Johannes Dolven har vært en av de beste norske basketspillerne de siste årene. Han herjet som ung i BLNO og har gjort sakene sine godt på college i USA. Nå er han klar for nye eventyr – det neste året skal han tilbringe på Island! Han har signert med storklubben Njardvik, og vi har selvfølgelig tatt en prat med Dolven selv.

Som alltid settes det stor pris på Vipps-bidrag til 90280763, så vi kan holde siden i gang. Alle mulige summer settes stor pris på!🥇🎖🏆😊

– Altom: Hvordan kom avtalen i boks og hvorfor Island?


– Johannes: Avtalen kom i boks ved at klubben tok kontakt med agenten min samt en god venn og tidligere lagkamerat fra Island som har spilt for klubben tidligere. Jeg syntes det hørtes ut som en fantastisk mulighet i en liga jeg vet holder et godt nivå og et sted jeg synes virker veldig spennende.

– Treneren på laget har vært en del av Island sitt trenerteam tidligere, og husker å ha sett meg i diverse EM, som garantert har hjulpet meg i denne prosessen, sier Johannes, som bekrefter at han blir heltidsproff, uten å ville utdype noe ytterligere.

Saken fortsetter under bildet

Johannes Dolven i aksjon for landslaget. FOTO: NBBF

– Hva sitter du igjen med etter årene i USA?

– Jeg sitter igjen med ufattelig mye fra USA. En reise jeg ikke hadde endret dersom jeg fikk muligheten. En livserfaring jeg ikke kan tenke meg jeg har kunne fått et annet sted. Jeg er utrolig takknemlig for alle fem årene og mulighetene jeg har fått både på og av basketbanen. Jeg har vokst mye, både som basketballspiller og som person.

For de som ikke kjenner Johannes så godt, kan 1996-modellen fortelle følgende om basketkarrieren:

Jeg begynte å spille basket på Bygdøy. Derfra fant jeg ut av det var god motstand og treningsmuligheter i EB-85, som var tilknyttet til Bærum BLNO. Ved å spille for EB-85 tenkte jeg at veien til BLNO var kortere. Spilte 2-3 sesonger i Bærum basket før jeg dro til Des Moines, Iowa og spilte 2 år for Drake University. Deretter gjorde jeg et skolebytte til Barry University i Miami, Florida, hvor jeg spilte i 3 år! Jeg har vært ufattelig heldig som har fått lov til å spille på disse stedene, samtidig som landslaget har vært en viktig faktor i min karriere.

Klubben Njardvik var nummer fem i Domino’s deildin (navnet på toppdivisjonen i Island, også kalt Premier League og Úrvlasdeild karla) da koronaviruset stengte ned resten av sesongen. Sesongen før ble de nummer to i grunnserien, før det ble et overraskende tap i første sluttspillsrunde mot syvende seedede IR. Også året før ble de slått ut i første runde.

Historisk sett er Njardvik et av de beste lagene som har spilt på Island med 17 islandske mesterskapsseire. De var dominerende på 1950-tallet og vant fire titler fra 1952-1958, før det gikk 23 år til neste gang. Sist gang de vant var i 2006, så vi håper Johannes kommer inn og gir de gull! Klubben har hatt et par solide amerikanere de siste årene.

Ligaen satser stort og holder et bra nivå. Det er 4-5 importer per lag og god økonomi, som igjen gjør at ligaen tiltrekker seg mange bra spillere.

Vi ønsker Jo masse lykke til!