Panel: Even Lübeck, Stig Omland, Mads Støstad, Arnstein Friling og Magnus Barstad.

Vi tar for oss noen av høydepunktene i 2015, i unummerert rekkefølge.

Golden State Warriors – første mesterskapet på 40 år – Arnstein

“Man kan ikke vinne NBA ved å skyte hoppskudd,” er en av mange “vedtatte sannheter” i NBA. Men ingen hadde noensinne sett et lag som Golden State Warriors. En god start av 14/15-sesongen ble etterfulgt av en strålende vårsesong. Og resepten til Warriors? Et smart, aggressivt forsvarsspill og hoppskudd etter hoppskudd etter hoppskudd i angrep. Ligaen har knapt sett bedre skyttere enn Steph Curry og Klay Thompson, lagets toppscorere. Men Warriors har andre skyttere i toppklassen, som Harrison Barnes og Draymond Green.
I tillegg har de en kollektiv vilje og evne til å finne skyttere med pasninger. I sluttspillet hadde Warriors flyt, der andre lag fikk skader. Lagets første mesterskap på 40 år ble sikret i juni. Og sesongstarten i oktober vare bare “mer av det samme”. Motstander etter motstander ble knust, og skuddene satt med enda større presisjon enn noensinne. Folk som har fulgt NBA i 30-40 år var samstemte: vi har aldri sett maken til skyting. Det driver motspillere til vanvidd og fansen til himmels.

N

76ers absurde år – Mads

Mye er skrevet om Philadelphia 76ers’ elleville strategi, hvor de taper med vilje for å vinne på sikt. Det siste året ble det egentlig ikke så mye verre, men en tapsrekke i starten av årets sesong dro dem rett inn i rampelyset. Hadde de bare vunnet et par av de kampene, hadde de kanskje fortsatt vært på samme spor. Men det ble for mye. Etter de siste transaksjonene deres ser det ut som de er på vei ut av tapsstrategien – i hvert fall er de i ferd med å ta noen musesteg i retning seire. Spørsmålet er om det bare er for syns skyld, eller om vi har sett slutten på den mest fascinerende strategien i det moderne NBA. I så fall har den nok vært feilslått.

Stephen Currys basketrevolusjon – Mads

Dette var året da Stephen Curry i mine øyne tok steget opp til å bli verdens beste basketspiller. Husk, på starten av 2014/2015-sesongen var han ikke engang en av de beste fem spillerne i ESPNs spillerrangering.

Det sier litt når en vårsesong med både MVP-trofé og NBA-tittel ikke er den mest imponerende delen av året. Men det Curry har gjort i starten av inneværende sesong har ingen noensinne vært i nærheten av. Det er ikke normalt at en MVP er en kandidat for Most Improved Player året etter. Han er så spektakulær at han har gjort hver kamp til “must-see TV”. Han revolusjonerer all strategi, både offensivt og defensivt. Og han var motoren bak en av historiens lengste seiersrekker. 2015 var Stephen Currys år, og ingenting tyder på at 2016 skal bli noe dårligere – ikke når han har begynt å skyte treere fra logoen på midtbanen.

472153490

Kobe Bryants pinlige siste dans – Mads

Vi ante at Kobe Bryant ikke kom til å være spesielt effektiv i comebacket sitt etter alle skadene. Men SÅ dårlig var det vel ingen som forestilte seg at han kunne være. På et tidspunkt hadde han den klart dårligste treffprosenten av alle spilllere i NBA – og fortsatte å skyte og skyte, tydeligvis fullstendig uten selvinnsikt, gjerne i siden av plata eller flere meter for kort. Da han offentliggjorde at dette var hans siste sesong, var det som om hele ligaen trakk et lettelsens sukk.

Det gjorde kanskje Kobe selv også. For etter offentliggjøringen har han spilt bedre. Det er kanskje ikke en verdig avslutning, men nå er det i hvert fall ikke lenger en grotesk en.

