Herre, så kjedelig med samme finale som i fjor. To kjedelige lag som har møtt hverandre flere ganger i år, og GSW knuste jo Cleveland i januar med over 30 poeng. Hvorfor ingen andre lag i finalen, for en gangs skyld?

…Sa ingen.

Golden State Warriors mot Cleveland Cavaliers er det beste laget i øst mot det beste laget i vest. 1.seed i vest mot 1.seed i øst. Sammen med Mads Støstad og Arnstein Friling gir AltomNBA deg i denne artikkelen analyse av hver matchup og spiller for spiller, både hos GSW og Cavs.

oppsett
Spilleskjema.

Golden State Warriors

Point Guard – Steph Curry 

AltomNBA: Har hatt en av tidenes beste offensive sesonger og ble enstemmig kåret til MVP! Ble skadet i første runde av sluttspillet og mistet noen kamper. Kom tilbake, men manglet litt eksplosivitet før han dominerte de siste kampene i Thunder-serien. Er antagelig tidenes beste skytter og kombinerer det med overblikk og leken ballbehandling. Curry må forsvares med en gang han passerer midtlinjen og er villig til å skyte med en gang han får litt plass. Elsker å angripe mismatcher, noe big men som må hjelpe på han vil få erfare. Har tatt store steg som forsvarer, noe han viste mot Westbrook i forrige runde. Steph har nå vunnet to MVPs for grunnserien, men er nok sulten på å vinne sin første Finals MVP.

Mads: Etter å ha sett nesten alle Currys kamper i år mener jeg det åpenbart var noe galt med ham i de første kampene mot Thunder. Men noe falt på plass for verdens beste basketspiller i løpet av de syv kampene. I kamp syv var han i mine øyne så nærme seg selv igjen han har vært siden han ble skadet. For første gang begynte han å danse med forsvarerne igjen. Det er veldig dårlig nytt for Cleveland. Jeg tror Curry snitter minst 35 poeng per kamp i finalene.

Arnstein: Hvis du leser denne artikkelen, vet du hva Steph Curry gjør og hva han kan. Han er den mest sensasjonelle basketspilleren i historien, ut fra hva hans fysikk skulle tilsi. Teknikken, balbehandlingen, presisjonen, det mentale, den offensive tankegangen, evnen til aldri å la seg vippe av pinnen… Fyren er et unikum. Avgjør rutinemessig kamper alene.

Shooting Guard – Klay Thompson 

AltomNBA: Hadde satt nye rekorder for flest trepoengere både i en sesong og i en sluttspillserie hvis det ikke var for lagkamerat Curry. Med sin fantastiske skyting kan han kjapt putte mange poeng, men kan også straffe motstanderen ved å drive, poste opp eller kutte til kurven. Thompson er i tillegg meget viktig defensivt. Med sin størrelse og smidighet kan han forsvare tre posisjoner og han vil nok forsvare Irving en god del denne serien.

Mads: I løpet av de siste par ukene har Klay Thompson tatt et veldig viktig steg: Fra rollespiller som leverer når han er i slag, til stabil og pålitelig stjerne. Kanskje fordi han ble tvunget til det da Curry var ute med skade? Han har fortsatt helt enormt høyeste nivå.

Arnstein: En av historiens beste skyttere. Men i tillegg er han en ypperlig forsvarsspiller, har en brutalt imponerende fysikk, er en god rebounder, beveger seg ustanselig, og er mentalt helt i øverste klasse. Det er umulig å diskutere hvem som er de 5 beste spillerne i NBA uten at Klay Thompson skal være en del av den diskusjonen.

Small Forward – Andre Iguodala

AltomNBA: Iggy blir nesten nøkkelen til denne serien, hvertfall en av nøklene. I kamp 6, de siste minuttene mot Durant, wow. Stengte han HELT ned, og Durant var helt naken. Ble finals MVP i fjor, og det var ikke uten grunn. Ja, LeBron scoret masse poeng, men det hadde vært dobbelt så mange om ikke Iggy hadde spilt forsvar på LeBron.

Mads: Det er en grunn til at Andre Iguodala ble finals MVP i fjor: Han er den beste motgiften til LeBron James. Mange snakket om at James dominerte i finalene i fjor, men han skjøt under 40 prosent. I den ene kampen bommet han 24 skudd! Mye av årsaken er eminente Iguodala.

