NBA-finalen er så vidt over før vi begynner å se frem mot neste sesong. Torsdag kveld var det tid for årets draft og mange ventet spent på hvilket talent laget deres skulle velge. Her er oversikten over de som gikk topp 10 og hva vi kan forvente oss:

draften

1. Ben Simmons – LSU, Power Forward – 6’10/208 cm høy – 239 pund/108 kg tung – til Philadelphia 76ers

Australieren har gjennom hele sesongen vært favoritt til å gå først i draften og da 76ers skulle velge tok det ikke lang tid å bestemme seg. Simmons puttet opp monsternumre for et svakt LSU-lag med rundt 19 poeng, 12 returer og 5 assists per kamp, men klarte ikke ta laget til NCAA-turneringen. Han er kvikk, sterk og bevegelig for størrelsen. Lagets angrep fikk ofte en boost av at Simmons fikk tak i en defensiv retur og startet en overgang. På overgangene fikk han også vist frem sin største x-faktor, hans ballbehanding og pasninger, som gjorde at noen dro likhetstrekk til LeBron James. Han er virkelig en point forward og bli en stor mismatch mot de fleste lag.

Defensivt gjør hans styrke og kjapphet at han kan forsvare mange ulike spillertyper. Han har også hendene og instinktene til stjele mange baller. I året hans på LSU var det ikke alltid han levde opp til dette potensialet og det var tydelig at han ikke ga full innsats defensivt. Han har heller ikke lengden til å forsvare kurven skikkelig. Simmons er ikke god til å skyte og prøvde seg knapt fra utenfor painten denne sesongen. Kommer han seg inn der har derimot et veldig godt touch rundt kurven og han kommer seg ofte til straffelinjen.

Det blir spennende å se hva 76ers gjør med resten av sine big men. Jeg kan ikke se for meg at Simmons spiller mye ved siden av Okafor, men Noel eller Embiid kan utfylle han og danne et spennende tandem med australieren.

2. Brandon Ingram – Duke, Small Forward – 6’9/206 cm høy – 223 pund/101 kg tung – til Los Angeles Lakers

Med Simmons i Philadelphia var det ingen overraskelse at Lakers tok Brandon Ingram med sitt 2. pick. Ingram har et stort potensiale som scorer med et allsidig offensivt spill og et godt skudd, som hans 41% på trepoengere for Duke viser. Han har en fantastisk lengde med et wingspan på 7’3, men er fortsatt ganske spinkel. Dette gjør at han kan bli dyttet vekk under kurven av eldre og tyngre spillere. Hvis han blir sterkere har Ingram potensiale til å forsvare flere posisjoner defensivt og spille som smallball power forward.

Han mangler litt eksplosivitet, men har ellers god fysikk. Ingram vil være for høy for mange small forwarder og for rask for mange power forwarder En ting å legge merke til er at han skjøt 68% på straffeskudd denne sesongen, som er overraskende lavt for en så god skytter. Med allsidighet både offensivt og defensivt passer Ingram inn på de fleste lag. For Lakers vil han utfylle Russell og Randle på en god måte, selv om forsvarsspillet antagelig vil trenge noen år før det sitter skikkelig.

3. Jaylen Brown – California, Small Forward – 6’7/201 cm høy – 223 pund/101 kg tung – til Boston Celtics

Brown ble litt overraskende tatt som nummer tre av Boston Celtics. De neste ukene får vi se om de ønsker han som en del av laget fremover eller bruker han som en brikke i en byttehandel. Han er en spiller med meget god fysikk: Sterk, eksplosiv og lange armer! Det gir han et stort potensiale defensivt, hvor han riktignok må være litt mer fokusert, og han plukker bra med returer for posisjonen sin.

Offensivt bruker Brown sin fysikk til å angripe kurven, løpe på overganger og komme seg til straffelinjen. Som skytter har han forbedringspotensial, siden han kun traff på 29% av trepoengerne han tok denne sesongen. Omgitt av dårlig skyting på California-laget var det vanskelig for han å score veldig effektivt, men Jaylen Brown har blandingen av størrelse og atletiske egenskaper som kan gjøre han til en veldig god spiller.

