LeBron James vant i natt sin tredje NBA-tittel – første med Cleveland Cavaliers. Det føyer han inn i rekken som en av tidenes største, men er han den største av de alle?

Etter 93-89-seieren natt til mandag endte den 52-års lange tørken til Cleveland uten noe trofé. Kampen ble avgjort helt på slutten, med disse to situasjonene(man tror faktisk ikke det man ser i det første klippet, den bør sees flere ganger før du forstår hvor ekstremt det LeBron James gjør der er):

Byen fikk endelig et nytt mesterskapslag, og denne gangen var det basketballaget Cleveland Cavaliers, anført av “King James”. Etter at Cavs vant med fire poeng i den syvende og avgjørende kampen i Golden States storstue, Oracle Arena, ble Cavaliers det første laget i NBAs historie til å hente opp en serie etter å ha ligget under 3-1. Flere lag har vunnet to på rappen og utlignet til 3-3 i kamper, men ingen har vunnet den syvende og avgjørende kampen. Det klarte Cleveland Cavaliers natt til mandag, og de ble i tillegg det fjerde laget i NBA-historien til å vinne en bortekamp i kamp 7 – første siden Washington Bullets i 1978.

LeBron James skal ha mye(alt?) av æren for det.

lebron
Etter at James logget av sosiale medier fra dag 1 av sluttspillet, kom denne posten på mandag.

LeBron spilte 47 minutter, hadde 11 assists, 11 returer, 27 poeng, 3 steals og 3 blokker i kamp 7 mot Golden State Warriors. I Oracle Arena, GSWs storstue. Tidligere har han fått noe kritikk for at han ikke har “steppet ut gamet” de gangene det har stått mest på spill. Før 2015-16-finalen hadde han tross alt vært i seks finaler, men kun vunnet to av disse. I fjor ble to tredjedeler av Cavs-trioen, Kevin Love og Kyrie Irving, skadet, og James måtte dra lasset på egenhånd. Også i fjorårets finaleserie snittet LeBron på ekstreme tall, men det hjalp ikke. Golden State vant komfortabelt etter seks kamper og vant sin første tittel på 40 år. Men i år hadde ikke Cleveland noe å syte over, de hadde fullt lag og sweepet både Detroit og Atlanta i de innledende rundene. Sleit noe mer mot Raptors, men vant etter seks der.

Hvor ekstrem LeBron var i finaleserien, spør du? Les her:

– LeBron og Kyrie hadde fem kamper sammen med 25+ poeng denne serien – det andre paret i historien til å gjøre det i NBA-finalens historie(Jerry West og Elgin Baylor i 1962 var det første paret).

– Det er tre spillere i historien til å få en triple-double i kamp 7 i finalen – Jerry West i 1969, James Worthy i 1988 og LeBron James i 2016.

– I løpet av de tre siste kampene snittet “King James” på 36.3 poeng, 11.7 returer, 9.7 assists, 3 steals og 3 blokker.

– Flest NBA Finals MVP-priser: Michael Jordan 6, LeBron, Tim D, Magic Johnson og Shaq 3

– Han vinner sin tredje tittel og blir en av fire spillere til å vinne minst tre titler og fire MVP-priser sammen med Kareem, MJ og Bill Russell.

Vi har pratet med noen basketeksperter og spurt de om tre enkle spørsmål:

1. Hvor stor var prestasjonen i kamp 7?

2. Hvor vil du rangere LeBron James blant de aller største, og hvorfor plasserer du han der du gjør?

3. Nå har LeBron gjort det han kom for – vunnet mesterskapet med Cleveland Cavaliers. Hva skjer videre i hans karriere?

Philip O’Connor, svensk sportsjournalist som skriver om NBA:

1. En triple-double för att säkra en titel som var helt borta för en vecka sedan? Det blir ju inte större en så.

2 .Det är ju svårt att säga, mest eftersom han fortfarande är aktiv. Han har ju vunnit några titlar men är inte i närheten av Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan eller klassiska spelare som Bill Russell och Tommy Heinsohn. Inte hellre har han definierat om spelet såsom Bird, Jordan och Magic en gång gjorde – dessutom spelar han i en tid där försvarsspel i princip är olagligt jämfört med när dessa herrar härjade. Men frågan är om den här comebacken mot GSW räcker för att göra honom till den störste någonsin – jag tror inte det, men det är väldigt nära!

