til å lære bort har han alltid vært. Ron er en flott person og jeg er stolt av å kalle han min gode venn. Ønsker han alt godt i årene fremover