Los Angeles Lakers shooting guard Kobe Bryant (24) as the Denver Nuggets beat LA 113-96 in game 6 of the first round of the NBA playoffs Thursday, May 10, 2012 at Pepsi Center in Denver Colorado. AAron Ontiveroz, The Denver Post

Flip Saunders – hvil i fred – Arnstein

Flip Saunders var den fremste treneren Minnesota Timberwolves hadde hatt. I perioden 1995-2005 var Kevin Garnett den store på banen, og Flip den stødige, populære og sympatiske lederen på benken. Garnett forsvant til Celtics, Flip ble avsatt og de gode tidene forsvant for T-Wolves. Men i 2013, etter en periode som TV-kommentator og hovedtrener i andre klubber, var Flip tilbake som sportssjef i Minnesota og sommeren 2014 overtok han som trener igjen. Garnett var også tilbake og med gode, unge spillere i laget, lå alt til rette for at de gode tidene var tilbake. Dessverre ble virkeligheten noe helt annet. Flip fikk kreftdiagnosen i august 2015. Måten Flip snakket om sykdommen, gjorde at alle trodde dette bare var et midlertidig tilbakeslag. Men 25 oktober, umiddelbart før sesongen startet, døde Flip Saunders, 60 år gammel. For alle NBA-fans var dette triste nyheter, for T-Wolves var det en knockout-punch.

kevinga

DeAndre Jordan – hvor skulle du egentlig i sommer? – Even

DeAndre Jordan ble draftet av Los Angeles Clippers som nummer 35 i 2.runde i 2008-draften. Han har spilt i Clippers siden draften og var en All-Star i 2015. Men i sommer surra DeAndre noe fælt. Jordan, som var med i sommerens overgangssaga, snittet på 15 returer per kamp i fjor og ledet ligaen i returplukking. Han godtok muntlig et tilbud fra Dallas i starten av juli på 650 millioner kroner, men etter at flere i Clippers-ledelsen fløy til Houston, som er DeAndres hjemby og tok en prat med centeren, ombestemte Jordan seg og signerte ny kontrakt med Clippers noen timer senere. Og da Clippers møtte Dallas var ikke Dallas-fansen begeistret for DeAndres oppførsel.

Chris Paul sin gamewinner mot Spurs – Magnus

Magnus Barstad forteller.

Mitt høydepunkt i 2015 er game 7 Spurs vs Clippers. The Chris Paul Game. En serie som aldri i villeste verden burde ha funnet sted i en førsterunde av noen som helst playoff. Chris Paul, hjertet og sjelden i Clipperslaget pådrar seg en kraftig “tweak” i hamstringen tidlig i kampen. Paul, som er 183 cm høy halter rundt på banen som den minste spilleren av alle. Han sliter virkelig med å gå, men han skal ikke gi seg. Game 7 i playoffs er grunnen til at man har spilt basketball hele livet. Viljestyrken som lå bak Paul sine 37 minutter på banen er vanskelig å forestille seg. Han spiller en absolutt monsterkamp, 9/13 fra gulvet inkl 5/6 fra treern. 27 poeng, 2 returer, 6 assist, 1 steal, 1 blokk og lederskap i verdensklassen.

Kampen er tett hele veien. Et fyrverkeri av en basketkamp. Ett av de to beste lagene i NBA skal ut etter første runde. Stillingen er 109-109 med sekunder igjen. Paul som på dette tidspunktet knapt klarer å gå har ballen for Clippers. Han har en av verdens beste forsvarsspiller på seg, Danny Green. Jeg tenker bare, ikke faen om CP3 skal ta dette skuddet på en fot. Det går ikke an. Så feil tok jeg.. Paul drar seg ned til høyre i painten med Green som spiller perfekt forsvar på ham. Duncan (en av tidenes beste forsvarsspillere) kommer ut for å gi ekstra protection rett bak Green. Boooom! 111-109. Paul nailer en umulig step back floater i trynet på Green og Duncan. Med ett sekund igjen på klokka. Viljestyrke og ferdigheter fra en annen verden. CP3, årets beste øyeblikk 2015 for meg.