3. Jag tror inte han är nöjd än – nu gäller det att ta klivet i odödligheten med ett mästerskap till med Cleveland. Kan han göra det så kan vi börja prata på allvar om att han är bäst genom tiderna.

Marius Guttormsen, VG-journalist med en forkjærlighet for basketball:

1. Rangerer prestasjonen høyt. LeBron er en vinneskalle på høyde med Ronaldo og Northug. Disse gutta hater å tape mer enn noe annet, og jeg tror han elsket å stå frem med kniven på strupen i game 5, 6 og 7. Det er det som skiller de beste fra de gode. Og endelig, får man nesten si, har Cavs litt flaks med skader. Warriors uten Bogut er et annet lag, og de klarte aldri helt å fylle hullet etter den store mannnen fra Down Under. Noe flaks vil alltid være med å påvirke resultater – uten at det skal ta mye fra prestasjonen av LeBron og Cavaliers. Å komme tilbake med kniven på strupen, før så å krone det hele med borteseier i Game 7 mot de regjerende mesterne – det er det ikke mange som har gjort før.

2. En rangering vil bli basert på hva man har lest og det lille man har sett av videoklipp på internett, og sånn sett ikke gitt et riktig bilde. Men at LeBron er helt der oppe med de aller største; Bill Russel, Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Kobe Bryant med fler, det tror jeg det er liten tvil om – selv om han har tapt flere finaler enn det han har vunnet. Man husker ofte de spillerne som har dominert i en tidsperiode og LeBron har i en tiårsperiode vært best.

3. Tenker umiddelbart; er dette hans siste NBA-trofé? LeBron er fortsatt bare 31 og kan spille i mange år til. Magefølelsen sier at han blir værende i Cleveland. Spørsmålet er om han har vunnet sin siste tittel? Tyronn Lou har gitt LeBron mer makt enn det han hadde under Blatt. Det har slått ut begge veier i denne sesongen, og nå er plutselig presset tilbake på Cavaliers. Det er de som skal forsvare et NBA-mesterskap. Det er blir ekstra interessant ettersom motstanderen ser sterkere ut for hvert år som går. GSW ser ut til å bli bedre og bedre, og med feks. en Durant på laget virker de nesten helt utilnærmelige. Blir Durant derimot værende, blir OKC fryktelig skumle neste år. Spurs blir ikke noe yngre, men kan ikke avskrives av den grunn. Så har man lag som Pelicans og Rockets som må rydde opp i mye men som kan bli gode neste sesong.

Daniel Rausand, ihuga Cleveland-fan:

1. Det Cleveland Cavaliers presterte i kamp 7 i NBA-finalen mot regjerende mester Golden State Warriors, med historiske og ikoniske Stephen Curry, er det største comebacket jeg har sett i idrettens verden. Cavs tapte de to første kampene i finaleserien, og det ble med en gang snakket om at Warriors kom til å sweepe Cavs, altså vinne finalene 4-0 i kamper. Men Cleveland var slettes ikke klar for å bli avfeid, de svarte på en helt vill måte, og klarte å dra denne finaleserien til en kamp 7. Det at den siste og avgjørende kampen skulle spilles i Oracle Arena, altså på Golden State sin hjemmebane, fryktet jeg hadde veldig mye å si for resultatet. Ingen er så sterke som Warriors på hjemmebane. Det er mange puslespillbiter i denne championship-prestasjonen. Den største brikken er forbannelsen over Cleveland når det gjelder å vinne mesterskap, det er 52 år siden forrige gang det skjedde, og det har aldri skjedd Cleveland Cavaliers, før nå. Måten det skjedde på er også stort. LeBron James velger å komme hjem etter fire år i Miami Heat, som også gav ham to mesterskap. Han kommer hjem med et løfte om å gi Cleveland sitt aller første NBA-trofe, og nå har han altså fullført oppdraget sitt, og det mot dette historiske Golden State Warriors-laget som avsluttet grunnserien med en 73-9-rekord. En annen stor brikke er at LeBron James er den spilleren i denne finaleserien med flest poeng, assist, returer, blokker og steals, pluss at han endte med en triple-double i kamp 7 (27 poeng, 11 assist og 11 returer). King James har faktisk ordnet på ettermælet sitt etter denne bragden. Han har nå 3 NBA-trofeer, blitt NBA-finals MVP 3 ganger og gjort en slutt på idretts-forbannelsen til Cleveland.

