Selv om staten Illinois først og fremst er kjent for storbyen Chicago, er det Springfield som er statens hovedstad. I januar 1984 kom en liten gutt til verden i den relativt lille byen, det var der han fikk et sterkt forhold til basketball. I likhet med det fleste andre basketinteresserte på 90-tallet, fulgte også ¨Iggy¨ statens stolthet, Chicago Bulls. Ikke overraskende var forbildet til Iguodala, Michael Jordan. 24 år etter at forbildet vant sin første NBA Finals MVP tittel, vant Andre Iguodala sin første. Samtidig som Golden State Warriors endte sin 40 år lange titteltørke. Sesongen 2014/2015 ble en historisk sesong for Golden State på mange måter, og ble antageligvis høydepunktet i karrieren for en av NBAs største ringrever, Andre Iguodala.

Andre gjorde det bra både sportslig og faglig på high school, Lanphier i Springfield. Han fikk anerkjennelse under high school tiden grunnet bra prestasjoner i flere turneringer, i tillegg til flere nominasjoner og priser. Før starten på sin college-karriere i 2002, ble han ranket som den sjette beste small forwarden og den 26. beste spilleren i landet.

Flere ønsket seg Iguodala til sin skole, mens hovedpersonen selv hadde fokus på Arkansas og Kansas. Andre var en beundrer av spillesystemet til Arkansas, trenerne, fasilitetene og fansen. I praksis hadde Illinois-gutten bestemt seg. Allikevel endret det seg drastisk da Nolan Richardsons 17-årige suksessperiode som Arkansas-trener fikk en brå og kontroversiell slutt. Andre bestemte seg for å spille for Univesity of Arizona Wildcats i stedet. Wildcats kom seg til NCAA Tournament begge sesongene. Iguodala var en del av laget, og amerikaneren ble regnet som en meget god all-round spiller.

Starten på NBA-drømmen

Proffkarrieren i NBA startet i 2004 da han ble draftet som nummer 9 av Philadelphia 76ers. Laget hadde på den tiden en av NBAs aller største stjerner i point guarden Allen Iverson. Høytflyvende Iguodala ble raskt en favoritt blandt fansen da han alltid avsluttet med kraft og stil rundt kurven. Iguodala fikk tillit og spilte samtlige kamper for 76ers den sesongen, og ble valgt ut til All-NBA Rookie Team. 2006-07 sesongen startet forferdelig for Philadelphia. 5-18 etter 23 kamper, og lagets stjerne Iverson ble tradet til Denver Nuggets. Sammen med nyervervelsen Andre Miller fikk Andre mer ansvar, Miller og Iguodala ledet 76ers til sluttspillet de to påfølgende sesongene, hvor de røk ut i første runde mot henholdsvis Detroit Pistons og Orlando Magic. Andre signerte en ny avtale med 76ers etter 2008-09 sesongen.

2009-10 sesongen ble en stor skuffelse for Philadelphia, som endte grunnserien med 27-55. Mye av problemene med Philadelphias spill var point guard posisjonen, som hadde vært godt dekket i mange år. Før 10-11 sesongen hadde 76ers andrevalget i draften og valgte guarden Evan Turner. Sammen med flere andre justeringer ga det resultater og 76ers kvalifiserte seg for sluttspillet igjen, hvor det sa stopp i første runde mot Heat. I 11-12, Iguodalas siste sesong i Philly, ble han valgt til All-Star reserve og ledet 8. seedede 76ers forbi 1. seedede Chicago Bulls i sluttspillet. Det sa stopp i Eastern Conference Semifinals mot Boston Celtics.

Traden fra 76ers til Nuggets

Hele fire lag var del i en ¨byttehandel¨ som sendte Andre Iguodala fra Philadelphia 76ers til Denver Nuggets. Med Iguodala på laget ble Denver ansett som en outsider til tittelen i 2012-13, og kom seg til sluttspillet med 57-25 i grunnserien – Nuggets beste grunnserie gjennom tidene. I løpet av sesongen hadde de på et tidspunkt 15 strake seiere, men de feilet da det gjaldt som mest. Selv om Andre hadde en god serie røk Nuggets ut allerede i første runde mot Golden State.

Iguodala har også en imponerende landslagskarriere bak seg. Han har vunnet to gullmedaljer, et VM-gull i 2010 i Tyrkia og et OL-gull i 2012 i London. 

“If you can’t beat them, join them”

Iguodala ble i juli 2013 hentet til Golden State Warriors fra Denver Nuggets. Det tok en liten stund før amerikaneren presenterte seg for hjemmepublikumet i Oracle Arena, men da han først presenterte seg, presenterte han seg for alvor. Det første av mange høydepunkter i GSW-drakten kom 14. november 2014, da han avgjorde kampen i siste sekund med en fade-away.