Arnstein: En spiller som alle lag i historien, enhver trener noensinne, ville hatt med blant sine seks-syv mest betrodde spillere, uansett. Fordi han er en av tidenes beste forsvarsspillere, en glimrende lagspiller, har evnen til å score poeng uansett motstander, og han innfinner seg lojalt med enhver rolle han blir tildelt, og utfører den prikkfritt.

Power Forward – Draymond Green 

AltomNBA: Steph Curry er Golden States store stjerne, men Draymond er hjertet i laget og den som setter tonen. Kom på andreplass i kåringen av årets defensive spiller og er ligaens mest allsidige forsvarsspiller. Hans allsidighet både defensivt og offensivt er blant de viktigste faktorene til at Warriors lykkes med sin spillestil. Green var den forwarden som hadde flest assists per kamp denne sesongen. Han var kanskje den som hevet seg mest i Stephs skadefravær, men slet litt med OKCs størrelse. Ingen av Clevelands big men bør gi han altfor store problemer og i denne serien vil vi få se mer av han som center i Warriors dødeligste lineup.

Mads: Curry og James er finalespillets viktigste spillere, men Draymond Green er nøkkelen som åpner opp det taktiske spillet for Golden State. Hvis han greier å beskytte kurven og henge med i returkampen mot de svære gutta til Cleveland, åpner det enorme taktiske muligheter for Golden States small ball. Men da må han være på sitt absolutt beste.

Arnstein: Draymond passer perfekt til Warriors og Warriors passer perfekt til Draymond. Han er en fighter, som er påskrudd maks hele tiden. God i forsvar, god rebounder, god pasningsspiller, god avslutter, god skytter. Men først og fremst, en motor som kjører på høyt turtall hele kampen gjennom, og i kraft av denne intensiteten, drar han med seg resten av laget. I et lag med svak trener og egoistiske lagkamerater, kunne Draymonds egenskaper vært nesten verdiløse i NBA. I Warriors er han essensiell.

Center – Andrew Bogut 

AltomNBA: Bogut var til tider bra mot OKC, men sleit mer når både Kanter og Adams var innpå. Spilte svært lite i kamp 3, 4 og 7, men var bra i kamp 5 med 7-9 fra gulvet og 15 poeng, i tillegg til 14 returer. Må være svært aggresiv på defensive returer, for Thompson hos Cavs er ligaens beste offensive returtaker.

Mads: Bogut ble rett og slett spilt av banen i forrige finale mot Cleveland. Kan han holde fortet denne gangen? Akkurat som Kevin Love kan Bogut fort bli sittende mye på benken av taktiske årsaker.

Arnstein: En spiller som, før en periode med alvorlige skader, var en av NBAs beste offensive centere. Hvis han må, kan han fortsatt score poeng, men han har omskapt seg selv til å bli en høyeffektiv forsvarsspiller og skuddblokker, og en god pasningsspiller. Svært lojal mot det Warriors gjør offensivt og defensivt.

Benk 

Mads: Det mest spesielle med Golden States benk er hvor mye de spiller. Mot Oklahoma City brukte Steve Kerr nesten alle spillerne sine, og til slutt virket motstanderne utslitt. Golden States benk kommer nok enda mer til sin rett mot Cleveland, kanskje spesielt Livingston.

Arnstein: Harrison Barnes har startet hele sesongen, men jeg forventer at Igoudala starter mot Cavs. Barnes er talentfull, allsidig og god. Kritikken mot ham går på at han iblant melder seg ut og at han gjør unødvendige feil. Den kritikken er tildels berettiget. Shaun Livingston er en 2m høy pointguard som er i stjerneklassen når det gjelder å lede laget på banen. Kun skader stoppet ham fra å bli en superstjerne. Festus Ezeli bidrar med godt forsvarsspill og jobbing rundt kurvene. Mo Speights er en meget habil poengscorer, både rundt kurven og fra distanse.

Warriors’ lag er skremmende komplett og allsidig. Tre ting peker seg ut: Trepoengsskyting i historisk klasse, kollektivt forsvarsspill på høyt nivå og meget lojale spillere. Alt i alt er Warriors det beste NBA-laget jeg har sett. Og ja, jeg så Bulls på 90-tallet.

