English version can be found at the bottom of the page!

Torgeir Bryn er en norsk basketballegende som hittil er den eneste nordmannen som har spilt i den gjeveste og største basketligaen i verden, NBA. Moderklubben til Torgeir er Ammerud Basket, som han både startet og avsluttet karrieren sin i. I løpet av hans 28-årige basketballkarriere var han innom land som USA, Italia, Frankrike, Portugal, Litauen, Hellas, Belgia og Spania.

Her er historien om – og til – Torgeir Bryn.

Tre NM-gull og junior college i USA

Bryn debuterte som 17-åring for moderklubben Ammerud, hvor han tilbrakte sine første tre år som senior. Etter å ha hentet hjem klubbens første kongepokal i 1981-82-sesongen, bidro Torgeir sterkt til at Ammerud gikk seirende ut av NM-finalene i sesongen 1982-83.
– Jeg hadde bra fysikk og var på god vei til å holde et høyt nivå, forteller Torgeir om sine første år som seniorspiller i Norge.

Etter årene i Ammerud prøvde Torgeir lykken i USA og California. Amerikanerne Robert Holm og Jeff Lange var trenere i Ammerud på den tiden, og de hadde et bredt kontaktnettverk innen amerikanske college- og high schools, forteller Torgeir.

– Det var en stor overgang for meg å dra fra Ammerud til California og juniorcollege. Det var mer intenst og flere spillere som var sultne på å komme seg videre og vise seg frem, sier Torgeir.

Han var 19 år da han flyttet til California, men etter ett år kjente han en liten følelse av hjemlengsel og reiste hjem. Han følte at han måtte utvikle seg mer hjemme i Norge for å ta steget videre, både som spiller og som person.

På det første forsøket hjemme i Norge igjen vant Torgeir sitt tredje NM-gull, i 1984-85-sesongen. Han følte at han vokste på det ene året i USA. Etter at han kom hjem fra USA følte han seg som en bedre basketspiller.
Etter det nevnte NM-gullet i 1984-85 spilte han to sesonger til i Ammerud før han dro på college. Etter et nordisk mesterskap i 1987, hvor Torgeir gjorde en svært god figur, fikk flere collegelag øynene opp for den 2.07 meter lange spilleren fra Ammerud. Turen gikk til Texas og laget Texas State University, som spilte på øverste collegenivå.

I den første sesongen startet Bryn 31 kamper, noterte seg for 15.1 poeng per kamp og 7.5 returer per kamp. I sesongen etter økte han antall returer fra 7.5 til 9 og antall poeng fra 15.1 til 16.8 på 27.9 minutter per kamp.

Veien fra Texas State University til NBA

Flere talentspeidere hadde fulgt Bryn nøye i løpet av de to årene han spilte på Texas State University. Etter en turnering i Alaska i 1987, samt flere gode kamper mot anerkjente skoler og en rekke internasjonale kamper med seniorlandslaget, fikk Bryn tilbud fra NBA-klubben Los Angeles Clippers om å delta på deres sommercamp.

Etter en vellykket sommercamp fikk Bryn gode signaler fra ledelsen i klubben, men laget fra Los Angeles brukte lang tid på å bestemme seg. Til slutt kunne han ikke vente lengre. Han ville spille basket, og i tillegg ventet familien sitt første barn. Derfor takket han ja til en kontrakt fra den belgiske storklubben Damme BAC.

TIl slutt bestemte Clippers seg – de ville ha Bryn. Men Damme, som akkurat hadde signert Bryn, ville ikke gi slipp på nordmannen. Torgeir husker dette godt.

– Jeg var jo veldig spent, og det var mange samtaler med agenten frem og tilbake. Jeg ble til slutt kjøpt fri av Clippers, men ledelsen i Damme ville ikke vedkjenne seg dette, så de sa jeg hadde fått sparken.

Det så lenge ut som NBA-drømmen skulle gå i vasken, men til slutt ga Damme etter, og Bryn satte seg på første fly til Los Angeles. ”

– Kontrakten ble først skrevet på faks, deretter signert originalt ved ankomst i Los Angeles, sier Torgeir.

Drakten til Torgeir. Han spilte med nummer 12 på ryggen. (Foto: Privat)
Drakten til Torgeir. Han spilte med nummer 12 på ryggen. (Foto: Privat)

21. oktober 1989 signerte Torgeir Bryn for Los Angeles Clippers, som den første nordmann og skandinav noensinne til å signere en kontrakt i NBA. Etter å ha gjort sakene sine bra i pre-season, fikk Bryn en av 15 rosterplasser. Hans første kamp var mot Houston Rockets, 3.november 1989.