Resten av sesongen var som en berg- og dalbane for 31-åringen. Han ble skadet i slutten av november og måtte stå over 12 kamper med en strukket høyre hamstring. Hans defensive arbeid fikk likevel resultater, og “Iggy” kom på 2014 All-NBA Defensive first team.

Foran 2014-15 sesongen gjorde Steve Kerr et smart grep med Andre Iguodala. “Da Steve Kerr kom denne sesongen ble veteranen sendt på benken. Det er det mange som hadde taklet dårlig, men Iguodala var en mønsterprofesjonell og ga laget alltid det de trengte. Som oftest i forsvar, men om laget slet offensivt (noe de svært sjeldent har gjort) så var han mer aggressiv også der”, forteller NBA-kommentator Frederik Gnatt. I løpet av hans elleve års lange NBA-karrière hadde han startet 806 kamper, men aldri før hadde han startet en kamp på benken. Iguodala snittet i grunnserien på 7.8 poeng per kamp, mens i sluttspillet ble det andre boller. Før finalerunden noterte Iggy seg aldri for mer enn 16 poeng, som han gjorde i kamp 5 mot Memphis. Også i kamp 1, 2 og 3 i finalen startet han på benken, men da Cleveland snudde 0-1 til 2-1, visste Kerr at endringer måtte gjøres.

Genistreken

Iguodala ble foretrukket fremfor Andew Bogut og fikk starte sin første kamp for sesongen etter at Cleveland tok ledelsen 2-1 i kamper. Genistreken fra Nick U’Ren (les mer om saken her) gjorde at GSW snudde serien fra 1-2 til 4-2, og endte titteltørken på 40 år. I tillegg til å spille godt forsvar på “King James” bidro Iguodala mye offensivt, han noterte seg for 22, 14 og 25 poeng i de tre kampene han startet. NBA-kommentator Christian Paasche mener at forsvarsarbeidet til Iguodala er hans store styrke. “Andre Iguodala er bunnsolid fysisk. En strålende atlet som er bevegelig og hardtarbeidende. Han er ingen jålebukk. Det er først og fremst forsvarsarbeidet som er hans store styrke, men han har også en del offensive gener”.

Og hva er det som gjør Iguodala så god? Gnatt mener at han er ekstrem fleksibel, i tillegg til å være hardtarbeidende. “Han er en fremragende atlet som kan spille forsvar på alt fra små point guarder til store, sterke LeBron James. Han er god uten ball med smarte kutter, han kan skyte, han kan ta ballen til kurven og ikke minst så er han en veldig god pasningsgiver. Størst kred skal han kanskje også få for å takle sin rolle perfekt”. Også rutinen trekker Gnatt frem som en av hans hovedstyrker. Han tror at Iguodalas rutine har vært beroligende for Golden State. “Rutinen er nok en av grunnene til at han også taklet rollen sin så bra som han gjorde. Han forsto at hans jobb var å gjøre sin rolle best mulig, også steppet han så til de grader opp da rollen ble større”.

“Han hadde en eventyrlig evne til å være foran og i posisjon når han spilte forsvar på James, som dermed måtte jobbe knallhardt for hvert eneste poeng så lenge han ble dekket opp av Iguodala. Det har selvfølgelig betydning at Iguodala har spilt i NBA siden 2004 og vært med på mye. Også med det amerikanske landslaget med VM- og OL-gull. Og på et ellers «urutinert» Warriors-lag ble rutinen til Iguodala enda mer viktig. Det skjønte tydeligvis coach Kerr etter at Cleveland ledet 2-1 i kamper….”, forteller Paasche.

Delt toppscorer med 25 poeng, 5 målgivende pasninger og 5 returer ble resultatet for “Iggy” i den siste og avgjørende kampen. Det startet litt rufsete for mannen med svært markante armmuskler, men vokste utover kampen og var en av hovedgrunnen til at Golden State vant 107-95. Iguodala kronet en herlig finaleserie med å stikke av med den nest gjeveste prisen (etter MVP i grunnserien), nemlig Finals MVP. Paasche syntes at det var fortjent. “Så lenge en på det tapende laget, og da selvfølgelig LeBron James, ikke fikk MVP, så syns jeg det var helt fortjent at Andre Iguodala fikk den”.

– Iguodala var fantastisk og i så måte fortjente han den. Når det er sagt så mener jeg at Steph Curry er lagets beste og viktigste spiller. Også i finalen. Alt som skjer offensivt er det Curry som styrer. At Iguodala scorer 25 i kamp 6 er fordi Cavaliers doblet Curry på alle screener og utfordret Iguodala til å sette skudd. Det er Curry som gjør de riktige vurderingene som gjør at Iggy får score så mye, sier Frederik Gnatt. Han tror at hovedpoenget var at han spilte fremragende forsvar på “King James”, og at serien på mange måter snudde da han ble satt innpå.

“Men for meg var det aldri noen som helst tvil om at Curry burde fått MVP”.

Syv av elleve journalister stemte på Iguodala. De fire siste stemmene gikk til James, mens Curry fikk null.