Vi er litt over halvveis i en NBA-sesong som har inneholdt det meste – elleville kamper av rookies, et par andreårs som har tatt over ligaen, samt de eldste som fortsatt holder et høyt nivå. Det skytes enormt med trepoengere og det er fortsatt ikke lov å stirre ned spillere uten å få teknisk feil etter en feit dunk.

Vi har tatt en prat med flere NBA-kjennere og eksperter og stilt dem flere spørsmål. Vi setter i gang, også kommer del 2 på fredag formiddag. Der skal det handle om hvilke spillere som har skuffet, hvilke lag som har overrasket og skuffet mest, hvilke lag som har underprestert og overprestert, samt hvem som går til finalen og hvem som ender på bånn.

Her kommer del 1!

Hvem har vært….

Most Valuable Player?

Daniel Mohajer: MVP-debatten er for meg ganske soleklar. Valget er Giannis Antetokounmpo og han har vært stabil gjennom hele sesongen og Bucks har den beste rekorden i NBA. Blir spennende å se om Bucks tar det siste steget denne sesongen og kommer seg til NBA finales. Blir viktig for Bucks og komme seg til finalen nå som Giannis er kvalifisert til å signere en makskontrakt i sommer. Takker han nei til den så blir det en panisk front office i Milwaukee.

Magnus Renå: Giannis Antetkounmpo. Fjorårets MVP på ligaens beste lag (i skrivende stund), scorer 30 poeng per kamp, plukker nesten 13 returer og har 5 assists per kamp. Noen utfordere til MVP i LeBron og Kawhi. 

Aleksander Alfheim: Det er vel ingen diskusjon om hvem som er MVP lenger, for Giannis Antetkounmpo har vært så utrolig god gjennom hele sesongen. Giannis dominerer både offensivt og defensivt og spiller for det beste og mest stabile laget i NBA for øyeblikket. Soleklar MVP i mine øyne.

Markus Walderhaug: I mine øyne er dette klart, Giannis viser nok en gang at han er den beste/viktigste spilleren i ligaen. Det er dog relativt jevnt og LeBron, Jimmy og Kawhi kan lure seg foran om alt går veien for dem.

Vinnith Andersen: Mener MVP denne sesongen har stått mellom to stykker – LeBron James og Giannis, men må bli Giannis. Enorm sesong! Og det er ikke lett å si som stor Bron-supporter.

Philip O’Connor: Giannis. Det laget som stoppar honom vinner titeln – och det finns lite som talar för att han kan stoppas…

Daniel Rausand: Giannis Antetokounmpo. Rett og slett den mest dominante spiller en i NBA denne sesongen. Han gjør alt på banen, helt enorm.

Thomas Nordbø-Rasmussen: Giannis synes jeg er klar MVP. Beste spiller på beste lag. Begge deler med god margin.

Tommy Surland-Hansen aka Sulus: Her synes jeg ikke det er mye tvil, Giannis løper av gårde med denne. Vært på et høyt stabilt nivå hele året, og har nesten ikke spilt i crunchtime denne sesongen siden Bucks stort sett allerede har avgjort kampen. For en sesong fra både Bucks og Antetokounmpo!

Ulrik Tallhaug Sydnes: Giannis Antetokounmpo, enkelt og greit. Vant prisen i fjor og er enda bedre i år. Dominerer i både forsvar og angrep, med stats som hadde vært enda sykere om laget hadde trengt at han spilte flere minutter.

Vinner: Giannis, 10

Det er en unison enighet om at det er Giannis som fortjener å bli MVP.

Most Improved Player?

Daniel: Går for Bam Adebayo på MIP. Gått opp i alle stats fra poeng, steals, blocks, rebounds og assists. Også enda mer effektiv enn før. Har vært Miami’s beste spiller, selv foran Butler!

Magnus: Brandon Ingram. Forwarden har etter å ha forlatt LA blitt en bedre spiller, noe kan nok tilskrives at Pelicans åpner mer for han å trives enn ved Lakers i fjor med Lebron på forward plassen store deler av sesongen. Han var skadet siste halvdel av sesongen i fjor og det skal også ha noe å si for hans lille hopp denne sesongen. Største utfordrer her er vel Pascal Siakam, fjorårets MIP som har tatt enda et steg etter at Kawhi forlot Toronto Raptors.

