Anført av en brennheit LeBron avanserer Cleveland til finale i NBA-sluttspillet med en sweep over Atlanta. Golden State vinner 4-1 sammenlagt over Houston Rockets og møter dermed Cleveland i finalen. Sammen med Cleveland-supporter Daniel Rausand har vi oppsummert Conference-finalene i øst og vest!

Stillingen etter fire kamper: 0-4 (Cleveland videre til finale)

I denne kampen må jeg gi masse honnør til JR Smith. Det han gjør i 3. og 4. periode er helt vilt, og egentlig ganske uventet. Mange vet at han kan være en god skytter, men ikke at han kom til å gjøre 28 poeng i en sluttspillkamp. Han satte 8 trepoengere på veldig kort tid, og attpåtil klarte han det med flere Hawks-spillere opp i ansiktet. Jeg må også nevne at han plukket 8 returer også. For å oppsummere, så er dette det mest overraskende spillet i positiv forstand jeg har sett så langt i sluttspillet. Og det gjøres av en mann som i denne kampen startet på benken.
Trist å se Kyrie Irving ikke fungere optimalt. Faktisk langt fra optimalt. Med en såpass vond fot, var han mer en belastning enn en ressurs for laget sitt i denne kampen. Men han skal ha pluss for å score 10 poeng!

Tristan Thompson er spilleren som giret meg skikkelig opp i denne kampen. For en kriger! Det han gjør for laget er enormt. 10 returer, 2 blokker og 14 poeng. Han har gjort seg fortjent til en plass på starting five’en i sluttspillet.
Til slutt må også Kong James også få skryt. Til tross for at han også slet litt med en vond fot, og at han til min fortvilelse absolutt skulle roe ned spillet til Cavs i de siste fem minuttene. 31 poeng, 8 returer og 6 assists er mer enn godkjent.

Kamp 2:

Hadde du spurt meg før denne kampen, hadde jeg vært skråsikker på at Atlanta skulle vinne. De var på hjemmebane og garantert revansjesugne etter det bitre tapet i kamp 1. Men den gang ei, for Cleveland Cavaliers hadde visst kommet til Atlanta for å rive Hawks i småbiter. Og det gjorde Cavs uten to av stjernespillerne sine også.

LeBron storspilte og gikk av banen med 30 poeng, 11 assists og 9 returer. Nesten en triple double. James har nå for alvor begynt å vise hvorfor han kom tilbake til Cleveland. Det er storveis å se hvordan han løfter fram lagkameratene sine, og det beviser de ved å steppe opp og gi oss fantastiske forestillinger i hver sin kamp. Iman Shumpert tok ansvar i denne forrykende kamp 2 mot Hawks, hvor han dro inn 16 poeng, og beviser nok en gang at han er en fantastisk forsvarsspiller. Apropos godt forsvar, Tristan Thompson dro ned hele 16 returer. For noen krigere.

Kamp 3:

Kamp 3, som ble spilt i Clevelands egen storstue,  Quicken Loans Arena, ble betydelig mer spennende enn kamp 2 i Atlanta. LeBron startet svakt og var 0/10 etter de første minuttene, men da det virkelig dro seg til etter pause viste James hvilken klassespiller han er. Han endte til slutt opp med 37 poeng, 13 assists og 18 returer.

I 4.quarter var det ikke mye lys igjen i enden av tunnelen til Atlanta da de lå under 88-78, men haukene kriget seg tilbake. Selv uten Al Horford og Kyle Korver fightet Hawks seg tilbake i kampen og tok ledelsen 102-100 med to minutter igjen på kampuret. De siste minuttene var nervepirrende for hjemmepublikumet, Iman Shumpert fikk to straffer på 104-103, traff kun på en, og Jeff Teague hadde muligheten til å avgjøre med under fem sekunder igjen på skuddklokka. Men han traff ikke på trepoengsforsøket og kampen gikk til OT.

OT var like nervepirrende som 4.quarter, men da Shelvin Mack bommet på trepoengsforsøket med to sekunder igjen på stillingen 114-111 til hjemmelaget, trakk Cleveland det lengste strået og vant 114-111.

Kamp 4:

Ingen tvil. Ingen verdens tvil. King James kom, avgjorde og dro. For femte år på rad får vi se LeBron James i en NBA-finale.

