Skrevet av Magnus Barstad, @MagnusBarstad og med kommentarer fra Mads Støstad, @MadsStostad.
Etter et svært dypt draft, ligger det nå an til at vi får en free agent-sommer som kan sette halve NBA på hodet. Personlig peker jeg på Golden State Warriors´ suksess, uten en utpreget “big man” når de var på sitt beste, som mye av grunnen til at det nå kan det skje mye. Hvorfor gir det ekstra nerve? Jo, fordi “big men” kommer opp over hele fjøla nå i sommer, og ingen vet helt hva de skal gjøre med dem. Anvendelige spillere (ala Andre ¨Iggy¨ Iguodala) er nå hypermoderne etter han ble Finals MVP, samt kommer til å bli veldig overbetalte.
For er det en ting som er sikkert, så er det at NBA er spillernes liga. Det vil si at talentet avgjør hvem som vinner og hvordan. ¨Small ball¨ vant i år. Mange snakker om at det har kommet for å bli, samt at det kommer til å ta fullstendig over ligaen, noe jeg er sterkt uenig i. Vi må huske at NBA har ikke hatt en super-center siden Shaquille O´Neal (over 10 år siden). Sett en 28 år gammel ¨Shaq¨ inn på ett av utfordrerlagene i år og jeg føler meg sikker på at “big men” ikke lengre ville vært av moten.

Uansett, det er mange bigs, mange interesserte lag og mange spørsmål rundt hvordan de skal få det beste ut av dem. Jeg skal ta en titt på et par av de heteste navnene i årets free agency class, og har fått med meg NRK-journalist og basketekspert Mads Støstad.

Kan først ta de navnene jeg er helt sikre på. James, Kawhi Leonard, Marc Gasol, Draymond Green, Duncan og Middleton ender opp i sine respektive klubber. Det er jeg 99,9% sikker på.

LaMarcus Aldridge
Spenningen starter her. En av mine desiderte favoritter i NBA. Komplett offensiv spiller. Kan poste, har en herlig sky-hook, og kan skyte mid-range med de aller beste. 10/10 offensiv spiller uten tvil. Ikke all verdens i forsvar, men viste i år at at med den rette centeren (Robin Lopez) så er han veldig effektiv. De fleste som har råd (cap space) ønsker seg nok Aldridge. Storscoreren drar dog fra en ganske bra situasjon i Portland, der han hadde kommet til å fått makskontrakt. Lakers og Spurs virker dog å være de eneste reelle kandidatene i skrivende stund. Det vil overraske meg om Aldridge drar til ombyggingsprosessen i Los Angeles, selv om han klokken 00.01 i natt amerikansk tid var i møte med laget fra Los Angeles. Han blir 30 år i juli og er i sin ¨prime¨ akkurat nå. Spurs har et fantastisk system, hvor LaMarcus ville passet fint inn i. De har NBAs beste trener i Gregg Popovich. De er utfordrere for tittelen hvert eneste år. Gutta begynner å dra på åra, men klarer de å sikre seg LaMarcus tror jeg at han sammen med Kahwi og Parker (som ikke er eldre enn 33 år gamle) kan bli en ny big three i de neste årene. Ikke for å snakke om at Aldridge vil få spille ved siden av den beste spilleren noensinne i hans posisjon, Tim Duncan. Spurs´ ¨ball sharing¨ og intelligens med Aldridge’s skyting, tror jeg kan bli down right dirty. Her går jeg for Spurs. Få det på!

Mads: 
Aldridge-sagaen er interessant av mange grunner, men for meg er den først og fremst den ultimate testen på om Los Angeles Lakers fortsatt er fluepapir for stjernespillere. Han kan velge San Antonio, det perfekte valget hvis han ønsker seg en rolig tilværelse hvor han vinner titler år etter år. Eller han kan velge «glitz and glamour» og Hollywood, men ikke stort mer. Jeg tror det gule og lilla stjernestøvet er i ferd med å miste litt av sin appell. Når Aldridge velger Spurs, må Lakers ta en lang, lang titt i speilet.