Aleksander: For meg står MIP mellom Doncic, Ingram og Bam Adebayo. At Doncic forbedrer seg er ganske naturlig siden det er den andre sesongen hans i ligaen, men Bam har virkelig tatt store steg og er blitt en av bærebjelkene på dette Heat-laget. Derfor mener jeg at han fortjener tittelen som MIP.

Vinnith: Denne er vanskelig. For meg står det mellom to stykker – Brandon Ingram og Jaylen Brown. Jeg går for Ingram, han har virkelig tatt store steg og vist at talentet er der.

Philip: Markelle Fultz. Få har misslyckats så mycket i sitt första år som Fultz gjorde men i år helt plötsligt så börjar man inse den talangen han faktiskt besitter. Atleticism och blick för spelet är det inget fel på, och nu är förtroendet på topp också.

Daniel R: Brandon Ingram. Det bare må bli en basketballfest i New Orleans i nær framtid.

Sulus: For most improved er jeg litt homer og holder en knapp på Jaylen Brown. Hadde en skuffende sesong i fjor, men har vært bunnsolid i år, snitter 20 poeng pr. match og var nær ved å komme på All Star-laget.

Thomas: Farget av de siste ukene – Josh Hart. Vi ser konturene av en spiller som kan være en essensiell del av et vinnende lag i mange år fremover. Videre er det mange andreårsspillere som kan være kandidater. Doncic, Trae Young osv. Tradisjonelt må man ha spilt i noen sesonger og da tror jeg det kommer til å stå mellom Ingram, Adabayo og Siakem. Umulig å si nå da jeg tror det kommer an på lagets prestasjoner ut sesongen. Hvis Ingram blir sentral i å få Pelicans til sluttspillet kan han ta det. Hvis Miami og Toronto holder koken, kan begge de andre ta MIP med seg til enten stranden eller skøytebanen.

Ulrik: Mange gode kandidater her, men går for Bam Adebayo. Har forbedret alle aspekter ved spillet sitt, men spesielt overblikket og pasningene imponerer. Er et defensivt anker for Miami Heat og ble velfortjent All-Star. Doncic har selvfølgelig tatt enorme steg, men jeg synes ikke andreårsspillere passer helt inn på denne prisen.

Vinner: Brandon Ingram og Bam Adebayo, 3

Rookie of the Year?

Daniel M: Denne er også rimelig klar. Ja Morant har virkelig herjet denne sesongen og det vil bli et tiår med fantastiske høydepunkter med han i Memphis sammen med Jaren Jackson Jr. Grizzlies fansen har mye å glede seg til i årene som kommer.

Magnus: Ja Morant. Point Guarden har imponert for Grizzlies med både poeng, stilige og atletiske dunker og lederskap som rookie. Er vel Zion Williamson som kunne ha vært den største utforderen om han ikke hadde blitt skadet før sesongen. 

Aleksander: ROTY må rett og slett gå til Ja Morant. Han har vært så utrolig god fra første kamp, og han spiller ikke som en rookie. Ikke bare har han utrolige handles, men han er også en av de feteste å se dunke. I tillegg har han en spillestil som gjør at Memphis vinner kamper og kanskje kan nå playoffs, noe svært få så for seg før sesongen startet.

Markus: Det var jevnt lenge mellom Kendrick Nunn og Ja Morant her, men Nunn har falt av og Morant bare kjører på videre! Denne får Morant.

Vinnith: Det må bli Ja Morant. Hadde Zion spilt mer så hadde det nok blitt han, men det er ikke nok å spille 30 kamper.

Philip: Zion Williamson, trots så lite spel. Ett odjur som man vill se väldigt mycket mer av.

Daniel R: Ja Morant. Morant spiller med en ekstrem energi, og har en super-atletisk teft. Morant er litt Allen Iverson-ish med spillerstilen sin, og kan avslutte i alle tenkelige vinkler. Han finnes ikke redd, og dunker på spillere som er mye større enn ham, og vi må heller ikke glemme at han har allerede trash-talket de store gutta.