Ikke sett den før? Ja, den må sees. Selvfølgelig.

Buzzer beaters – Even

Vi fikk noen skikkelige buzzer beatere i 2015. I tillegg til CP3 sin mot Spurs er dette de tre viktigste.

6.februar, 2015. Chesapeake Energy Arena, hjemmebanen til Oklahoma City Thunder. Oklahoma – New Orleans Pelicans. 113-113 med 1.2 sekunder igjen. Anthony Davis mottar ballen utenfor trepoengslinja. Bøyer knærne og skyter. Rett i nettet. Sesongens eneste trepoenger fra Davis gjør at Pelicans går forbi Oklahoma på innbyrdes oppgjør, og kaprer den siste sluttspillplassen. Med minst mulig margin.

Derrick Rose så rimelig sjokkert ut etter hans avgjørende skudd som gikk i nettet, via platen, i kamp 3 i semifinalen i øst mot Cleveland Cavaliers. Søker du på “Derrick Rose buzzer beater” kommer “face” opp som det første alternativet. Merkelig?

….Men “King James” ville ikke være noe dårligere. I kamp 4, som spilles i United Center, får han ballen av Matthew Dellavedova med 1.5 sekunder igjen. 84-84 står det på tavla. Folk har buet på LeBron gjennom hele kampen, som før skuddet står med 23 poeng. Så skjer dette:

…Og LeBron stilnet 21 000 Chicago-fans.

Klay sine magiske 37 på ti – Even

Klay Thompson danner duoen “Splash Brothers” sammen med Steph Curry. Klay strekker seg til 201 centimeter over bakken og mener selv at han er den beste shooting guarden i ligaen. Spilleren som ble draftet i 2011 av Golden State Warriors har levd i skyggen til Steph Curry de siste årene, snittet på brukbare poengsnitt og hatt en viktig rolle for laget fra California, men har aldri vært like toneangivende som Curry. Men 23.februar 2015 smalt det noe voldsomt fra Thompson. I hjemmekampen mot Sacramento Kings ble han så brennheit at han noterte seg for 37(!) poeng på litt over ti minutter(rekord for antall poeng i løpet av en quarter). 13 av 13 treff, ni trepoengere(som også er rekord).

 

 

San Antonio Spurs – fra skuffelse til total dominans – Arnstein og Even

Spurs ble sett på som det farligste laget  i sluttspillet. Laget falt i seeding siste grunnseriedag, og møtte Clippers i første runde i vest. Må være såpass ærlig og si at de rotet bort seieren mot Clippers, og dermed ranet oss for Spurs-Warriors, som alle ville se. Laget reloaded i sommer med nye spillere inn, som LaMarcus Aldridge, David West, Boban Marjanovic, Jonathan Simmons og Kyle Anderson, og supertrioen(Duncan, Parker, Ginobili) leverer, Kawhi er potensiell MVP og de har usannsynlig nok kanskje sitt beste lag noensinne. Og fansen har fått seg en ny publikumsfavoritt i serbiske Boban Marjanovic. Han er per dags dato den høyeste spilleren i NBA med sine 222 centimeter på strømpelesten. I tillegg til å veie 132 kg har han imponert sålangt, selv om denne stirringen ga han en teknisk feil.

https://vine.co/v/iOUIrrYV5bM

 

LeBron James – Stig

2015 kan vise seg å ha vært året Lebron James hadde den beste muligheten til å gi Cleveland et etterlengtet mesterskap. Statistisk sett var i fjor stort sett et nedadgående år for James, men ikke drastisk. Aldri har han spilt mindre per kamp. Lavest snitt i poeng og returer siden rookie-sesongen, og 3.9 turnovers per kamp er karriereverste. Det var regular season. I fjorårets sluttspill ble Lebron James et beist! Som forventet, ble veien til finalene en relativt enkel affære for Cleveland. Men jeg følte aldri gjennom sesongen og sluttspillet at Cleveland hadde god chemistry. Kevin Love var ineffektiv og misfornøyd før skade satte han ut av sluttspillet.