På de fire kampene mot Atlanta snittet “King James” på 30.3 poeng, 11.0 rebounds og 9.3 assists per kamp. I kamp 4 noterte han seg “kun” for 23 poeng på 29 minutter, men spilte en stor kamp og var toneangivende med 9 returer og 7 assists. J.R. Smith scoret 18 poeng og tok ned hele 10 returer for Cleveland, mens Teague traff på 8 av 13 skudd og endte til slutt opp på 17 poeng. Men når spillere som Al Horford, som fikk matchstraff i kamp 3, kun noterer seg for 2 poeng på 30 minutter(dette er en spill som på de 10 siste kampene har snitte på 17.4 poeng og 15.2 i grunnserien), blir det vanskelig for Hawks.

I selve kampen var hjemmelaget overlegne. De ledet med 17 poeng til pause, og da valgte trener David Blatt å hvile James. Men det påvirket ikke Cleveland, de fortsatte med deres høye tempo og hurtige ballbehandling etter pause og vant til slutt med 30(!) poeng, 118-88. Hvorfor har Cleveland vært så overlegne i finalen mot Atlanta?

Cleveland møter vinneren av Golden State Warriors og Houston Rockets til finale i NBA-sluttspillet. Første kamp spilles 4.juni.

Stillingen etter fem kamper: 4-1 (GSW videre til finale)

Begge lag i vest kriget seg forbi god motstand på veien til Western Conference Finals. Det var første seedede Golden State som var klare favoritter mot andre seedede Houston Rockets. Rockets hadde kjempet seg tilbake i serien mot Clippers og vunnet etter sju kamper og ønsket å gi GSW kamp allerede i Kamp 1 i Oakland.

Golden State slo Houston alle fire gangene lagene møttes i grunnserien. Allikevel kom Rockets best i gang i Oracle Arena. I starten av kampen bygget de opp en 16-poengs ledelse, 49-33. Men Curry & Co. hentet inn ledelsen slik de gjorde i kamper mot både Pelicans og Grizzlies. Shaun Livingston scorte 14 av sine 18 poeng i andre quarter, og Steph satte skuddet i det lagene gikk til pause. 58-55 ledelse til GSW.

Runner-up MVP James Harden gjorde et realt forsøk på å dra lasset for Houston og tok over kampen etter pause. Stillingen var 97-97, før Warriors scorte 11 på rad. Krigerne fra California holdt unna og vant til slutt 110-106. Harden hadde 28 poeng, 11 rebounds og 9 assists. Trevor Ariza hadde 20 og Josh Smith 17. Den virkelige MVP Steph Curry ble toppscorer i kampen med 34. I løpet av kampen fikk GSW vist fram bredden i troppen sin, mens Rockets viste alle at de skulle gjøre det jevnere enn hva folk antok.

Kamp 2:

Andre hjemmekamp for Golden State i Western Conference Finals, og det skulle bli meget jevnt. James Harden var stor med hele 38 poeng, og fikk muligheten til å avgjøre kampen i Houstons favør. I motsetning til Kamp 1, var det Houston som gjorde et solid comeback i Kamp 2. De lå under med 17 poeng i andre quarter, men Harden kjempet de tilbake i kampen igjen. I tillegg til solid poengplukking hadde Harden 10 rebounds og 9 assists.

Golden State slet med å finne flyt i spillet sitt og hadde hele 17 turnovers. Steph Curry hadde 33 poeng i kampen. Andrew Bogut sendte GSW opp i ledelesen 96-89, men Harden krympet ledelsen og fikk ballen for å avgjøre kampen. Da ble han angrepet av to Warriors spillere og det endte med at Harden mistet kontrollen over ballen og falt over den i det tiden gikk ut. En meget viktig 99-98 seier til GSW.

Kamp 3:

Forventningene fra hjemmefansen i Toyota Center var høye etter to strake tap for Houston i Oracle Arena. Dette var kampen hvor de virkelig skulle slå tilbake, redusere til 2-1 i kamper og for alvor melde seg på igjen. Men det var ikke tilfellet.

Kampen var så og si aldri spennende. Houston ledet både 2-0, 5-2 og 7-4, men fra 7-4 og utover var det kun ett lag på banen. Golden State ledet med 25 poeng til pause, 62-37, og etter pause fortsatte bortelaget å kjøre på. De ga seg ikke før det sto 115-80 på resultattavla i favør California-laget. GSW vant til slutt med 35 poeng i en Conference-finale! Kamp 2 var så jevn som man bare kunne få det, denne kampen var helt motsatt.