TORRRIRIRIR
Torgeir Bryn i kamp mot Otis Thorpe. Thorpe ble senere utnevnt som All-Star og har også vunnet NBA-sluttspillet. (Foto: Privat)

– Det var en surrealistisk opplevelse. Det å høre navnet mitt ropes opp i LA Sports Arena og entre parketten mot Houston Rockets var og er det største jeg har opplevd. Kommer fra Kalbakken og Ammerud og komme igjennom det lille nåløyet. Jeg var meget nervøs da jeg kom innpå, og i etterkant så kjente jeg på at jeg ikke var helt klar for denne oppgaven. Men at jeg helt klart hadde noe å gjøre der, det var jeg helt sikker på.

Torgeir Bryn sammen med sin trener Robert Holm før kampen mot Houston. (Foto: Kjartan Helge Monsen/Privat)
Torgeir Bryn sammen med sin trener Robert Holm før kampen mot Houston. (Foto: Kjartan Helge Monsen/Privat)

– Los Angeles Clippers er et lag som tidligere har hatt en god førstefemmer, men ikke alt for stor bredde i stallen. Hvordan var laget da du spilte der?

– Laget i dag er mye bedre og enda mer atletiske enn laget i 1989. Clippers har vært kjent for å ha et lag med mye talenter, men aldri nådd helt opp. Det virker som om det er en helt annen struktur og kultur i klubben nå. Samt at de har fått en eier som også kommer til å tilføre klubben ressurser som trengs for å nå og holde seg helt i toppen.

Etter tre kamper mot Dallas Mavericks og to ganger mot Houston Rockets (totalt ti minutter og fire poeng) for Los Angeles Clippers ble Bryn erstattet av Benoit Benjamin. En av lagets store stjerner på den tiden, 211 cm høye Benoit Benjamin, dro til Italia for å spille for Philips Milano før sesongen. Men han stilte høye krav, og kom aldri til enighet med italienerne. Tilbake i USA kranglet han med Clippers om lønn og betingelser, og ledelsen var lenge usikre på om de ville ha “bråkmakeren” Benjamin på laget igjen. Men med fire tap på de seks første kampene trengte Clippers sin sterkeste mann.

torgen
Bryn ble skuffet da han ble vraket av Clippers, men hadde en innholdsrik karriere også etter NBA-drømmen.

– Høyere nivå på spillerne i dag

Torgeir tror nivået på spillerne er høyere i dag.

– De er mer atletiske og spillet har forandret seg en god del siden mine kamper i 1989 og i pre-season i 1994. Om jeg hadde vært ung og lovende i dag og skulle prøvd meg så vet jeg ikke om jeg hadde kommet igjennom nåløyet. Men det er også flere faktorer som ville vært annerledes i dag. Jeg var veldig tidlig ute som europeer i NBA-sammenheng, mens i dag så er NBA en global liga. I tillegg tilrettelegges det mye mer nå for de spillere som har potensiale til å nå NBA. De får en helt annen oppfølging enn det jeg gjorde.

– Men at jeg har/hadde kropp for å spille NBA er det ikke tvil om, og hadde sikkert blitt skolert annerledes for å evt. nå NBA i dag, forteller Bryn.

Veien gjennom Europa til NM-gull med Oslo Kings

– Etter Clippers-karrieren var du innom hele 18 klubber fordelt på ni land. Hvordan var nivået i f.eks. Litauen i forhold til USA?

– Litauen har masse tradisjoner i basketball. Det spilles også meget god basket i Litauen. Nivået er ikke på samme nivå som i NBA, helt klart, men litauisk basket er noe av det bedre i Europa og verden.

Torgeir var innom toppklubber i Frankrike, Portugal, Litauen, Hellas, Belgia, Italia og Spania etter den surrealistiske opplevelsen i NBA. I 1994 fikk han igjen napp i NBA, denne gangen i Philadelphia 76ers. Nordmannen følte seg bedre forberedt enn da han var hos Clippers, og imponerte ledelsen i 76ers under summercampen og pre-season kampene. Men igjen tippet ballen feil vei for Torgeir.

