Det nærmer seg All-Star helg og i basketmedia går diskusjonen om hvem som fortjener å spille kampen. Vi i AltomNBA har også gjort oss noen tanker om hvem som bør være All-Star i år. Selv om det er underholdning for fansen så spiller All-Star opptredener en viktig rolle i lønnsforhandlinger og for å komme inn i Hall of Fame, derfor fortjener det litt analyse.

 

Først noen avklaringer:

– Selv om starters allerede er valgt inn av fansen velger vi å se bort fra de og starte på null. Det gir flere plasser å diskutere og det er alltid noen som kommer inn via fansens avstemning som ikke fortjener plassen.

– Vi følger de vanlige reglene for posisjoner: Fire guarder, seks frontcourt-spillere og to wild cards.

– Det er hvordan spilleren har gjort det i årets sesong som er viktig, ingen kommer med på bakgrunn av tidligere prestasjoner (beklager Kobe!). Når det er ganske likt mellom kandidater vil eventuelle skader, viktighet for laget og lagets prestasjoner være avgjørende.

 

East:

Starters
G – Kyle Lowry

G – Jimmy Butler

FC – LeBron James

FC – Paul George

FC – Andre Drummond

 

Reserver

G – John Wall

G – DeMar DeRozan

FC – Paul Millsap

FC – Chris Bosh

FC – Carmelo Anthony

WC – Isaiah Thomas

WC – Pau Gasol

Nærmest å komme med: Reggie Jackson, Kemba Walker, Al Horford, Kyrie Irving, Dwyane Wade, Nikola Vucevic, Nicolas Batum

Lowry har vært den beste point guarden i East og ledet Raptors til foreløpig andreplass i conferencen. Butler bidrar med solid toveisspill for Bulls, spiller flest minutter per kamp i ligaen og etter en litt rolig sesongstart har han skrudd opp tempoet og toppet det med 53 poeng mot 76ers. LeBron trenger ingen nærmere introduksjon. Han har hatt bedre sesonger, spesielt sliter han med distanseskuddene, men hans blanding av fysikk og ferdigheter gjør han fortsatt unik. George startet sesongen gloheit, men har kjølnet litt ned. Hans forsvar og allround-egenskaper sikrer han likevel en klar plass på laget. Den siste plassen blant starterne kunne gått til Bosh eller Millsap, men Drummond trakk det lengste strået. Han spiser returer til frokost og kveld! Til tross for horribel straffeskyting holder han på å Detroit til et etterlengtet gjensyn med sluttspillet.

På benken er Wall og DeRozan klare valg som reserver. Wall har skuffet litt, men han er spilleren som holder liv i et skadeskutt Wizards-lags sluttspilldrømmer. DeRozan angriper kurven mer enn noen annen i ligaen og kun Harden kommer seg oftere til straffelinjen. Han har utviklet seg som playmaker og ser oftere den åpne mannen i hjørnet når han driver. Bosh og Millsap blir ofte undervurdert, men har vært de beste spillerne på solide lag. Alle Miamis beste lineuper inneholder Bosh, som med sin allsidighet bytter mellom ulike roller som power forward og center. Millsap er Hawks-spilleren som har forbedret seg fra fjorårets sesong. Han er bedre i nesten alle statistikker og er lederen i laget.

De tre siste plassene var det større kamp om. Anthony holder liv i sluttspilldrømmen til Knicks. Han scorer ikke så mye som på sitt beste, men er engasjert defensivt, plukker bra med returer og har flere målgivende enn noen gang tidligere. Gasol har vært stabilt god for et ustabilt Bulls-lag. Putter poeng og plukker returer, selv om han kan slite defensivt til tider og har vært lite effektiv.  Her kunne også Horford med sine allsidige ferdigheter kunne fått plass her, men hans sentrale rolle i at Hawks sliter med returplukkingen er med på å holde han utenfor.

Den siste plassen sto mellom tre skuddvillige point guarder, som alle sliter defensivt, i form av Thomas, Walker og Jackson. Celtics offensive spill kollapser med Thomas på benken. Han er den eneste som regelmessig kan skape sjanser for både seg og medspillere, så får det heller gå at hver eneste angriper i ligaen kan skyte over han. Walker og Jackson har begge tatt steg fremover denne sesongen for lag som kjemper om sluttspillplass. Batum er Hornets mest allsidige spiller og laget slet i perioden han var ute, men når ikke helt opp. Wade har holdt seg overraskende frisk, men er på hell og Irving har vært for mye skadet.