Ikke like sexy som Aldridge denne. Verdien til Love er ikke på sitt beste etter en begrenset sesong og skade i playoff. Føler meg ganske sikker på at han signerer med Cavs igjen. Kan ikke forstå noe annet enn at tiden på benken mens Cavs sloss om tittelen ga mersmak for en spiller som bør ha en del å bevise neste sesong. Forstå meg rett, Kevin Love er absolutt en god spiller. Tror dog ikke noen andre alternativer vil veie like mye som Cleveland Cavaliers. Synes han er en rar fyr om han forlater Cavs fordi han har lyst til å ha ballen mer i angrep. Jeg tror han ikke flytter på seg og signerer for Cavs for å bli med på bøtteløfting i 2016.

Mads: 
Det er nesten ubegripelig for meg hvor lett noen glemmer at Kevin Love var en av de seks-syv beste spillerne i NBA for bare ett år siden. Han slet med skader i fjor, også før skulderen ble revet ut av ledd. Likevel var Cavaliers betydelig bedre med ham på banen enn uten i fjor – overraskende nok på begge sier av banen. For meg er han den beste spilleren som realistisk sett kan bytte klubb i sommer. Avgjørelsen hans blir avgjørende for hele NBA-landskapet gjennom hele resten av LeBrons prime.

