Dette er drømmefinalen mange ønsket seg. 1. seed i vest mot 2. seed i øst. 67-15 mot 53-29. California mot Ohio. Steph Curry mot LeBron James. Sammen med TV2-kommentator Frederik Gnatt, NRK-journalist Mads Støstad, OKC-fan og bettingekspert Tor Henrik Stensland og Unibet-ekspert Magnus Barstad lager vi en finaleserie som vi deler i to deler. Grundige analyser av begge lags spillere i del 1 sammen med Frederik og Tor Henrik. I del 2 går vi i dybden på finaleserien med analyser, meninger og tanker med Magnus og Mads.

Dette er årets NBA-finale mellom Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers!

Golden State Warriors var overlegne med 67 seire og kun 15 tap i grunnserien. Anført av en strålende Steph Curry, som snittet på 23.8 poeng per kamp, hadde krigerne sin beste sesong noensinne i løpet av deres 69 års lange karrière. I sluttspillet sweepet de New Orleans Pelicans i kvartfinalen, 4-2 i kamper over Memphis i semifinalen og avgjorde finalen i vest på fem kamper mot Houston Rockets. Curry, som ble kåret til MVP, er inne i sitt tredje sluttspill for GSW, og California-laget har muligheten til å vinne NBA-sluttspillet for første gang siden 1975.

De møter laget som både sweepet Boston Celtics i kvartfinalen og Atlanta Hawks i finalen i øst, nemlig Cleveland Cavaliers. I mellomtiden slo de også ut Chicago Bulls i semifinalen, men denne serien ble hakket mer spennende. Cavs vant etter seks kamper, 4-2.

LeBron James har vært svært toneangivende for Cleveland i årets sluttspill og har snittet på ekstreme 27.6 poeng, 10.4 returer og 8.3 assists per kamp på de 14 kampene han har spilt i 2015-sluttspillet. Kyrie Irving har vært halvskadet og sto over kamp 2 og 3 mot Atlanta, uten at det gjorde mye for Cleveland. I Irvings fravær har spillere som J.R. Smith, Matthew Dellavedova og Tristan Thompson stått voldsomt frem og vært viktige brikker i LeBrons puslespill. Cavaliers som lag har virkelig imponert stort.

Golden State og Cleveland har spilt mot hverandre to ganger i løpet av årets sesong, begge i kalenderåret 2015. I starten av januar vant GSW med 18 poeng, 112-94. Drøyt to måneder senere slo Cleveland tilbake og vant 110-99, LeBron med 42 poeng.

Verdens beste point guard mot verdens beste small forward

Her skal vi gå igjennom lag for lag, spiller for spiller. Vi vil fokusere mest på hvordan spilleren har gjort det til nå i sluttspillet, men med noen spillere, som Irving (vært halvskadet i sluttspillet), vil det være naturlig å se på grunnserien også. Spilleren vil få en samlet karakter fra AltomNBA, Tor Henrik og Frederik, fra 1-10.

Golden State Warriors

Point Guard – Steph Curry – 10

AltomNBA: 2014-2015 MVP og ligaens store trepoengskonge. Kanskje den aller beste skytteren basketverdenen har sett. Teknisk veldig god og en fantastisk dribler. Lagets store stjerne, og ser ut til å være klar til å bære GSW på sine skuldre. Blitt en mer og mer moden spiller, og er nødt til å ta ansvar. Naturligvis er det Curry som skal ta de store skuddene for GSW. Mange gode forsvarsspillere har prøvd å stoppe Curry i løpet av sluttspillet, noe som har vist seg å være svært vanskelig. “Great offense beats great defense”. Finaleseier vil være kronen på verket for Curry, etter en fantastisk sesong så langt.

Tor Henrik: MVP, insane handles og ikke minst en fantastisk skytter. Han og Irving kommer til å gå ekstremt hardt mot hverandre, og jeg håper at de setter Curry på Kyrie og ikke Klay. Cavs har bare møtt «assist point guards» i sluttspillet. Blir kult å se hvordan de håndterer en mann som bare kan løpe ned og skyte en trepoenger i hvert eneste angrep.