4. Dragan Bender – Maccabi Tel Aviv, Power Forward – 7’1/216 cm høy – 225 pund/102 kg tung – til Phoenix Suns

Kroaten ble draftet til Phoenix fra Israel, hvor han har spilt de to siste sesongene. Som høy østeuropeer med et godt skudd har han naturlig nok blitt sammenlignet med Kristaps Porzingis, selv om det er en del forskjeller. Bender er ingen eksplosiv atlet, men er veldig koordinert og bevegelig for størrelsen. Det gjør at han med stor suksess har klart å bytte over på mindre spillere og forsvart de ute på trepoengslinjen. Hans størrelse gjør det også vanskelig for motstandere å score ved kurven.

I Europa ble han skubbet en del rundt og for å bli en god nok returtaker og post-forsvarer må han bli sterkere. Offensivt blir det spennende å se hvor mye han kan bidra med fra starten av. Han skjøt godt fra distanse (36% på trepoengsskudd) denne sesongen, men det mest imponerende er kanskje hans overblikk og pasningsferdigheter. De viser han både i high-posten, når han kjører overganger og angriper closeouts. Bender kan bruke litt tid før han er klar til å virkelig bidra, men han har et veldig spennende sett med ferdigheter.

5. Kris Dunn – Providence, Point Guard – 6’4/193 cm høy – 205 pund /93 kg tung – til Minnesota Timberwolves

Dunn ble tatt av Minnesota Timberwolves og er en spiller som trener Tom Thibodeau fort kan bli glad. Med sin størrelse, kjapphet og gode fysikk har han alle forutsetninger for å bli en veldig god forsvarsspiller. Som point guard utnytter han eksplosiviteten sin på overganger og i pick-and-rolls, hvor han i tillegg kan stoppe og skyte om forsvareren ikke er nær nok. Dunn forbedret trepoengsskytingen sin til 37% denne sesongen, men er fortsatt litt ujevn.

En annen svakhet han har er turnovers, med 3.5 per kamp. Han kan være litt slepphendt med ballen og vil av og til ta en del dårlige avgjørelser offensivt. Som spillertype kan han minne litt om John Wall eller Ricky Rubio, men mangler foreløpig litt av deres playmakeregenskaper. Nå som Dunn har blitt draftet av Timberwolves kan det være at de vil prøve å bytte vekk Rubio. På draftnatten var det også mange rykter rundt en trade for Jimmy Butler, som ville sende Dunn til Chicago.

6. Buddy Hield – Oklahoma, Shooting Guard – 6’5/196 cm høy – 212 pund/96 kg tung – til New Orleans Pelicans

Hield forbedret seg fra år til år til han som senior ble draftet i topp 10 av New Orleans Pelicans. I denne gutten fra Bahamas får de kanskje den beste spilleren på college-nivå denne sesongen og en spektakulær skytter. Sist gang noen traff flere trepoengere i en sesong(147) var ingen ringere enn Steph Curry i 2008 og Buddy gjorde det mens han skjøt 46%. Han har utviklet seg til å bli mer allsidig og blitt bedre som ballbehandler, men går nesten alltid til venstre.

Verken størrelsen eller fysikken hans er helt på toppnivå. Det kan gjøre han litt mindre effektiv på NBA-nivå og vil gi han utfordringer defensivt. Han er blant de eldste spillerne i draften, som kan bety at potensialet ikke er like stort, men det er vanskelig å se for seg at en så produktiv spiller ikke skal finne en rolle i ligaen. Pelicans har skreket etter gode spillere på vingene de siste årene og Hield kan absolutt ta en rolle der fremover.

7. Jamal Murray – Kentucky, Shooting Guard – 6’5/196 cm høy – 201 pund/91 kg tung – til Denver Nuggets

Murray falt kanskje litt overraskende til Denver Nuggets som 7. pick. Han slåss med Hield om å være den beste skytteren, men i motsetning til Buddy er han den aller yngste spilleren i draften. Han er meget presis både når han spotter opp og kommer rundt screener. Hans touch rundt kurven og evne til å skaffe seg de nødvendige centimeterne er imponerende.