Thomas: Ja Morant. Like klar som MVP. Har tatt et middels lag inn på foreløpig sluttspillplass. I tillegg er han box office. Stats, viktighet for laget og instant impact er nøkkelord.

Sulus: Ingen spesielt stor konkurranse her heller i mine øyne, prisen går til Ja Morant. Har vært en utrolig morsom spiller å se på og ikke minst har han levert slik at Grizzlies har overgått alle forventninger. De mangler nå kun 1 seier på å gå over linja for wins satt før sesongen, mye av grunnen er Morants spill. Zion kom dessverre for sent i gang til å bli med i vurderingen. Synd, hadde vært morsom å se de to sloss om prisen etter All Star.

Ulrik: Med Zion ute så lenge var det ikke tvil. Ja Morant har tatt NBA med storm! Han imponerer ikke bare med highlights, men har vært effektiv og viser lederegenskaper. Mot alle forventninger kan han lede laget til sluttspillet, noe du hadde blitt rik om du spådde før sesongen.

Vinner: Ja Morant, 9

Sixth Man of the Year?

Daniel M: Denne er litt mer jevn for min del. Det er tre kandidater som skiller seg ut. Dennis Schroder, Lou Williams og Montrezl Harrell. Det er kanskje litt rart å ha med to spillere fra samme lag i Clippers, men begge har hatt en lignende rolle. For min del så ville jeg valgt Dennis Schröder. Har hatt en kjempesesong i OKC og de har en fantastisk net rating med han på banen. Et lag som har overrasket mange og Schroder har hatt en mer definert rolle i OKC denne sesongen enn tidligere.

Magnus: Montrezl Harrell. Center/forwarden imponerer fra benken med sin energiske spillemåte og sine ekstreme atletiske ferdigheter. Han scorer mange poeng (18,7) for et Clippers-lag som har svakheter på center plassen.

Aleksander: For min del står det mellom Lou Will, Montezl Harrel og Dennis Schröder. Den beste spilleren er nok Sweet Lou, men måten Dennis Schröder har kommet inn for OKC og er en sterk bidragsyter til at de i dag ligger an til å nå playoffs gjør at jeg mener at han bør ta den i år. Han har rett og slett vært utrolig god i de kampene jeg har sett han spille, og han har også vært god til å close kamper for OKC. Har nok hatt veldig godt av å spille og trene med CP3.

Markus: Det går i det vanlige her, og Lou Williams tar nok denne. Var en liten stund der hvor Goran Dragic lurte bak han, men han har ikke helt klart og få samme numrene som Lou.

Vinnith: Sixth Man er i mine øyne Jordan Clarkson. Kanskje overraskende for mange, men han er hovedgrunnen til at Utah Jazz har snudd sesongen. Clarkson har vært meget god scorer fra benken.

Daniel R: Lou Williams eller Montrezl Harrell. Clippers har et meget komplett lag, og bedre benk skal du leite lenge etter. Ingen gjør det som Lou gjør fra benken.

Thomas: Favoritt er muligens Schröder i OKC, men jeg er litt usikker. Synes Rose i Pistons har vært imponerende. Avgjort flere kamper på slutten og tar over kamper til tider. Synes også comebacket fortjener oppmerksomhet. Det som taler mot Rose er at han er i startoppstillingen nå og muligens blir det ut sesongen. En outsider er Fred VanVleet i Raptors. Etter ungen ble født midt i sluttspillet i fjor har han vært fantastisk. Muligens litt farget av hans prestasjon i nevnte sluttspill.

Sulus: Prisen virker å ha tilhørt Lou Williams de siste sesongene, men denne gangen synes jeg han blir passert av sin lagkamerat i Clippers, Montrezl Harrell. Endrer kampbilde hver gang han kommer inn og jobber steinhardt både offensivt og defensivt. For en spiller å kunne sette inn når det butter litt.