Frederik: Ligaens kanskje mest underholdende spiller. Har satt trepoengsrekord i både grunnserien og sluttspillet denne sesongen. En av tidenes beste skyttere, og den beste skytteren “off the drible” jeg noensinne har sett. Har tatt steg defensivt i år, noe han viste i siste kamp mot Rockets. Liker å ta de store skuddene, også underveis i kamper. Har en finger med i alt som skjer offensivt for Warriors. Trenger ikke skyte og score hele tiden, men kan plutselig putte 10 kjappe på 2 minutter. Som LeBron James sa: Han er som meg, umulig å stoppe.

Shooting Guard – Klay Thompson – 9

AltomNBA: All-NBA Third Team. Bør plukke en del poeng i alle matcher og har vist seg å være en spiller som virkelig kan bli heit. Så langt i playoffs har motstanderlaget ofte satt sitt antatt beste forsvarsspiller på Klay, noe som tidvis har redusert hans poengproduksjon. Allikevel bidratt for GSW på andre måter og det blir spennende hvordan Cavs ønsker å stoppe han. Usikkert hvordans hans rolle blir i denne finaleserien, også med tanke på hodeskade.

Tor Henrik: Pådro seg en hjernerystelse i kamp 5 mot Rockets, usikkert når han er klar igjen. For det første en fantastisk skytter, men har i år utviklet spillet sitt ekstremt mye. Han kan nå kutte til kurven, han kan drive til kurven og han har blitt en meget habil forsvarsspiller, bare spør James Harden.

Frederik: Nå håper jeg Thompson er klar til første kamp etter å blitt diagnosert med hjernerystelse. Tror han skal bli klar. Fantastisk skytter som i liket med Curry kan putte mange poeng – kjapt. Har hatt en tøff jobb i årets sluttspill, først var det Tony Allen som fungerte som brannteppe på Thompson i 2. runde mot Grizzlies, så fikk Thompson på seg Trevor Ariza mot Rockets. Thompson har likevel imponert meg med alle sine bidrag som ikke handler om å skyte. Fantastisk forsvar, blant annet på James Harden. Og har ikke latt seg stresse når skuddene ikke kommer, eller faller. Finner måter å bidra på og er også villig til å sentre videre til en mer åpen lagkamerat. Thompson mot Schumpert/Smith/LeBron blir viktig i finalene.

Small Forward – Harrison Barnes – 8

AltomNBA: Får en vanskelig jobb med å spille en del forsvar på LeBron James. Ung og god spiller som har vist at han kan bidra begge veier. Viste seg fram i kamp 5 og noterte seg for 24 poeng og syv returer, mens i kamp 3 fikk han ikke et eneste poeng på 30 min. Viktig å være stabil gjennom hele serien, for han kan bli en nøkkelspiller. Barnes er spådd en lys framtid i NBA, og en sterk finaleserie kan virkelig bli det store gjennombruddet.

Tor Henrik: Barnes vil få en svært viktig rolle i denne serien for GSW. Han er en av tre som skal forsøke å stoppe LeBron James. Jeg tror han kommer til å starte på James, og jeg trenger ikke si mer om viktigheten av å stoppe han. Må sette de åpne skuddene han får for å være en trussel offensivt, det tar av mye press på Curry og eventuelt Klay Thompson.

Frederik: Viste sin allsidighet mot Rockets. Slet offensivt med skudd i de første kampene, men puttet 24 i siste og avgjørende. God forsvarsspiller som kommer til å måtte spille en del på James. Viser også Warriors styrke. Er en av disse rollespillerne som på hvilken som helst kveld kan være den som stepper opp og putter poeng. God til å skyte, god til å penetrere og veldig flink til å løpe gulvet for enkle poeng.

