Natt til fredag arrangeres den årlige NBA-draften, som avholdes i Barclays Center. Ulrik Sydnes har tatt for seg de heiteste spillerne i draften, og skrevet en liten notis om hver av de.

Karl Towns – Kentucky, Power Forward/Center – 7’0”/213 cm høy – 248 pund/112 kg tung

Alt tyder på at Towns blir førstevalget i årets draft. Han har kombinasjonen av størrelse, lengde og mobilitet som man ønsker hos en som skal spille under kurven og har vist at han kan både beskytte kurven og plukke returer. Defensivt er han bevegelig nok til å forsvare forwarder og sterk nok til å hindre de fleste centere i å score effektivt, selv om han kanskje trenger litt mer muskler mot de største kjempene i posten. Towns er en god atlet, ikke supereksplosiv, men veldig mobil og koordinert.

De gjennomsnittlige poeng, returer og lignende for sesongen kan virke lave for Towns, noe som skyldes at han kun spilte 21 minutter per kamp på grunn av Kentuckys dybde. Offensivt ble han brukt en del i posten hvor han viste effektivitet og et bra touch rundt kurven. Foreløpig bruker han mest jump-hooks og har ikke det mest avanserte post-gamet, men potensialet er der. Hans allsidighet gjør at han også kan skape rom for medspillerne med sitt gode skudd. Han var en meget solid straffeskytter (82%) for Kentucky og scorte mye fra mellomdistanse. Det ble ikke så mange trepoengere grunnet hans rolle, men han ledet sitt high school-lag i antall scorede trepoengere og på U17-landslaget traff han 46% på 5.5 forsøk per kamp.

Karl Towns passer perfekt inn i dagens NBA med sin allsidighet, sin evne til å beskytte kurven og sitt gode skudd. Han kan minne om en litt mindre atletisk og polert Anthony Davis. Jeg er 95% sikker på at Minnesota tar han først i draften og at han danner et radarpar med Andrew Wiggins som har potensialet til å dominere ligaen om noen år.

Jahlil Okafor – Duke, Center – 6’11”/211 cm høy – 272 pund/123 kg tung

Dette er en old school-center som rett og slett dominerte motstanderne sine på college-nivået og var den beste spilleren på Dukes mesterskapslag. Han scorte 17 poeng per kamp på 66% skyting, til tross for at han møtte dobling og mer til når han postet opp. Mange eksperter mener at Okafors bevegelser i posten og fotarbeid er de beste hos en college-spiller siden Tim Duncan. Han har svære hender som griper det som sentres til ham, men likevel et meget godt touch rundt kurven. Men han skyter bare 51% på straffeskudd og har ikke vist at han kan skyte fra mellomdistanse. Det han derimot kan er å bruke sin gode ballkontroll til å angripe kurven, i tillegg til at han har gode pasninger som finner medspillerne i farlige posisjoner.

Det er defensivt det settes spørsmålstegn rundt Okafor. Han har størrelsen og de lange armene til å ankre et forsvar, men ga ofte opp dype posisjoner og er ikke eksplosiv nok til å beskytte kurven skikkelig. Han var ikke alltid aggressiv nok, noe som delvis kan forklares med at han var Dukes eneste solide big man og måtte holde seg unna feiltrøbbel. Det kanskje mest bekymringsfulle var hvordan han slet med å forsvare pick and rolls, en stadig viktigere egenskap for centere i dagens NBA. Som returtaker var han veldig god offensivt, men ganske dårlig på defensive returer. Ofte ble han stående å se på skuddet, fremfor å bokse ut.