Ulrik: Etter noen ganske middelmådige sesonger har Dennis Schröder virkelig funnet formen i år. Han har sin beste sesong skuddmessig og er for første gang mer effektiv enn ligagjennomsnittet. Det gjør han mens han kommer inn fra benken og gir OKC nesten 20 poeng per kamp. I små lagoppstillinger med Schröder, Chris Paul og Shai Gilgeous-Alexander har Thunder kjørt over motstanderne!

Vinner: Dennis Schröder, 4

Defensive Player of the Year?

Rudy Gobert har vært meget god denne sesongen. Han er en All-Star for første gang.

Daniel M: Her er det flere gode kandidater. Rudy Gobert, Anthony Davis, Giannis og Ben Simmons. Synes alle disse fortjener å være i diskusjonen og har hatt meget gode defensive sesonger så langt. Jeg velger uansett Rudy Gobert, som allerede har allerede vunnet DPOY utmerkelsen to år på rad. Jazz med og uten han på banen er to forskjellige lag. Det er en av grunnene til at jeg går for Gobert og ikke Davis. Net ratingen til Lakers med Davis på benken er ikke så forskjellig fra da han er på banen.

Magnus: Rudy Gobert. Holder sammen forsvaret til Jazz. Snitter 15,6 poeng og plukker 14,5 returer per kamp denne sesongen. Har vært i stor form de siste kampene.

Aleksander: Veldig usikker, men velger å gi den til Giannis. Altså spillere skyter 43%!! fra 6 feet og mindre når de blir guarda av Giannis. I tillegg så har han den beste defensive rating i ligaen, med 95,9.

Markus: Denne bør gå til enten Rudy Gobert eller Kawhi. I mine øyne har dog Gobert vært hakket bedre og per nå fortjener denne.

Philip: Anthony Davis – LeBron i all ära, det är Davis som är grundstenen i Lakers defensiv och nyckeln till lagets framgång. Otroligt lång och kvick – kan byta från att effektivt stänga ned de största “big men” tills att stoppa små snabba guards utan att man höjer på ögonbrynen… 😉

Vinnith: DPOY har stått mellom Giannis og Anthony Davis. Men her synes jeg AD har vært enorm for Lakers, har beskyttet kurven og klarer å forsvare de fleste posisjoner.

Daniel R: Giannis Antetokounmpo. Det snakkes mye om Giannis sin offensive dominans, men forsvarsspillet hans er også like rått som det offensive spillet hans. Helt komplett spiller.

Thomas: Står for meg mellom Gobert, Davis og Simmons. Simmons har tatt nye steg og er overalt på banen. Gobert beskytter ringen som ingen andre og Davis er ankeret til Lakers. Tror jeg personlig heller mot Simmons, men tror at velgerne tar en av de to andre.

Sulus: Ikke så mange ganger jeg kan være sterkt subjektiv og samtidig fremstå objektiv, men i tilfellet Marcus Smart mener jeg at jeg kan det. Smart har hatt en strålende defensiv sesong og er mye av grunnen til at Celtics i skrivende stund har det tredje beste forsvaret på statistikken. Mange trodde defense i Boston skulle bli lidende etter tapet av Horford og Baynes i sommer, men takket være Smarts lederskap og defensive kvaliteter har man klart å holde kvaliteten oppe. Ble 1st team all defense i fjor, bør vurderes enda et hakk opp i år og vinne denne utmerkelsen.

Ulrik: Står mellom Giannis, Anthony Davis og Rudy Gobert for min del. Rudy har vunnet de siste årene, men Utah er bare det niende beste forsvaret denne sesongen. Bucks er det klart beste forsvaret denne sesongen og Giannis har mye av æren for det med sin allsidighet, derfor er han min vinner.

Vinner: Rudy Gobert og Giannis Antetokounmpo, 3

Og Coach of the Year?

Daniel M: Akkurat nå ville jeg gitt den til Erik Spoelstra. Coachingen han gjør med det Miami laget er en nytelse å se. Får maks ut av hver rollespiller og Butler har gjort en solid jobb med å være leder. Har Nate McMillan som en god nummer to. Jobben han har gjort uten Oladipo er ingenting annet enn imponerende. Hadde personlig lite tro på Pacers før sesongen uten Oladipo.