Power Forward – Draymond Green – 9

AltomNBA: Hjertet i Golden State-laget. Fantastisk å se på, og er en energisk og god forsvarsspiller som er elsket av publikum. En nøkkelspiller under kurven for GSW som kan stoppe store sterke menn, og plukke ned returer blant de aller største. Arbeidshesten Green kan også finspille, har nemlig et bra skudd og kan plukke en del poeng når han finner flyten. Plaget James Harden i serien mot Houston og bidro med 21 poeng og 15 returer i kamp 4.

Tor Henrik: For det første en av mine favorittspillere i NBA. Han gjør absolutt alt GSW trenger, og han kan putte opp store nummere i alle avdelinger også. Flytter ballen meget bra, kan skyte treere og jobber steinhardt på returer. Green er andre mann som skal forsøke seg mot James. Han mangler litt høyde, men med den tøffe stilen så kan det gå sånn halvveis bra.

Frederik: Har fått enormt mye skryt denne sesongen. Trener Steve Kerr kaller Green “hjertet i laget”. Fremfor alt en forsvarsspiller som jobber 100% i alle kamper og gir absolutt alt. Gjør ofte mange av de “små” tingene som lag er avhengig av. Kommer også til å måtte spille en del forsvar på LeBron James og ikke minst være flink til å bokse ut Tristan Thompson. Kan også putte poeng, Green er en herlig spiller som gjør hva laget trenger.

Center – Andrew Bogut – 8

AltomNBA: Har vist veldig god form i sluttspillet og var veldig bra i serien mot Rockets. Bidrar ikke med alt for mye stats, men uansett viktig brikke for GSW, særlig i forsvar. Viktig for Warriors at Bogut holder seg unna feiltrøbbel i serien, vanskelig å erstatte. Kan også bidra med godt pasningspill og screener for guardene.

Tor Henrik: Mange mener at Green er hjertet i GSW, jeg synes Andrew Bogut er en het kandidat til den tittelen. Han gjør så mye for laget, og kan ikke få nok skryt. Han og Green får også en viktig oppgave med å holde Tristan Thompson unna offensive returer. De offensive returene han skaffer havner ofte ute på linja hos Shumpert eller J.R Smith, og da hender det at det resulterer i tre poeng. Må holde seg unna feilproblemer, som han ofte sliter med.

Frederik: Kanskje den spilleren på Warriors som får minst skryt. Fyller ikke ut statistikkskjemaene, men er ankeret i NBAs beste forsvar. Hvordan han forsvarer kurven, og holder seg unna feil, blir fort helt avgjørende for Warriors sjanser. Bogut er en av de aller beste centerne i forsvar. Også viktig offensivt med fantastisk screensetting for Curry/Thompson og flink til å sentre når han får ballen i high post og hand offs-situasjoner.

Benk – 8

Har en høyere PG på benken i Shaun Livingston som kan gå inn å skape mismatcher. God offensivt som kan bidra og være avgjørende når han har dagen. Andre Igoudala er en av de som kommer til å få jobben med å stoppe King James. Er litt liten i forhold til James, men en god forsvarsspiller, som også kan bidra andre veien med skudd og løpe gulvet for enkle poeng. Center Festus Ezeli kan også til tider bidra bra fra benken for GSW. Har en betydelig sterke benk enn Cleveland.

Cleveland Cavaliers

Point Guard – Kyrie Irving – 9

AltomNBA: Har slitt med skade, og ikke vist seg fra sitt aller beste når han har vært tilsynelatende frisk heller. Hans første playoffs og det forventes mye av den relativt unge point guarden. Har evnen til å produsere mye poeng og være virkelig stor i enkelte kamper. Skeptisk om han klarer å finne formtoppen i løpet av finalen, og kommer nok til å slite litt defensivt, hvor Dellavedova har vært god for Cavs i Irvings fravær.

Tor-Henrik: Har haltet litt i playoffs, men så virkelig ut til å være tilbake i kamp 4 mot Hawks. Jeg håper at Kyrie spiller mest mulig forsvar mot Curry, for jeg vil se de to beste ballbehandlerne i ligaen mot hverandre. Kyrie er om enda litt mer ekstrem enn Curry på det feltet. Begge spillere er like høye, og vi kan fort se mange ISO plays for Kyrie mot Steph Curry tror jeg. LeBron kan ikke bære dette laget helt alene, Kyrie må steppe opp et par hakk han også.