Jahlil Okafor er en spiller som et lag antagelig kan bygge sitt angrep rundt. Fokuset på spacing kan gi ekstra rom for en spiller med hans ferdigheter i posten. Men om han ikke forbedrer seg defensivt kan han være en vanskelig spiller å bygge rundt. Klarer han å bli en god toveisspiller så kan han nærme seg DeMarcus Cousins sitt nivå. Bedre sammenligninger på nåværende nivå kan være Al Jefferson eller Brook Lopez. Begge de to er bedre skyttere, mens Okafor er en bedre pasningsspiller. De har begge på sitt beste nær all-star nivå, men vanskelige å bygge et vinnerlag rundt. Han kjempet lenge mot Towns om å være førstevalget i draften, men de fleste eksperter tror nå han blir topp fem. Jeg kan se for meg at han enten går som nummer to til Los Angeles Lakers eller fire til New York Knicks.

D’Angelo Russell – Ohio State, Point Guard/Shooting Guard – 6’5”/ 196 cm høy – 193 pund/88 kg tung

Russell var en av de morsomste spillerne å se i årets college-sesong. Ikke altfor atletisk, men har ferdigheter som gjør det veldig vanskelig for forsvarere å holde seg foran ham. Hans størrelse, gode skudd(41% på trepoengere) og pasningsferdigheter gjør at han kan spille sammen med mange forskjellige typer guarder. Har et overblikk og en klokskap i spillet som kan gjøre han spesiell. Trives godt i pick and roll, hvor han kan skyte over forsvarere som trekker seg unna og angripe kurven om de spiller han for tett.

Defensivt er han en del svakere. Russell har størrelsen og farten til å forsvare både point guarder og shooting guarder, men innsatsen har vært varierende og han brukte mesteparten av energien sin offensivt. Han har lengden og størrelsen til å forbedre seg, men kommer nok til å slite i forsvar de første årene av sin NBA-karriere. Hans egenskaper som scorer og playmaker minner om James Harden, selv om Russell ikke er like flink til å komme seg til straffelinjen. Tallknuserne hos fivethirtyeight.com mener at Russell er den med størst sjanse til å bli draftens superstjerne, men at han også har høy sannsynlighet for å bli den største busten. Han burde passe godt inn hos Philadelphia 76ers og det ryktes at han hadde en imponerende treningsøkt hos laget denne uken.

Kristaps Porzingis – Sevilla, Power Forward – 7’0”/213 cm høy – 230 pund/104 kg tung

Med en sterk sesong i Spania har Porzingis spilt seg inn i toppen av årets draft med sin sjeldne kombinasjon av størrelse og skyting. Han har bevegelighet og spenst til både beskytte kurven og forsvare ut til trepoengslinjen. Men skal han forsvare i posten må han legge på seg litt muskler. Han er heller ikke en veldig god returtaker.

Offensivt vil han skape rom for medspillerne sine med et veldig bra skudd. God trepoengsskytter(46% i Eurocup), som også kan bruke sine atletiske ferdigheter til angripe kurven om han forsvares for tett. Har ikke vist så mange ferdigheter med ryggen mot kurven, men har vist glimt av å mestre imponerende fotarbeid og vanskelige skudd fra mellomdistanse.

Etter å ha ligget rundt nummer ti på mange mock drafts mesteparten av sesongen, har Porzingis blitt veldig ettertraktet de siste ukene etter noen gode treninger. Han er en uferdig spiller, men med et veldig høyt potensiale hvis han får den riktige treneren. Siden han er europeisk big man som kan skyte får man sammenligninger med alle fra Andrea Bargnani til Dirk Nowitzki. Klarer han å utvikle et bedre post-game så kan han minne om Chris Bosh. Hvis D’Angelo Russell er tatt så tror jeg han blir snappet opp av New York Knicks eller Orlando Magic.

 

Willie Cauley-Stein – Kentucky, Center – 7’1”/216 cm høy – 242 pund/110 kg tung

WCS dannet sammen med Karl Towns et forsvar hvor det å komme seg til kurven var nesten umulig. Høy, lang og atletisk kan han forsvare kurven og plukke returer. Men det mest imponerende er måten han kunne bytte over til guarder i pick and rolls og tvinge frem vanskelige skudd eller turnovers. Det er få spillere i NBA som har den evnen.

