Av Even Lübeck og Marius Namtveit
Vipps gjerne til 90280763 for jobben som gjøres.

Vi er ikke mange dagene unna sluttspill i NBA-bobla i Orlando, Florida. Det har vært flere headlines, og vi skal i denne saken ta en titt på hva som har overrasket oss mest. Det er ikke til å skjule at Disney-bobla og alt rundt virkelig har levd opp til forventningene. I tillegg har det ikke vært et eneste smittetilfelle, noe som selvfølgelig er helt konge.

Vi tar en kjapp titt på ting som har skuffet oss mest/vært kjedelig:

* Skader. Ben Simmons, Domantas Sabonis, Jaren Jackson, Jonathan Isaac, Marvin Bagley, Justise Winslov og Rajon Rondo er alle skadet per 11. august. Noen har vi ikke sett i bobla, mens andre har blitt skadet i restarten. Uansett kjedelig, og vi håper ikke det blir flere.
* Zion Williamson. Klarte ikke å bære Pelicans på sine skuldre til et play-in-sluttspill. Så tung og treig ut, og sliten. Ja, scoret mye poeng, men bidro ikke med stort utenom det. Fire tap og en seier, samt at han ikke spiller mot Kings grunnet et vond kne, ble fasit for Zion i bobla.
* New Orleans Pelicans. Mange trodde de kunne gi Lakers kamp i første runde av sluttspillet, og de aller fleste hadde vel “locket” Pelicans inn til å spille – og vinne – play-in-playoffen mot Memphis. Men den gang ei. To seirer og fire tap gjør at de er ute av alt, også play-in-playoffen. Kroken på døra for Alvin Gentry?
* LeBron James. Har ikke funnet seg helt til rette i bobla, men er ikke veldig bekymret enn så lenge. Har spilt litt for halv maskin og venter nok bare på sluttspillsstart. Kom tregt i gang med 20, 22 og 19 poeng på de tre første kampene, før det ble 31 poeng mot Pacers og 29 mot Nuggets. Lekre 12 assists mot Denver også.
* De toppseedede lagene. Lakers og Bucks er jo toppseedet for en grunn, men det har ikke sett helt sånn ut så langt i Orlando. Lakers er 3-3, mens Bucks er 2-4. Men varsellampene blinker ikke helt enda.
* Utah Jazz. Har vært et av de svakeste lagene i bobla med to seirer og fem tap. Var nummer fire før NBA startet opp igjen, nå er de nummer seks, bare én kamp bak Mavericks (som de tapte for i natt). Blir de nummer sju møter de Clippers i første runde. Det blir meget tøft.

Dette har overrasket oss mest:

Luka Doncic

Stortalentet fra Slovenia fikk faktisk spalteplass hos Nettavisen etter den spinnville kampen mot Milwaukee Bucks. Doncic noterte seg for 36 poeng, 14 returer og 19 assists mot ligaens beste defensive lag. Det var hans 17. triple-double denne sesongen og han er også den yngste i NBA-historien til å notere seg for så mange triple-doubles i løpet av en sesong. Med den trip-doublen ble han den yngste til å notere 35+p, 10+r og 15+a. Rekorden tok han fra Michael Jordan.

Han har snittet på 32,8 poeng per kamp i bobla og spilt elektrisk offensiv basketball. Mavericks er 3-2 i bobla, veldig mye på grunn av Doncic, som har vært fryktelig effektiv fra gulvet. Banka også en triple-double mot Kings (34 poeng, 20 returer, 12 assists). Helt utrolig!

Devin Booker

Boblas MVP så langt? Vi visste alle at han hadde et enormt talent, men det han har vist i Orlando har til tider vært spinnvilt og på et annet nivå. Kun tre kamper med mindre enn 35 poeng i Suns’ 7-0-start. Dette er poengstatsa: 27-30-35-20-35-35-35. Uhyre sterke tall, og i alle kampene har han hatt 4+ assists per kamp, i tillegg til 10 i en og 8 i en annen. Spiller nydelig offensiv basketball og har blitt bedre defensivt og. Avgjorde kampen mot Clippers (se klipp lenger ned) med ingen andre enn Paul George på seg.

Devin Booker i oppvarming for Phoenix Suns før kampen mot Clippers i oktober 2017.