Magnus: Mike Budenholzer. Trener for ligaens beste lag i skrivende stund i Milwaukee Bucks. Største utfordreren jeg ser her er Lakers-trener Frank Vogel.

Aleksander: Nick Nurse! Hadde ikke forventet at Raptors skulle gjøre det så bra uten Kawhi. At de fortsatt gjøre det skal Nick Nurse ha en stor del av æren for!

Markus: Det er mange gode trenere i NBA, men for meg så er det Erik Spoelstra hos Heat som er den ledende kandidaten her. Ikke mange hadde forventet de som topp 4 i øst, men nå snuser de på en 2. plass!

Vinnith: COTY har vært Frank Vogel, han var vell latterliggjort før sesongen, men har gjort Lakers til ett lag å regne med.

Philip: Brad Stevens – varje år. Han får ut så mycket av det han har – så länge det inte heter Kyrie Irving…

Daniel R: Erik Spoelstra, men både Nate McMillan og Mike Budenholzer er høyt på lista. Men til syvende og sist så tryller Spoelstra fram gull etter gull i denne Miami-stallen.

Thomas: Nick Nurse, Spoelstra eller Budenholzer. Heller mot Nick Nurse. Ekstremt imponerende det Toronto gjør i år. Kombinasjonen av in-game styring og spillerutvikling er nøkkelen for meg sammen med hvor mye de vinner. Han har en gjeng med høye draftpicks eller udraftede som dominerer motstanderne.

Sulus: Synes det har vært mange gode trenerprestasjoner i år, men min stemme ville gått til Nick Nurse i Toronto. Utvikler hele tiden laget og enkeltspillere og får gruppa til å spille hardt hele veien. Har lagets tillit og jobber tett med GM Ujiri som drafter lurt og er utrolig flink til å finne udraftede spillere som passer. Raptors og Nurse imponerer stort.

Ulrik: Dette er et år hvor mange trenere har hatt veldig gode sesonger. Spoelstra, Carlisle, Budenholzer, Vogel, Jenkins og McMillan er gode kandidater, men den som har imponert mest er Nick Nurse. Har klart overgangen etter Kawhi dro, veldig flink til å utvikle nye spillere og setter stadig motstandere sjakkmatt med å endre forsvarssystem fra kamp til kamp.

Vinner: Nick Nurse, 4

Hvilke spillere utenom MVP-en din har overrasket mest og hvorfor?

Daniel M: Kendrick Nunn, Bam Adebayo, Brandon Ingram, Chris Paul og Dwight Howard, ja Dwight Howard. Disse spillerne har satt sitt preg på sine respektive lag. To spillere fra Miami Heat her og det viser hvilken trenerjobb Erik Spoelstra driver med og speiderjobben til organisasjonen. Må også nevne Luka Doncic, men det er ingen overraskelse for min del. Han er bare helt rå. 

Magnus: Hvor mange ganger har vi ikke hørt det før de siste sesongene – Dwight Howard sier at han har fikset sine problemer og er klar for å fokusere på det en center sin rolle er i NBA i dag, og ikke overbevist folk om det. Han har produsert bra tall selv, men lagene han har vært på har ikke blitt løftet. Men i år har han tatt en definert rolle i Lakers og imponert veldig. Han har gjort det han har sagt han skal gjøre mange ganger. Moro å se på. Jeg tror Lakers skal slite med å holde på han neste år hvis han holder formen ut året.

Aleksander: Litt overrasket over Brandon Ingram. Man har sett tendenser av hvor god han er og kan bli, men at han skulle ta så store steg trodde jeg ikke.

Vinnith: Spilleren som har overrasket mest for meg er Luka Doncic. Tror ingen trodde at han skulle være topp 5 i MVP-diskusjonen før sesongen.

Philip:
Hur kan LeBron leverera på den här nivån, år efter år?

Daniel R: De har absolutt ikke overrasket meg, men for en sesong Luka Doncic, Domantas Sabonis, Bam Adebayo, Brandon Ingram og Shai Gilgeous-Alexander har. Men det som har overrasket mest er hva de får til i Miami Heat. Elsker det Adebayo, Dunn, Herre og Robinson tar med seg til bordet.

