Vi har tatt en prat med Stig Omland og Arnstein Friling. AltomNBA er representert ved Amund Gjeitnes, Ulrik Sydnes og Morten Bjerkelund.

KJØR

Kl 18.00 – Miami Heat – New Orleans Pelicans – TV2 Sportskanalen

Siste fem møter:

Stig: For å kunne ha suksess med run and gun-stilen som Alvin Gentry ønsker, så MÅ et lag ha en basketsmart point guard (Nash, Paul, Rubio). Pelicans har ikke noen i nærheten. Klassisk tilfelle av å tvinge en spillestil på feil mannskap. Borte mot Miami, gir jeg New Orleans små sjanser. Whiteside vil gi Davis over gjennomsnittet tøft forsvar, og Miami er ganske sterke hjemme. Dwayne Wade har også tradisjonelt vært glad i å møte opp 1. Juledag. Resultat 94-90

Arnstein: Dette er to lag det ikke er lett å bli kloke på. Pelicans har skuffet, delvis pga. skader, delvis pga. underprestering av nøkkelspillere, særlig Anthony Davis, som mange så på som førstekandidat til årets MVP, har mye å gå på. Heat har hatt problemer med å finne de rette kombinasjonene, samt at det ennå ikke har oppstått kjemi mellom guardene Dwyane Wade og Goran Dragic. Men alt i alt blir Heat for sterke her. Resultat: Heat vinner.

AltomNBA (ved Amund Gjeitnes): Et av de dårligste bortelagene i ligaen mot et meget sterkt hjemmelag skal på papiret ikke bli altfor spennende. Skader er uten tvil hovedgrunnen til at Pelicans nå sliter stort. Ved et par anledninger denne sesongen har de kun maktet å stille med 9 spillere til kamp. Pelicans har vært som to forskjellige lag i angrep og forsvar denne sesongen, og er ifølge ESPN det femte beste laget i angrep, men samtidig det dårligste laget i forsvar. Igjen er det det fristende å peke på skadene som grunnen til akkurat dette. Miami, på sin side, har unngått skader på de viktigste spillere og knærne til Dwyane Wade har vært bedre enn på lenge. Miami Heat kom som kjent ikke til sluttspillet sist sesong, og det er første gang siden 2010 hvor Dwyane Wade ikke har spilt i finalerundene. Fjorårskometene Hassan Whiteside fortsetter også å dominere, da spesielt i forsvar. Miami har flere poengplukkere både i startoppstillingen og på benken til å avgjøre kampen offensivt mot et svakt Pelicans-forsvar. Får Dragic og Wade spre pasninger og skape gode muligheter for seg selv og medspillerne sine er Pelicans sjanseløse. Resultat 118-103

 

Kl 20.30 – Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls – TV2 Sportskanalen

Siste fem møter:

Stig: Oh mama! Dette er mitt favorittoppgjør på denne spesielle dagen. Kevin Durant er så og si helt tilbake, og da er det ikke mange spillere det er morsommere å se på. Om noen var i tvil hvem som er viktigst for OKC, så burde årets record så langt si en del. Westbrook vinner mange kamper for Oklahoma, men i motsetning til Durant, så taper han noen for dem også. Men sammen ser de skremmende bra ut med tanke på at de nok fortsatt er et par måneder unna å finne helt rytmen sammen igjen. Chicago leter stadig etter formulaen som skal gjøre dem til klare contenders. Spesielt på forwardplassene blir det byttet mye rundt, og dyktige spillere som Noah (skadet), Mirotic og Gibson blir hemmet. Bulls spillere levde flere år under beinharde coach Thibodeau, og har ikke respondert like selvsikkert under Hoiberg. Durant gir Bulls for mange problemer med lengden sin, og Westbrook/Adams pick and rolls er hodebry for Pau Gasol. Når det er sagt, så har Bulls masse våpen selv, og jeg håper på en jevn klassiker. Resultat 106-105.

Arnstein: Bulls har en av ligaens beste spillerstaller, men i omstillingen til ny trener, har de glemt hvordan man spiller forsvar. Samt at Derrick Rose ikke klarer å treffe på særlig høy prosentandel av avslutningene sine. Thunder-duoen Westbrook/Durant er nøyaktig like gode som alle trodde og håpet de ville være. Akkurat nå er Thunder et av ligaens fire beste lag. Bulls blir lett match. Resultat: Thunder vinner.

AltomNBA (ved Morten Bjerkelund): Thunder begynner virkelig å ligne på det laget NBA-entusiaster ønsker å se. På den andre siden finner vi Bulls som har nok av krutt i stallen til å kjempe helt inn, men ser ut til å mangle litt på flyten og kjemien – som f.eks. Warriors-mannskapet ser ut til å inneha. Selv om denne kampen spilles etter ribba og før kalkunen forbinder man disse lagene først og fremst med sluttspill ut mot sommeren og ikke med romjulstid. Forhåpentligvis får vi en liten pekepinn på hva vi kan vente av begge lag utover i sesongen, og det bør være motiverte spillere som er utpå der for å underholde. Tror det blir ganske tett, og at en mann til slutt blir den store forskjellen. Magefølelsen sier Durant denne gangen. Resultat 109-104.