Frederik: En av de aller beste point guardene offensivt. Kan skyte trepoengere, både de han skaper selv og de han får som er åpne. Fantastisk til å drive til kurven og avslutte blant de store gutta. En av NBAs absolutt beste ballbehandlere. Jeg mener han til gjengjeld er en svak forsvarspiller og kommer til å slite kraftig mot Curry. I tillegg er det stor usikkerhet om hvorvidt han er helt frisk. Har slitt med vondt kne og vond fot, men har hatt 9 dager å hente seg inn på. Om Cavs skal ha sjans må Irving være tilnærmet 100%.

Shooting Guard – Iman Shumpert – 8

AltomNBA: Har til tider vært meget solid i skytingen sin, og det virker som han har fått en ny start i Cleveland etter traden fra NY. Vært en viktig rollespiller i det siste, og har fått mye tid på banen. Men må bli mer stabil, 3 poeng i kamp 4 f.eks holder ikke. Disse rollespillerne rundt LeBron har virkelig vært fantastiske, men spørs om formkurven kan fortsette å være stigende for Shumpert f.eks.

Tor-Henrik: Litt vanskelig å si hva Cavs starter med enda, men tror det blir Shumpert som 2er. Har et dødelig skudd hvis han får stå åpen, noe han kommer til å gjøre når Kyrie og LeBron driver mot kurven. Må sette disse skuddene om Cavs skal ha sjanse. Shumpert er min X-factor for Cavs i denne serien. LeBron og Kyrie kan være så gode som de vil, men de trenger at i alle fall en av de andre setter skuddene sine. Også en meget god forsvarsspiller, som sikkert får noen minutter på Curry også.

Frederik: Har vært stor for Cavaliers i sluttspillet. Fantastisk jobb på Korver i semifinalene og kommer til å spille på både Thompson og Curry. Tøff mentalt og liker å krige. I tillegg har Shumpert skutt bra, noe som er utrolig viktig for det offensive spillet til Cavs. Atletisk og steintøff.

Small Forward – LeBron James – 10

AltomNBA: Verdens beste basketballspiller som har bært laget gjennom sluttspillet. Det har tidligere vært snakk om de tre store for Cleveland, med James, Love og Irving. Love har vært borte, til dels også Irving med skade og ikke veldig synlig. Ingen tvil om at James fortsatt er kongen og “The One”. Er nødt til å komme til de avslutningene han ønsker, som ofte er ganske nærme kurven. Har vist dårlig skuddkvalitet fra distanse til tider. Er selvfølgelig Cavs store X-faktor og det er ikke uten grunn at han spiller NBA-finale for femte år på rad. Vinner Cavs blir LeBron MVP. Selv etter en pause så blir det spennende å se om LeBron har krefter og formen til å dra Cleveland-lasset om det trengs.

Tor-Henrik: Kongen som han så fint blir kalt er verdens desidert beste basketballspiller. Han kommer til å måtte bryne seg på tre forskjellige og gode forsvarspillere i denne serien, og jeg tror han kommer til å vinne alle duellene. Et fysisk under av de sjeldne, og han nærmer seg allerede de største gutta i historien når det kommer til diverse kategorier. Han må gå for 35+ i alle kamper denne serien, og det klarer han også helt sikkert. Han elsker utfordringer som dette.

Frederik: King James er verdens beste spiller. Mot Atlanta Hawks dominerte han alt. Det enkle å se er hvor god han er offensivt, hvor han både scorer og setter opp lagkamerater. Men han er også en av NBAs aller beste forsvarsspillere og tror (og håper) vi til tider får se James på Curry. Mot Hawks var James veldig fokusert offensivt på å komme seg nære kurven, hvor han er han ustoppelig. Bør ha det som fokus igjen, men det blir mye tøffere. Vi så at James slet med sin kanskje ene “svakhet” mot Chicago Bulls. De stengte painten og tvang James til å skyte. Der kan han være ustabil. Det samme har alltid San Antonio Spurs gjort og jeg forventer at Warriors prøver. Og med Green kan ikke James enkelt dytte seg inn i posisjon, og Warriors har i tillegg Bogut som patruljerer der inne. Hvordan James løser dette tror jeg blir helt avgjørende i finaleserien.