Cleveland Cavaliers

Point Guard – Kyrie Irving

AltomNBA: Kyrie Irving er endelig tilbake i NBA Finals etter kneskaden han pådro seg i Kamp 1 av fjorårets finale. Irving har vært meget god offensivt for Cavaliers i sluttspillet, og matcher ballbehandlingsevnene til Steph Curry. Allikevel er det store spørsmålet om Irving faktisk evner å senke produksjonen til MVP Curry. I Game 7 av Western Conference Finals viste Curry nok en gang hvilket nivå han innehar, og det virker unaturlig å tro at Irving skal klare å stoppe han i særlig grad på egenhånd. Forsvarsspillet til Irving holder antageligvis ikke, så Tyronn Lue og Cavs trenger en mer solid plan for at forsvaret på Warriors sine guarder skal fungere optimalt.

Mads: I sluttspillet har Kyrie Irving endelig vært helt tilbake. Offensivt er han en drømmespiller. Men hvor skal han gjøre av seg defensivt i disse finalene? Han kan hverken henge med Curry eller Thompson, og hvis Love er på banen er Irving og Love en duo Golden State kommer til å angripe. Ifølge tallenes tale var de to faktisk verst i hele NBA på å forsvare pick and roll i år.

Arnstein: Kyrie er en fabelaktig god ballbehandler og en skytter i absolutt toppklasse. Og det virker som han aldri har vært bedre enn akkurat nå. Garantert sugen på revansje fra i fjor, da han ikke fikk bidratt i finalene mot Warriors. Det offensive vet vi om, men hva med forsvaret og evnen til å involvere andre?

Shooting Guard – J.R. Smith

AltomNBA: Skarpskytteren som trives svært, svært godt bak trepoengslinja. Blitt en veteran etter å ha spilt i ligaen i 12 år. Var ikke veldig bra i finalene i fjor, men viste i serien mot Raptors at skuddene fortsatt sitter. 5-8 fra trepoengslinja i kamp 6 mot Raptors og 7-13 i kamp 2 mot Hawks er imponerende. Får mange minutter, men sleit til tider mot DeRozan defensivt. Må opp flere hakk der, men blir viktig for Cavs. Treffer ofte på de “umulige” skuddene, og det må han gjøre i denne serien også for at Cavs skal holde følge.

Mads: Utrolig nok har JR Smith utviklet seg til å bli en pålitelig rollespiller i 30-åra. Hvem skulle trodd det for et par år siden? Han falt sammen i finalene i fjor, men denne gangen tror jeg han er bedre rustet.

Arnstein: Før var han karakterisert som en skyteglad, hodeløs spiller som det alltid heftet noe tull med. Men nå, når JR har blitt 30 år, har han blitt en samvittighetsfull forsvarsspiller og en skytter i toppklassen. Og fra tid til annen viser han fram sine enorme atletiske evner.

Small Forward – LeBron James

AltomNBA: Den sjette strake NBA-finalen for kongen. Med tap i de to siste er det klart at James er meget sugen på revansj. Selv om Warriors er favoritter slik som i fjor, blir det antageligvis en litt annen serie for LeBron denne gangen. Irving og Love er med, noe som betyr at James må bære mindre av laget på sine skuldre. Alle vet at Cavs er avhengige av en LeBron i ordentlig slag. Byen Cleveland er heller ikke sulteforet på trofeer, så LeBron er nå både motivert og fokusert i jakten på Cavaliers første NBA-trofé.

Mads: James har tapt fire av sine seks finaler, og det er i ferd med å skitne til ettermælet til mannen jeg mener er tidenes nest beste basketspiller. Sånn sett er han i en elendig situasjon her, for han kjemper mot overmakten igjen. Men hvis han virkelig er så god, hvis han virkelig er en så historisk god spiller, så er det kanskje en sånn utfordring han må klare på et tidspunkt?

Arnstein: Det samme som med Curry, leser du denne artikkelen, er det 99,99% sjanse for at du vet mye om LeBron. Han er en av historiens beste basketspillere. Med atletiske evner som ikke tilhører vanlige dødelige mennesker. Han kan dominere spillet på alle tenkelige vis. Defensivt, offensivt, som playmaker, som poengscorer, rebounder, osv. Men er han der han skal være mentalt, både for eget vedkommende og mot lagkameratene? Prestasjonene i sluttspillet i år tyder på det.

Power Forward – Kevin Love

AltomNBA: Hvor mye spilletid vil Love få? Var ute i store deler av fjorårets sluttspill, og skal opp imot et godt GSW-lag. Til tider slitt mye med skytingen sin, men har hatt høye poengtall i kampene mot både Raptors og Hawks. Blir nok en del center i kampene, så blir spennende å se hva Bogut gjør når sistnevnte møter en spiller som også kan skyte treere.