Jimmy Butler

Årets mest overraskende spiller har vel nå etablert seg som en superstjerne og makskontrakten står på døra. Lakers har tilbudt ham maks, og Bulls har matchet det. Jeg tror han blir i Bulls, men det hadde vært kult om han tok turen til LA. Bulls er en bra situasjon i en svak Eastern Conference. Om Butler er en kar som går for fame, Hollywood life og glory, det vet jeg ikke. I så fall kan det hende at han går for Lakers, men lukter Bulls her.
DeAndre Jordan
En kar jeg ikke blir helt klok på. Ultraatletisk, men har store svakheter. For meg er han litt for mye en “stat filler”. Eier ikke post moves ei heller kan han skyte. Kan hoppe og spiller bra forsvar. Synes ikke han er så god i forsvar som mange vil ha det til. Dallas er virkelig på offensiven her og eier Mark Cuban har en tendens til å få det som han vil når møtene setter inn. Dallas kommer nok til prøve seg på en makskontrakt her, noe Clippers ikke kan matche. Lønnsstrukturen i Clippers vil gi dem problemer i frontcourten om Jordan drar, da Big Baby vil være deres eneste gjenværende “big”. Dallas har også lagt seg etter Aldridge, men jeg tviler sterkt på at han drar til Dallas. Jeg tror at i det Dallas får bekreftet at Aldridge ikke ender hos dem så pusher de et maxtilbud på Jordan og han signerer for dem.
Kanskje også verd å nevne at DeAndre opprinnelig er fra Texas.
Mads
Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle si som Clippers-fan, men hele byggverket raser hvis DeAndre Jordan drar. Det sier litt om hvor svak Doc Rivers har vært som lagbygger. Det hadde for øvrig vært idiotisk av Jordan – han kommer aldri til å se så bra ut som når han spiller med Chris Paul og Blake Griffin.
Brandon Knight
Talentfull og scorende pointguard. Fortsatt et lite under for meg at Bucks tradet ham. Gjør kort prosess her og sier at jeg tror han resignerer med Suns.
6-7. Dwayne Wade og Goran Dragic
Tar disse to sammen fordi de henger sammen. Med superpicken av Justise Winslow på nr 10 smiler pluttselig fru Fortuna til Heat igjen. Bosh er på vei tilbake og Wade melder om å være i svært god fysisk form. Jeg tror Dragic resignerer for 5 år med Heat om Wade ikke drar. Jeg tror ikke Wade drar noen plass fordi jeg tror Heat gir ham paydayen han har fortjent etter å han tok en kutt sist (for å spille med Bosh og James).
Da ser vi pluttselig på en heat lineup med Dragic – Wade – Winslow – Bosh – Whiteside. Det synes jeg det lukter svidd av. Begge blir og Heat er instant power house og playofflag igjen neste år.
Mads:
Wade er mystisk, for det er umulig å si hvor effektiv han egentlig er per dags dato. Han burde selvfølgelig vært en av ligaens beste sixth men – og fått betalt deretter – men det er han for irrasjonelt stolt til. Hva med Dragic?
Snakk om å treffe med markedet! I en NBA-verden hvor det føles som halvparten av stjernespillerne er point guards, er Dragic den eneste som er på markedet i sommer – en sommer hvor alle har penger. Hvis Heat prøver å lowballe ham på grunn av Wades lønnskrav, hadde jeg sagt takk og farvel øyeblikkelig om jeg var ham…
Paul Millsap
Vanvittig talentfull undersized power forward. Nok en personlig favoritt. Denne er vanskelig. Mange lag er interesserte, men Millsap blir ikke billig. Det bør han heller ikke være. Atlanta Hawks sliter med å matche et makstilbud fra andre lag. Boston Celtics, Houston Rockets og Utah Jazz virker å være de mest ivrige. Celtics er en spennende situasjon og der finnes det penger. Kommer det et makstilbud fra dem tror jeg det er interessant for Millsap. Rockets var i finalen i vest i fjor og kvitter seg med Terrence Jones for å lage plass på power forward. Klarer de å få Millsap? Jeg tviler. Jazz har også et ungt og spennende lag. Millsap har spilt i Jazz i nesten hele karrieren 2006-2013. Kommer det et maxtilbud derifra er det vanskelig å si hvordan hans bånd til Utah kan påvirke avgjørelsen. Hawks som på sin side var i finalen i øst er også interesserte i å holde på Millsap.
Nei, denne er vanskelig. Tar en sjans og sier Jazz, selv om Hawks sikkert er mest sannsynlig.
Greg Monroe
Stor og offensivt dominerende power forward fra Pistons. Har vel vært ganske klar på at han ikke kommer til å resignere med Pistons. Monroe er dog i en “vent å se” situasjon for spillere som Love, Aldridge, Jordan og Millsap står fort høyere opp på ønskelisten til lag som etter en bigman i årets free agency. Personlig tror jeg ikke det spiller noen rolle da Knicks virker å være den mest sannsynlige destinasjonen for Monroe. Knicks har heller ikke en nevneverdig sjanse til å få noen av de fire over. Monroe kommer til å få godt betalt i Knicks, mye spilletid og score en del. Boston kan også være en mulighet. Monroe selv har uttalt at han ikke vil være noen plass han ikke er ønsket og slike uttalelser fra en spiller i hans situasjon stinker det “bunnklubb” av. Jeg tror Phil Jackson i Knicks har stor troa på Monroe og liker ferdighetssettet hans i triangle offense. Han blir å se i New York til høsten.
Mads:
Monroe ender vel i Knicks. Ikke så mye blitzlamper og høy sigarføring av den signeringen. Stakkars Phil Jackson, han burde gitt seg før han ble håpløst utdatert.
Danny Green
Svært sterk skytter og veldig undervurdert forsvarsspiller fra Spurs. Green er en fantastisk rollespiller som de fleste lagene i NBA ønsker seg vil jeg tro. En spiller med et ferdighetssett som passer perfekt på et litt bedre lag. Det tror jeg også Danny Green vet selv. Personlig tror jeg det koker ned til Blazers og Spurs. Spurs må se an capsituasjonen i forhold til om de signerer Aldridge eller ikke. Får de Aldridge tipper jeg han ender i Portland. Får de ikke Aldridge tror jeg han resignerer med Spurs. Knicks, Pitsons, Lakers og OKC blir også nevnt.
Mads:
En av NBAs ti beste forsvarsspillere, som også skyter treere? Jeg skjønner hvorfor det skjer, men det er rart å tenke på at San Antonio vurderer å gi slipp på ham for å kutte lønnskostnader.