Power Forward – Tristan Thompson – 8

AltomNBA: Har vært en åpenbaring i sluttspillet og særlig i serien mot Hawks. Plukket ufattelig mange returer, også avgjørende offensive returer som har bidratt stort for Cavs. Bidro med 16 returer i kamp 2 og 16 poeng i kamp 5. Viktig begge veier. Viktig å notere seg at Warriors har en rekke solide returtakere som kan gjøre forholdene vanskeligere for Thompson enn det Atlanta gjorde.

Tor-Henrik: Det første man snakker om når man snakker om Thompson er den offensive returtakningen hans. Han er et monster når det gjelder det. Dette skaper som sagt masse plass for andre, og fører ofte til åpne trepoengere. Får nok hovedsakelig en oppgave om å forsøke å stoppe Green eller Barnes defensivt, blir interessant å se om han klarer det.

Frederik: Har tatt steget opp i eliten av rollespillere denne sesongen og særlig i sluttspillet. Steppet opp stort etter at Kevin Love gikk ut med skulderskade. Gjør rett og slett alt av “drittarbeidet” og jobber særlig utrettelig på returer. Litt Dennis Rodman over Thompson. Har èn jobb offensivt og det er å jobbe på offensive returer, noe han har vært fantastisk på. Ikke bare tar han mange, han drar ofte ned de absolutt viktigste, som mot Hawks i kamp 3 da han så fant James som langt på vei avgjorde kampen med en trepoenger. Men Hawks var små og ikke i nærheten av like gode på returer som Warriors, det blir veldig spennende å se om Thompson klarer å dominere like mye i finalen. Jeg tviler.

Center – Timofey Mozgov – 8

AltomNBA: En russisk bjørn på 2.16, som har spilt sluttspill med Denver i 2007. Snitter på 9.1 poeng og 7.2 returer per kamp i sluttspillet. Jobber mye under kurven på begge sider og har blitt bedre på skudd fra rundt straffelinjen. Helt klart en nøkkelspiller for Cleveland defensivt.

Tor-Henrik: En viktig og god signering av Cavaliers midt i sesongen, hadde nok ikke vært i finalene uten han. God offensivt, god defensivt og kan skape trøbbel for alle lag. Får en viktig rolle i å stoppe Curry og de andre når de driver mot kurven. GSW har for mange spillere som kan skyte trepoengere, så han vil passe på Bogut/Ezeli alle kampene. Blir for stor mismatch andre steder. Mozgov blir selvfølgelig viktig defensivt, men han må også ha en god offensiv serie om Cavs skal vinne dette.

Frederik: Forandret Cavaliers da han kom midt i sesongen fra Denver Nuggets. Som sin motstander Bogut får ikke Mozgov like mye kred som en del av sine lagkamerater, men måten han forsvarer painten til Cavaliers er altavgjørende for deres forsvar. I tillegg er han en stor kropp som kan score litt offensivt, og veldig mange av Thompsons returer kommer av at Mozgov binder opp forsvaret til motstanderen. Også en god screensetter som kan sette lange topoengere.

Benk – 5

Har australske Matthew Dellavedova som har blitt en kulthelt i Cleveland. Liten og aggressiv spiller som kan varte opp med gode skudd og bra forsvarsspill. Snikskytteren og bråkebøtta J.R. Smith kan bli en X-faktor for Cavs. Kan bli skikkelig heit, men kan også variere mye. Kanskje den eneste spilleren i NBA som er bedre på pressede skudd enn vidåpne. Resten av benken er direkte svak, svært få spillere som kan avgjøre noen kamper.

Sluttsum: Golden State Warriors – 51

Sluttsum: Cleveland Cavaliers – 48