Offensivt kan han ikke score effektivt på egenhånd. Han tar offensive returer, kutter og kan rulle mot kurven etter pick and rolls, men har ikke ferdigheter med ryggen mot kurven og er ikke en god skytter. Fra elendige 37% i sitt første år for Kentucky har han forbedret straffeskytingen sin til akseptable 62% i sin tredje sesong.

Cauley-Stein har vært litt ujevn i fokus og intensitet, men kan bli et defensivt anker i NBA. Offensivt vil han ikke være den som får mest ansvar, men plukke opp en del poeng gjennom dunker og offensive returer. Spillemessig er nok Nerlens Noel eller Tyson Chandler greie sammenligninger. WCS kan nok bli draftet av alle lag Orlando Magic som har femte valg til Indiana Pacers nede på ellevte.

 

Mario Hezonja – Barcelona, Shooting Guard/Small Forward – 6’8”/203 cm høy – 200 pund/91 kg tung

Hezonja er den andre europeiske spilleren som ser ut til å bli valgt blant topp 10. Han er en meget allsidig spiller, med atletiske evner, bra skudd(40% på trepoengere), pasninger og potensiale som forsvarsspiller. Han er meget god til å spotte opp, men har vist at han kan ha ballen i hendene sine og finne medspillere. Som man kan forvente av en 20-åring som har spilt blant seniorer er han ujevn i prestasjonene. Han har hatt kamper i Europa uten å score, men også noen hvor han har eksplodert (5/6 på trepoengere mot Real Madrid forrige uke).

Defensivt har han potensiale til å være god, selv om han som mange unge spillere har vært ujevn der til nå. Har bra lengde og er atletisk nok til å i hvert fall forsvare shooting guarder og small forwarder. Det speiderne har vært mest bekymret for er kroppsspråket hans. Han har mye swagger, men kan av og til virke nedlatende mot medspillere. Hezonja har uttalt at han er den beste spilleren i draften, at Lavines dunker i dunkekonkurransen var middelmådige og at han ikke ville Lionel Messi spille, Messi kunne heller komme og se ham.

Hezonja har et vinnerinstinkt og en attitude som kan slå begge veier. Han har blitt sammenlignet med både Kobe Bryant og J.R. Smith. Det viser at han potensielt kan bli veldig god, men kan og bli en spiller som frustrerer fans og medspillere. Han er blant de jeg synes har størst stjernepotensiale i draften. Det er mange av lagene som drafter topp 10 som kunne trenge en ving med scoringspotensiale og allerede hos Orlando Magic eller Sacramento Kings med femte og sjette pick kan han forsvinne.

 

Emmanuel Mudiay – Guangdong, Point Guard – 6’5”/196 cm høy – 200 pund/91 kg tung

Mudiay valgte å spille i Kina fremfor college og hadde en blandet sesong hvor han kun fikk spilt 12 kamper på grunn av en skade. Han har fantastisk størrelse for posisjonen og er veldig atletisk. Ikke helt Westbrook/Wall-nivå, men trinnet under. Han er derfor en god returplukker og har et stort potensiale defensivt. På grunn av størrelsen kan han forsvare flere posisjoner.

Mudiays fart, styrke og ballbehandling gjør han livsfarlig både i etablert spill og på overganger.Han har et ok skudd, men kan ha perioder hvor han er kald. Har skutt greit fra linjen tidligere, men denne sesongen skjøt han kun 57% på straffeskudd for Guangdong. Det er noe han må forbedre!

Han var lenge forventet å bli tatt blant de tre første i draften, men imponerende spill og fremvisninger fra andre har dyttet Mudiay lenger ned hos mange eksperter. Som spiller har han potensiale til å ligne John Wall eller Jure Holiday om han utvikler sitt defensive potensiale og blir mer jevn med skytingen. Kan bli tatt allerede av Knicks på fjerde, men Denver Nuggets med syvende pick er et sannsynlig sted han kan havne om Lawson er på vei vekk.