Mads: Golden State er Kevin Loves verste mareritt. Han er egentlig en relativt solid (og litt undervurdert!) forsvarsspiller, men er grusom mot pick and rolls, grusom mot raske spillere. Og her møter han et historisk godt lag på nettopp de tingene. Jeg frykter han ender som en glorifisert og overbetalt benkespiller i disse finalene, på samme måte som Enes Kanter i forrige series. Synd, for Love er en fabelaktig spiller.

Arnstein: Kanskje den store eks-faktoren. Hvis Love stempler inn med 15 returer per kamp, og 20+ poeng per kamp, med sterk skyting og høy prosent, så blir Cleveland vanskelige å slå. Alt dette er innenfor det realistiske for Love. Problemet er at ofte er han helt borte i kampene. Hvilken Love får vi se i finalene? En av de beste reboundere og langskyttere (for å være «stor») i NBA eller den anonyme varianten?

Center – Tristian Thompson

AltomNBA: Thompson fikk sitt store gjennombrudd for Cavs i fjorårets sluttspill og utmerket seg spesielt i finaleserien mot Warriors. Særlig hans offensive returer har stor verdi for Cleveland, og vi regner med at han kommer til å dominere i returtakningen begge veier. Han er ikke kjent for finspill, men vi håper han går inn i serien mot Warriors med en offensiv innstilling. Når han har et høyt energinivå bidrar han ofte mye og er i tillegg morsom å se på. Viktig lagspiller.

Mads: Thompson er fin å ha i dette oppgjøret, for han er en av verdens beste store spillere når det kommer til å henge med kjappe drillere som Stephen Curry. Og han sitter med nøkkelen til å stoppe Golden States “death lineup”: å overkjøre “lille” Draymond Green på returene.

Arnstein: Egentlig er han en naturlig centertype, men han er viktig for Cavs. Både fordi han er mobil defensivt, og fordi han er en råtass rundt kurvene. Dessverre for Cavs er han ikke mye til skytter utenfor 2 meter fra kurven, men de håper at når han får sjansen til å avslutte, har han en aggressiv innstilling.

Benk – 

AltomNBA: Dellavedova har til gode å skade noen i dette sluttspillet. Skadet Kyle Korver i fjor og elsker å hisse opp motstandere for å få de ut av sonen. Bidrar også med mye på banen, hadde 5 assists i kamp 4 og 5 mot Raptors, og snitter på litt over 10 minutter per kamp. Richard Jefferson har blitt mer kjent for hans Snapchat-bruker enn spillet på banen, men var bra i kamp 5 mot Raptors og scora 20 poeng. I tillegg god defensivt. Frye var til tider dødelig god bak trepoengslinja i serien mot Raptors. Ellers – Mozgov helt ute i kulda, Shumpert har ikke vært så heit som i fjor, men kan når han vil.

Mads: Matthew Dellavadova kan bli en ekstremt viktig brikke mot Curry. Frye er et problem Golden State ikke har fått bryne seg på før. Shumpert kan henge med Thompson. Og flere andre leverer solid. Så Clevelands benk er faktisk utmerket rustet til å møte Golden State.

Arnstein: Channing Frye er over 2,10 m høy, men likevel er han dødelig effektiv fra utenfor 3-poengslinja. Kan bli et viktig våpen mot Warriors. Matthew Dellavedova hadde gode kamper som Irvings erstatter i finalene i fjor. Aktiv og intens, men begrenset. Richard Jefferson har hatt et glimrende sluttspill. Veteranen er fortsatt atletisk, og er en slags «fattigmanssutgave» av Andre Igoudala: God på mye, god i forsvar. Iman Shumpert er nok en atletisk spiller på rundt 2 m, som også har forsvarsspill som sin beste egenskap, men som kan bidra med 3-poengsskyting også.

Cavs er et lag som til tider har spilt glimrende i sluttspillet. Men de er litt vanskelig å få vurdert, siden de har vært tildels mye bedre enn alle de andre lagene i Øst. Deres fordel kan være at de har fått hvile, og at de er skadefrie og ytterst interessert i revansje fra i fjor.

FINALS
Hvem stikker av med tittelen?

AltomNBA: Cleveland vinner, etter syv kamper.

Mads: Golden State vinner, etter fem kamper.

Arnstein: Warriors vinner, etter fem kamper.