 

Kl 23.00 – Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors – TV2 Sportskanalen

Siste fem møter:

Stig: Forståelig nok den kampen de fleste gleder seg til. Men ingen gleder seg mer enn LeBron James, Irving og Love. De ønsker å bevise at med fullt lag så hadde de tatt Warriors i finalen i fjor. Slik skal vinnere tenke, men siden sist så har Curry blitt enda bedre!!! Bare se fyren på oppvarming! Jeg bare nekter å tro at LeBron taper denne kampen, på 1. juledag, hjemme. Irving er langt ifra i noen god form så kjapt etter langt avbrekk, og burde ha en anonym rolle offensivt. LeBron James med triple double og Curry med over 40 poeng. Blir jevnt, men hevn er en deilig motivator. Resultat 113-109.

Arnstein: I årets første returoppgjør av finalene i fjor, går jeg mot det jeg egentlig tror, nemlig at suverene Warriors vinner, og sier i stedet at Cavs får revansj for de sure tapene i finalen i fjor. Da var nemlig laget deres sterkt skaderammet. Nå er man, for første gang på lenge, skadefrie. Og Cavs har vært gode. Men Warriors har vært historisk gode. Steph Curry er i ferd med å spille seg inn blant historiens beste. For en duell det blir mellom ham og LeBron James. Resultat: Cavaliers vinner.

AltomNBA (ved Ulrik Sydnes): Det er stor spenning knyttet til møtet mellom forrige sesongs finalister, som begge er favoritter til å ta seg til finalen i år igjen. Golden State Warriors står fortsatt med kun ett tap og har vært fryktelig imponerende. De regjerende mesterne savner Harrison Barnes, som bidrar til at laget kan spille smallball uten å svekkes mye defensivt eller på returer. Laget har virket litt slitent i det siste, men til kampen mot Cavaliers bør motivasjonen være på topp. Cleveland Cavaliers har fått Kyrie Irving tilbake fra kneskade og stiller tilnærmet skadefritt. De ser dermed ganske annerledes ut enn det Cleveland-laget som tapte i finalen. Etter tradene midt i sesongen vant laget 33 av 36 kamper som LeBron James, Kyrie Irving og Kevin Love spilte, noe som forteller mye om kvalitetene i laget. Det at Iman Shumpert er skadefri er nesten like viktig som at Kyrie Irving er tilbake fra skade. Han kan forsvare både Curry og Thompson. Om Warriors starter med Brandon Rush i Barnes skadefravær gir det Cleveland et sted å skjule Irving defensivt. Det blir spennende å se hva slags line-up de svarer med når Warriors bruker Green som center. I forrige sesongs finale gikk de small med Thompson som center, men da var Love ute med skade. Vil det fortsatt være svaret deres, eller vil oppstillingen inkludere Love, som tross alt er en viktig del av det offensive spillet? Jeg tror Warriors har et høyere toppnivå og hadde vunnet i fjor selv om Irving og Love spilte, derfor tipper jeg Golden State vinner på fredag. Resultat: Warriors vinner. 

 

 

I tillegg:

Kl 02.00 – Houston Rockets – San Antonio Spurs

Stig: “Alle” snakker om Warriors, men jeg er ikke så sikker på at de spiller best basketball for tiden. Spurs oppfører seg som Spurs. Og Leonard leverer stadig Defensive POY prestasjoner. Bare spør Paul George. Jeg blir ikke overrasket om Leonard dekker opp Harden i perioder på 1. juledag. Harden, og Rockets, startet sesongen på 76ers nivå, men har kommet seg betraktelig. Mye snakk om at Howard skal trades, og at de kjøper Lawson ut av kontrakten med klubben. De er rett og slett et lag uten mål og mening, og slike lag spiser Spurs til frokost. Resultat 106-123.

Arnstein: En av sesongens største skuffelser har vært Houston Rockets. De har spilt uinspirert basket, har vært elendige i forsvar og har vært ekstremt ujevne offensivt. San Antonio Spurs, derimot, har vært bedre enn noensinne. De vil nok føle det skandaløst at de klarte å tape for Clippers i sluttspillet i fjor. Det er de i ferd med å hevne nå. Rockets skal få unngjelde 1. juledag. Spurs eier Texas. Resultat: Spurs vinner. 

Her kan du se videoklipp fra det klassiske møtet mellom de to gigantene David Robinson og Hakeem Olajuwon under sluttspillet i 1995.

Kl 04.30 – Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers

Stig: Dette oppgjøret har vært overkjøring i Clippers favør de siste sesongene. Hjelper ikke at spilleren som egentlig skulle til Lakers (damn you Stern!), Chris Paul, har begynte å spille mye mer aggressivt i angrep igjen. Det er fryktelig få hos Lakers som kan gjøre store ting offensivt. Lou Williams og Kobe kan bite fra seg, men det holder ikke mot Clippers. Det har vært gøy å være point guard mot Lakers i år, og Chris Paul vil holde lekestue mot Clarkson og Russell. Resultat 91-118.

Arnstein: LA pleide å tilhøre LA Lakers. I stort sett hver eneste av de 30 første sesongene de to lagene delte samme by, var forskjellen mellom Lakes og Clippers, som forskjellen mellom Beatles og New Jordal Swingers. Men nå er rollene endret. Kobe Bryant er inne i sin siste sesong, Lakers har lang vei igjen før de blir gode, mens Clippers er på høyden. Man kan neppe si at Clippers’ nye spillere i år har slått til, men likevel, de er langt bedre enn Lakers, og vinner lett. Resultat: Clippers vinner. 

Gledelig jul fra alle i AltomNBA!