– Det ble inngått mange store og dyre kontrakter i Sixers det året. Plutselig var det ikke penger nok igjen til kontrakten min. Jeg ble selvfølgelig veldig skuffet da jeg ble kuttet i Clippers, men ikke så skuffet som da jeg ble kuttet av Sixers i 1994. Da var jeg fysisk klar og ikke minst klar for å spille på det nivået. Jeg fikk også spilletid i treningskampene i oppkjøringen, og hadde signert en toårskontrakt. Hadde jeg fått plass på åpningsdagen så hadde jeg garantert fått toårskontrakt. De greide ikke å frigjøre nok andre spillere som satt på store kontrakter, så dette gikk utover meg.

Torgeir fikk beskjed av 76ers at han kunne kjøpe seg en fet bil og lete etter leilighet. Men så kom kontrabeskjeden – det var ikke nok penger igjen til nordmannen.

Etter skuffelsen i USA spilte han blant annet for gigantene Benfica, Pau Orthez, Estudiantes og Zalgiris, i tillegg til Aris i Hellas.

– Jeg likte nye utfordringer og takket ja når jeg fikk interessante tilbud, sier Torgeir om tiden i Europa.

Men det var noe annet å spille i Europa. Etter en kamp i Hellas i 2000, hvor Bryns Aris tapte med ett poeng for Athen-laget Near East, ble spillerbussen angrepet med steiner. Bryn fortalte den gang til Aftenposten at han ville fått steinene i ansiktet om de hadde havnet 30-40 cm lenger bak.

Han avsluttet karrièren i Norge, under BLNOs storhetstid på starten av 2000-tallet. Han vant NM-gull med Oslo Kings i 2000-01 sesongen, før han skiftet beite til Harstad Vikings i 2003. Der spilte han i ett år, før han ga seg. I 2007 gjorde både Ammerud Basket og Torgeir selv comeback på parketten, og comebacket ble enda mer spesielt av at han spilte med sin egen sønn, Martin Bryn. Torgeir syntes det var en stor opplevelse å få spille med sin egen sønn.

–  Å spille med Martin var en stor opplevelse. Det var noen diskusjoner på hjemmebane i forkant om jeg skulle gjøre comeback. Jeg tenkte mest på Martin og ville at han skulle få drive med basket fordi han ønsket det, samt ha sin identitet på banen og ikke sammenlignes med meg. Men Martin var veldig positiv til dette, og ønsket at jeg skulle gjøre comeback. Jeg er veldig glad og stolt over å ha fått lov til å spille med min sønn på øverste nivå i Norge. Det er ikke så mange som har gjort det i noen idretter her hjemme.

Torgeir Bryn la opp i 2010, 46 år gammel.

– Hvordan var det med medieoppmerksomhet her hjemme da du debuterte i NBA?

– NRK, Aftenposten og VG var de mediene som dekket det at jeg debuterte. Det fantes ikke sosiale medier på den tiden, så jeg fikk nøye meg med litt tv-tid, samt noen artikler i dagspressen. Hadde jeg debutert i dag så hadde det vært mye enklere å markedsføre seg selv også enn det var da.

TORR
Det ble store oppslag i norske aviser da Bryn debuterte for Clippers mot Houston. (Foto: Kenneth Johansen/atekst)ENGLISH VERSION

Torgeir Bryn is a Norwegian basketball legend that is the only Norwegian who has played in the greatest and most prestigious basketball league in the world, the NBA. Torgeir’s childhood club is Ammerud Basket, where he both started and ended his career. During his 28-year basketball career, he played  in countries like USA, Italy, France, Portugal, Lithuania, Greece, Belgium and Spain.

At the age of 17, Bryn debuted for Ammerud, where he spent his first three years as a senior. After two Norwegian Championships with Ammerud, Torgeir went to the United States and California. His coaches at Ammerud, Robert Holm and Jeff Lange were Americans. “They had a broad contact network within the US colleges and high schools.”

“It was a big transition for me to go from Norway to California and junior college. More intense and more players who were hungry to move on and show off, “says Torgeir. He was 19 when he moved to the West Coast, but after one year he felt a small sense of homesickness and returned to Oslo. “I went home to Norway after just one year, I felt that I had to develop at home to take a step further, both as a player and as a person.”

“I felt like I improved my game the year I was in the US, it helped me. When I came home, I felt like a better basketball player. ” After the Nordic Championship in 1987, where Torgeir did a very good figure, Southwest Texas State University took contact with the 2.07-meter center from Ammerud. The trip went to Texas and Southwest Texas State University, who played at the top college level, NCAA Divsion I. In the first season, Bryn started 31 games, scoring 15.1 points per game and collecting 7.5 rebounds per game. In the following season he increased the number of rebounds from 7.5 to 9 and the number of points from 15.1 to 16.8 in 27.9 minutes per game.