Det store spørsmålet rundt Murray har vært fysikken hans. Den er ganske middelmådig og gjorde det vanskeligere for han å skape noe med ballen i hendene. Det leder også til spørsmål om hvilke spillere han kan forsvare, selv om han er en smart spiller og antagelig kan prestere i et defensivt system. Det har vært snakket om at Murray kanskje også kan spille point guard. Han var ujevn når det kom til å sette opp medspillere i college og hadde flere turnovers enn assists, men i en sekundær playmakerrolle kan han nok ha stor suksess.

8. Marquese Chriss – Washington, Power Forward – 6’10/208 cm høy – 233 pund/106 kg tung – til Sacramento Kings

Chriss begynte først å spille basket for et par år siden, men er en av spillerne i draften med størst potensiale. Han er en fremragende atlet og vil nok ha noen dunker som blir med topp 10-klippene. Men i hans ene sesong for Washington klarte han ikke helt å utnytte det defensivt. Han har potensialet til å holde seg foran mange forsvarere og blokkere mange skudd, men var ikke disiplinert nok og pådro seg massevis med feil. Han var heller ikke flink til å bokse ut og plukket veldig få defensive returer for en power forward (2.9 per kamp).

I tillegg til fysikken er det hans offensive potensiale som gjør Chriss til en spennende spiller. Han skjøt 35% fra bak trepoengslinjen og vil nok utvikle seg til en solid skytter på NBA-nivå. Han har også vist et raskt førstesteg og gode ferdigheter når han kutter til kurven etter pick-and-rolls. Etter en byttehandel på draftnatten ble Chriss tradet fra Sacramento til Phoenix Suns, som allerede hadde draftet en ung forward i Bender. Det blir spennende å se hvordan de løser det i forhold til minutter og roller.

9. Jakob Poeltl – Utah, Center – 7’1/216 cm høy – 239 pund/108 kg tung – til Toronto Raptors

Med Toronto Raptors sitt niendevalg ble Poeltl den første østerrikeren til å bli draftet til NBA. Han er kanskje den beste postscoreren i draften og puttet 17 poeng per kamp på 64% skyting. Han har et godt touch rundt kurven og det vil være avgjørende for Poeltls suksess i NBA at han klarer å videreføre effektiviteten han har vist. Med over 9 returer per kamp viste også østerrikeren at han har en nese for returer.

Med sin store kropp kan Poeltl beskytte kurven defensivt til en viss grad, men han mangler lengden og eksplosiviteten til de aller beste. Men han er ganske lett på føttene og var god til å holde posisjon på blokken. Ettersom Bismack Biyombos kontrakt går ut til sommeren, kan det være Raptors har tiltenkt Poeltl som backup på center-plassen allerede neste sesong. Det kan være en fin rolle for han å prøve seg i til å begynne med.

10. Thon Maker – Athletic Institute, Power Forward – 7’1/216 cm høy – 216 pund/98 kg tung – til Milwaukee Bucks

Draftens kanskje største overraskelse var at Milwaukee tok Thon Maker allerede med tiendevalget sitt. Maker har med sin blanding av størrelse og ferdigheter vært på radaren til mange i flere år og har noen populære youtube-videoer. Til tross for det har han aldri helt klart å dominere slik det var forventninger til.

Han har en ganske god fysikk og lengden til å en god forsvarsspiller. Har også vist kvikkheten til å bytte over på mindre spillere. Han er fortsatt ganske tynn og må legge på seg litt muskler, men er ikke redd for å spille fysisk. Han kombinerer dette med å være en kapabel skytter som kan treffe åpne trepoengere. Foreløpig er det hans beste egenskap offensivt, hvor han viser glimt, men er veldig ujevn. Til tider har tunnelsyn og ser ikke ut til å den beste forståelsen for spillet.

Det var ikke ventet at Maker skulle bli valgt før mye senere i runden. Han har ikke spilt på college-nivå og det er også litt usikkerhet rundt alderen hans. Men her har Bucks valgt å gamble på samme måte som de gjorde med Giannis Antetokounmpo. Risikabelt, men potensialet er der for Thon Maker.