Thomas: Vanskelig å komme utenom Doncic blant spillerne som har overrasket mest. God, selvsagt, men fullstendig dominerende i sin andre sesong på et Mavs lag som er 10 kamper i pluss er helt sykt. Chris Paul sin gjenoppstandelse i OKC så jeg heller ikke komme. Siakam sin stadige vekst er en annen overraskelse. Har vært en gøy sesong så langt!

Sulus: Det er så mange gode spillere i NBA at man egentlig ikke blir overrasket over at mange kan prestere bra ”any given night”, men at en spiller som Kendrick Nunn kom ingensteds fra og har vært stabilt god over en så lang periode er ikke noe jeg så komme.

Ulrik: Har alltid hatt stor tro på Luka Doncic, men at han skulle bli så god på så kort tid er overraskende. Er allerede i MVP-diskusjonen som 20-åring og leverer en sesong få, om noen i det hele tatt, har gjort på den alderen.

Vinner: Luka Doncic, 3

Hvilke(n) rookie(s) har overrasket mest?

Daniel M: Tyler Herro og Brandon Clarke har vært spillere som har tatt steget i NBA med veldig gode tall. Visste godt om Brandon Clarke fra collegetiden hans i Gonzaga, men han har virkelig bidratt fra start for Grizzlies. Tyler Herro har vært sniper fra start for Heat og gjør mye annet positivt for Miami-laget enn å bare skyte.

Magnus: Kendrick Nunn. En undrafted rookie guard som har kommet ut av intet for Miami denne sesongen. Han spilte litt i G-League for farmerlaget til Golden State Warriors i 18-19 sesongen. Signerte i fjor sommer for Miami og har prestert til de grader denne sesongen. Snitter på 15,4 poeng, 2,7 returer og 3,5 assists. 

Aleksander: Mest overrasket over Kendrick Nunn. Hadde ikke peiling på hvem det var, og at han går inn i ligaen og er en av de beste rookiene hadde vel svært få trodd.

Markus: Tar to i en her. Jeg er Heat-fan og det er selvsagt de jeg følger med mest. For meg er det Kendrick Nunn og Bam Adebayo som har vært de store overraskelsene! Bam er blitt en All-Star og Nunn var lenge en mulig ROTY-kandidat. Som Heat-supporter gleder jeg meg til fortsettelsen! Vil også trekke frem Carmelo Anthony som en god overraskelse her.

Vinnith: En ung spiller som har overrasket er Kendrick Nunn. Her har Miami funnet gull!

Philip: Grant Williams i Celtics – en doldis för många men har axlat rollen som small-ball centre på ett sätt som få rookies skulle klara av. Dessutom var han ett horribelt skytt i början av säsongen, men han tuffade på och är stabil nu.

Daniel R: Kendrick Nunn og Tyler Herro. Hvem hadde hørt om Nunn før denne sesongen? Ingen. Blei han draftet? Nei. Nå er han NESTEN en ROTY-kandidat.

Thomas: Hos Rookiene er det bare å se til Miami. Herro, Robinson og Nunn har alle knust mine forventninger. Udraftede Duncan Robinson som til tider ikke kan bomme er muligens den største overraskelsen. Utenom Miami har kanskje Paschall hos Warriors imponert mest.

Sulus: Jeg klare ikke helt å følge like godt med på alle rookiene, men er som Celtics-fan godt fornøyd med det Grant Williams har vist så langt. Ikke noe stor trussel offensivt foreløpig, men har vært god defensivt, jobbet som en dalahest og gjort alt han blir bedt om enten det er å guarde small-ball 5 eller sloss for offensive rebounds.

Ulrik: Kendrick Nunn var udraftet og spilte en sesong for utviklingslaget til Golden State, før han ut av ingenting etablerte seg som en viktig rollespiller på et sterkt Miami-lag. Han har startet alle kampene han har spilt og levert med 15 poeng per kamp.

Vinner: Kendrick Nunn, 6

Kendrick Nunn ble kåret til Rookie of the Month i januar.