 

Justise Winslow – Duke, Small Forward – 6’7”/201 cm høy – 222 pund/101 kg tung

Winslow startet sesongen som small forward, men spilte sin beste basketball da Duke skiftet over til å spille med kun Okafor som tradisjonell big man og flyttet Winslow til power forward, hvor han hadde en rolle som lignet Draymond Greens hos Golden State. Hans største styrke er forsvarsspillet og han vil tidlig i karrieren være en spiller som kan forsvare motstanderens beste spiller. Han er veldig atletisk, bevegelig og gjør veldig ofte de riktige rotasjoner og bytter defensivt. Allsidigheten og styrken hans gir også potensialet til å forsvare en del big men om Winslows lag spiller small ball. Han plukker også bra med returer.

Han scorer ikke altfor mye, men gjør det til gjengjeld effektivt. Winslow kan spotte opp på trepoengslinjen og score via kutting til kurven og på overganger. Mangler foreløpig ferdighetene til å være et førstevalg offensivt, da han ikke skaper så mye for andre samt skyter dårligere når han må drible og skape sitt eget skudd. Forbedrer han seg på dette området snakker vi en veldig solid spiller, som kan minne litt om Kawhi Leonard eller Jimmy Butler. Jeg tror ikke han går lavere enn til Magic eller Kings på femte og sjette som begge har behov på small forward-posisjonen.

 

Stanley Johnson – Arizona, Small Forward – 6’7”/201 cm høy – 242 pund/110 kg tung

Med bra størrelse, mye muskler og kvikkhet er Johnson en spiller med stort defensivt potensiale som kan forsvare flere posisjoner. Han bidrar også offensivt med god skyting som skaper rom(37% på trepoengere) og kan bruke sine atletiske evner til å score uten hjelp. Det Johnson slet mest med var å avslutte rundt kurven. Han traff bare 40% av skuddene i painten mot etablert forsvar og brukte ikke sin fysikk så mye som man gjerne skulle ønske. Til gjengjeld er han flink til å komme seg til straffelinjen og begår ikke mange turnovers.

I dagens NBA er spillere som kan skyte og forsvare flere posisjoner meget verdifulle. Reggie Miller har uttalt at Johnson minner om en ung LeBron James. Det er nok å ta det litt langt, men potensielt kan vi ha en ny Ron Artest her. Jeg tror han er aktuell for de lagene som trenger en forward etter at Hezonja og Winslow er valgt. Detroit Pistons med åttende eller Phoenix Suns med trettende pick kan fort bli Johnsons nye hjemsted.

 

Frank Kaminsky – Wisconsin, Power Forward – 7’1”/216 cm høy – 231 pund/105 kg tung

Frank the Tank ble årets college-spiller i fjor og hadde en fantastisk sesong for Wisconsin som tapte finalen i NCAA-turneringen mot Duke. Han var den mest allsidige offensive spilleren på college-nivået i fjor og hadde en PER på 35! Kaminsky scorte sine 19 poeng per kamp ved å skyte trepoengere, poste opp, angripe kurven samt et utall andre måter. Har meget bra størrelse og selv om han ikke er en eksplosiv atlet, er han bevegelig og det gjør han vanskelig å forsvare. Han er og en god pasningsspiller og unngår turnovers.

Spørsmålene rundt Kaminsky er knyttet til forsvar og potensiale. Han har spilt fire år på college-nivå og vil derfor kanskje ikke utvikle seg så mye mer. Defensivt spilte han center for Wisconsin, men må kanskje forsvare power forwarder i NBA. Hans mobilitet og fotarbeid kan hjelpe han defensivt, men han kan slite mot raske forwarder og trenger mer muskler om han skal forsvare i posten. Han er en god defensiv returtaker, men blokkerer ikke mange skudd.

Kaminsky vil nok gå i lotteriet, men gjerne et sted fra 8-15 til et lag som trenger noen som kan bidra med en gang. Den spilleren i NBA han ligner mest på nå er kanskje Kelly Olynyk, men om han fortsetter å jobbe defensivt kan han ha en lignende karriere som Brad Miller. Miami Heat har 10. pick og kan være et passende sted for Frank the Tank!