Phoenix Suns

Det er umulig å ta med Booker uten å inkludere Phoenix Suns. Det eneste laget som fortsatt er ubeseiret i bobla (6-0), og de har ikke møtt særlig svak motstand heller – Wizards (okey, svak), Mavericks, Clippers, Pacers, Heat og OKC. Selv om de nok angrer på at de tradet vekk TJ Warren (mer om han senere) for kun penger, har hele laget sett meget bra ut. Ricky Rubio ser ut som en skikkelig floor general, mens DeAndre Ayton har vært solid fra centerplass med 18.2 poeng, 9.8 returer og 1.2 blocks per kamp. Cam Johnson hatt flere gode kamper, som med 19 poeng, 12 returer og 4 assists mot Mavericks, og 18 poeng etter 6/11 fra gulvet mot OKC.

Suns har igjen et Ben Simmons-løst Philadelphia 76ers og Dallas Mavericks – igjen – et lag de slo 117-115 3. august. Vinner de disse to, blir det play-in-turnering og muligheter for sluttspillskamp mot Los Angeles Lakers!

Booker har vært lagets beste og sto for denne mot Clippers:

TJ Warren

Må jo være boblas MVP enn så lenge! Warren har alltid vært en “walking bucket” og en solid rotasjonsspiller, har slitt noe med skader og ikke alt for mye spilletid i løpet av hans første år i ligaen. Følte seg nok ikke veldig verdsatt da han ble tradet til Pacers for penger i juni i fjor. Han har vært brennheit i bobla og scoret karrierebeste 53 poeng i 127-121-seieren over 76ers 1. august. Det var tredje flest i Pacers-historien og enn så lenge flest av alle i en enkeltkamp i bobla.

Før bobla snittet han på 18.7 poeng, 4 returer og 1.4 assists med 52.9 prosent fra gulvet, 37.5 prosent fra treern og 81.2 prosent fra linja – helt ålreite tall. I bobla? 34.8 poeng, 6.6 returer og 2.4 assists med 60.5 prosent fra gulvet, 55.6 prosent fra treern og 88.9 prosent fra linja. I tillegg har hans usage percentage gått fra 22.4 til 28.5, som er et solid hopp.

«Han er på en helt annen planet enn oss andre nå» har godeste Victor Oladipo godt ut og sagt i et intervju med ESPN. Ikke småtteri!
Ser man litt nærmere på opptredene hans så er det ikke kun mye poeng han scorer, han står også opp og tar ansvar. Øyeblikket som står frem for vår del var da han bar Pacers til seier mot Lakers med å score Indianas sju av de ni siste poeng.

Michael Porter Jr.

Unggutten var et kjempetalent som ung, før en korsryggskade på college satte han ut for mesteparten av sesongen. Derfor turte ingen topplag å ta sjansen på Porter Jr. i 2018-draften, og den 208 cm høye Power Forwarden ble først valgt av Denver Nuggets som nummer 14.
Porter Jr. spilte ikke en NBA-kamp før året etter, og han imponerte ikke stort i starten av 2019/20-sesongen. Men i bobla har han virkelig tatt fyr, blant annet med karrierbeste 37 poeng mot OKC og solid spill ellers. Få hadde nok trodd at Porter Jr. skulle levere såpass bra for et skadeskutt Nuggets. Over fire kamper mot OKC, Spurs, Trail Blazers og Jazz snittet han på lekre 29.3 poeng og 12.5 returer etter å ha skutt 46.7 prosent fra trepoengeren.

San Antonio Spurs

Dessverre har det ikke kun vært rosenrødt for Pop sine utvalgte denne sesongen. San Antonio spurs går altså inn mot playoff tider uten å ha en finger med blant de 16 beste for første gang siden 1997. En helt hinsides statistikk som er i ferd med å brytes desverre for Pop og Spurs sin del.

Den 8 juni kom beskjeden om at stjerne spiller LaMarcus Aldrige er ute for resten av sesongen etter en operasjon i skulderen sent i april. Men det har ikke kun vært negativitet å spore heller, Spurs står med 4/6 seire etter gjenåpningen og leder i skrivende stund med 18 Poeng mot Houston. Så om de ikke skulle klare playoffs så går de hvert fall ut med hodet hevet for å ha gitt alt til det siste.

Hele opplevelsen

Man kan si hva man vil om NBAs håndtering av viruset, men det at det føles veldig “ekte” å se kampene, det er det ingenting å si på. Arenalyden høres autentisk ut, det er et enormt bra TV-produkt og det virker rett og slett meget gjennomført alt sammen. Imponerende!