Det ble veldig mye isolasjon, og Irving fremstod mest som en playground point guard. Det var selvsagt mye å forvente at King James skulle lede Cavs hele veien allerede i sin første sesong hjemme igjen, og skader på nøkkelspillere fjernet det meste av håpet. Og off season ble en litt sørgelig gisselsituasjon. Gutta til Lebron tyner Cavs for mye penger, og Lebron fortsetter med player option og 1 år. 2015 delen av årets sesong, viste egentlig bare mer av det samme. Det er dårlige nyheter for James & co, for øst blir mer energikrevende å komme gjennom. Og i vest er det to lag som kanskje spiller den mest overbevisende lagbasketen på lenge. Og krydret med individuelle prestasjoner som får meg til å tenke at 2015 var sjansen Cleveland hadde til å ha parade i byen.

LeBron James er til tider umulig å stoppe. (Foto: Getty Images. http://www.gettyimages.no/detail/news-photo/lebron-james-of-the-cleveland-cavaliers-handles-the-ball-news-photo/474814098)
LeBron James måtte gjøre mye på egenhånd i 2015.

Fjorårets sluttspill – levde det ikke helt opp til forventningene? – Stig

De festene, eller de byturene, som er spontane, er stort sett de som ender opp med å bli de beste. Å bygge opp forventninger over tid, er sjelden taktisk, enten det handler om damer, eller om playoffs i Western conference i 2015. For en nedtur! Første runde: A Davis og Pelicans taper 0-4 mot Warriors. Litt forventet, men hadde håpet på litt mer fra spilleren en del tror skal bære NBA i årene som kommer.

Et spennende Portland lag ryker på 1-4 mot Memphis. Zzzzz. Og Memphis mister Conley. Houston valser 4-1 over et Dallas lag i oppløsing. Igjen stod Spurs-Clippers. Den serien leverte så det suste. 2015 sluttspillets uten tvil beste, og mest underholdende, serie. Clippers vinner, men det kostet alt de hadde av krefter. 2. runde blir også en nedtur. Tross 7 kamper i serien mellom Clippers og Houston, så er det mangel på krefter hos LAC, og ikke kvalitetene til Houston, som avgjør. Warriors med full kontroll på Memphis, og 4-2 seier. Western Conference finalen viste bare hvor lite Houston hadde å komme med. Triste saker, og 4-1 til Curry. Mitt nyttårs forsett i 2016; ha null forventninger til Western Conference.

Paul Pierce – “I called game” – Even

The Truth, Paul Pierce, er en veteran i NBA. Han ble draftet i 1998, da undertegnede var ett år. Han hadde sin storhetstid i Boston og vant tittelen i 2008. Etter ett år i Brooklyn Nets, fra 2013-14, var han klar for Washington Wizards. De håpte at de kunne skvise ut det siste Pierce hadde igjen. Han startet 73 kamper i 2014-15 sesongen, men var ikke forrykende god og snittet på 11.9 poeng per kamp, det laveste i hans karriere.

Så kom Washington til sluttspill, hvor de skulle møte Toronto Raptors. Han sa at Toronto ikke hadde de nødvendige kvalitetene som skulle til for å vinne.  Så avgjorde han kamp 3 med en sen treer. Så avgjorde han kamp 3 i semifinalen i øst med under sekundet igjen å spille. I kamp 5 var han sekunder unna å avgjøre, men Al Horford avgjorde kampen med millisekunder igjen. Så, i den sjette, avgjørende og siste kampen, var han et tiendelsekund for sent ute til å utligne til 3-3 i kamper. The Truth.

Har du ikke sett denne snutten anbefales det på det sterkeste.