 

West:

Starters

G – Stephen Curry

G – Russell Westbrook

FC – Kevin Durant

FC – Kawhi Leonard

FC – Draymond Green

Reserver

G – Chris Paul

G – James Harden

FC – DeMarcus Cousins

FC – Anthony Davis

FC – LaMarcus Aldridge

WC – Klay Thompson

WC – Dirk Nowitzki

Nærmest å komme med: Blake Griffin, Damian Lillard, DeAndre Jordan, Gordon Hayward, Derrick Favors, J.J. Redick

Her var det liten tvil om hvilke fem spillere som skulle starte. Curry er brennheit og leder ligaen med 30.1 poeng per kamp, med en true shooting prosent .682 på som også er best i NBA. Han er den soleklare lederen i racet om å bli den mest verdifulle spilleren denne sesongen. Westbrook har hatt en enorm sesong! Han ser ut til å ha funnet den perfekte balansen mellom å jakte egne muligheter og være playmaker for laget. Hans lagkamerat Durant er tilbake som den scoringsmaskinen han var før skadene i fjor. Leonard kombinerer NBAs ypperste forsvarsspill med et stadig mer utviklet offensivt arsenal, han har truffet 47% på trepoengsskudd denne sesongen! Han er den viktigste grunnen til at Spurs ligner et historisk godt lag. Green leder ligaen i triple doubles og er forwarden som deler ut flest målgivende pasninger. Med sin fleksibilitet i forsvar kombinert med trepoengsskyting definerer han Golden State Warriors filosofi.

Paul startet sesongen litt rolig, men har virkelig spilt seg inn i form og tatt ansvar i Griffins skadefravær.  Harden har skuffet denne sesongen og holder kanskje litt for mye på ballen. Han er likevel den som holder liv i Rockets angrepsspill, har ledet et underpresterende lag til å være et topp 10 angrep og kommer seg til straffelinjen mer enn noen annen i NBA. Davis og Cousins er stjerner som har slitt med svake lagkamerater på middelmådige lag. Davis har ikke vært like effektiv og god defensivt som man kunne forvente, men verken trener eller skadeplagete medspillere har gitt han særlig med hjelp. Cousins har vært et beist de siste ukene! Han har NBAs høyeste usage rate for et lag som kun vant en av syv kamper han har stått over. Begge to har vist likevel vist nok til å komme på laget.

Aldridge har ikke de samme rå statsene han hadde i Portland, men har glidd rett inn i Spurs-maskineriet både offensivt og defensivt. Et historisk godt lag som San Antonio fortjener to all-stars og Aldridge har vært viktigere enn Duncan og Parker denne sesongen. Nowitzki er det offensive midtpunktet for et Mavericks-lag som har prestert over alle forventninger. 37-åringen flytter ikke beina så raskt lenger, men har fortsatt et av ligaens dødeligste skudd. En annen dødelig skytter tar den siste wild card-plassen. Thompson gir solide bidrag begge veier og eksploderer offensivt om forsvaret gir han litt rom.

 

Griffin var den vanskeligste spilleren å utelate fra All-Star laget. Han hadde en veldig god sesong frem til han ble skadet i desember, men i hans fravær har Clippers hatt en imponerende seiersrekke. Det sier mye om kvaliteten i resten av laget, men sammen med at han har stått over en del kamper er det nok til å holde han utenfor. To som har stått frem for Clippers i hans fravær er Jordan og Redick. Jordan forsvarer kurven, plukker returer og er blant NBAs beste til å rulle mot kurven etter en pick-and-roll. Redick har karrierens beste sesong og treffer nesten 50% på trepoengsskudd! Med unntak av Curry er Lillard den point guarden som strekker ut forsvaret mest med sitt skudd. Han har tatt over lederansvaret i Portland, men hans mangler defensivt og mangel på lagsuksess trekker ned. Favors startet sesongen lovende med godt toveisspill, men ble dessverre skadet.

Hva tenker ekspertene?

I tillegg til våre egne valg har vi spurt noen eksperter om hvem de ville tatt ut til All-Star kampen.

Frederik Gnatt, basketkommentator hos TV2, valgte følgende spillere til sine lag:

East:

Starters
G – Kyle Lowry

G – Jimmy Butler

FC – LeBron James

FC – Paul George

FC – Andre Drummond

Reserver

G – John Wall

G – DeMar DeRozan

FC – Pau Gasol
FC – Chris Bosh

FC – Carmelo Anthony

WC – Isaiah Thomas

WC – Dwyane Wade

 

West:

Starters

G – Stephen Curry

G – Russell Westbrook

FC – Kevin Durant

FC – Kawhi Leonard

FC – DeMarcus Cousins

Reserver

G – Chris Paul

G – James Harden

FC – Draymond Green

FC – Anthony Davis

FC – Blake Griffin

WC – Klay Thompson

WC – Damian Lillard

 

Arnstein Friling, ekspert hos Viasat, tok ut disse spillerne til sine All-Star lag:

East:

Starters
G – DeMar DeRozan

G – Jimmy Butler

FC – LeBron James

FC – Paul George

FC – Al Horford

Reserver

G – John Wall

G – Reggie Jackson

FC – Pau Gasol
FC – Paul Millsap

FC – Carmelo Anthony

WC – Isaiah Thomas

WC – Kevin Love

 

West:

Starters

G – Stephen Curry

G – Russell Westbrook

FC – Kevin Durant

FC – Kawhi Leonard

FC – DeMarcus Cousins

Reserver

G – Chris Paul

G – James Harden

FC – Draymond Green

FC – Anthony Davis

FC – Blake Griffin

WC – Klay Thompson

WC – LaMarcus Aldridge