Point guarden Steph Curry var nok en gang i kjempeform og noterte seg til slutt for 40 poeng. Han scoret på 12 av 19 skudd og traff på syv trepoengere. Curry ble også historisk, han brukte 13 kamper på å treffe på flest trepoengere i et og samme sluttspill. Han har nå truffet på 64 trepoengere i sluttspillet, Reggie Miller hadde den tidligere rekorden med 58 trepoengere på 22 kamper. Curry klarte det på 13 kamper, og det kommer til å bli flere. Curry står nå både med rekorden for flest trepoengere i grunnserien og flest trepoengere i sluttspillet.

Kamp 4:

Mange trodde at Golden State ville sweepe denne serien etter at de natt til lørdag slo Houston Rockets med 35 poeng, 115-80. Rockets ga til slutt opp da de lå under med 20 poeng, og tapte til slutt så det sang.

Det var et helt annet Houston-lag som entret parketten natt til tirsdag norsk tid. De tok kommandoen fra første minutt og ledet med 23 poeng etter 1.quarter. James Harden noterte seg for 45 poeng og 9 returer, og spilte seg stort opp fra kamp 3, hvor han hadde beskjedne 17 poeng. Golden State knappet innpå ledelsen til pause, og var rett før pause under med kun 9 poeng. Til pause ledet Houston med 10 poeng, 69-59.

Det som bekymret California-laget mest var hodeskaden til Curry med 6 minutter igjen av 2.quarter. Han ble testet flere ganger før han fikk grønt lys, og entret parketten i 3.quarter. Etter kampen fortalte Curry til pressen at det kunne vært verre, men at han føler seg OK og har bestått alle testene han måtte gjennomgå før han kunne entre banen igjen. “I’ve seen it once, and once is enough”, fortalte Curry.

I 3. og 4. quarter var det liten tvil om hvem som skulle gå seirende ut av kamp 4. Rockets vant 2.omgang 59-56 og kampen 128-115 i det som var en veldig målrik kamp. James Harden spilte som nevnt en veldig sterk kamp, og var en av hovedgrunnene til at Houston slo det 1. seedede California-laget. Han traff på 13 av 22 skudd, 7 av 11 trepoengere og 11 av 12 straffer. I tillegg hadde “The Beard” 5 assist på 40 minutter.

Kamp 5:

Etter at Houston reduserte til 3-1, ble kampene flyttet tilbake til Oracle Arena natt til torsdag norsk tid. 20 000 elleville GSW-tilskuere hadde tatt turen for å heie frem GSW. Arenaen har vært utsolgt i så og si hver eneste kamp, både i grunnspillet og i sluttspillet.

Steph Curry hadde ristet av seg hodeskaden han pådro i kamp 4 og var tilbake i sin vante form. 26 poeng, 6 assists og 8(!) returer på 41 minutter ble resultatet for Curry, som ble kampens toppscorer. Like bak fulgte Harrison Barnes med 24 poeng, deretter Klay Thompson med 20. Sistnevnte pådro seg fire feil ganske tidlig i kampen og var tydelig oppgitt over seg selv etter at han fikk den femte i en duell med Harden. En av spesialitetene til “The Beard” er hans utrolige evne til å komme seg til straffelinja, for i sluttspillet snitter han på godt over 90 %. I nattens kamp fikk amerikaneren 13(!) straffer, og scoret 10 av hans 14 poeng fra straffelinja. Det er ikke godt nok at Harden scorer på 14 poeng i en kamp hvor Houston trenger han som mest, han gikk de siste 30 minuttene uten en scoring fra courten. Han hadde faktisk 13 turnovers i kampen, det er det meste én enkeltspiller har hatt i en sluttspillkamp noensinne.

475153500
James Harden og Steph Curry etter nattens kamp. “All year dog, you pushed me”, sa Curry til Harden. (Foto: Andrew Bernstein / Getty Images)

Kampen i seg selv var til tider jevn, men da det virkelig dro seg til giret GSW om og gjorde i starten av 4.quarter en 6-poengsledelse kjapt om til en 15-poengsledelse. De vant til slutt med 14 poeng, 104-90.

Det gjør at de møter Cleveland i finalen i NBA-sluttspillet, som starter 4.juni. Cleveland har aldri vunnet NBA-tittelen, mens GSW vant i 1975.