Drakten til Torgeir. Han spilte med nummer 12 på ryggen. (Foto: Privat)
Torgeirs shirt. He played with number 12. (Photo: Private)

Several scouts followed Bryn closely during his two years in Southwestern Texas. After a tournament in Alaska in 1987, in addition to a number of international matches with the Norwegian national team, Bryn got an offer from LA Clippers to attend their summer camp. After a successful summer camp, Bryn got signals from the organization. They seemed to be interested. However, the team from Los Angeles took their time to decide. “Finally, I could not wait longer; I only wanted to play basketball.” Therefore, Torgeir accepted a contract-offer from Damme BAC in Belgium. His time with the Belgian club ended quickly. But Damme, who had just signed Bryn, would not let go of the Norwegian. Clippers bought him free from the contract, but Damme told the press that they had fired their Norwegian center. Bryn went straight to the airport and got on the first airplane to Los Angeles!

TORRRIRIRIR
Bryn vs Otis Thorpe of the Houston Rockets. Thorpe was an All-Star later in his carrier and has also won the NBA Championship. (Photo: Private)

Torgeir Bryn officially signed for the Los Angeles Clippers, 21st October 1989, as the first Norwegian and Scandinavian ever to sign a contract in the NBA. Bryn did well in the pre-season and became a part of the Clippers-roster. His first match was against Houston Rockets, 3rd November 1989.

– It was a surreal experience. Hearing my name from the announcer in LA Sports Arena and enter the floor against the Rockets, was and is the biggest thing I’ve ever experienced. Coming from Kalbakken and Ammerud and get to the NBA, it was a real adrenaline boost for me. I was very nervous when I first entered the floor, and I felt for a moment that I wasn’t ready for this. But, I soon felt I certainly had something to do out there. I was sure about that.

Torgeir Bryn sammen med sin trener Robert Holm før kampen mot Houston. (Foto: Kjartan Helge Monsen/Privat)
Torgeir together with his former coach from Ammerud, Robert Holm, before the match against Houston.

After three games – one against Dallas and two against Houston, ten minutes and four points for the Clippers, Bryn was replaced by Benoit Benjamin. One of the team’s big stars at the time, 211 cm tall Benoit Benjamin, left USA for Italy to play for Philips Milan before the season. But he had high demands and he never came to terms with the Italians and returned to Clippers after a poor league opening for LAC.

Torgeir spent time with top clubs in France, Portugal, Lithuania, Greece, Belgium, Italy and Spain after the surreal experience in NBA. In 1994, he finally got another chance in the NBA, this time with Philadelphia 76ers. Bryn felt better prepared than when he was with the Clippers, and he was dominating during the summer camp and impressed the coaches in the pre-season games. Again, the ball tipped the wrong way for Torgeir.

– Many big and expensive contracts were signed by the Sixers that year. Suddenly it was not enough money left for my contract under the salary cap. I was of course very disappointed when I was cut by the Clippers, but not as disappointed as when I was cut by the Sixers in ’94.  I was physically ready and mentally ready to play at the greatest level, and I knew for sure that I could bring skills and positive energy to the team. But 76ers were unable to free enough other players who sat on large contracts, that ruined it all for me.

Torgeir was told by the 76ers that he could buy himself a shiny car and look for an apartment. But suddenly, there was not enough money left for the Norwegian.

After the disappointing time with the 76ers, he wetn on to play for big clubs like Benfica, Pau Orthez, Estudiantes and Zalgiris, in addition to Aris in Greece. “I enjoyed new challenges and was often positive when I received interesting offers”, says Torgeir thinking of the time in Europe. However, there was something completely different to play in Europe. After a match in Greece in 2000, where Bryns team Aris lost by one point against the Athens team Near East, the team bus was attacked by enemy fans throwing stones.

He finished his career in Norway. He won the championship in the BLNO with Oslo Kings in 2000-01 season, before he changed club to Harstad Vikings in 2003. He played in Harstad for one year before he retired. In 2007, both Ammerud Basket and Torgeir made comeback on the parquet in the BLNO, and the comeback was even more special because pleyd with his own son, Martin Bryn. Torgeir thought it was a great experience to team up with his son.

– Playing with Martin was a wonderful experience. I am very happy and proud to have been allowed to play with my son at the top level in Norway. Not many people have done it in any sports here at home.

Thank you, Torgeir, a truly amazing carrier! We are proud of you!