2. Dette er min liste:

1. Michael Jordan, 2. Magic Johnson, 3. Kareem Abdul-Jabbar, 4. Bill Russell, 5. LeBron James

LeBron James har ikke noe å gjøre på en all-time greatest-liste. Ennå. Han er fortsatt en aktiv spiller og er slettes ikke ferdig med alle rekordene sine. Han har mer å gi. Men med de bragdene han har så langt i karrieren, så vil han lett havne på en topp fem-plassering når karrieren er over. Jeg velger å legge ham på femteplass i dag, men det er kun fordi han fortsatt er aktiv. Om ti år tipper jeg han fort kan havne på en 2. plass. En topp fem var grådig vanskelig å plukke, for jeg endte opp med en liste uten store stjerner som Larry Bird, Wilt Chamberlain og kanskje Kobe Bryant.

3. Det spekuleres nå om at LeBron James har gjort det han kom for å gjøre i Cleveland, og muligens reiser til en annen klubb. Det tror ikke jeg. Det er i Cleveland hjertet hans hører hjemme, det er her han vokste opp, det er her han startet karrieren sin og det er her han kommer til å avslutte karrieren sin. Det er ingen annen klubb i NBA som kan gi LeBron noe mer enn det Cleveland kan. LeBron James har utviklet Cleveland Cavaliers til å bli en toppklubb, og den jobber tror jeg han har lyst til å fortsette med. LeBron elsker Cleveland, og Cleveland elsker LeBron.

Arnstein Friling, basketballekspert og Viasat-kommentator:

1. Prestasjonen til LeBron James i kamp nr 7 i NBA-finalen i 2016 var, helt isolert sett, bra. Men ikke noe mer enn bra. Ser vi på de rene tallene, traff han på 9 av 24 skudd. Det er godt under middels. I tillegg, han bommet på det meste de siste 8-10 minuttene da kampen ble avgjort. I tillegg hadde han 5 turnovers. Men disse tallene forteller bare litt av historien. Han er på banen i 47 av 48 minutter, han spiller forsvar på hvem som helst, stor eller liten, han jobber som en helt i hjelpeforsvar, 11 returer og 11 assists vitner om lagbidragene han er så kjent for. Og selvsagt, den episke blokken på Iguodala, da matchen sto og vippet mot slutten, viste alt om hans innstilling.

Hans enorme prestasjon lå ikke på det han faktisk gjorde. For der har han vært mye bedre i hundrevis av kamper. Hans prestasjon lå i den enorme viljen, i tilstedeværelsen, i tryggheten han sprer, i den grenseløse energien, styrken og motet som han sprer til lagkameratene. Og han gjør det da det umulig kunne betydd mer. Da det umulig kunne vært viktigere. Bytt Lebron med hvilken som helst spiller i historien, og Cavs taper kamp 7. Han var overalt. En historisk prestasjon.

2. Rangeringer av spillere er artig, men i bunn og grunn sier de veldig lite, for man sammenlikner ulike spillertyper og ulike epoker. Forutsetningene er ulike. Men siden det spørres: Jeg rangerer Lebron som historiens nest beste spiller. Etter Michael Jordan. Og jeg tror nesten uansett hva Lebron måtte finne på å gjøre de neste fire-fem årene han teoretisk kan være i den ypperste elite, så vil han rangeres bak Jorden. Og grunnen er enkel. Jordan var perfekt. Hans fysikk, teknikk, eleganse, skuddbevegelse, spenst, vinnervilje, det visuelle inntrykket han ga på banen…

Det er 10/10 på alt når det gjelder Jordan. Det er rett og slett utenkelig å se for seg en bedre spiller. Lebron er større, mer muskuløs, kalvbeint, langt mer uelegant, mindre «naturlig», mer brutal i sin kraft. Han har et mindre presist skudd, mindre elegant skuddbevegelse. Han ser rett og slett mindre «basket» ut enn Jordan. Og derfor vil han alltid rangeres bak, uansett. Selv om hans statistiske prestasjoner ikke nødvendigvis er svakere. Og Lebron ER faktisk mer allsidig. Når det gjelder videre rangering, starter jeg ca 1970, som jeg setter som et startpunkt for «moderne basket», med de enorme atletiske kreftene som ble sluppet løs ca da. Og da vil min rekkefølge være 1. Jordan, 2. Lebron James, 3. Kareem Abdul Jabbar, 4. Larry Bird, 5 Kobe Bryant/Magic Johnson (Helt ulike typer, men like betydningsfulle, like gode, på hvert sitt vis.)

3. LeBron kommer til å fortsette sin karriere i Cleveland Cavaliers til neste år. Minimum. Sannsynligvis fortsetter han der ut karrieren. Jeg tror ikke Lebron er spesielt opptatt av glamour. Men han vil gjerne spille sammen med spillere han liker og stoler på. Selvsagt kunne han ideelt sett tenkt seg å spille sammen med kompisene Chirs Paul og Carmelo Anthony, men da tror jeg de får komme til Cleveland. Ohio er hjem for ham. Der er han kongen. Der er han trygg. Der forblir han. Men selvsagt, skulle laget oppleve en alvorlig nedtur neste år, kan jeg se for meg at han forsvinner. Han vil ikke spille sine siste år i et gjenoppbyggingsprosjekt.

Mads Støstad, NRK-journalist:
1. Gårsdagens prestasjon var magisk i seg selv. Tenk at LeBron James i nesten ti år ble kritisert for å ikke lykkes når det gjelder som mest. Det er et fjernt minne nå. Men prestasjonen blir bare enda større når du ser på hele finalespillet. Hvem hadde flest poeng over de syv kampene? LeBron James. Hvem hadde flest assists? LeBron. Flest returer? LeBron. Flest steals? LeBron. Flest blocks? LeBron. Han er basketballens potet, han kan bidra i alle typer måltider. Men med LeBron James blir det gourmetmiddag uansett hvilke andre ingredienser du har.
2. 1. Michael Jordan 2. LeBron James 3. Kareem Abdul-Jabbar 4. Larry Bird 5. Magic Johnson. Jeg hadde LeBron som tidenes nest beste allerede før årets sesong, så vidt foran kobbelet bak. Det som skjedde i år gjør at han for meg nå er tidenes klart nest beste. Kan han ta igjen Michael Jordan? Kanskje. Det er lett å glemme hvor vanvittig Michael Jordan var på sitt beste. Hvis Vine og Twitter og Youtube hadde eksistert på 90-tallet, hadde nok også Jordan sett rimelig rå ut. Og selv om LeBron nå har «tatt igjen» Jordan i antall titler som 31-åring (Jordan hadde også tre på det tidspunktet), skal vi ikke glemme at Jordan hadde nærmest hundre prosent perfekt fullklaff etter det. Det skal mye til at James har like bra uttelling – og holder seg like bra. Men hvis James kan ta to eller tre mesterskap til, og levere topprestasjoner i syv-åtte år til, har vi ikke noe valg. Selv om det høres blasfemisk ut for et basket-øre å sammenligne noen med Jordan.

3. Det er litt trist å si det, men jeg tror dette var LeBrons siste mesterskap. Jeg håper og tror han spiller til han er nesten 40, og han vil fortsette å være en produktiv spiller helt til han slutter. Kanskje kan han ta med seg scoringsrekorden til Kareem Abdul-Jabbar. Men jeg tror Oklahoma City med Kevin Durant og Golden State med en revansjesugen Stephen Curry kommer til å ta så mange av de neste mesterskapene at dette var LeBrons siste. Og det var derfor det var så stort at det gikk i år.

Ole Reigstad, NBA-fan:

1. Det var urealistisk å forvente en prestasjon som toppet kamp 5 og 6, men LeBron gjorde det han gjør best, men utrolig all-around kontribusjon. Den siste blocken var ikke annet enn skummel.

2. Jeg ville satt LeBron på 5. Plass i listen av de største gjennom tidene, etter MJ, Kareem, Duncan og Chamberlain. Bare 5 spillere har vunnet Finals MVP 3 ganger; Jordan (6), Magic (3), Duncan (3), Shaq (3), og nå LeBron (3). Han har fortsatt tid til å klatre opp på listen.

3. Motstanderne til LeBron og Cavs vil fortsette å være store de neste årene, og et mesterskap til er ingen selvfølge. Jeg tror fortsatt ikke LeBron er fornøyd, han vil fortsette å jobbe mot flere titler, men om han kan kapre fler vil tiden vise.

 king jameeeees